Επιτροπή Μεταφορών: Κυκλοφοριακό και στατικότητα κυβερνητικών κτιρίων στις προτεραιότητες του νέου Υπουργού

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 16/03/2023, πραγματοποίησε συνάντηση με τον νέο Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, κ. Αλέξη Βαφεάδη. 

Κυκλοφοριακό και στατικότητα κυβερνητικών κτιρίων στις προτεραιότητες του νέου Υπουργού 

Στο επίκεντρο της πρώτης επίσημης συνάντησης του νέου Υπουργού Μεταφορών, Αλέξη Βαφειάδη, με την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών, βρέθηκε το θέμα του κυκλοφοριακού προβλήματος, για το οποίο, όπως σημείωσε κατά τη συνεδρίαση ο Υπουργός, πραγματοποιήθηκε σήμερα και η πρώτη σύσκεψη στο Υπουργείο για το εν λόγω θέμα, ενώ έχει ετοιμαστεί αίθουσα που θα εξυπηρετεί ειδικά για τις συναντήσεις μεταξύ φορέων, υπηρεσιών και υπουργείων, με στόχο την εξεύρεση λύσεων. Ανέφερε, ακόμα, ως έκτακτη προτεραιότητα που προέκυψε, την αξιολόγηση της στατικότητας 450 κυβερνητικών κτιρίων. 

Ο νέος Υπουργός συμμετείχε για πρώτη φορά στη συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής, μαζί με τα στελέχη των τμημάτων του Υπουργείου, παρουσιάζοντας τις βασικές προτεραιότητές του στους βουλευτές, 15 ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. 

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής, ο κ. Βαφειάδης συμμερίστηκε την έντονη ανησυχία των βουλευτών για το κυκλοφοριακό, το οποίο συνέδεσε και με τον στόχο του Υπουργείου για συμβολή στην πράσινη μετάβαση, ενώ σημείωσε ότι από τις πρώτες ενέργειες του Υπουργείου είναι και ο έλεγχος της στατικότητας όλων των κτιρίων που στεγάζουν υπηρεσίες του δημοσίου. 

Αναφερθείς στο κυκλοφορικό πρόβλημα, το οποίο ανέδειξαν όλοι οι βουλευτές, καλωσορίζοντας τον Υπουργό στη συνεδρίαση, είπε ότι είναι οριζόντιο πρόβλημα που άπτεται πολλών τομέων και, επομένως, μπορεί να λυθεί μόνο με συνεργασία μεταξύ Υπουργείων και υπηρεσιών. Επεσήμανε ότι «το κυκλοφοριακό δεν αφορά μόνο την παρουσία αυτοκινήτων στους δρόμους», καθώς συνδέεται και με τις αυξημένες εκπομπές ρύπων, κάτι για το οποίο ενδεχομένως η Κυπριακή Δημοκρατία θα κληθεί από την ΕΕ να καταβάλει πρόστιμο. 

Λύσεις που θα δημιουργούν περαιτέρω περιορισμούς δεν είναι η πρώτη επιλογή, σημείωσε ο κ. Βαφειάδης, φέρνοντας ως παράδειγμα την εκ περιτροπής κυκλοφορία αυτοκινήτων με μονούς και ζυγούς αριθμούς πινακίδων, που έχει υιοθετηθεί ως μέτρο σε άλλες χώρες. Εξήγησε ότι τέτοια μέτρα δυσκολεύουν περισσότερο τους πολίτες και ιδίως όσους ανήκουν σε χαμηλές εισοδηματικές τάξεις. «Πρέπει να εξαντλήσουμε όλα τα άλλα μέσα και μετά να εξετάσουμε αν πρέπει να επιβάλουμε ρυθμίσεις στην κυκλοφορία», είπε και υπογράμμισε την ανάγκη για λήψη μέτρων με βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα. 

Αναφέρθηκε και στην παραχώρηση κινήτρων στους πολίτες για να μπορούν να επιλέξουν εναλλακτικές μορφές μετακίνησης, λέγοντας ότι σκοπός είναι να συμβάλει το Υπουργείο με τον τρόπο αυτό και στην αλλαγή κουλτούρας. Επεσήμανε δε και τον ρόλο που έχει το Τμήμα Οδικών Μεταφορών στο θέμα των επιχορηγήσεων για ηλεκτρικά οχήματα. 

