Επιτροπή Γεωργίας: Στήριξη και επίλυση προβλημάτων στα κουμανταροχώρια

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα 14 κουμανταροχώρια και οι αμπελουργοί τους, απασχόλησαν επιτόπια επίσκεψη μελών της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας και Φυσικών Πόρων, με τον Πρόεδρο της, Γιαννάκη Γαβριήλ να διαβεβαιώνει ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για επίλυση τους. 

Όπως ανέφερε σε δήλωση του στο ΚΥΠΕ ο κ. Γαβριήλ, «προκύπτει σοβαρό πρόβλημα, αφού μετά τα δυο χρόνια εφαρμογής του μέτρου για τον πράσινο τρυγητό, έχουμε ενημερωθεί πως το Υπουργείο Γεωργίας δεν θα προχωρήσει για 3η χρονιά, ενώ παράλληλα έχουν προκύψει και άλλα προβλήματα, που αφορούν την οργάνωση, διάθεση και προώθηση του προϊόντος». 

Με στόχο την προώθηση του προϊόντος, συνέχισε, η Επιτροπή ζήτησε από εκπρόσωπο του Υφυπουργείου Τουρισμού, που παρευρισκόταν στη σημερινή συνάντηση, όπως τοποθετηθούν άμεσα περίπτερα κουμανταρίας στα επτά χριστουγεννιάτικα χωριά, που άρχισαν ήδη να λειτουργούν για την εορταστική περίοδο. 

Ως δεύτερο μέτρο, πρόσθεσε, «θα ζητήσουμε άμεση συνάντηση με τον Υπουργό Γεωργίας, αφού ετοιμαστεί σημείωμα με τα πέντε πιο σημαντικά θέματα που απασχολούν τα κουμανταροχώρια και παράλληλα, θα προχωρήσουμε να στηρίξουμε τη δημιουργία οινοποιείου ομάδας παραγωγών, ώστε να έχουν τα δικά τους ιδία οφέλη, σαν μια μορφή μίνι συνεργατισμού». 

Το τελευταίο, ανέφερε, θα ήταν μια καλή πρακτική ώστε να αποφεύγεται η όποια εκμετάλλευση των παραγωγών από οινοβιομηχανίες «οι οποίες δεν παραλαμβάνουν εδώ και δυο χρόνια σταφύλι, γι αυτό προχώρησε το Υπουργείο στον πράσινο τρυγητό και τώρα δημιουργείται ένα θέμα, στο κατά πόσο θα καλλιεργήσουν ή όχι τα αμπέλια τους φέτος». 

Ο κ. Γαβριήλ είπε, τέλος, ότι η παραγωγή της κουμανταρίας αποτελεί ξεχωριστό θέμα από την υπόλοιπη οινοπαραγωγή, καθώς πρόκειται για ΠΟΠ, κάτι που περιορίζει την παραγωγή ποσοτήτων ανά δεκάριο. 

Nomoplatform-ΚΥΠΕ-ΓΤΒ  

Δείτε Περισσότερα

Επιτροπές

Επιτροπή Παιδείας: Στόχοι Υφ. Πολιτισμού, έργα τέχνης σε δημόσια κτήρια και εξετάσεις τετραμήνων

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 22/03/2023, πραγματοποίησε συνάντηση με τον νέο Υφυπουργό Πολιτισμού Μιχάλη Χατζηγιάννη.  Όλοι κρινόμαστε εκ του αποτελέσματος, είπε ο Υφυπουργός Πολιτισμού στους Βουλευτές  Όλοι κρινόμαστε εκ του αποτελέσματος, δήλωσε ο Υφυπουργός Πολιτισμού Μιχάλης Χατζηγιάννης, σημειώνοντας παράλληλα ότι «αν δεν αποδώσουμε, εντίμως θα αποχωρήσουμε».  Ο κ.

Επιτροπές

Επιτροπή Εργασίας: Όραμα του νέου Υπ. Εργασίας η συνοχή της κοινωνίας και η ανάπτυξη της οικονομίας

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 21/03/2023, πραγματοποίησε συνάντηση με τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων σε θέματα της αρμοδιότητας της.  Στο όραμα και τις προτεραιότητες του Υπουργείου Εργασίας αναφέρθηκε ο Γ. Παναγιώτου  Στο όραμα και στις πέντε προτεραιότητες του Υπουργείου Εργασίας