Επιτροπή Νομικών: Δικαίωμα ψήφου αντιπροσώπων θρησκευτικών ομάδων και θέσπιση νομοθεσίας Σένγκεν

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών, Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 10/05/2023, εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου: 

Ο περί Θρησκευτικών Ομάδων (Εκπροσώπησις) (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022 

Η Επιτροπή εξέτασε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η τροποποίηση του περί Θρησκευηκώv Ομάδων (Εκπροσώπηση) Νόμου, ώστε οι αντιπρόσωποι των θρησκευτικών ομάδων, δηλαδή των Αρμένιων, των Λατίνων και των Μαρωνιτώv, να αποκτήσουν δικαίωμα ψήφου σε θέματα που αφορούν την οικεία θρησκευτική ομάδα τους και τα οποία υπάγονταν στις αρμοδιότητες της Ελληνικής Κοινοτικής Συνέλευσης.

Σημειώνεται ότι, οι εν λόγω θρησκευτικές ομάδες εκπροσωπούνταν με εκλεγμένους αντιπροσώπους τους στην Ελληνική Κοινοτική Συνέλευση και ήταν καθόλα ισότιμα μέλη της, έχοντας, μεταξύ άλλων, δικαίωμα ψήφου στα θέματα που υπάγονταν στις αρμοδιότητές της.

Ωστόσο, με τη μεταβίβαση των νομοθετικών εξουσιών της Ελληνικής Κοινοτικής Συνέλευσης στη Βουλή, οι εξουσίες των αντιπροσώπων των θρησκευτικών ομάδων έχουν περιοριστεί στο δικαίωμα υποβολής απόψεων και/ή θέσεων σε θέματα που αφορούν την ομάδα τους και τα οποία υπάγονταν στις αρμοδιότητες της Ελληνικής Κοινοτικής Συνέλευσης, χωρίς όμως δικαίωμα ψήφου επί αυτών. 

Συναφώς, με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις σκοπείται η διεύρυνση των εξουσιών των αντιπροσώπων των θρησκευτικών ομάδων, ώστε να αποκτήσουν δικαίωμα ψήφου επί των πιο πάνω θεμάτων κατά τη συζήτηση αυτών ενώπιον της ολομέλειας του σώματος.

Παροχή δικαιώματος ψήφου στους αντιπροσώπους των θρησκευτικών ομάδων

Κατά τη συνεδρία της Επιτροπής Νομικών έγινε συζήτηση επί της αρχής της πρότασης νόμου των Αβέρωφ Νεοφύτου και Νίκου Τορναρίτη, σε σχέση με την παροχή δικαιώματος ψήφου στους αντιπροσώπους των θρησκευτικών ομάδων, σε θέματα που αφορούν την οικεία θρησκευτική ομάδα τους, τα οποία υπάγονται στις αρμοδιότητες της Ελληνικής Κοινοτικής Συνέλευσης.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών, Νίκος Τορναρίτης είπε πως έγινε μια καταρχήν συζήτηση, λέγοντας πως όλες οι πολιτικές δυνάμεις έχουν συμφωνήσει επί της αρχής.

Σύμφωνα με τον Νίκο Τορναρίτη, «το μεγάλο ζητούμενο είναι να βρεθεί ο νομικός και συνταγματικός τρόπος, ώστε να γίνει πράξη το συγκεκριμένο εγχείρημα», για να σημειώσει ότι τα μέλη της Επιτροπής θα αναμένουν και τη θέση της κυβέρνησης και αναλόγως με την πρόταση που θα κατατεθεί από πλευράς Γενικού Εισαγγελέα, ώστε να καταστεί απόλυτα νομικά εφαρμόσιμη η πρόταση, θα προχωρήσουν.

Αναφερόμενος στο θέμα, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού είπε πως «είναι αλήθεια ότι ως αποτέλεσμα της έκρυθμης κατάστασης, που προκλήθηκε μετά την αποχώρηση των Τ/Κ το 63’ – 64’ από την κοινή διαχείριση του κράτους το 1960 αλλοιώθηκαν, μεταξύ άλλων, και δικαιώματα που μέχρι τότε είχαν οι θρησκευτικές ομάδες».

Επίσης, είπε ότι «είναι αλήθεια ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα και εμείς ως ΑΚΕΛ είχαμε αναπτύξει ένα διάλογο με τις θρησκευτικές ομάδες, σε μια προσπάθεια να βρεθεί μια συνταγματικά ορθή λύση σε αυτό το πρόβλημα, που προέκυψε και έκτοτε λειτουργούμε με βάση το δίκαιο της ανάγκης».