Αναφερθείς στο έργο του Τμήματος Δημοσίων Έργων, ανέφερε ότι, πέρα από την παρακολούθηση των έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη, καταπιάνεται και με μία έκτακτη προτεραιότητα που αναδείχθηκε μετά τους πρόσφατους σεισμούς σε γειτονικές χώρες. «Υπάρχει ανάγκη να αξιολογήσουμε και σε περίπτωση που χρειάζεται να καταρτίσουμε σχέδιο δράσης για τη στατικότητα όλων των κυβερνητικών κτιρίων στην Κύπρο», είπε ο Υπουργός, σημειώνοντας ότι πρέπει να διασφαλιστεί πως τα δημόσια κτίρια θα πρέπει να μπορούν να λειτουργήσουν σε οποιαδήποτε έκτακτη ανάγκη. Παράλληλα, κατά την αξιολόγηση της στατικότητας 450 κτιρίων θα γίνεται και έλεγχος της ενεργειακής υποδομής και κατέληξε ότι η Επιτροπή θα ενημερωθεί για τα ευρήματα. 

Ακολούθως, ο Υπουργός ανέδειξε ως στόχο και την αύξηση της επιβατικής δραστηριότητας στην Κύπρο, είτε με προσέλκυση νέων αερογραμμών, είτε με τη φιλοξενία περισσότερων πλοίων. Σημείωσε ότι η πρόσδεση πλοίων στα λιμάνια της Κύπρου δεν συνδέεται μόνο με την ενίσχυση του τουρισμού, αλλά και με τον αγροτικό τομέα, καθώς τα πλοία ζητούν ποσότητες τροφίμων για ανεφοδιασμό, όταν φτάνουν στην Κύπρο. 

Επιπρόσθετα, ο Υπουργός είπε ότι υπάρχει ανάγκη και για να αλλάξει ο ρόλος των ταχυδρομείων, για να επιβιώσει και να «ανθίσει» η υπηρεσία, όπως είπε. Σημείωσε, ακόμα, ότι ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο εκ των προτέρων συντονισμός για τον καλύτερο σχεδιασμό των δράσεων και έργων, ενώ υπογράμμισε και τη σημασία της τήρησης χρονοδιαγραμμάτων στην ολοκλήρωση έργων, ώστε να μεγιστοποιηθεί η επίτευξη των στόχων. 

Σημείωσε ότι τα στελέχη του Υπουργείου λειτουργούν με τη φιλοσοφία μηχανικού, που εντοπίζει προβλήματα και αναζητά λύσεις, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι τα μέλη της Επιτροπής έχουν τις ίδιες έγνοιες. Υπογράμμισε, επίσης, ότι το Υπουργείο ενδιαφέρεται και αναζητά τρόπους για να βελτιώσει τη συνεργασία του με τη Βουλή. 

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Μαρίνος Μουσιούττας, καλωσορίζοντας τον νέο Υπουργό, σημείωσε ότι θα του δοθεί κατάλογος των εκκρεμοτήτων που έχει εξετάσει η Επιτροπή, ώστε να ετοιμαστεί ένας οδικός χάρτης με προτεραιότητες και να γίνει σχεδιασμός και από πλευράς της Βουλής για τη διαχείρισή τους. 

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση, ο κ. Μουσιούττας ανέφερε ότι το κυκλοφοριακό και η οδική ασφάλεια αναδείχθηκαν ως προτεραιότητες, σημειώνοντας ότι η Επιτροπή είναι ανοιχτή σε εισηγήσεις, ώστε να βρεθούν λύσεις ή να γίνουν βήματα για βελτίωση της κατάστασης. Ανέφερε, ακόμα, ότι ζήτησε από τον Υπουργό να εξετάσει και τις εισηγήσεις που κατατέθηκαν σε προηγούμενη συνεδρίαση της Επιτροπής και σημείωσε ότι το θέμα θα επανέλθει στην ημερήσια διάταξη πριν το Πάσχα. 

