Επιτροπή Νομικών: Άξονες πολιτικής Υπ. Δικαιοσύνης, ποινικοποίηση αναρτήσεων και κατ’ οίκον περιορισμός

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών, Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 22/03/2023, πραγματοποίησε συνάντηση με την Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Άννα Κουκκίδη-Προκοπίου για ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων επί θεμάτων της αρμοδιότητας της. 

Τους άξονες πολιτικής του Υπουργείου Δικαιοσύνης παρέθεσε η Υπουργός στην Επιτροπή Νομικών 

Τους άξονες πολιτικής του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης παρουσίασε η Υπουργός Άννα Κουκκίδη-Προκοπίου στην Επιτροπή Νομικών. 

Οι βασικοί άξονες που παρουσίασε η κ. Προκοπίου είναι η ολοκλήρωση και υλοποίηση της μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης, συμπεριλαμβανομένης και της πρωτοβάθμιας, η καταπολέμηση της διαφθοράς, η ενδυνάμωση του αισθήματος ασφάλειας, η οδική ασφάλεια, η αντιμετώπιση του κοινού και του οργανωμένου εγκλήματος, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, τα θέματα της σωφρονιστικής πολιτικής, η ισότητα φύλων, η έμφυλη βία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. 

Πιο αναλυτικά, η Υπουργός ανέφερε ότι στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης εντάσσεται η ταχεία εκδίκαση των υποθέσεων μικροδιαφορών μέχρι €10.000, η ενίσχυση και προώθηση των εναλλακτικών τρόπων επίλυσης διαφορών και η τροποποίηση της νομοθεσίας για την εκτέλεση των δικαστικών αποφάσεων. 

Πρόσθεσε ότι η αποτελεσματική λειτουργία και ο εκσυγχρονισμός των διαδικασιών απονομής της δικαιοσύνης απαιτεί, πέρα από τη λήψη νομοθετικών και άλλων κατάλληλων μέτρων, συνεργασία και συνεννόηση με τη δικαστική εξουσία, η οποία αυτή την περίοδο είναι επιφορτισμένη με την υλοποίηση της μεταρρύθμισης. 

Επιβάλλεται, είπε, να γίνουν μεγάλες τομές, ιδίως διοικητικές, για την άμβλυνση ή και εξάλειψη των διαφόρων προβλημάτων. Άμεση προτεραιότητα είναι το δύσκολο έργο της εκκαθάρισης των καθυστερημένων υποθέσεων στα δικαστήρια, ενώ παράλληλα προωθείται η εφαρμογή συστήματος ηλεκτρονικής δικαιοσύνης, σημείωσε. 

Η Υπουργός Δικαιοσύνης διαβεβαίωσε την Επιτροπή ότι το Υπουργείο θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με τους φυσικούς του εταίρους, δηλαδή το Ανώτατο Δικαστήριο, το δικηγορικό σώμα και τη Νομική Υπηρεσία, ούτως ώστε οι νομοθετικές ρυθμίσεις που προωθεί να συγκεντρώνουν τον ψηλότερο βαθμό συναίνεσης και αποδοχής. Σε αυτό το πλαίσιο, η Υπουργός ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη βδομάδα θα έχει συναντήσεις τόσο με το Ανώτατο Δικαστήριο, όσο και με τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο, ενώ ανέφερε ότι η ίδια προσωπικά θα ενημερώνει την Επιτροπή Νομικών για διάφορες πρωτοβουλίες και μέτρα που λαμβάνονται από το Υπουργείο. 

Άλλος σημαντικός πυλώνας για το Υπουργείο, είπε η κ. Προκοπίου, είναι η διαφάνεια, η πρόληψη και καταπολέμηση της διαφθοράς, τονίζοντας ότι η μη αντιμετώπιση της διαφθοράς αποτελεί απειλή στα θεμέλια της δημοκρατίας και της οικονομίας κάθε κράτους. Η Υπουργός σημείωσε ότι έχουν ήδη ψηφιστεί οι τρεις νόμοι για την καταπολέμηση της διαφθοράς, ενώ το Υπουργείο συνεχίζει την εθνική στρατηγική για την καταπολέμηση της διαφθοράς με οριζόντιες και μη δράσεις, με χρονοδιαγράμματα υλοποίησης, μέχρι η ευθύνη παρακολούθησης και υλοποίησης των δράσεων αναληφθεί από την Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς. 

