Επιτροπή Γεωργίας: Σοβαρό πρόβλημα έκδοσης νέων αδειών χρήσης χαλίτικης και δασικής γης

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

H Κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας και Φυσικών Πόρων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 25/10/2022, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: 

Διαδικασίες καθορισμού ενοικίου εκμίσθωσης δασικής και κρατικής γης  

Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκαν οι διαδικασίες καθορισμού ενοικίου εκμίσθωσης δασικής και κρατικής γης για σκοπούς γεωργικής εκμετάλλευσης και οι επιπτώσεις στον αγροτικό κόσμο από τις πρόσφατες αυξήσεις των ενοικίων που έχουν επιβληθεί. 

Τη συζήτηση απασχόλησε ιδιαίτερα η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου τον Φεβρουάριο του 2022 να τερματίσει τις υφιστάμενες άδειες χρήσης χαλίτικης και δασικής γης στις 31 Δεκεμβρίου, ενώ για έκδοση των νέων αδειών, στις οποίες σημειώθηκε ότι θα έχουν προτεραιότητα οι δικαιούχοι που τις αξιοποιούν μέχρι και το τέλος της παρούσας μίσθωσης, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η εξασφάλιση αδειών για υποστατικά που βρίσκονται εντός των εκτάσεων και σχετίζονται με τις δραστηριότητές τους. 

Κατά την τοποθέτησή του στη συνεδρίαση ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, ανέφερε ότι τα παράπονα σχετικά με τα ενοίκια των τεμαχίων προέρχονται κυρίως από αγρότες στην Επαρχία Αμμοχώστου και τόνισε ότι η τιμή ορίζεται σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά του τεμαχίου (μορφολογία εδάφους, αρδεύσιμο ή ξηρικό κ.λπ.) και όχι ανάλογα με το εάν γειτνιάζει με άλλες ζώνες ανάπτυξης. 

Εξήγησε, ακόμα, ότι προκειμένου να συμβαδίζει το Υπουργείο με την οικεία νομοθεσία και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, δεν προκρίνεται η οριζόντια πολιτική στα ενοίκια, αλλά καθορίζεται ανάλογα με τις τιμές των αγοραίων ενοικίων και υπόκειται σε αναπροσαρμογές. 

Απαντώντας σε ερώτηση του Προέδρου της Επιτροπής, Γιαννάκη Γαβριήλ, σχετικά με την παγοποίηση των ενοικίων για βιομηχανικά τεμάχια από το 2013, με απόφαση του Υπουργείου Εμπορίου, είπε ότι δεν είναι στην αρμοδιότητά του να κρίνει αν έχει στρεβλώσεις η μεθοδολογία που εφαρμόζει άλλο Υπουργείο, αλλά τόνισε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών ακολουθεί συγκεκριμένη μεθοδολογία, ώστε να συμβαδίζει με τη νομοθεσία. 

«Δεν είμαστε αμετακίνητοι από τις θέσεις μας, είμαστε ανοιχτοί σε διαβούλευση που έχουν ζητήσει οι αγροτικές οργανώσεις», είπε στη συνέχεια ο κ. Νουρής, αναφερόμενος στα προβλήματα που δημιουργήθηκαν με την αδειοδότηση υποστατικών που εξυπηρετούν τις αγροτικές δραστηριότητες στα κρατικά τεμάχια. Εξήγησε ότι με πρόσφατο διάταγμα που αφορά σε γεωργικές αποθήκες, προβλέπεται η αδειοδότηση υποστατικών με συγκεκριμένα τετραγωνικά και χαρακτηριστικά, ώστε να καλύπτονται από τη νομοθεσία και να αποφεύγεται η μετατροπή τους σε εξοχικές κατοικίες. 

Ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Καδής, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση είπε πως «είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορεί αυθαίρετα να καθορίζεται το ενοίκιο για την εκμίσθωση τεμαχίων» κρατικής και δασικής γης, προσθέτοντας ότι υπάρχει συγκεκριμένη νομοθεσία που εναρμονίζεται με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, σύμφωνα με την οποία πρέπει το ενοίκιο να καθορίζεται σύμφωνα με την αγοραία τιμή. Διευκρίνισε ότι κριτήριο για τον καθορισμό της τιμής είναι το είδος της χρήσης του τεμαχίου και όχι η ανάπτυξη της περιοχής με την οποία μπορεί να γειτνιάζει, η οποία ενδέχεται να είναι τουριστική. 

