Επιτροπή Μεταφορών: Ανάγκη αεροπορικής σύνδεσης Πάφου-Αθήνας

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, κατά την διάρκεια της συνεδρίας στις 4/11/2021, συζήτησε τα θέματα που αφορούν:

 • Την ανάγκη αεροπορικής σύνδεσης της Πάφου με την Αθήνα. (Αυτεπάγγελτη εξέταση έπειτα από εισήγηση των κ. Κώστα Κώστα, Γιαννάκη Γαβριήλ, Βαλεντίνου Φακοντή, Μαρίνου Μουσιούττα, Χρίστου Ορφανίδη, Χρύσανθου Σαββίδη, Ηλία Μυριάνθους και Χαράλαμπου Πάζαρου)
 • Την παρουσίαση και επεξήγηση του σχεδίου κινήτρων για αγορά ηλεκτρικού οχήματος. (Αυτεπάγγελτη εξέταση έπειτα από εισήγηση των κ. Μαρίνου Μουσιούττα και Μιχάλη Γιακουμή)

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ κ. Βαλεντίνος Φακοντής είπε:

 • Η απουσία προγραμματισμένων πτήσεων για αεροπορική σύνδεση Πάφου – Αθήνας προκαλούν μεγάλη ταλαιπωρία στο επιβατικό κοινό της πόλης και επαρχίας Πάφου, του διαμερίσματος Πόλης Χρυσοχούς, της περιοχής Πύργου Τυλληρίας, καθώς και της πόλης και επαρχίας Λεμεσού.
 • Τουρίστες, φοιτητές, αλλά και άτομα που ταξιδεύουν για επαγγελματικούς σκοπούς ταλαιπωρούνται αφού χρειάζονται άλλες δύο περίπου ώρες για τη μετάβαση τους στο αεροδρόμιο Λάρνακας. Αυτό ανεβάζει και το οικονομικό κόστος του ταξιδιού με ένα καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό.
 • Δυστυχώς, από ότι ακούσαμε από τον εκπρόσωπο του Υφυπουργείου Τουρισμού, δεν είναι στις προτεραιότητες τους η επιδότηση του συγκεκριμένου δρομολογίου, κάτι που μας βρίσκει αντίθετους. Πιστεύουμε ότι το οικονομικό πρέπει να μπει σε δεύτερη μοίρα σε σχέση με το κοινωνικό, εμπορικό και επαγγελματικό όφελος.
 • Είναι άδικο να μην μπορεί το επιβατικό κοινό από το Πύργο της Τυλληρίας μέχρι και τη Λεμεσό, να εξυπηρετηθεί από το αεροδρόμιο της Πάφου και να αναγκάζεται να χρησιμοποιεί το αεροδρόμιο Λάρνακας για τη μετάβαση του στην Αθήνα.
 • Ζητήσαμε από το Υπουργείο Μεταφορών και το Υφυπουργείου Τουρισμού να αφουγκραστεί το αίτημα των οικονομικών και τουριστικών φορέων της πόλης και επαρχίας Πάφου, καθώς και της κοινωνίας ευρύτερα και να προχωρήσει σε ενέργειες τέτοιες ώστε να διασφαλίσει και να ενισχύσει την αεροπορική σύνδεση Πάφου – Αθήνας.
 • Παρουσιάστηκε σήμερα ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μεταφορών το Σχέδιο παροχής κινήτρων για την απόκτηση ηλεκτρικού αυτοκίνητου.
 • Το σχέδιο το οποίο αποσκοπεί στη στήριξη της ηλεκτροκίνησης έναντι της απόσυρσης παλιών, ρυπογόνων οχημάτων χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
 • Στηρίζουμε τη στροφή στην ηλεκτροκίνηση, στα πλαίσια μιας ολοκληρωμένης πολιτικής, η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την αναβάθμιση των Δημόσιων Επιβατικών Μεταφορών και τις εναλλακτικές επιλογές μετακίνησης, καθώς και βελτίωση του σχεδίου ώστε να έχουν τη δυνατότητα απόκτηση ηλεκτροκίνητου οχήματος και συμπολίτες μας που ανήκουν στα χαμηλά και μεσαία οικονομικά στρώματα της κοινωνίας.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ κ. Χρύσανθος Σαββίδης ανέφερε:

 • H Επαρχία Πάφου αδικείται από την μη ύπαρξη πτήσεων από και προς την Αθήνα.
 • H κατάργηση της αεροπορικής διασύνδεσης Πάφου-Αθήνας, έχει ως αποτέλεσμα την αγανάκτηση των κατοίκων της Πάφου και όχι μόνο, καθώς ενώ θα είχαν την διευκόλυνση να ταξιδεύουν προς την Αθήνα εύκολα και γρήγορα, αναγκάζονται να μεταβαίνουν στο αεροδρόμιο Λάρνακας με σημαντικά επιπρόσθετες οικονομικές αλλά και χρονικές σπατάλες.
 • Tο τραγελαφικό που έχει προκύψει σήμερα από την συνεδρίαση, είναι η απάντηση του Υφυπουργείου Τουρισμού, καθώς σηκώνει τα χέρια ψηλά και δηλώνει πως η αεροπορική διασύνδεση Πάφου-Αθήνας δεν είναι στο επίκεντρο των στόχων τους. Από την άλλη, το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να επηρεάσει την οποιαδήποτε αεροπορική εταιρεία να προσθέσει ή να αναβαθμίσει αεροπορικά δρομολόγια.

Δείτε Περισσότερα

Νομικών

Αντισυνταγματικός ο έλεγχος σε Εισαγγελείς και Υπουργούς, είπε Γ. Σαββίδης στη Βουλή 

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών, Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 27/09/2023, εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου:  Ο περί της Καταθέσεως Στοιχείων και Πληροφοριών στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές (Τροποποιητικός) (Αρ. 1) Νόμος του 2022  Η Επιτροπή εξέτασε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η διασφάλιση

Παιδείας

Ένταση στην Επ. Παιδείας για το θέμα του σχολικού αθλητισμού, το 20% των μαθητών έχει δεχθεί μπούλινγκ

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 27/09/2023, συζήτησε θέματα που αφορούν τον σχολικό αθλητισμό, την έκταση του προβλήματος του σχολικού εκφοβισμού και τις αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας σε σχέση με τους σχολικούς συνοδούς.  Ένταση στην Επ. Παιδείας για το θέμα του σχολικού αθλητισμού  Ένταση δημιουργήθηκε στην Επιτροπή