Η ενδυνάμωση της ασφάλειας των πολιτών αποτελεί επίσης βασικό άξονα πολιτικής της νέας Υπουργού και υλοποιείται μέσα από την εφαρμογή μέτρων πολιτικής και δράσεις της Αστυνομίας. Οι δράσεις που υλοποιούνται από την Αστυνομία για την ενίσχυση της ασφάλειας του πολίτη με την ανάπτυξη νέων μορφών αστυνομικής συνεργασίας με τις τοπικές κοινωνίες αποσκοπούν στην αύξηση του επιπέδου οδικής ασφάλειας, στην αντιμετώπιση του κοινού και του οργανωμένου εγκλήματος, των ναρκωτικών, της εμπορίας προσώπων, των αδικημάτων εις βάρος παιδιών, στην πρόληψη και καταπολέμηση της τρομοκρατίας και της ριζοσπαστικοποίησης, ανέφερε. 

Στο πλαίσιο αναβάθμισης του ρόλου της Αστυνομίας, η Υπουργός δήλωσε ότι η αναδιοργάνωση του θεσμού αποτελεί προτεραιότητα. «Οι συνεχείς και αυξημένες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Αστυνομία επιβάλλουν την αναδιοργάνωσή της ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί με επάρκεια και αποτελεσματικότητα στον ρόλο της», ανέφερε. 

Όσον αφορά στην οδική ασφάλεια, η Υπουργός ανέφερε ότι θα προχωρήσει με την προώθηση της δημιουργίας σχολής επιμόρφωσης οδηγών, ως εναλλακτικό μέτρο επιβολής ποινής, με στόχο τη συμμόρφωση και την καλλιέργεια οδικής συνείδησης. 

Ανάμεσα στους βασικούς στόχους της κυβέρνησης είναι και η καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και κάθε μορφής βίας. Πέρα από τους νόμους που έχουν ήδη ψηφιστεί από τη Βουλή, θα προωθηθεί νομοθεσία για ποινικοποίηση της παρενόχλησης και της παρενοχλητικής παρακολούθησης, σημείωσε. Την ίδια στιγμή, καθορίζεται ένα σύγχρονο πλέγμα πολιτικών δράσεων και μέτρων για προστασία στις γυναίκες, ενώ παράλληλα θα προωθηθούν νομοσχέδια για παραχώρηση νομικής αρωγής στα θύματα έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας. 

Τέλος, πρωταρχική επιδίωξη του Υπουργείου είναι η επίλυση του προβλήματος του υπερπληθυσμού των φυλακών, η ενίσχυση της αναμορφωτικής διαδικασίας στις φυλακές, με σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με στόχο την ομαλή επανένταξη των κρατουμένων, σημείωσε. 

Σημειώνοντας ότι για την κυβέρνηση είναι πολύ σημαντική η επικοινωνία με τη νομοθετική εξουσία, η Υπουργός είπε ότι «όταν υπάρχει θετική προδιάθεση για συνεργασία, μπορούμε να επιλύσουμε πολλά θέματα που εκκρεμούν, τάχιστα, γιατί ο χρόνος δεν είναι με το μέρος μας». 

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών, Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Νίκος Τορναρίτης, απευθυνόμενος στην Υπουργό είπε ότι «πιστεύω ότι θα πετύχετε στην αποστολή σας. Σας γνωρίζω προσωπικά και θεωρώ ότι είστε ευέλικτη και θα φέρετε και αποτελέσματα. Εμείς δηλώνουμε ότι θα συνεργαστούμε με το Υπουργείο σας εκεί και όπου θεωρούμε ότι υπηρετείτε το δημόσιο συμφέρον και τη δικαιοσύνη». 

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού είπε ότι το ΑΚΕΛ θα στηρίξει οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία ή ενέργεια του Υπουργείου για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την προστασία των πολιτών, την ενίσχυση του κράτους δικαίου και την ορθή απονομή της δικαιοσύνης, ενώ θα σταθεί απέναντι από πολιτικές που θεωρεί ότι δεν προάγουν αυτές τις προτεραιότητες. 

Επιπλέον, απαρίθμησε μια σειρά ζητημάτων για το Υπουργείο, όπως η ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης της Δικαιοσύνης, για να περιλάβει και την πρωτοβάθμια δικαιοσύνη, τα σοβαρά και χρονίζοντα προβλήματα στις κεντρικές φυλακές, την έξαρση του σοβαρού εγκλήματος κατά προσώπων αλλά και περιουσίας. Επίσης, έθιξε το ζήτημα της απόλυτης συμμόρφωσης με τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, ζητήματα που αφορούν την έκφυλη βία, τη βία στην οικογένεια, την ισοτιμία ανδρών και γυναικών και τα δικαιώματα των ανήλικων παραβατών. 

