Επιτροπή Γεωργίας: Η κυβέρνηση προτίθεται να στηρίξει τους κτηνοτρόφους

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής διαβεβαίωσε σήμερα την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής ότι η Κυβέρνηση θα στηρίξει τους κτηνοτρόφους και θα σταθεί αρωγός τους μετά και από τις πρόσφατες μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των σιτηρών.

Θέμα συζήτησης στην Επιτροπή Γεωργίας της Βουλής ήταν το κλείσιμο της Επιτροπής Σιτηρών, οι αυξήσεις στις τιμές των σιτηρών και η ανάγκη άμεσης στήριξης του κλάδου της κτηνοτροφίας.

Σε δηλώσεις του μετά την συνεδρία της Επιτροπής, ο κ. Καδής είπε ότι όλων μας, η προσοχή βρίσκεται στην επόμενη ημέρα.

«Ενημερώσαμε την Επιτροπή για τις προθέσεις της Κυβέρνησης να στηρίξει τους κτηνοτρόφους μας με συγκεκριμένη μεθοδολογία, προσέγγιση, λαμβάνοντας υπόψη τις αυξήσεις στο κόστος παραγωγής κάθε ζώου σε όλους τους κλάδους. Τις φόρμουλες, τις επεξεργαζόμαστε», ανέφερε.

«Ήδη σήμερα το απόγευμα θα γίνει μια υπηρεσιακή συνεδρία στο Υπουργείο για να οριστικοποιηθεί ο τρόπος στήριξης που θα συζητήσουμε με τις αγροτικές οργανώσεις την επόμενη περίοδο. Μέσα στις επόμενες ημέρες θα ξεκαθαρίσει και ο τρόπος και το ποσό που θα λάβουν οι κτηνοτρόφοι», σημείωσε.

Η φιλοσοφία των μέτρων, ανέφερε ο κ. Καδής, είναι να καλύψει για μια περίοδο μέρος της αύξησης που παρατηρήθηκε στην διατροφή κάθε παραγωγικού ζώου, ακριβώς για να δώσουμε τον χρόνο στην αγορά να λειτουργήσει και να μετακυλιστεί αυτό το κόστος στην αύξηση των ζωοτροφών από τους κτηνοτρόφους σε όλη την αλυσίδα με τους ενδιάμεσους φορείς, τους βιομήχανους, και στο τέλος της ημέρας και τους καταναλωτές.

Ανέφερε ότι του δόθηκε η ευκαιρία να ενημερώσει την Επιτροπή για θέματα που συνδέονται με την επάρκεια και την αύξηση των τιμών στα σιτηρά και τις ζωοτροφές.

Για το θέμα της επάρκειας των ζωοτροφών, είπε, φάνηκε ξεκάθαρα και από την σημερινή συνεδρίαση της Βουλής ότι υπάρχει επάρκεια. «Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δώσαμε στην Επιτροπή Γεωργίας, μόνο τον μήνα Οκτώβριο αναμένεται να εισαχθούν από 140 μέχρι 200% των αναγκών που υπάρχουν σε διάφορες κατηγορίες σιτηρών», ανέφερε.

Σημείωσε ότι στην συνάντηση που είχε με τους εισαγωγείς ζωοτροφών ζήτησε να ικανοποιηθούν οι ανάγκες όλων των κτηνοτρόφων. «Μάλιστα ζητήθηκε να υποβληθούν ονόματα κτηνοτρόφων που δεν είχαν πρόσβαση σε ζωοτροφές. Στο Υπουργείο υποβλήθηκαν τέσσερα ονόματα κτηνοτρόφων, οι οποίοι τελικά εξυπηρετήθηκαν από τους εισαγωγείς», πρόσθεσε.

Υπενθύμισε ότι οι αλευρόμυλοι έχουν εκδώσει ανακοίνωση μέσα από την οποία επισημαίνουν ότι υπάρχει επάρκεια σιτηρών για ανθρώπινη κατανάλωση.

Ως προς τις τιμές, συνέχισε, έγινε και πάλι ξεκάθαρο ότι υπάρχει μια διεθνής εικόνα με αύξηση των τιμών των σιτηρών παγκοσμίως, επομένως δεν είναι δυνατό οι τιμές να ρυθμιστούν σε τοπικό επίπεδο.

Διευκρίνισε ότι πολύ λίγα μπορούν να γίνουν σε τοπικό επίπεδο ως προς τις τιμές που παραχωρούνται τα σιτηρά. «Αυτό άλλωστε φαίνεται και μέσα από ανακοινώσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων, ο οποίος αναφέρεται σε αυτό το δεδομένο και την αύξηση που παρατηρείται στις τιμές των σιτηρών παγκοσμίως», είπε.

