Επιτροπή Νομικών: Εκδίκαση χρηματοπιστωτικών διαφορών και επιβράβευση αστυνομικών

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών, Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 19/10/2022, εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου: 

Ο περί Δικαστηρίων (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2021 

Η Επιτροπή εξέτασε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η τροποποίηση του περί Δικαστηρίων Νόμου, ώστε στη δικαιοδοσία επαρχιακού δικαστηρίου να υπαχθεί νέα ειδική δικαιοδοσία εκδίκασης διαφορών που προκύπτουν από ή σε σχέση με πιστωτικές διευκολύνσεις ή αξιόγραφα. 

Η πρόταση, όπως λέχθηκε κατά τη συνεδρία από εκπροσώπους Υπουργείων, είναι σχεδόν η ίδια με αυτή που είχε κατατεθεί από την Κυβέρνηση το 2021 και αποσύρθηκε λόγω τροπολογιών που είχαν κατατεθεί από τα κόμματα. Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, είπε ότι θα επαναφέρουν την ολοκληρωμένη τροπολογία που όλα τα κόμματα είχαν συμφωνήσει στον ουσιώδη χρόνο, αφού, όπως είπε, κατοχυρώνουν και δικαιώματα και δυνατότητες προς όφελος δανειοληπτών και εγγυητών. 

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, είπε σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία ότι, «έστω, και με μεγάλη καθυστέρηση» άρχισε στην Επιτροπή Νομικών η επανασυζήτηση της πρότασης για τη σύσταση ειδικού τμήματος των Επαρχιακών Δικαστηρίων για άμεση προσφυγή των δανειοληπτών οι οποίοι διαφωνούν με τις υπερχρεώσεις των τραπεζών η με τη διαδικασία την οποία τα πιστωτικά ιδρύματα ακολουθούν για εκποιήσεις των περιουσίων τους. Η πρόταση, είπε, έχει συνυπογραφεί από την ΕΔΕΚ και το ΔΗΚΟ. 

«Ελπίζουμε και ευελπιστούμε ότι οι καθυστερήσεις και οι σκοπιμότητες που χαρακτήρισαν τις συζητήσεις στο παρελθόν, θα εγκαταλειφθούν αυτή τη φορά για να μπορέσουμε να προσφέρουμε και την αναγκαία προστασία στους πολίτες έναντι της αυθαιρεσίας την οποία έχουν παρουσιάσει τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε βάρος τους», είπε ο κ. Σιζόπουλος. 

Ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι αυτό το οποίο έχει συμφωνηθεί είναι ότι θα λειτουργεί ειδικό τμήμα στα Επαρχιακά Δικαστήρια, τα οποίο θα ασχολείται αποκλειστικά με τέτοιες περιπτώσεις και θα μπορούν οι δανειολήπτες, οι οποίοι διαφωνούν είτε με τις υπερχρεώσεις των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων για τα δάνεια του είτε με τις διαδικασίες για την εκποίηση της περιουσίας τους, να προσφεύγουν σε αυτά τα τμήματα. 

«Αυτό θεωρούμε ότι θα προστατεύσει σε μεγάλο βαθμό τους δανειολήπτες, θα βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό και στην έγκαιρη και σωστή αναδιάρθρωση δανείων έτσι ώστε να μειωθεί και ο αριθμός τους, αλλά θα είναι και προς όφελος της οικονομίας και του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος και κυρίως προς όφελος των πολιτών», είπε ο κ. Σιζόπουλος. 

Σε ερώτηση για πιθανότητα να τεθεί ζήτημα αντισυνταγματικότητας από τη Νομική Υπηρεσία, ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι η πρόταση αυτή όπως έχει κατατεθεί, είναι ακριβώς η ίδια πρόταση που περιλαμβανόταν στο Νομοσχέδιο που κατέθεσε η Κυβέρνηση τον Ιανουάριο του 2021, στο πλαίσιο της δέσμευσης που ανέλαβε έναντι της ΕΔΕΚ, για να ψηφίσει τους προϋπολογισμούς του 2021. «Η μόνη αλλαγή που υπήρξε στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, είναι η αφαίρεση της πρόνοιας που αφορούσε ότι δικαίωμα προσφυγής σε αυτό το ειδικό τμήμα του δικαστηρίου θα έχουν πολίτες οι οποίοι θα προέρχονται από ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού όπως αυτές θα καθορίζονται με Υπουργικό Διάταγμα. 

«Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι το Υπουργικό Διάταγμα θα έχει υποκειμενικό χαρακτήρα, αλλά και από την άλλη στη δικαιοσύνη θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης, ελευθέρα, όλοι οι πολίτες χωρίς περιορισμούς για να αποφανθεί η δικαιοσύνη στο τέλος εάν έχουν η δεν έχουν δίκαιο», είπε ο κ. Σιζόπουλος. Ως εκ τούτου, πρόσθεσε, από τη στιγμή που τότε η Νομική Υπηρεσία είχε προσυπογράψει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, «για μας δεν τίθεται θέμα αντισυνταγματικότητας». 

Σε δικές του δηλώσεις του ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, ανέφερε ότι η συζήτηση που έγινε σήμερα «δεν είναι σημερινή». Υπενθύμισε ότι για μια διετία, από το 2019 μέχρι το 2021, η Επιτροπή Νομικών με πρωτοβουλία κομμάτων της αντιπολίτευσης, είχε επεξεργαστεί ολοκληρωμένη πρόταση «με σημαντικές τροποποιήσεις που συνένωναν αλλαγές», τόσο στον περί Δικαστηρίων όσο και στον περί Μεταβάσεως και Υποθηκεύσεως Νόμο με σκοπό την κατοχύρωση του δικαιώματος των δανειοληπτών και εγγυητών για απρόσκοπτη πρόσβαση στην δικαιοσύνη και τη δημιουργία των προϋποθέσεων για δίκαιη δίκη και αποκατάστασης της ισορροπίας μεταξύ δικαιωμάτων δανειοληπτών και τραπεζών. 

Το πρωί της Ολομέλειας που θα ψηφιζόταν η τροποποιημένη νομοθετική πρωτοβουλία, είπε, το Κυβερνητικό νομοσχέδιο «όπως το τροποποιήσαμε τότε ως Επιτροπή Νομικών, προκλητικά και κατά τρόπο ετσιθελικό, η Κυβέρνηση απέσυρε το  νομοσχέδιο». Έκτοτε, και για τρία χρόνια, πρόσθεσε, οι τράπεζες, «ασελγούν θεσμικά σε βάρος εγγυητών και δανειοληπτών». Ο κ. Δαμιανού είπε ότι σημειώνει το γεγονός ότι δύο κόμματα επαναφέρουν το αρχικό κυβερνητικό νομοσχέδιο, το οποίο, είπε «είναι προς τη σωστή κατεύθυνση» πλην όμως «θεωρούμε ότι δεν είναι επαρκές, γι’ αυτό το λόγο, θα επαναφέρουμε την ολοκληρωμένη τροπολογία που όλα τα κόμματα είχαμε συμφωνήσει στον ουσιώδη χρόνο που κατά την άποψη μας κατοχυρώνουν και δικαιώματα και δυνατότητες προς όφελος δανειοληπτών και εγγυητών». 

Η Βουλεύτρια του ΔΗΚΟ, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, είπε στις δηλώσεις της, ότι ως ΔΗΚΟ, αναγνωρίζουν την ανάγκη που έχει η Πολιτεία, να έχουν όλοι ίση, γρήγορη πρόσβαση στην εξασφάλιση δικαστικής απόφασης στην οποιαδήποτε χρηματοοικονομική διαφορά τους απασχολεί. 

«Συζητήσαμε πρόταση νόμου για τη δημιουργία ειδικής υπηρεσίας εντός των Επαρχιακών Δικαστηρίων όπου θα εκδικάζονται σε γρήγορο χρονικό διάστημα 60 ημερών όλες οι διαφορές χρηματοπιστωτικής φύσης», είπε. Πρόσθεσε ότι δεν μπορεί μια συντεταγμένη Πολιτεία να μην παρέχει το δικαίωμα και την ευχέρεια σε όλους να έχουν γρήγορη πρόσβαση τη δικαιοσύνη και να τους δίνει επίσης το δικαίωμα και την βεβαιότητα περί εξασφάλισης δικαστικής αμερόληπτης κρίσης μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα για τέτοια θέματα. 

Είπε ότι ελπίζουν πολύ σύντομα θα έχουν κατάληξη στην Ολομέλεια πάνω στην πρόταση Νόμου. Ερωτηθείσα σχετικά, είπε ότι στόχος του ΔΗΚΟ είναι να κάνουν ότι περνά από το χέρι τους να προλάβουν την ημερομηνία του Δεκεμβρίου που ολοκληρώνει η Ολομέλεια τις εργασίες της. 

Όσον αφορά  θέματα συνταγματικότητας κάποιων άρθρων της πρότασης που ενδεχομένως να προκύπτουν, είπε ότι θεωρεί ότι μπορούν να βρεθούν οι ανάλογες διορθώσεις με ένα τρόπο που να συμφωνούν όλοι χωρίς να επηρεάζεται η φιλοσοφία της πρότασης νόμου. 