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Πανίκος Λεωνίδου, είπε ότι η Επιτροπή Νομικών προσδοκεί σε άριστη συνεργασία με τη νέα Υπουργό. Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της Επιτροπής, σημείωσε ότι υπάρχουν πολλές προκλήσεις και προβλήματα, όπως η δημιουργία του δικαστηρίου επίλυσης μικροδιαφορών, η ψήφιση νομοσχεδίου για κυρώσεις ή μέτρα στις περιπτώσεις που τα διοικητικά όργανα δεν συμμορφώνονται με αποφάσεις των διοικητικών δικαστηρίων. Επίσης, ανέφερε ότι τα θέματα ασφάλειας και προστασίας του πολίτη παραμένουν και θα πρέπει η νέα Υπουργός να μπει σε ένα διάλογο για αυτά, όπως και το θέμα των φυλακών, τονίζοντας με τη σειρά του την αναγκαιότητα ύπαρξης συναίνεσης για τα θέματα που συζητούνται. 

Ο Σωτήρης Ιωάννου, Βουλευτής του ΕΛΑΜ, είπε ότι οι προκλήσεις του Υπουργείου είναι μεγάλες, καθώς το Υπουργείο εμπλέκεται σε όλες τις εκφάνσεις της δημόσιας ζωής και εξέφρασε την πρόθεση να σταθούν αρωγοί στην προσπάθεια του Υπουργείου. 

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, στη δική του τοποθέτηση επικεντρώθηκε σε ζητήματα που πρέπει να δει η νέα Υπουργός. Ένα από αυτά, είπε, είναι η συμπεριφορά της αστυνομίας κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων, για να μην παρουσιαστούν ξανά προβλήματα. Έθιξε επίσης την έλλειψη προσωπικού στις φυλακές, η βελτίωση των διαδικασιών της Αστυνομίας κατά τη λήψη καταθέσεων. Αναφορικά με την αστυνομία ζώων, ο κ. Θεοπέμπτου είπε ότι πρέπει να ενισχυθεί με εξουσίες για έκδοση προστίμων αλλά να υπάρχει και η κατάλληλη εκπαίδευση. Ζήτησε επίσης την αναβάθμιση του θεσμού του αστυνομικού της γειτονιάς. Τέλος, ζήτησε το Υπουργείο να κάνει δημόσια διαβούλευση πριν να φέρνει τα νομοσχέδια στη Βουλή. 

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Μαρίνος Μουσιούττας αναφέρθηκε επίσης στη σημασία της συνεργασίας με τα κόμματα για προεργασία των νομοσχεδίων για καλύτερη διεκπεραίωση όταν έρχονται ενώπιον της επιτροπής. Επιπλέον, ζήτησε στο μέλλον να συζητηθεί και το ζήτημα της δημοτικής αστυνομίας, εν όψει και της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης. Έθιξε επίσης το ζήτημα της στελέχωσης της Αστυνομία και της Πυροσβεστικής. 

Έχει τροχιοδρομηθεί η διαδικασία απόσπασης της Υποδιευθύντριας Κεντρικών Φυλακών στην ΕΥ 

Έχει τροχιοδρομηθεί η διαδικασία για απόσπαση της Υποδιευθύντριας των Κεντρικών Φυλακών, Αθηνάς Δημητρίου, στην Ελεγκτική Υπηρεσία, δήλωσε η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Άννα Κουκκίδη Προκοπίου, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στη Βουλή, μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Νομικών στην οποία συμμετείχε. 

Σε σχέση με το θέμα της Διευθύντριας των Κεντρικών Φυλακών, Άννας Αριστοτέλους, η κ. Προκοπίου είπε πως αυτή βρίσκεται ακόμη με άδεια και πως θα γίνουν ανακοινώσεις για αυτά που θα αποφασιστούν επί του θέματος όταν έλθει η ώρα. 

