H Κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας και Φυσικών Πόρων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 12/04/2022, συζήτησε τα ακόλουθα θέματα:
Η παραλαβή σταφυλιών από τις οινοβιομηχανίες και η μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση του προβλήματος της αμπελοκαλλιέργειας
Η Επιτροπή άρχισε τη συζήτηση του πιο πάνω θέματος μέσω του οποίου εξετάστηκε η παραλαβή σταφυλιών από τις οινοβιομηχανίες και η μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση του προβλήματος της αμπελοκαλλιέργειας.
Όπως λέχθηκε στην Επιτροπή το 1991 η Κύπρος παρήγαγε 250 εκατομμύρια κιλά σταφυλιού, ενώ το 2021 η παραγωγή αγγίζει μόλις τα 15 εκατομμύρια.
Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας έγινε λόγος για «σοβαρό πρόβλημα» σε σχέση με τη διάθεση της συγκεκριμένης μικρής παραγωγής, η οποία όπως λέχθηκε δεν διατίθεται λόγω των λανθασμένων πολιτικών αποφάσεων διαχρονικά από το 1991 μέχρι το 2021.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιαννάκης Γαβριήλ είπε πως «Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, μετά τα προβλήματα που προκάλεσε η πανδημία, προκύπτει ξανά η ανάγκη για εφαρμογή σχεδίου για πράσινο τρύγο στην αμπελοκαλλιέργεια, εξαιτίας των προβλημάτων που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία. Πέραν από τα προβλήματα διάθεσης της παραγωγής τους, οι αμπελοκαλλιεργητές βρίσκονται όπως και όλοι οι γεωργοκτηνοτροφικοί κλάδοι, αντιμέτωποι με τεράστιες αυξήσεις στο κόστος παραγωγής που διαβρώνουν περαιτέρω το εισόδημα τους».
«Το σχέδιο όπως έχει προκηρυχθεί, παρά τα αυξημένα προβλήματα του κλάδου, προβλέπει σημαντικά μειωμένο προϋπολογισμό σε σχέση με πέρσι. Συγκεκριμένα, κατά το 2021 στα πλαίσια του σχεδίου δόθηκαν 2,2 εκ. ευρώ ενώ ο φετινός προϋπολογισμός του σχεδίου ανέρχεται μόλις στο 1,2 εκ. ευρώ. Έχοντας υπόψη την αυξημένη ευελιξία που παρέχει η Ε.Ε. για στήριξη του γεωργικού τομέα για αντιμετώπιση των συνεπειών του πολέμου, ζητήσαμε και λάβαμε τη δέσμευση από την κυβέρνηση ότι εάν παραστεί ανάγκη, θα παραχωρηθεί περαιτέρω στήριξη στα πλαίσια του σχεδίου, καθώς και στήριξη όσων αποκλείονται από τη συμμετοχή στο σχέδιο. Θα αναμένουμε, επίσης, την ετοιμασία σχεδίου στήριξης λόγω του αυξημένου κόστους παραγωγής, το οποίο δεν μετακυλίεται και επωμίζονται εξ’ ολοκλήρου οι παραγωγοί».
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσανθος Σαββίδης, είπε πως η μικρή αυτή παραγωγή δεν καλύπτει τις ανάγκες της αγοράς, για να σημειώσει πως η Κύπρος αναγκάζεται να κάνει εισαγωγή 8 εκατομμυρίων λίτρων σταφυλιού, αμφιβόλου ποιότητας, γιατί δεν υπάρχουν οι μηχανισμοί ελέγχου εισαγωγής αυτού του χυμού, αλλά και των κρασιών που έρχονται στον τόπο.
Όπως πρόσθεσε υπάρχει «μειωμένη παραγωγή και καταρράκωση του εισοδήματος των αμπελουργών», σημειώνοντας ότι «δεν έχει ληφθεί καθόλου υπόψη η αύξηση του κόστους παραγωγής».
«Τα πετρέλαια έχουν ανέβει κατακόρυφα, τα φυτοφάρμακα, τα λιπάσματα και έρχονται και δίνουν τιμές για το πράσινο τρυγητό, τις ίδιες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια», είπε.
Ζήτησε από την Κυβέρνηση να ξαναδεί τις τιμές του πράσινου τρυγητού και να εφαρμόσει ένα εθνικό πλάνο, σε σχέση με την αμπελουργία, ώστε να μπορέσει αυτή η μικρή ομάδα των αμπελουργών που έχει απομείνει, να μπορέσει να ζήσει και να κρατηθούν όποιοι νέοι έχουν απομένει στην επαρχία.
Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους, είπε πως κατά τη συνεδρία της Επιτροπής Γεωργίας έχει αναφερθεί στα μέλη από το Υπουργείο Γεωργίας ότι υπάρχει περιορισμός από την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι δεν μπορούν να ξεπεράσουν τα δύο χρόνια οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί, οι οποίοι έχουν ενταχθεί τα προηγούμενα χρόνια σε πράσινο τρυγητό.
Την ίδια στιγμή, ανέφερε, αναμένεται ότι θα δαπανηθεί περίπου ένα ποσό της τάξης 1,2 εκατομμυρίων ευρώ, για την επιδότηση των παραγωγών, που θα εγκριθούν για τον πράσινο τρυγητό, για τη χρονιά του 2022.
Έκανε λόγο για «τεράστια προβλήματα», τα οποία απασχολούν τους Κύπριους αμπελουργούς, σημειώνοντας ότι «δυστυχώς το κόστος παραγωγής έχει ανέβει κατακόρυφα».
Επιπλέον, είπε ότι σήμερα έχει αναφερθεί τόσο από παραγωγούς, όσο και από αγροτικές οργανώσεις ότι έχει ανέβει το κόστος ορισμένων λιπασμάτων πέραν του 35%, ενώ ανέφερε πως αντίστοιχα έχουν ανέβει οι δαπάνες για τα καύσιμα.
Είπε πρέπει να εξευρεθεί τρόπος, για ενίσχυση των ίδιων των αμπελουργών.
Σύμφωνα με τον Ηλία Μυριάνθους έχει αναφερθεί από πλευράς του Επιτρόπου Ευρωπαϊκών Κρατικών Ενισχύσεων ότι λόγω του πολέμου στην Ουκρανία έχει δοθεί το πράσινο φως, ώστε να μπορούν να δοθούν μέχρι και 35 χιλιάδες ευρώ ανά παραγωγό, ως κρατική ενίσχυση, χωρίς αυτό όπως είπε, να θεωρείται δεδομένο, αφού είναι θέμα πολιτικής απόφασης, με βάση τα δημοσιονομικά.
Κάλεσε την Κυβέρνηση να εξεύρει τρόπους, ώστε εκτός από άλλους τομείς της οικονομίας και ο πρωτογενής τομέας να ενισχυθεί στο βαθμό, που πρέπει για να καλύψει όλες αυτές τις αυξήσεις στο κόστος παραγωγής.
«Την ίδια στιγμή», κατέληξε , «να κρατήσει τους γεωργούς στον πρωτογενή τομέα, χωρίς να εγκαταλείπουν τις καλλιέργειες τους».
Οι συνέπειες των πρόσφατων καταστροφικών πυρκαγιών, μέτρα πρόληψης και αποκατάστασης
Η Επιτροπή άρχισε τη συζήτηση του πιο πάνω θέματος μέσω του οποίου εξετάστηκαν οι συνέπειες των πρόσφατων καταστροφικών πυρκαγιών, μέτρα πρόληψης και αποκατάστασης.
Ενημέρωση από τον Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος για τις ενέργειες και τα χρονοδιαγράμματα που τέθηκαν από το Υπουργείο σχετικά με τα αντιπλημμυρικά-αντιδιαβρωτικά έργα στις πυρόπληκτες περιοχές Λεμεσού-Λάρνακας
Η Επιτροπή άρχισε τη συζήτηση του πιο πάνω θέματος μέσω του οποίου εξετάστηκαν οι ενέργειες και τα χρονοδιαγράμματα που τέθηκαν από το Υπουργείο σχετικά με τα αντιπλημμυρικά-αντιδιαβρωτικά έργα στις πυρόπληκτες περιοχές Λεμεσού-Λάρνακας.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιαννάκης Γαβριήλ είπε πως «Παρά τα έργα αποκατάστασης που έγιναν, προκύπτουν συνεχώς νέες ανάγκες για βελτιωτικά έργα στις πληγείσες περιοχές, αλλά και ενίσχυση της πυροπροστασίας ενόψει της θερινής περιόδου. Σε σχέση με τις αποζημιώσεις είναι εξαιρετικά ανησυχητικό το γεγονός ότι από τους χίλιους περίπου δυνητικούς δικαιούχους για ένταξη στο επενδυτικό μέτρο 5.2 του ΚΟΑΠ, μόνο οι 37 υπέβαλαν μέχρι στιγμής αίτηση, στοιχείο το οποίο πρέπει να απασχολήσει τους αρμοδίους σε σχέση με τις πρόνοιες του μέτρου».
Nomoplatform-ΚΥΠΕ-ΓΤΒ