Επιτροπή Γεωργίας: Σοβαρά προβλήματα οινοπαραγωγών και αμπελοκαλλιεργητών

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

H Κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας και Φυσικών Πόρων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 27/09/2022, συζήτησε τα ακόλουθα θέματα: 

Μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση προβλήματος αμπελοκαλλιέργειας 

Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η παραλαβή σταφυλιών από τις οινοβιομηχανίες και η μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση του προβλήματος της αμπελοκαλλιέργειας.  

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιαννάκης Γαβριήλ ανέφερε πως «η σημερινή συζήτηση κατέληξε στο εξής συμπέρασμα: Εάν υπήρχε η πολιτική βούληση θα μπορούσαν να γίνουν πολύ περισσότερα προς ενίσχυση των οινοπαραγωγών και αμπελοκαλλιεργητών. Στο τραπέζι τέθηκαν πολλές εισηγήσεις όπως για παράδειγμα η απόσταξη κρίσεως». 

«Ενημερωθήκαμε ότι μεγάλες ποσότητες σταφυλιών στην περιοχή της Πάφου παραμένουν αδιάθετες και συγκεκριμένα η ποικιλία ξυνιστέρι. Τα προβλήματα και σε αυτό τον τομέα έχουν τη ρίζα τους στην πανδημία και στο Ουκρανικό. Οι μειωμένες ροές τουρισμού από τη Ρωσία, μια αγορά λάτρης του κυπριακού κρασιού, έχει οδηγήσει στη μείωση των πωλήσεων κατακόρυφα». 

Ο κ. Γαβριήλ επεσήμανε πως «ως Κοινοβουλευτική Επιτροπή καλέσαμε το αρμόδιο Υπουργείο να προχωρήσει στην εκπόνηση μελέτης και κατ’ επέκταση σχεδίου διαχείρισης αποθεμάτων της φετινής παραγωγής και της συγκεκριμένης ποικιλίας ειδικότερα. Επίσης, ζητήσαμε όπως άμεσα προχωρήσει στην απόσυρση κρασιών παλαιών εσοδειών». 

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Χαράλαμπος Πάζαρος είπε ότι «όπως διαφάνηκε από τα λεχθέντα, το πρόβλημα αυτό παρατηρείται κυρίως στους αμπελουργούς της επαρχίας Πάφου. Οι εκπρόσωποι του Υπουργείου Γεωργίας ανάφεραν πως ο ίδιος ο Υπουργός κ. Καδής βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με τις οινοβιομηχανίες για παραλαβή όλης της παραγωγής. Περαιτέρω ανάφεραν πως υπάρχει αισιοδοξία ότι το πρόβλημα θα επιλυθεί και ότι σε περίπτωση που δεν παραληφθεί ολόκληρη η παραγωγή των σταφυλιών, το Υπουργείο Γεωργίας προτίθεται να αποζημιώσει τους αμπελουργούς μας, είτε μέσω κρατικών κονδυλίων, είτε με κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προσφέρονται λόγω πανδημίας και του Ουκρανικού προβλήματος». 

«Τα τελευταία τρία χρόνια οι αμπελουργοί της Πάφου υποφέρουν λόγω της πανδημίας και του ουκρανικού προβλήματος. Ως κράτος έχουμε καθήκον, όχι μόνο να τους αποζημιώσουμε, αλλά και να εξαγγείλουμε νέα περαιτέρω μέτρα στήριξης τους». 

Επιπτώσεις από τις πρόσφατες αυξήσεις των ενοικίων εκμίσθωσης δασικής και κρατικής γης  

Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκαν οι διαδικασίες καθορισμού ενοικίου εκμίσθωσης δασικής και κρατικής γης για σκοπούς γεωργικής εκμετάλλευσης και οι επιπτώσεις στον αγροτικό κόσμο από τις πρόσφατες αυξήσεις των ενοικίων που έχουν επιβληθεί. 

NomoplatformΚΥΠΕ-ΓΤΒ  

Δείτε Περισσότερα

Νομικών

Αντισυνταγματικός ο έλεγχος σε Εισαγγελείς και Υπουργούς, είπε Γ. Σαββίδης στη Βουλή 

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών, Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 27/09/2023, εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου:  Ο περί της Καταθέσεως Στοιχείων και Πληροφοριών στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές (Τροποποιητικός) (Αρ. 1) Νόμος του 2022  Η Επιτροπή εξέτασε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η διασφάλιση

Παιδείας

Ένταση στην Επ. Παιδείας για το θέμα του σχολικού αθλητισμού, το 20% των μαθητών έχει δεχθεί μπούλινγκ

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 27/09/2023, συζήτησε θέματα που αφορούν τον σχολικό αθλητισμό, την έκταση του προβλήματος του σχολικού εκφοβισμού και τις αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας σε σχέση με τους σχολικούς συνοδούς.  Ένταση στην Επ. Παιδείας για το θέμα του σχολικού αθλητισμού  Ένταση δημιουργήθηκε στην Επιτροπή