«Ως Επιτροπή ενημερώσαμε τον Υπουργό ότι είμαστε στη διάθεσή του για να συζητούμε εποικοδομητικά και να βρίσκουμε λύσεις στα προβλήματα που απασχολούν την κοινωνία», είπε και ευχαρίστησε όλα τα μέλη της Επιτροπής, γιατί επέδειξαν πνεύμα συνεργασίας και συγκατάνευσης, ώστε να μπορέσει αυτή να επιτελέσει τον ρόλο που πρέπει. 

Σε παρέμβασή της κατά τη συνεδρίαση, η Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Φωτεινή Τσιρίδου, υπογράμμισε την καλή συνεργασία όλων των πολιτικών δυνάμεων στην Επιτροπή κατά το προηγούμενο διάστημα, για φλέγοντα ζητήματα όπως η ασφάλεια στους δρόμους, η βιώσιμη κινητικότητα, τα αεροδρόμια και τα λιμάνια. 

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιαννάκης Γιαννάκη, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση, ανέφερε ότι τέθηκε επιτακτικά η ανάγκη για χρονοδιάγραμματα στο θέμα του κυκλοφοριακού προβλήματος. «Ως ΑΚΕΛ υποσχεθήκαμε στον Υπουργό ότι θα είμαστε πάντα υποστηρικτικοί για το καλό της κοινωνίας, αλλά ταυτόχρονα θα είμαστε και αυστηροί κριτές, στα όσα δεν συνάδουν με τη δική μας φιλοσοφία», κατέληξε. Σε παρέμβασή του στην Επιτροπή, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Κώστας Κώστα, υπογράμμισε ως θέματα που χρήζουν προσοχής τις ακριβές χρεώσεις για τη χρήση αεροδρομίων και λιμανιών, καθώς και την επικινδυνότητα λεωφορείων, ιδίως όσων μεταφέρουν μαθητές. 

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρίστος Ορφανίδης, στις δηλώσεις του εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ο Υπουργός στην Επιτροπή «ήρθε μελετημένος και έδωσε απαντήσεις». Είπε, ακόμα, ότι ζητήθηκε από τον Υπουργό να είναι αποφασιστικός στην υλοποίηση των τόσων έργων που είναι σε εκκρεμότητα. Υπογράμμισε την ανάγκη να δοθεί σημασία στις εναέριες μετακινήσεις, αναφέροντας τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τις παραβιάσεις του FIR από την Τουρκία, οι οποίοι έχουν επισημανθεί από οργανισμούς τόσο στην Κύπρο, όσο και διεθνώς, όπως είπε. 

Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα προβλήματα που δημιουργήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια από το φαινόμενο να φθάνουν ενώπιον της Επιτροπής νομοσχέδια από το Υπουργείο, με πολύ στενά χρονικά περιθώρια για την εξέτασή τους, καθώς με την εκπνοή αυτού του χρονικού περιθωρίου η Κυπριακή Δημοκρατία θα βρισκόταν αντιμέτωπη με πρόστιμο, λόγω μη ψήφισης του νόμου. Είπε ότι «τα φαινόμενα αυτά είναι απαράδεκτα» και εξέφρασε την ευχή ότι θα εκλείψουν με την ανάληψη καθηκόντων από τον νέο Υπουργό. 

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ηλίας Μυριάνθους, σε παρέμβασή του κατά τη συνεδρίαση υπογράμμισε την ανάγκη τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη να κινηθούν μέσα σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, αναφερόμενος ιδιαίτερα στις εργασίες για την α’ και β’ φάση για τον δρόμο Πόλης Χρυσοχούς – Πάφου. 

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Σταύρος Παπαδούρης, σε παρέμβασή του κατά τη συνεδρίαση δήλωσε ότι για το Σχέδιο Βιώσιμης Κινητικότητας υπάρχει μακροπρόθεσμος ορίζοντας και υπογράμμισε ότι χρειάζεται να μπαίνουν εφικτοί στόχοι, αναφέροντας ως παράδειγμα και το θέμα κυρτωμάτων στους δρόμους, που συνδέεται με το κυκλοφοριακό, αλλά διακλαδώνεται με την υγεία των πολιτών και ενδεχομένως να σχετίζεται και με την πρόκληση ατυχημάτων, όπως είπε. 