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ, Σωτήρης Ιωάννου είπε ότι το κόμμα του στηρίζει την ανάγκη δημιουργίας ειδικού δικαστηρίου αναφορικά με ζητήματα εκποιήσεων, πρέπει όμως παράλληλα, να υπάρξει αλλαγή του στον περί Μεταβάσεως και Υποθηκεύσεως Νόμου ώστε να υπάρξουν και πρακτικά και ουσιαστικά αποτελέσματα για τους δανειολήπτες. 

Είπε ακόμη, ότι επειδή έγινε αναφορά από το αρμόδιο Υπουργείο για ευάλωτη ομάδα, θεωρούν ότι θα πρέπει να υπάρξει επαναπροσδιορισμός αυτού του ορισμού. «Για μας, ευάλωτη ομάδα είναι και ο οικογενειάρχης που λαμβάνει ένα μισθό €900, αλλά αυτά δεν φτάνουν, ούτε καν για το ενοίκιο και το ρεύμα». Είπε ότι αναφέρει τα €900 που το Υπουργείο Εργασίας έθεσε ως κατώτατο μισθό, «ποσό το οποίο εμείς, θεωρούμε ελάχιστο μπροστά στις σημερινές ανάγκες». 

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΜΕ: 

Stockwatch: Προβληματίζουν τα αξιόγραφα για δικαστήριο εκποιήσεων 

Ο περί Αστυνομίας (Τροποποιητικός) (Αρ. 3) Νόμος του 2022 

Η Επιτροπή εξέτασε την πιο πάνω πρόταση νόμου μέσω της οποίας ο Αρχηγός Αστυνομίας θα δύναται με έγκριση του Υπουργού να διορίσει οποιοδήποτε μέλος της Αστυνομίας ως εξειδικευμένο μέλος της Αστυνομίας αναλόγως των προσόντων και πείρας. Επίσης θα δύναται να προάγει στο βαθμό Λοχία, Υπαστυνόμου και Ανώτερου Υπαστυνόμου εξειδικευμένο μέλος της Αστυνομίας, δυνάμει Κανονισμών. 

Να επιβραβεύονται οι Αστυνομικοί που «ρισκάρουν τη ζωή τους» για την ασφάλεια του τόπου 

Να επιβραβεύονται αυτοί που «πραγματικά δουλεύουν και ρισκάρουν τη ζωή τους», κάλεσε την Αστυνομία η συντεχνία Ισότητα, μετά από συζήτηση στην Επιτροπή Νομικών της πρότασης νόμου του Βουλευτή της ΕΔΕΚ, Κωστή Ευσταθίου, για να έχει τη δυνατότητα ο Αρχηγός της Αστυνομίας να διορίζει οποιοδήποτε μέλος της Δύναμης ως εξειδικευμένο μέλος της, αναλόγως προσόντων και εμπειρίας. 

Συγκεκριμένα, η πρόταση προνοεί τη δυνατότητα διορισμού μέλους της Αστυνομίας που έχει συμπληρώσει 10 έτη ως διασώστης ή χειριστής βαρούλκου πτητικών μέσων και έχει συμπληρώσει 800 πτητικές ώρες σε ιπτάμενα μέσα της Αστυνομίας στο βαθμό του Αστυφύλακα, και διασωστών ή χειριστών βαρούλκου πτητικών μέσων που έχουν συμπληρώσει 17 έτη και 1000 πτητικές ώρες, στο βαθμό του Λοχία. 

Ο Νίκος Λοϊζίδης, εκπρόσωπος αστυνομικού κλάδου-Ισότητα, είπε σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία ότι, μετά από πρόταση νόμου για ανταμοιβή σε μέλη τα οποία έχουν εξειδικευμένες ικανότητες, και ενώ όλοι οι Βουλευτές και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ήταν υπέρ, τους «ξένισε» η θέση τόσο του Υπουργείου Δικαιοσύνης όσο και του Αρχηγείου. «Πρώτη φορά εμείς βλέπουμε όταν οι εξουσίες του Αρχηγού Αστυνομίας δύναται να ανταμείβουν, αυτούς που πραγματικά εργάζονται και ρισκάρουν τη ζωή τους, τα επιχειρήματα να είναι ότι θα θέλουν όλοι οι αστυνομικοί, λες και όλοι είναι ισάξιοι να εκτελούν κάποια καθήκοντα», είπε ο κ. Λοϊζίδης. 

Πρόσθεσε ότι σήμερα, εν έτη 2022, «είναι καιρός να εκσυγχρονιστεί η Αστυνομία και να επιβραβεύονται αυτοί που πραγματικά δουλεύουν και ρισκάρουν τη ζωή τους, στην πρώτη γραμμή». 