Ερωτηθείσα πώς σκοπεύει να φέρει κοντά τη Διεύθυνση των Φυλακών και την Αστυνομία, η κ. Προκοπίου ανέφερε πως κατά τη δική της αντίληψη δεν υπάρχει αντιπαράθεση αυτή τη στιγμή. Πρόσθεσε πως ο Αναπληρωτής Διευθυντής των Κεντρικών Φυλακών, Ιωάννης Καπνουλλάς, είναι σε πλήρη συνεννόηση και επικοινωνία με την Αστυνομία. Υπάρχει η συνεργασία που πρέπει να υπάρχει μεταξύ των δυο πλευρών, και πιστεύω ότι μόνο βελτίωση μπορούμε να έχουμε από εδώ και πέραν της σχέσης των Φυλακών με την Αστυνομία. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια σύμπλευση ως προς τους στόχους που έχουν τεθεί, ανέφερε. 

Κληθείσα να πει αν έχει αποδεχθεί την απόσπαση της Υποδιευθύντριας των Φυλακών, Αθηνάς Δημητρίου στην Ελεγκτική Υπηρεσία και τι γίνεται με τη Διευθύντρια των Φυλακών, Άννα Αριστοτέλους, η κ. Προκοπίου είπε πως η απόσπαση της κ. Δημητρίου εκκρεμεί τώρα στην ΕΔΥ. Έχει εγκριθεί το αίτημά της από εμάς για απόσπαση στην Ελεγκτική Υπηρεσία. Τροχιοδρομείται πλέον η διαδικασία, ανέφερε. 

Είπε εξάλλου πως η Διευθύντρια των Κεντρικών Φυλακών, Άννα Αριστοτέλους βρίσκεται με άδεια ακόμη. Άρα θα μπορέσουμε να κάνουμε ανακοινώσεις όταν θα έλθει ο χρόνος, πρόσθεσε. 

Ερωτηθείσα σε σχέση με την προεδρική χάρη προς κατάδικους και για τις διαμαρτυρίες που υπήρξαν για αυτό το θέμα από τον Σύνδεσμο Προστασίας Δικαιωμάτων Φυλακισμένων και Αποφυλακισθέντων, ο οποίος εξήγγειλε κινητοποιήσεις, η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης ανέφερε πως το θέμα της προεδρικής χάρης δεν είναι κάτι το οποίο αφορά άμεσα το Υπουργείο Δικαιοσύνης. 

Τα κριτήρια βγαίνουν από την Εισαγγελία. Είναι κάτι το οποίο εξετάζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και έχει πάρει τις αποφάσεις του. Δεν είναι κάτι που εγώ μπορώ να σχολιάσω αυτή τη στιγμή, σημείωσε.

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΕ: 

Stockwatch: Προτεραιότητα η μεταρρύθμιση δικαστηρίων 

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου: 

Ο περί Ποινικού Κώδικα (Τροποποιητικός) (Αρ. 3) Νόμος του 2021 

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα με την προσθήκη των ακόλουθων νέων άρθρων 99Γ, 99Δ, 99Ε και 99ΣΤ, τα οποία αναπαράγουν ελαφρώς αναδιατυπωμένα τα υφιστάμενα αδικήματα του άρθρου 149(6) του περί Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομικών Υπηρεσιών Νόμου του 2004, (Ν.112(Ι)/2004), τα οποία όμως δεν περιλήφθηκαν στο Νομοσχέδιο για νέο περί Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομικών Υπηρεσιών Νόμο το οποίο προωθείται από το Γραφείο του Επιτρόπου Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων για αντικατάσταση του ισχύοντος νόμου. 

Ειδικότερα το νομοσχέδιο τροποποιεί τον Ποινικό Κώδικα ώστε να περιληφθούν εκεί τα αδικήματα που καλύπτουν τις περιπτώσεις αναρτήσεων και μηνυμάτων στο διαδίκτυο, αλλά και τηλεφωνημάτων δια δημόσιου δικτύου επικοινωνιών, τα οποία στρέφονται κατά άλλου προσώπου και είναι κατάφωρα προσβλητικά ή και υβριστικού ή και απειλητικού ή και άσεμνου χαρακτήρα, χωρίς να περιορίζεται αδικαιολόγητα το δικαίωμα ελευθερίας της έκφρασης.

Ψάχνει τη χρυσή τομή μεταξύ προστασίας ιδιωτικής ζωής από επιθέσεις στο διαδίκτυο και ελευθερίας λόγου η Βουλή 

Αναζητώντας τη χρυσή τομή ανάμεσα στην προστασία της ιδιωτικής ζωής των πολιτών από επιθέσεις που γίνονται μέσω διαδικτύου και στην προστασία της ελευθερίας έκφρασης και της ελευθερίας του Τύπου, η Επιτροπή Νομικών παρέπεμψε την τροποποίηση του ποινικού κώδικα για να συμπεριλάβει και αδικήματα προσβολής της προσωπικότητας μέσω μηνυμάτων ή αναρτήσεων που γίνονται στο διαδίκτυο και στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης για περαιτέρω διαβούλευση. 