Εξήγησε ότι η πρόταση Νεοφύτου και Τορναρίτη «παρέχει τη δυνατότητα να συζητήσουμε συγκροτημένα στο πλαίσιο της Βουλής των Αντιπροσώπων το συγκεκριμένο ζήτημα, που είναι υπαρκτό και βεβαίως εάν και εφόσον κατορθώσουμε να βρούμε μια νομικά ορθή λύση να προχωρήσουμε σε νομοθετική ρύθμιση».

Ο περί της Λειτουργίας και Χρήσης στη Δημοκρατία του Συστήματος Πληροφοριών Σένγκεν (SIS) Νόμος του 2023 

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η εγκατάσταση, λειτουργία και χρήση του Συστήματος Πληροφοριών Σένγκεν (SIS) στον τομέα των συνοριακών ελέγχων (Κανονισμός(ΕΕ) 2018/1861), στον τομέα της αστυνομικής συνεργασίας και της δικαστικής συνεργασίας σε ποινικές υποθέσεις (Κανονισμός (ΕΕ) 2018/1862 και η χρήση του Συστήματος Πληροφοριών Σένγκεν (SIS) για την επιστροφή παρανόμως διαμενόντων υπηκόων τρίτων χωρών (Κανονισμός 2018/1860).

Προς θέσπιση νομοθεσίας για Σένγκεν η Βουλή

Προς θέσπιση νομοθεσίας, με σκοπό την εφαρμογή των υποχρεώσεων της Δημοκρατίας σε σχέση με την εγκατάσταση, τη λειτουργία και τη χρήση του Συστήματος Πληροφοριών Σένγκεν (SIS), προχωρεί η Βουλή. 

Το θέμα τέθηκε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, όπου έγινε συζήτηση επί της αρχής του νομοσχεδίου, που ρυθμίζει την εγκατάσταση, τη λειτουργία και τη χρήση του Συστήματος Πληροφοριών Σένγκεν (SIS) στον τομέα των συνοριακών ελέγχων. 

Σε δηλώσεις του, μετά τη συνεδρία, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών, Νίκος Τορναρίτης, ανέφερε ότι κατά τη συνεδρία έγιναν τοποθετήσεις από τεχνοκράτες, σημειώνοντας ότι όταν και εφόσον σταλεί πίσω στη Βουλή το αναθεωρημένο κείμενο, θα συγκαλέσει κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία, στην παρουσία πολιτικών εκπροσώπων της Κυβέρνησης, ώστε να συζητηθούν θέματα υψίστης σημασίας, που αφορούν πολλά ζητήματα και όχι μόνο το συγκεκριμένο. 

Εξήγησε ότι στη συγκεκριμένη συνεδρία θα συζητηθεί το πώς εφαρμόζεται το σύστημα Σέγκεν και τι ενδεχόμενα προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει σε θέματα Κυπριακού. 

«Εννοείται», σημείωσε, «ότι δεν πρόκειται ποτέ εμείς να πούμε και να ανεχτούμε ή να δηλώσουμε ότι η γραμμή κατάπαυσης του πυρός είναι σύνορα. Δεν είναι σύνορα. Ο αγώνας για απελευθέρωση και επανένωση συνεχίζεται σε όλα τα επίπεδα». 

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, έκανε λόγο για ένα «άκρως πολιτικό θέμα», με προεκτάσεις που αφορούν και στο Κυπριακό, προσθέτοντας ότι το ΑΚΕΛ απέφυγε να θέσει ερωτήματα στη σημερινή συνεδρία. 

Είπε ακόμα πως το κόμμα του έχει ζητήσει σε επόμενη συνεδρία να κληθούν οι συναρμόδιοι Υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης και σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία να τεθούν συγκεκριμένα πολιτικά ερωτήματα. 

«Εάν και εφόσον απαντηθούν τότε να αξιολογήσουμε και τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Σε διαφορετική περίπτωση θεωρούμε ότι δεν πρέπει να γίνονται ρυθμίσεις με το κομμάτι, σαλαμοποιημένα, για ένα ζήτημα που αφορά και τη συμμετοχή μας σε δομές της ΕΕ, αλλά πρωτίστως αφορά και επηρεάζει και την επίλυση του Κυπριακού». 