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ, Σωτήρης Ιωάννου, σε δηλώσεις του, είπε ότι στηρίζουν την συγκεκριμένη πρόταση νόμου, «αφού θεωρούμε πως θα πρέπει επιτέλους, η Πολιτεία  να αναγνωρίσει και να επιβραβεύσει τους αστυνομικούς οι οποίοι εργάζονται σε εξαιρετικές και ειδικές συνθήκες για την προστασία ολόκληρης της κοινωνίας μας». 

Είπε ότι θεωρούν «απαράδεκτο» να τίθενται ζητήματα προϋπολογισμού την ίδια ώρα που αυτό το κράτος «ξοδεύει δεκάδες εκατομμύρια σε αχρείαστες καταστάσεις». 

«Αν πρέπει να πληρώσουμε κάποιους για την ασφάλεια αυτού του τόπου, αυτά είναι τα σώματα ασφαλείας της κοινωνίας μας,» πρόσθεσε. Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Ιωάννου είπε ότι αυτό αφορά σε 14 άτομα. 

Ο περί Αστυνομίας (Τροποποιητικός) (Αρ. 5) Νόμος του 2022 και Οι περί Αστυνομίας (Προαγωγές Εξειδικευμένων Μελών) (Τροποποιητικοί) Κανονισμοί του 2022 

Η Επιτροπή εξέτασε τα πιο πάνω σχέδια νόμου τα οποία αποσκοπούν στην αποσαφήνιση και την αποτελεσματική εφαρμογή της διαδικασίας προαγωγής των εξειδικευμένων μελών της Αστυνομίας βαθμού Αστυνόμου Β’ στον επόμενο βαθμό του Αστυνόμου Α’. Αποτελούν εισήγηση του Αρχηγού Αστυνομίας και τυγχάνουν της έγκρισης των Συνδέσμων της Αστυνομίας. 

Ο περί Αστυνομίας (Τροποποιητικός) (Αρ. 4) Νόμος του 2022 και Ο περί Πυροσβεστικής Υπηρεσίας (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2022 

Η Επιτροπή εξέτασε τα πιο πάνω νομοσχέδια μέσω των οποίων τροποποιούνται τα άρθρα 23 του περί Αστυνομίας Νόμου του 2004, Ν.73(1()/2004, και 32 του περί Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Νόμου του 2021, Ν100(I)/2021, τα οποία ρυθμίζουν θέματα ιδιωτικής απασχόλησης των μελών της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας αντίστοιχα, και αποσαφηνίζονται τα θέματα κατοχής μετοχών ή άλλων συμφερόντων σε δημόσιες ή μη δημόσιες εταιρείες ή συνεταιρισμούς ή άλλες επιχειρήσεις ιδιωτικής φύσης από μέλη της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, και της συμμετοχής τους σε διοικητικά συμβούλια τέτοιων εταιρειών ή συνεταιρισμών ή άλλων επιχειρήσεων ιδιωτικής φύσης, ταυτίζοντας τα με αυτά των δημοσίων υπαλλήλων, των εκπαιδευτικών λειτουργών και των μελών του Στρατού.   

Οι περί Φαρμακευτικών Υπηρεσιών – Θέσεις Διευθυντή, Πρώτου Φαρμακοποιού, Ανώτερου Φαρμακοποιού, Φαρμακοποιού και Τεχνικού Φαρμακείου (Σχέδια Υπηρεσίας) Κανονισμοί του 2022 

Οι περί Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως – Θέση Ανώτερου Υπολογιστή Ποσοτήτων (Σχέδια Υπηρεσίας) Κανονισμοί του 2022 

Οι περί Γενικού Λογιστηρίου – Θέσεις Διευθυντή Λογιστικών Υπηρεσιών και Λογιστή (Σχέδια Υπηρεσίας) Κανονισμοί του 2022 

Η Επιτροπή εξέτασε τα πιο πάνω σχέδια υπηρεσίας τα οποία αναμένεται να τεθούν σύντωμα ενώπιον της Ολομέλειας προς ψήφιση.  

Nomoplatform-ΚΥΠΕ-ΓΤΒ 

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις ΤΑ, ανησυχία για μείωση αποθεματικού Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 28/03/2024, υπερψήφισε αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την τοπική αυτοδιοίκηση, καθώς και τους προϋπολογισμούς των ΔΕΦΑ, ΑΠΕ/ΕΞΕ και ΡΙΚ.   Αναλυτικά τα σχέδια νόμου που υπερψηφίστηκαν:  Ο περί Δήμων (Τροποποιητικός), ο περί Αρχείου Πληθυσμού (Τροποποιητικός) (Aρ. 2) και ο περί Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης (Τροποποιητικός) Νόμος του