«Ενημερώσαμε την Επιτροπή για την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να χαρίσει ενοίκια για δύο διαδοχικές χρονιές και αυτό δείχνει πόσο θέλει να στηρίξει η κυβέρνηση τον αγροτικό τομέα», σημείωσε ο Υπουργός. Πρόσθεσε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών καταβάλλει κανονικά τα ενοίκια και ότι μικρή είναι η μερίδα που δεν προσαρμόζεται. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής, στις επαρχίες Λάρνακας και Αμμοχώστου, από τις 1683 άδειες χρήσεις, πρόβλημα με καταβολή ενοικίων παρουσιάζεται σε ποσοστό περίπου 24%. 

Ο κ. Καδής ανέφερε, ακόμα, ότι «γίνεται τεράστια προσπάθεια για εξορθολογισμό των υποδομών που φιλοξενούνται στις αγροτικές περιοχές», όπως είναι συσκευαστήρια, αποθήκες και θερμοκήπια. «Επιχειρούμε να νομιμοποιήσουμε ό,τι μπορεί να νομιμοποιηθεί και να τερματιστεί η χρήση των παράνομων υποδομών», πρόσθεσε. Είπε ότι συμφωνήθηκε κοινή συνάντηση των δύο Υπουργείων με αγροτικές οργανώσεις για να συζητηθούν οι περαιτέρω πτυχές της διαδικασίας αυτής. 

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την προθεσμία της 31ης Δεκεμβρίου που έχει δοθεί στους αγρότες για την αδειοδότηση των υποστατικών, ο κ Υπουργός τόνισε ότι «σε καμία περίπτωση δε θα βάλουμε το πιστόλι στον κρόταφο στους αγρότες μας, θα δείξουμε τη μέγιστη δυνατή ευελιξία και θα βοηθήσουμε για να αδειοδοτήσουν τις όποιες παράνομες υποδομές έχουν εγκαταστήσει και θα είμαστε αυστηροί σε όσους δεν προσαρμοστούν». 

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση, ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιαννάκης Γαβριήλ, ανέφερε ότι μετά από συνεδρίαση για το ίδιο θέμα τον Μάρτιο του 2021, η Επιτροπή ανέμενε προτάσεις για διευθέτηση του ζητήματος από τα δύο Υπουργεία, όμως οι δύο Υπουργοί, «επανέλαβαν εαυτούς», προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει η ανάλογη πολιτική βούληση». 

Ανέφερε, ακόμα, ότι οι χρήστες χαλίτικης και δασικής γης κλήθηκαν να κατεδαφίσουν τα υποστατικά τους, βάσει υπουργικής απόφασης, τα οποία θεωρούνταν παράνομα γιατί δεν μπορούσαν να λάβουν σχετική άδεια, ενώ σήμερα η Επιτροπή ενημερώθηκε για σχετικό διάταγμα που επιτρέπει την αδειοδότησή τους, για το οποίο, όμως, δεν είναι ενήμεροι οι αγρότες. «Είναι φύσης αδύνατο να εκδοθούν άδειες, πολεοδομικές ή οικοδομής, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Ζητήσαμε να δοθεί παράταση στην προθεσμία, ώστε να μη χάσουν οι αγρότες την εκταρική επιδότηση από τον ΚΟΑΠ, για την οποία είναι απαραίτητο να υποβληθεί ενοικιαστήριο έγγραφο», εξήγησε ο κ. Γαβριήλ, αναφέροντας ότι οι αγρότες ήδη επιβαρύνθηκαν με αύξηση ενοικίων. 

«Υπάρχουν δύο αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, που αν υπήρχε πολιτική βούληση θα τις άλλαζαν, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι δεν θέλουν», κατέληξε ο κ. Γαβριήλ, αντιπαραβάλλοντας το γεγονός ότι για τους βιομηχάνους το Υπουργείο Εμπορίου έχει προχωρήσει σε παγοποίηση των ενοικίων των βιομηχανικών τεμαχίων από το 2013. 

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Χαράλαμπος Πάζαρος, σημείωσε στις δηλώσεις του ότι διαφάνηκε ότι δημιουργείται πρόβλημα με την έκδοση νέων αδειών χρήσης, αφού αρκετοί γεωργοί και κτηνοτρόφοι δεν έχουν άδειες για τις κατασκευές εντός των τεμαχίων που χρησιμοποιούν (πχ: δεξαμενές, αποθήκες, γκαράζ κ.λπ.). «Η πλήρης συμμόρφωση με τη νομιμότητα αποτελεί προϋπόθεση για την έκδοση νέων αδειών και εξυπακούεται πως όσοι από τους υφιστάμενους ενοικιαστές δεν έχουν άδεια οικοδομής για τα υποστατικά τους, δεν θα εγκριθούν για χρήση κρατικής ή δασικής γης», ανέφερε. 

