Επιτροπή Γεωργίας: Σοβαρά προβλήματα οινοπαραγωγών και αμπελοκαλλιεργητών

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

H Κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας και Φυσικών Πόρων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 27/09/2022, συζήτησε τα ακόλουθα θέματα: 

Μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση προβλήματος αμπελοκαλλιέργειας 

Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η παραλαβή σταφυλιών από τις οινοβιομηχανίες και η μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση του προβλήματος της αμπελοκαλλιέργειας.  

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιαννάκης Γαβριήλ ανέφερε πως «η σημερινή συζήτηση κατέληξε στο εξής συμπέρασμα: Εάν υπήρχε η πολιτική βούληση θα μπορούσαν να γίνουν πολύ περισσότερα προς ενίσχυση των οινοπαραγωγών και αμπελοκαλλιεργητών. Στο τραπέζι τέθηκαν πολλές εισηγήσεις όπως για παράδειγμα η απόσταξη κρίσεως». 

«Ενημερωθήκαμε ότι μεγάλες ποσότητες σταφυλιών στην περιοχή της Πάφου παραμένουν αδιάθετες και συγκεκριμένα η ποικιλία ξυνιστέρι. Τα προβλήματα και σε αυτό τον τομέα έχουν τη ρίζα τους στην πανδημία και στο Ουκρανικό. Οι μειωμένες ροές τουρισμού από τη Ρωσία, μια αγορά λάτρης του κυπριακού κρασιού, έχει οδηγήσει στη μείωση των πωλήσεων κατακόρυφα». 

Ο κ. Γαβριήλ επεσήμανε πως «ως Κοινοβουλευτική Επιτροπή καλέσαμε το αρμόδιο Υπουργείο να προχωρήσει στην εκπόνηση μελέτης και κατ’ επέκταση σχεδίου διαχείρισης αποθεμάτων της φετινής παραγωγής και της συγκεκριμένης ποικιλίας ειδικότερα. Επίσης, ζητήσαμε όπως άμεσα προχωρήσει στην απόσυρση κρασιών παλαιών εσοδειών». 

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Χαράλαμπος Πάζαρος είπε ότι «όπως διαφάνηκε από τα λεχθέντα, το πρόβλημα αυτό παρατηρείται κυρίως στους αμπελουργούς της επαρχίας Πάφου. Οι εκπρόσωποι του Υπουργείου Γεωργίας ανάφεραν πως ο ίδιος ο Υπουργός κ. Καδής βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με τις οινοβιομηχανίες για παραλαβή όλης της παραγωγής. Περαιτέρω ανάφεραν πως υπάρχει αισιοδοξία ότι το πρόβλημα θα επιλυθεί και ότι σε περίπτωση που δεν παραληφθεί ολόκληρη η παραγωγή των σταφυλιών, το Υπουργείο Γεωργίας προτίθεται να αποζημιώσει τους αμπελουργούς μας, είτε μέσω κρατικών κονδυλίων, είτε με κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προσφέρονται λόγω πανδημίας και του Ουκρανικού προβλήματος». 

«Τα τελευταία τρία χρόνια οι αμπελουργοί της Πάφου υποφέρουν λόγω της πανδημίας και του ουκρανικού προβλήματος. Ως κράτος έχουμε καθήκον, όχι μόνο να τους αποζημιώσουμε, αλλά και να εξαγγείλουμε νέα περαιτέρω μέτρα στήριξης τους». 

Επιπτώσεις από τις πρόσφατες αυξήσεις των ενοικίων εκμίσθωσης δασικής και κρατικής γης  

Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκαν οι διαδικασίες καθορισμού ενοικίου εκμίσθωσης δασικής και κρατικής γης για σκοπούς γεωργικής εκμετάλλευσης και οι επιπτώσεις στον αγροτικό κόσμο από τις πρόσφατες αυξήσεις των ενοικίων που έχουν επιβληθεί. 

NomoplatformΚΥΠΕ-ΓΤΒ  

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Αλλαγές Επαρχιακών Οργανισμών, πολιτογραφήσεις αλλοδαπών, κανονισμοί ΚΦΙΚΒ, διορισμοί δημοσίου και ποινικοποίηση ψευδών καταθέσεων

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 16/05/2024, υπερψήφισε αλλαγές για τους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης, τις πολιτογραφήσεις αλλοδαπών, τους κανονισμούς του ΚΦΙΚΒ, τις γραπτές εξετάσεις διορισμού στη δημόσια υπηρεσία για τις κλίμακες Α9 και Α11, καθώς και την ποινικοποίηση των ψευδών καταθέσεων στην Αρχή Διερεύνησης Παραπόνων κατά της Αστυνομίας.  Αναλυτικά τα σχέδια

Ελέγχου

Ξεκινά η σύνταξη νομοσχεδίου για εκσυγχρονισμό της ΝΥ, είπε ο Υπ. Δικαιοσύνης

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 16/05/2024, εξέτασε την ακόλουθη ειδική έκθεση: Ειδική Έκθεση 19.3.2024 (ΥΔΔΤ/01/2024)-Έλεγχος Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ξεκινά η σύνταξη νομοσχεδίου για εκσυγχρονισμό της ΝΥ, είπε ο Υπ. Δικαιοσύνης Έχει ολοκληρωθεί η μελέτη και ξεκινά η σύνταξη σχετικού νομοσχεδίου για τον