Κατά τη συζήτηση εντός της Επιτροπής για την ποινικοποίηση της προσβολής της προσωπικότητας του ατόμου μέσω αναρτήσεων στο διαδίκτυο, ακούστηκαν προβληματισμοί, τόσο από τους Βουλευτές του ΑΚΕΛ, όσο και από την Πρόεδρο της Επιτροπής Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, κατά πόσο η τροποποίηση θα περιορίζει το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα έκφρασης και ελευθερίας του λόγου και του Τύπου. 

Οι Βουλευτές του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού και Ανδρέας Καυκαλιάς ζήτησαν να εξαιρεθεί η άσκηση κριτικής στη δημόσια ζωή από τις πρόνοιες του νομοσχεδίου και να περιοριστεί στην προσβολή της ιδιωτικής ζωής.  

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, Έλλη Κοτζιαμάνη, ζήτησε να εξαιρεθούν οι δημοσιογράφοι και τα ΜΜΕ από την τροποποίηση, καθώς αυτορρυθμίζονται σε αυτό το θέμα, ενώ εξέφρασε και τον προβληματισμό για το ποιο θα είναι το αρμόδιο όργανο που θα κρίνει πότε υπάρχει παραβίαση. 

Η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας διευκρίνισε ότι έχουν μπει αρκετές ασφαλιστικές δικλείδες για να περιορίζεται η ποινικοποίηση στην κατάφορη παραβίαση με πρόθεση, ενώ σημείωσε ότι η Τέχνη και η σάτιρα εξαιρούνται από την ποινικοποίηση. 

Σημειώνοντας την ανάγκη περαιτέρω διαβούλευσης γύρω από την εν λόγω τροποποίηση, καθώς φορείς, όπως η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, δεν είχαν κληθεί να συμμετάσχουν μέχρι σήμερα, η Επιτροπή Νομικών ζήτησε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης να συνεχίσει τον διάλογο και να επανέλθει μετά το Πάσχα για το θέμα. 

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών, Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Νίκος Τορναρίτης, ανέφερε ότι μέσα από το νομοσχέδιο θα τεθεί ένα δίχτυ προστασίας και ασφάλειας, ειδικότερα προς τους πολίτες που δέχονται άσεμνες, απειλητικές, υβριστικές ή άλλες επιθέσεις, είτε μέσα από την αποστολή μηνυμάτων, είτε μέσα από το διαδίκτυο. 

«Πρόθεση της Επιτροπής Νομικών δεν είναι να προστατέψει από την όποια κριτική τα δημόσια πρόσωπα, ούτε πρόθεση έχουμε να φιμώσουμε τους δημοσιογράφους. Πρέπει να πω ότι η προστασία της ελευθερίας του λόγου και της άποψης είναι ένα ανθρώπινο δικαίωμα, το οποίο προφανέστατα έχουμε λάβει υπόψη, για να βρεθούμε μπροστά στο κείμενο που έχουμε σήμερα μπροστά μας», σημείωσε. 

Ο κ. Τορναρίτης σημείωσε ότι αντίστοιχα νομοσχέδια υπάρχουν σε όλες τις χώρες της ΕΕ. «Πρόθεσή μας να προστατεύσουμε τα παιδιά μας από την όποια επίθεση στο διαδίκτυο και τα ΜΚΔ και ανθρώπους που είναι αδύναμοι και δεν μπορούν να υπερασπιστούν την προσωπική τους ζωή ή ψυχολογία, μέσα από την επίθεση που δέχονται», υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι δόθηκε ένα περιθώριο μέχρι μετά το Πάσχα για να υπάρξει περισσότερη διαβούλευση με οργανωμένα σύνολα που έχουν ζητήσει να ακουστούν «και αναμένουμε από το Υπουργείο, μέσα από τις απόψεις που ακούστηκαν σήμερα να έρθει να μας πει την τελική του απόφαση και μέσα σ’ ένα πνεύμα συνδιαβούλευσης να οδηγηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής». 