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου: 

Ο περί Εξουσιοδότησης Συνεργείων και Έκδοσης Καρτών Συσκευής Ελέγχου (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022 

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η καλύτερη εφαρμογή ορισμένων διατάξεων του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 165/2014 του Ευρωπαϊκού Κοιvοβουλίου και του Συμβουλίου της 4ης Φεβρουαρίου 2014 για τους ταχογράφους στον τομέα των οδικών μεταφορών, ο οποίος καταργεί τον Κανονισμό (ΕΟΚ) αριθ. 3821/85 του Συμβουλίου σχετικά με τη συσκευή ελέγχου στον τομέα των οδικών μεταφορών και τροποποιεί τον Κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 561/2006 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την εναρμόνιση ορισμένων κοινωνικών διατάξεων στον τομέα των οδικών μεταφορών, όπως αυτός τροποποιήθηκε από τον Κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 2020/1054 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 15ης Ιουλίου 2020, για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 561/2006, όσον αφορά ελάχιστες απαιτήσεις ως προς τα ανώτατα όρια για τον ημερήσιο και εβδομαδιαίο χρόνο οδήγησης, κατώτατα όρια για τα διαλείμματα και περιόδους ημερήσιας και εβδομαδιαίας ανάπαυσης, καθώς και του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 165/2014, όσον αφορά τον εντοπισμό μέσω ταχογράφων. 

Ο περί της Ίδρυσης Υφυπουργείου Ναυτιλίας και περί Διορισμού Υφυπουργού Ναυτιλίας παρά τω Προέδρω και Συναφών Θεμάτων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022 

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι: 

(α) η προσθήκη ορισμένων αρμοδιοτήτων στο Υφυπουργείο Ναυτιλίας, 

(β) η τροποποίηση του σχετικού άρθρου του βασικού νόμου που αφορά στο Υφυπουργείο Ναυτιλίας, ώστε να επιτευχθεί η συμμόρφωση με την Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, με Αρ. Απ. 92.509 ημερομηνίας 26 Ιανουαρίου 2022 σύμφωνα με την οποία, οι Ετήσιες Εκθέσεις των Υπουργείων/Υφυπουργείων, κατατίθενται σε ηλεκτρονική μορφή μόνο, στη Βουλή των Αντιπροσώπων, για ενημέρωση της και αναρτώνται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υφυπουργείου, μέχρι το Μάρτιο, του χρόνου, που ακολουθεί την περίοδο που καλύπτει η Ετήσια Έκθεση, και 

(γ) η διευκρίνιση, ότι η εξουσία έκδοσης διαταγμάτων η οποία έχει απονεμηθεί από τη ναυτιλιακή νομοθεσία, στον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, παραμένει στον Υπουργό. 

Nomoplatform-ΚΥΠΕ   

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Αλλαγές Επαρχιακών Οργανισμών, πολιτογραφήσεις αλλοδαπών, κανονισμοί ΚΦΙΚΒ, διορισμοί δημοσίου και ποινικοποίηση ψευδών καταθέσεων

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 16/05/2024, υπερψήφισε αλλαγές για τους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης, τις πολιτογραφήσεις αλλοδαπών, τους κανονισμούς του ΚΦΙΚΒ, τις γραπτές εξετάσεις διορισμού στη δημόσια υπηρεσία για τις κλίμακες Α9 και Α11, καθώς και την ποινικοποίηση των ψευδών καταθέσεων στην Αρχή Διερεύνησης Παραπόνων κατά της Αστυνομίας.  Αναλυτικά τα σχέδια

Ελέγχου

Ξεκινά η σύνταξη νομοσχεδίου για εκσυγχρονισμό της ΝΥ, είπε ο Υπ. Δικαιοσύνης

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 16/05/2024, εξέτασε την ακόλουθη ειδική έκθεση: Ειδική Έκθεση 19.3.2024 (ΥΔΔΤ/01/2024)-Έλεγχος Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ξεκινά η σύνταξη νομοσχεδίου για εκσυγχρονισμό της ΝΥ, είπε ο Υπ. Δικαιοσύνης Έχει ολοκληρωθεί η μελέτη και ξεκινά η σύνταξη σχετικού νομοσχεδίου για τον