Επιτροπή Γεωργίας: Σχέδιο στήριξης εμπορίας και παραγωγής χαλλουμιού από Υπ. Γεωργίας

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας και Φυσικών Πόρων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 28/03/2023, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: 

Προβλήματα που προκύπτουν σε σχέση με την εμπορία του χαλλουμιού  

Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου έλαβε ενημέρωση για τα προβλήματα τα οποία προκύπτουν σε σχέση με την εμπορία του χαλλουμιού ως προϊόντος με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) και μέτρα στήριξης των παραγωγών. 

Αναμένει σχέδιο στήριξης εμπορίας και παραγωγής χαλλουμιού από Υπ. Γεωργίας η Έφορος Κρατικών Ενισχύσεων 

Σχέδιο στήριξης εμπορίας και παραγωγής χαλλουμιού αναμένει από το Υπουργείο Γεωργίας, δήλωσε στη Βουλή η Έφορος Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων Στέλλα Μιχαηλίδου, σημειώνοντας παράλληλα ότι το Υπουργείο Γεωργίας διαβεβαιώνει ότι έχει λάβει έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο και το σχέδιο ετοιμάζεται για να υποβληθεί στο Γραφείο της.  

Η κ. Μιχαηλίδου, η οποία μιλούσε μετά από συνεδρία της Επιτροπής Γεωργίας όπου συζητήθηκαν θέματα που προκύπτουν σε σχέση με την εμπορία του χαλλουμιού ως προϊόντος Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), όπως και μέτρα στήριξης των παραγωγών, ανέφερε επίσης ότι το γραφείο της θα προωθήσει το σχέδιο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για έγκριση, η οποία αναμένεται να ληφθεί εντός ενός ή δύο μηνών από την ημερομηνία αποστολής από το Υπουργείο, αναλόγως και των ερωτημάτων που θα προκύψουν. 

Όπως ανέφερε στις δηλώσεις της η κ. Μιχαηλίδου, επεξήγησε εκ μέρους του Γραφείου κατά τη διάρκεια της συνεδρίας τις πρόνοιες του προσωρινού πλαισίου κρίσης και μετάβασης, το οποίο είναι σε ισχύ από τις 9 Μαρτίου 2023 και το οποίο έχει ήδη κοινοποιηθεί με επιστολή του Γραφείου σε όλες τις αρμόδιες αρχές. 

Προσέθεσε πως το εν λόγω πλαίσιο θα χρησιμοποιηθεί σαν νομική βάση για υποβολή του σχεδίου για στήριξη της εμπορίας και παραγωγής χαλλουμιού στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ σχετικά με τη γεωργία γενικότερα συμπλήρωσε πως επεξηγήθηκαν οι ενισχύσεις που δύναται να χορηγηθούν σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς της πρωτογενούς παραγωγής γεωργικών προϊόντων και οι όροι που διέπουν τις ενισχύσεις αυτές. 

Η κ. Μιχαηλίδου είπε επίσης πως η επιτροπή συζήτησε την ανανέωση των απαλλακτικών κανονισμών της γεωργίας και τις νέες κατευθυντήριες γραμμές για τη γεωργία που αφορούν κυρίως ενισχύσεις σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δρουν στην πρωτογενή γεωργική παραγωγή και τη μεταποίηση και εμπορία γεωργικών προϊόντων. 

«Εκ των πραγμάτων αναφορικά με το χαλλούμι αναμένουμε από το Υπουργείο Γεωργίας την υποβολή του σχεδίου, για να υποβληθεί με τη σειρά μας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη βάση του προσωρινού πλαισίου κρίσης και μετάβασης», σημείωσε σχετικά. 

Κλείνοντας, η κ. Μιχαηλίδου είπε πως το Υπουργείο Γεωργίας διαβεβαιώνει ότι έχει λάβει έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο και το σχέδιο ετοιμάζεται για να υποβληθεί στο Γραφείο της Εφόρου, το οποίο και θα προωθήσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για έγκριση, η οποία, όπως είπε, αναμένεται να ληφθεί εντός ενός ή δύο μηνών από την ημερομηνία αποστολής από το Υπουργείο, αναλόγως και των ερωτημάτων που θα προκύψουν. 

Nomoplatform-ΚΥΠΕ 

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Ίδρυση Υφ. Μετανάστευσης, κριτήρια εργοδότησης συμβούλων-συνεργατών και κατάργηση ετήσιου τέλους €350

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 29/02/2024, υπερψήφισε την ίδρυση Υφυπουργείου Μετανάστευσης, τα κριτήρια εργοδότησης συμβούλων-συνεργατών, την κατάργηση του ετήσιου τέλους €350 για εταιρείες, την επέκταση της άδειας μητρότητας στο πρώτο παιδί, την παράταση στη μείωση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα μέχρι το τέλος του μήνα, την εφαρμογή του σχεδίου «Φωτοβολταϊκά