Από την πλευρά του, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού είπε ότι πρέπει να εξευρεθεί η αναγκαία ισορροπία, η οποία αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει. Είναι αυτονόητο, είπε, «ότι πρέπει να προστατεύσουμε τους πολίτες από την αυθαιρεσία του οποιουδήποτε, αλλά την ίδια ώρα πρέπει να προστατέψουμε συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα και αξίες, όπως είναι η ελευθερία του λόγου και της έκφρασης, όπως είναι η επίκριση των δημοσίων προσώπων, όπως είναι η κριτική για πράξεις των δημοσίων προσώπων. Να ψηφίσουμε κάτι που θα προστατεύει την ιδιωτική ζωή των πολιτών, αλλά την ίδια ώρα να μην αποτελεί και την πρόφαση για την αυθαιρεσία δημοσίων προσώπων».

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Πανίκος Λεωνίδου είπε ότι η ουσία του νομοσχεδίου είναι να προστατέψει τον καλόπιστο πολίτη, ο οποίος, ενώ βρίσκεται σε άγνοια, μπορεί να δει ένα δημοσίευμα, το οποίο να προσβάλλει τα δικαιώματά του, να θέλει να τον μειώσει, να θίξει την προσωπικότητα, την αξιοπρέπεια, την τιμή και την υπόληψή του, και δεν μπορεί να αντιδράσει. «Αυτού του είδους τις συμπεριφορές επιθυμούμε σήμερα να νομοθετήσουμε και να τις ποινικοποιήσουμε», ανέφερε. 

Σημείωσε ότι υπάρχει μια σχετική αντίδραση ότι πιθανόν η Βουλή να έρχεται να περιορίσει το δικαίωμα της έκφρασης, το δικαίωμα λόγου, το δικαίωμα ελευθερίας του Τύπου. «Δεν έχουμε τέτοια πρόθεση. Για κάθε δικαίωμα που προβλέπεται από το Σύνταγμα υπάρχουν και τα όρια ασφαλείας και περιορισμού, για να υπάρχει και με την αρχή της αναλογικότητας η εξισορρόπηση των δικαιωμάτων. Διότι έχουμε από τη μια το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου και από την άλλη έχουμε τα δικαιώματα της υπόληψης της προσωπικότητας του κάθε προσώπου. Άρα μέσα από αυτό το νομοσχέδιο προσπαθούμε να εξισορροπήσουμε και τα δύο δικαιώματα, χωρίς να καταργούμε οποιοδήποτε δικαίωμα», σημείωσε. 

Ο Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων, σημείωσε ότι το θέμα δεν είναι εύκολο, «μας ανησυχεί πάρα πολύ. Δεν θέλουμε να περιορίσουμε την ελευθερία των δημοσιογράφων, ούτε να φοβούνται να γράψουν κάτι που έκανε ένας πολιτικός. Η άποψή μου είναι ότι όσα ακούστηκαν στην Επιτροπή είναι σοβαρά και σημαντικά και γι’ αυτό θα πρέπει να επανέλθει το νομοσχέδιο μετά από μία καλή δημόσια διαβούλευση, αφού οι δημοσιογράφοι δεν ακούστηκαν». 

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος της Επιτροπής Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, Έλλη Κοτζιαμάνη, είπε ότι η Επιτροπή θεωρεί «ότι δεν μπορεί a priori να λογοκρίνονται οι δημοσιογράφοι και τα ΜΜΕ, σε μια συζήτηση που αφορά τη λειτουργία του διαδικτύου και των ηλεκτρονικών επικοινωνιών. Πετύχαμε, ως Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, να αρχίσει η συζήτηση για τις εξαιρέσεις σε αυτό το νομοσχέδιο, ειδικά για δημοσιογράφους και Μέσα Ενημέρωσης». 

Σημείωσε ότι αρχικά η συζήτηση παρουσιάστηκε ότι αφορά τις ψευδείς ειδήσεις. «Αυτό κινητοποίησε την Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, για να ζητήσει συμμετοχή σε αυτή τη συνεδρίαση. Ξεκαθαρίστηκε ότι δεν μιλάμε για θέμα ψευδών ειδήσεων, αλλά για θέμα προστασίας της προσωπικότητας από επιθέσεις, που είναι καθημερινό φαινόμενο στα ΜΚΔ», ανέφερε. 