Πρόσθεσε, ακόμα, ότι «ο ΔΗΣΥ αντιλαμβάνεται το πρόβλημα των γεωργών από τη μία, από την άλλη αντιλαμβάνεται και την απαραίτητη προϋπόθεση για τήρηση των κανονισμών και της σχετικής νομοθεσίας», σημειώνοντας ότι «με καλή θέληση και μέσα από διάλογο, θα βρεθεί η τομή που θα λύσει το πρόβλημα που προέκυψε από την αναγκαία, αλλά και ορθή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου». Αναφέρθηκε και στο πρόβλημα με το ύψος του ενοικίου, λέγοντας ότι «η εισήγηση για καθορισμό ενιαίας τιμής ενοικίου, λαμβάνεται υπόψη και θα εξεταστεί». 

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου:   

Ο περί Αναπαραγωγής των Ζώων Νόμος του 2022   

Οι περί Αναπαραγωγής των Ζώων (Καθορισμός Τελών) Κανονισμοί του 2022   

Οι περί Αναπαραγωγής των Ζώων (Εμπόριο Ιπποειδών που Προορίζονται για Αγώνες και οι Όροι Συμμετοχής στους Αγώνες Αυτούς) Κανονισμοί του 2022   

Η Επιτροπή εξέτασε τα πιο πάνω σχέδια νόμου σκοπός των οποίων είναι:   

(α) η αποτελεσματικότερη εφαρμογή της πράξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τίτλο «Κανονισμός (ΕΕ) 2016/1012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 8ης Ιουνίου 2016 σχετικά με τους ζωοτεχνικούς και γενεαλογικούς όρους για την αναπαραγωγή, το εμπόριο και την είσοδο στην Ένωση καθαρόαιμων ζώων αναπαραγωγής, υβριδικών χοίρων αναπαραγωγής και του αναπαραγωγικού υλικού τους και για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 652/2014, καθώς και των οδηγιών 89/608/ΕΟΚ και 90/425/ΕΟΚ του Συμβουλίου, και για την κατάργηση ορισμένων πράξεων στον τομέα της αναπαραγωγής ζώων («κανονισμός για την αναπαραγωγή ζώων»)» και   

(β) η εναρμόνιση με την πράξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τίτλο «Οδηγία 90/428/ΕΟΚ του Συμβουλίου της 26ης Ιουνίου 1990 σχετικά με το εμπόριο ιπποειδών που προορίζονται για αγώνες και με τους όρους συμμετοχής στους αγώνες αυτούς». 

Η Επιτροπή άκουσε τις απόψεις των εκπροσώπων των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών και των εμπλεκόμενων φορέων και, αφού ολοκλήρωσε την κατ’ άρθρον συζήτηση του νομοσχεδίου, αποφάσισε όπως τοποθετηθεί επί του κειμένου του και συνεχίσει τη συζήτηση επί των κανονισμών σε επόμενη συνεδρία της. 

NomoplatformΚΥΠΕ-ΓΤΒ  

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Μείωση ορισμένων εξώδικων, αλλαγές στην ΤΑ, καταψήφιση glamping και επισκέψιμων αγροκτημάτων

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 20/06/2024, υπερψήφισε την μείωση ορισμένων εξώδικων από τις κάμερες τροχαίας, αλλαγές στη νομοθεσία της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ καταψήφισε τα σχέδια νόμου για glamping και επισκέψιμα αγροκτήματα.   Αναλυτικά τα σχέδια νόμου που υπερψηφίστηκαν:  Ο περί Εξωδίκου Ρυθμίσεως Αδικημάτων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2024  Η

Εσωτερικών

Χαρτσιώτης: Ενισχύεται η ετοιμότητα πυρόσβεσης, από 2025 η απόκτηση ιδίων πτητικών μέσων

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 20/06/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Πρόληψη και κατάσβεση πυρκαγιών Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η επάρκεια σε προσωπικό, μέσα και εξοπλισμό για την πρόληψη και κατάσβεση πυρκαγιών. Χαρτσιώτης: Ενισχύεται η ετοιμότητα πυρόσβεσης, από 2025 η απόκτηση ιδίων πτητικών μέσων