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΕ: 

Stockwatch: Ανησυχίες για την ένταξη στο σύστημα Σένγκεν 

Stockwatch: Μπαίνει στο σύστημα Σένγκεν η Κύπρος 

Ο περί Ποινικής Δικονομίας (Τροποποιητικός) Νόμος του 2023 

Ο περί της Ίδρυσης και Λειτουργίας Διοικητικού Δικαστηρίου (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2023 

Ο περί της Ίδρυσης και Λειτουργίας Διοικητικού Δικαστηρίου Διεθνούς Προστασίας (Τροποποιητικός) (Αρ. 3) Νόμος του 2023 

Ο περί Ενοικιοστασίου (Τροποποιητικός) Νόμος του 2023 

Ο περί της Ίδρυσης και Λειτουργίας Εμπορικού Δικαστηρίου και Ναυτοδικείου (Τροποποιητικός) Νόμος του 2023 

Ο περί Δικηγόρων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2023 

Ο περί Αποτελεσματικών Θεραπειών για Παραβίαση του Δικαιώματος σε Διάγνωση Αστικών Δικαιωμάτων και Υποχρεώσεων σε Εύλογο Χρόνο (Τροποποιητικός) Νόμος του 2023 

Ο περί Εκλογής Μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2023 

Ο περί Δημόσιας Υπηρεσίας (Τροποποιητικός) Νόμος του 2023 

Ο περί της Ίδρυσης και Λειτουργίας Σχολής Δικαστών (Τροποποιητικός) Νόμος του 2023 

Η Επιτροπή εξέτασε τα πιο πάνω νομοσχέδια σκοπός των οποίων είναι η εναρμόνιση των πιο πάνω νομοθεσιών με το νέο νομικό πλαίσιο που θεσπίστηκε για τη μεταρρύθμιση στην ανώτατη βαθμίδα της απονομής της δικαιοσύνης, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουλίου του τρέχοντος έτους. 

Η Επιτροπή αποφάσισε όπως συνεχίσει τη συζήτηση των πιο πάνω νομοσχεδίων σε μεταγενέστερη συνεδρία της. 

Ο περί Διαμεσολάβησης σε Οικογενειακές Διαφορές (Τροποποιητικός) Νόμος του 2023 

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η τροποποίηση του περί Διαμεσολάβησης σε Οικογενειακές Διαφορές Νόμου, ώστε να διαγραφεί η προϋπόθεση για διατήρηση σε ισχύ ασφαλιστικής σύμβασης για εγγραφή στο μητρώο διαμεσολαβητών, η επιμόρφωση των διαμεσολαβητών να γίνεται σε ετήσια βάση και η πειθαρχική έρευνα να μην διεξάγεται από τα μέλη του Πειθαρχικού Συμβουλίου. 

Η Επιτροπή αποφάσισε να υποβάλει το εν λόγω νομοσχέδιο στην Ολομέλεια του σώματος για λήψη τελικής απόφασης.  

Ο περί Ποινικού Κώδικα (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022  

Η Επιτροπή εξέτασε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι να θεσπισθούν ως αδικήματα τα ακόλουθα:  

(α) η εφαρμογή οποιασδήποτε πρακτικής, τεχνικής ή η παροχή υπηρεσίας με σκοπό την μεταβολή, την καταστολή ή την εξάλειψη του σεξουαλικού προσανατολισμού, της ταυτότητας φύλου ή της έκφρασης φύλου (θεραπεία μεταστροφής/επανόρθωσης).*  

(β) η παραπομπή προσώπου που τελεί υπό νόμιμη κηδεμονία σε πρακτική, τεχνική, ή υπηρεσία με σκοπό την μεταβολή, την καταστολή ή την εξάλειψη του σεξουαλικού προσανατολισμού, της ταυτότητας φύλου ή της έκφρασης φύλου.  

(γ) η δημόσια ή με την κυκλοφορία εγγράφων, εικόνων ή παραστάσεων αναγγελλία ή διαφήμιση, έστω και συγκαλυμμένα πρακτικής, τεχνικής ή η παροχή υπηρεσίας που στοχεύει στην μεταβολή ή την καταστολή του σεξουαλικού προσανατολισμού, της ταυτότητας φύλου ή της έκφρασης φύλου. 

Η Επιτροπή αποφάσισε την υποβολή της πιο πάνω πρότασης νόμου στην Ολομέλεια του σώματος προς λήψη τελικής απόφασης. 