Η κ. Κοτζιαμάνη τόνισε ότι τα ΜΜΕ αυτορρυθμίζονται μέσα από τον Κώδικα Δεοντολογίας στα θέματα που αγγίζει το νομοσχέδιο. «Και αυτό θα έπρεπε να είχε ληφθεί υπόψη», ανέφερε. «Εμείς ζητάμε να εξαιρεθούν οι δημοσιογράφοι και τα ΜΜΕ, ακριβώς γιατί αυτορρυθμίζονται ως προς το τι αναρτούν, μεταδίδουν ή γράφουν κι αυτό το δικαίωμα θεωρούμε πρέπει να είναι σεβαστό και σε τούτο το νομοσχέδιο», είπε. 

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, διευκρίνισε ότι «οι δημοσιογράφοι και τα ΜΜΕ θα πρέπει να εξαιρούνται ονομαστικά από το συγκεκριμένο νομοσχέδιο», έστω και αν τελικά εξαιρεθεί η κριτική στη δημόσια ζωή από αυτό.

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΕ:  

Stockwatch: Εξετάζουν εξαίρεση ΜΜΕ από νόμο για fake news 

Ο περί Φυλακών (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2021 

Ο περί Ποινικής Δικονομίας (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2021 

Η Επιτροπή εξέτασε τις πιο πάνω προτάσεις νόμου σκοπός των οποίων είναι: 

(α) η παροχή εξουσίας στην Επιτροπή Κατάταξης των Φυλακών για εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων για κατ’ οίκον περιορισμό υποδίκων, με την τοποθέτηση ειδικής ηλεκτρονικής συσκευής και 

(β) η ρύθμιση της δυνατότητας για κατ’ οίκον περιορισμό υποδίκων με ηλεκτρονική παρακολούθηση και διαγραφή αναχρονιστικών διατάξεων αναφορικά με τη θανατική ποινή, η οποία έχει καταργηθεί με τη Δέκατη Τροποποίηση του Συντάγματος.  

Αναζητείται ισορροπία ανάμεσα στα δικαιώματα κρατουμένων και ασφάλεια πολιτών για το βραχιολάκι 

Την ισορροπία που να διαφυλάσσει και τα δικαιώματα των κρατουμένων αλλά και την ασφάλεια των πολιτών σε σχέση με την ηλεκτρονική παρακολούθηση υποδίκων, αναζητεί η Επιτροπή Νομικών. 

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών, Βουλευτής του ΔΗΣΥ  Νίκος Τορναρίτης, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, είπε ότι η εισαγωγή ηλεκτρονικής παρακολούθησης υποδίκων αποτελεί αναγκαιότητα, καθώς μπορεί να προσθέσει στην αποφόρτιση των φυλακών «και είναι ακόμα ένα δικαίωμα που δίδεται στον δικαστή για να επιλέξει την ώρα που αποφασίζει για τους υπόδικους». 

Σημείωσε, ωστόσο, ότι μέσα από τη συζήτηση στην Επιτροπή, διαφάνηκε ότι το κράτος δεν έχει τις υποδομές για να εφαρμόσει το συγκεκριμένο μέτρο. 

Επιπλέον, ενώ η Επιτροπή θέλει να καθορίσει συγκεκριμένες περιπτώσεις που θα εξαιρούνται από την ηλεκτρονική παρακολούθηση, η Νομική Υπηρεσία έθεσε θέμα συνταγματικότητας σε περίπτωση εξαιρέσεων. 

«Εμείς θα θέλαμε να υπάρξουν ορισμένες εξαιρέσεις, για παράδειγμα σε περιπτώσεις παιδοβιαστών. Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι θα μπορεί να εφαρμοστεί τέτοιου είδους μέτρο, γι’ αυτό τον λόγο αναθέσαμε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης να συνδιαβουλευτεί με όλους τους αρμόδιους για το θέμα και να μας καταθέσει το συντομότερο μια ολιστική πρόταση που θα αναφέρεται και στις υποδομές αλλά και στην τελική πρόταση την οποία θα καταθέσει στη Βουλή των Αντιπροσώπων», σημείωσε. 

Από την πλευρά του, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, σημείωσε ότι αναφορικά με την εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων για κατ’ οίκον περιορισμό υποδίκων με την τοποθέτηση ειδικής ηλεκτρονικής συσκευής, το γνωστό βραχιολάκι, «είναι γνωστό ότι υπάρχει διαφωνία μεταξύ του δικηγορικού συλλόγου, της Νομικής Υπηρεσίας, και του Υπουργείου Δικαιοσύνης». 

