Επιτροπή Γεωργίας: Στήριξη και επίλυση προβλημάτων στα κουμανταροχώρια

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα 14 κουμανταροχώρια και οι αμπελουργοί τους, απασχόλησαν επιτόπια επίσκεψη μελών της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας και Φυσικών Πόρων, με τον Πρόεδρο της, Γιαννάκη Γαβριήλ να διαβεβαιώνει ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για επίλυση τους. 

Όπως ανέφερε σε δήλωση του στο ΚΥΠΕ ο κ. Γαβριήλ, «προκύπτει σοβαρό πρόβλημα, αφού μετά τα δυο χρόνια εφαρμογής του μέτρου για τον πράσινο τρυγητό, έχουμε ενημερωθεί πως το Υπουργείο Γεωργίας δεν θα προχωρήσει για 3η χρονιά, ενώ παράλληλα έχουν προκύψει και άλλα προβλήματα, που αφορούν την οργάνωση, διάθεση και προώθηση του προϊόντος». 

Με στόχο την προώθηση του προϊόντος, συνέχισε, η Επιτροπή ζήτησε από εκπρόσωπο του Υφυπουργείου Τουρισμού, που παρευρισκόταν στη σημερινή συνάντηση, όπως τοποθετηθούν άμεσα περίπτερα κουμανταρίας στα επτά χριστουγεννιάτικα χωριά, που άρχισαν ήδη να λειτουργούν για την εορταστική περίοδο. 

Ως δεύτερο μέτρο, πρόσθεσε, «θα ζητήσουμε άμεση συνάντηση με τον Υπουργό Γεωργίας, αφού ετοιμαστεί σημείωμα με τα πέντε πιο σημαντικά θέματα που απασχολούν τα κουμανταροχώρια και παράλληλα, θα προχωρήσουμε να στηρίξουμε τη δημιουργία οινοποιείου ομάδας παραγωγών, ώστε να έχουν τα δικά τους ιδία οφέλη, σαν μια μορφή μίνι συνεργατισμού». 

Το τελευταίο, ανέφερε, θα ήταν μια καλή πρακτική ώστε να αποφεύγεται η όποια εκμετάλλευση των παραγωγών από οινοβιομηχανίες «οι οποίες δεν παραλαμβάνουν εδώ και δυο χρόνια σταφύλι, γι αυτό προχώρησε το Υπουργείο στον πράσινο τρυγητό και τώρα δημιουργείται ένα θέμα, στο κατά πόσο θα καλλιεργήσουν ή όχι τα αμπέλια τους φέτος». 

Ο κ. Γαβριήλ είπε, τέλος, ότι η παραγωγή της κουμανταρίας αποτελεί ξεχωριστό θέμα από την υπόλοιπη οινοπαραγωγή, καθώς πρόκειται για ΠΟΠ, κάτι που περιορίζει την παραγωγή ποσοτήτων ανά δεκάριο. 

Nomoplatform-ΚΥΠΕ-ΓΤΒ  

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Αλλαγές Επαρχιακών Οργανισμών, πολιτογραφήσεις αλλοδαπών, κανονισμοί ΚΦΙΚΒ, διορισμοί δημοσίου και ποινικοποίηση ψευδών καταθέσεων

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 16/05/2024, υπερψήφισε αλλαγές για τους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης, τις πολιτογραφήσεις αλλοδαπών, τους κανονισμούς του ΚΦΙΚΒ, τις γραπτές εξετάσεις διορισμού στη δημόσια υπηρεσία για τις κλίμακες Α9 και Α11, καθώς και την ποινικοποίηση των ψευδών καταθέσεων στην Αρχή Διερεύνησης Παραπόνων κατά της Αστυνομίας.  Αναλυτικά τα σχέδια

Ελέγχου

Ξεκινά η σύνταξη νομοσχεδίου για εκσυγχρονισμό της ΝΥ, είπε ο Υπ. Δικαιοσύνης

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 16/05/2024, εξέτασε την ακόλουθη ειδική έκθεση: Ειδική Έκθεση 19.3.2024 (ΥΔΔΤ/01/2024)-Έλεγχος Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ξεκινά η σύνταξη νομοσχεδίου για εκσυγχρονισμό της ΝΥ, είπε ο Υπ. Δικαιοσύνης Έχει ολοκληρωθεί η μελέτη και ξεκινά η σύνταξη σχετικού νομοσχεδίου για τον