Σημειώνεται ότι, μέλη της Επιτροπής εξέφρασαν την πρόθεσή τους όπως, κατόπιν σχετικής άδειας της Προέδρου της Βουλής, υποβάλουν προφορικές τροπολογίες επί της εν λόγω πρότασης νόμου. 

Ο περί της Ίδρυσης και Λειτουργίας Διοικητικού Δικαστηρίου Διεθνούς Προστασίας (Τροποποιητικός) Νόμος του 2023  

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η τροποποίηση του άρθρου 8 του βασικού νόμου, ώστε να δίδεται η δυνατότητα στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, κατά την κρίση του, εφόσον το συμφέρον της δικαιοσύνης το απαιτεί, να διορίσει στο Διοικητικό Δικαστήριο Διεθνούς Προστασίας, πρόσωπο που έχει τα προσόντα που απαιτούνται από τον νόμο, για να εκτελεί προσωρινά τα καθήκοντα και να ασκεί τις εξουσίες του Δικαστή του Διοικητικού Δικαστηρίου Διεθνούς Προστασίας, για το χρονικό διάστημα και υπό τους όρους που καθορίζονται στο έγγραφο διορισμού του. 

Η Επιτροπή αποφάσισε να υποβάλει το εν λόγω νομοσχέδιο στην Ολομέλεια του σώματος για λήψη τελικής απόφασης. 

PEGA: Ό,τι χρειάζεται για ισχυροποίηση του νομικού πλαισίου, λέει ο Τορναρίτης 

Θα γίνει ό,τι χρειάζεται, ώστε να ισχυροποιηθεί το νομικό πλαίσιο, που θα σμικρύνει στο ελάχιστο την όποια παρατυπία και την όποια παρανομία, διαβεβαίωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών, Νίκος Τορναρίτης, αναφερόμενος στο θέμα της δημοσιοποίησης του πορίσματος για κατασκοπευτικό βαν, που ζητεί από την Κύπρο η PEGA.

Σε δηλώσεις του στη Βουλή, ο κ. Τορναρίτης εξέφρασε την πρόθεσή του να συγκαλέσει σε συνεδρία την Επιτροπή Νομικών, αμέσως μετά την εξέταση του θέματος από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία όπως ανέφερε «θα συνέλθει πολύ σύντομα».

«Ό,τι χρειάζεται για να ισχυροποιηθεί το νομικό πλαίσιο, που θα σμικρύνει στο ελάχιστο την όποια παρατυπία, την όποια παρανομία, το όποιο παραθυράκι, αυτό θα γίνει. Είναι ξεκάθαρο. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε σε κανένα να εκθέτει με τον οποιοδήποτε τρόπο την Κυπριακή Δημοκρατία», ανέφερε ο κ. Τορναρίτης.

Όπως υπογράμμισε, θα εφαρμόσουν απαρέγκλιτα ότι τους πει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, γιατί σημείωσε «η Κύπρος πρέπει να είναι και να φαίνεται υπόδειγμα σε θέματα, που αφορούν στην καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είτε άλλως πως».   

Nomoplatform-ΚΥΠΕ 

Δείτε Περισσότερα

Ελέγχου

Εστίες €91 εκ. ζητά το Πανεπιστήμιο Κύπρου, αποκλεισμός εργολάβων που καθυστερούν την εκτέλεση δημοσίων έργων

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 12/09/2024, εξέτασε την ενδεχόμενη λανθασμένη προσφοροδότηση της β΄ φάσης του έργου ανέγερσης των φοιτητικών εστιών του Πανεπιστημίου Κύπρου και το ενδεχόμενο διασπάθισης δημοσίου χρήματος που προκύπτει, καθώς και την ακόλουθη ειδική έκθεση:   Πανεπιστήμιο Κύπρου – Ανέγερση των κτηριακών εγκαταστάσεων

Εσωτερικών

Ικανοποιητική η πορεία εφαρμογής της μεταρρύθμισης της ΤΑ λέει ο ΥΠΕΣ

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 12/09/2024, συζήτησε τα ακόλουθα θέματα: Εφαρμογή μεταρρύθμισης τοπικής αυτοδιοίκησης και εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών στους ΕΟΑ Η Επιτροπή συζήτησε τα πιο πάνω θέματα μέσω των οποίων εξετάστηκε η πορεία εφαρμογής της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης και η εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων του Υπουργού Εσωτερικών στους