Ο ίδιος δήλωσε ότι ασφαλώς θα πρέπει να αξιοποιηθεί αυτό το μέτρο, «ασφαλώς θα συνδράμει στην προσπάθεια για μερική αποφόρτιση των Κεντρικών Φυλακών». «Το κριτήριο όμως της αποφόρτισης δεν μπορεί να είναι εις βάρος της ασφάλειας των πολιτών», σημείωσε, αναφέροντας ότι κάποια πολύ σοβαρά αδικήματα κατά προσώπου θα πρέπει να εξαιρεθούν, όπως και η εμπορία ναρκωτικών, «ούτως ώστε την ίδια ώρα που θα δώσουμε δυνατότητα στις αρχές για να αποφορτίσουν τις φυλακές, να μη δημιουργήσουμε άλλα προβλήματα σε σχέση με την ασφάλεια των πολιτών, αλλά και των ίδιων των προσώπων που θα αφεθούν στο σπίτι υπό περιορισμό». 

Υπάρχουν ζητήματα δικαιωμάτων και από τις δύο πλευρές, σημείωσε, «γι’ αυτό κι εδώ δώσαμε χρόνο στον διάλογο, κάτι που έπρεπε να είχε προηγηθεί». 

Ο περί Αστυνομίας (Τροποποιητικός) (Αρ. 7) Νόμος του 2022 

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο μέσω του οποίου παρέχεται η δυνατότητα σε μέλη της Αστυνομίας που διορίστηκαν ως Ειδικοί Αστυνομικοί (μισθοδοτικής κλίμακας Α1-Α2-Α5 ή Α1-Α3-Α5) ή ως Αστυφύλακες (μισθοδοτικής κλίμακας Α3-Α5-Α7), και τα οποία κατέχουν τα προσόντα ειδικοτήτων χειριστών πτητικών μέσων, μηχανικών πτητικών μέσων, ηλεκτρονικών μηχανικών πτητικών μέσων, κυβερνητών αστυνομικών ακάτων, ηλεκτρονικών αστυνομικών ακάτων, μηχανολόγων μηχανικών αστυνομικών ακάτων και τους έχουν ανατεθεί και εκτελούν τέτοια καθήκοντα στην Αστυνομία, να μπορούν τουλάχιστον να διεκδικούν διορισμό τους σε εξειδικευμένη θέση της ειδικότητας που κατέχουν και τα καθήκοντα της οποίας εκτελούν, μισθοδοτική κλίμακας Α8-Α9-Α10-Α12, όταν αυτή κενωθεί, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας. 

Η επιτροπή αποφάσισε να προωθήσει το εν λόγω νομοσχέδιο στην Ολομέλεια του σώματος για ψήφιση.

Ο περί Οικογενειακών Δικαστηρίων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2020 

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η εναρμόνιση των διατάξεων της βασικής νομοθεσίας με το νέο νομικό πλαίσιο για τη μεταρρύθμιση στην ανώτατη βαθμίδα της απονομής της δικαιοσύνης.

Η επιτροπή αποφάσισε να προωθήσει το εν λόγω νομοσχέδιο στην Ολομέλεια του σώματος για ψήφιση.  

Υποεπιτροπή της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως για την Εξέταση Κανονισμών που αφορούν Σχέδια Υπηρεσίας 

Η Υποεπιτροπή της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως για την Εξέταση Κανονισμών που αφορούν Σχέδια Υπηρεσίας, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 22/03/2023, εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια υπηρεσίας: 

Οι περί Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, Μέση Εκπαίδευση-Θέση Καθηγητή (Σχέδια Υπηρεσίας) Κανονισμοί του 2022 

Οι περί Τμήματος Γεωργίας – Θέση Ανώτερου Επιθεωρητή Γεωργίας (Σχέδια Υπηρεσίας) Κανονισμοί του 2023 

Nomoplatform-ΚΥΠΕ 

Δείτε Περισσότερα

Θεσμών

Διαφωνία στη Βουλή για πρόταση δημοσιοποίησης δωρητών Φορέα Κοινωνικής Στήριξης

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 19/06/2024, εξέτασε την ακόλουθη πρόταση νόμου: Ο περί του Ανεξάρτητου Φορέα Κοινωνικής Στήριξης (Τροποποιητικός) Νόμος του 2024 Η Επιτροπή εξέτασε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η τροποποίηση του περί Ανεξάρτητου Φορέα Κοινωνικής Στήριξης Νόμου, ώστε η επιτροπή διαχείρισης