Αυτό που λέχθηκε μέσα στην συνεδρία της Επιτροπής, σημείωσε ο κ. Καδής, είναι ότι θα πρέπει να αφεθεί η αγορά να λειτουργήσει και δεν θα πρέπει η αύξηση στις τιμές των ζωοτροφών να απορροφηθεί είτε μόνο από τους κτηνοτρόφους είτε μόνο από τους καταναλωτές αλλά να υπάρξει διάχυση αυτής της αύξησης σε ολόκληρη την διατροφική αλυσίδα.

Ως προς την Επιτροπή Σιτηρών, ο κ. Καδής ανέφερε ότι το κλείσιμο της σε καμία περίπτωση δεν επηρέασε ή δεν θα μπορούσε να επηρεάσει την κατάσταση, όπως παρουσιάζεται σήμερα. «Να θυμίσω ότι η Επιτροπή Σιτηρών πριν κλείσει κρατούσε ένα μικρό μερίδιο της αγοράς γύρω στο 4-5% και είχε φθίνουσα πορεία. Την πρώτη χρονιά που μπήκε στον ανταγωνισμό και δεν ήταν μονοπώλιο μετά την ένταξη μας στην ΕΕ είχε αμέσως ζημιά 6,5 εκ. ευρώ ζημιά, η οποία καταγραφόταν με κάποιες μικρές εξαιρέσεις σε όλα τα επόμενα χρόνια για να φθάσουμε τα τελευταία χρόνια να έχουμε 3-4 εκ. ζημιά ετησίως», πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι στην συνεδρία της Επιτροπής, διατύπωσε την πρόταση του Υπουργείου να προχωρήσει στην έκδοση διατάγματος, από το οποίο θα καθορίζεται και το ύψος των στρατηγικών αποθεμάτων που θα διατηρούνται από τους εισαγωγείς. Θέλουμε σταδιακά, σημείωσε, να φθάσουμε στο μέγιστο που επιτρέπει η σχετική νομοθεσία το 4% κι αυτό αναμένεται να γίνει μέχρι τον Μάρτιο.

Σε σχετική ερώτηση, ο κ. Καδής είπε ότι τα αποθέματα που έχουν οι τυροκόμοι δεν δημιουργήθηκαν σήμερα, δημιουργήθηκαν πριν από κάποια περίοδο που οι τιμές των ζωοτροφών ήταν πιο χαμηλές. Επεσήμανε ότι τα νέα συμβόλαια που θα κάνουν οι τυροκόμοι για μια περίοδο μετά από την εξάντληση των αποθεμάτων τους αναμένεται ότι θα είναι σε ψηλότερες τιμές ούτως ώστε να λάβουν υπόψη και την αύξηση στις ζωοτροφές.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιαννάκης Γαβριήλ είπε ότι η προσπάθεια ωραιοποίησης της κατάστασης από την Κυβέρνηση δυστυχώς στέλνει άλλα μηνύματα.

«Οι συνεχείς αυξήσεις στις τιμές πρώτων ειδών και στις ελλείψεις των σιτηρών διογκώνονται μέρα με την μέρα. Ειλικρινά αποτελούν μια ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια του πρωτογενούς τομέα. Ακόμη πιο ανησυχητική είναι η απουσία της Κυβέρνησης και η έλλειψη πολιτικής βούλησης για λήψη μέτρων», ανέφερε. «Ασήκωτες είναι οι ευθύνες των κυβερνώντων, οι οποίοι εδώ και έξι μήνες άφησαν την Κύπρο χωρίς στρατηγικά αποθέματα, τα οποία θα μπορούσαν να βοηθήσουν σε αυτή την δύσκολη συγκυρία», πρόσθεσε.

Το ΑΚΕΛ επαναλαμβάνει, συνέχισε, ότι πρέπει να στηρίξουν άμεσα οικονομικά όλους τους κλάδους προκειμένου να αντέξουν στις πιέσεις και να μην μετακυλιστούν οι συνέπειες στην υπόλοιπη οικονομία.

Ανέφερε ότι θα πρέπει να αξιοποιηθούν οι αποθηκευτικοί χώροι στο Λιμάνι Λεμεσού για εισαγωγή από το κράτος και διατήρησης στρατηγικών αποθεμάτων και εξέτασης της πιθανότητας επιβολής πλαφόν στις τιμές των σιτηρών.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Χαράλαμπος Πάζαρος είπε ότι «γνωρίζουμε όλοι ότι με το κλείσιμο της Επιτροπής Σιτηρών, ο Υπουργός είχε δεσμευτεί με επιστολή του στις αγροτικές οργανώσεις ότι θα φρόντιζε για την διατήρηση των αποθεμάτων των ζωοτροφών και ειδικότερα των σιτηρών για να μην παρατηρηθεί το φαινόμενο που παρουσιάζεται σήμερα. Ο Υπουργός έχει παραδεχθεί την υπογραφή του κι έχει δεσμευτεί ότι θα την τηρήσει».

Αυτό μας βρίσκει ικανοποιημένους, συνέχισε, αναφέροντας ότι «έχουμε ζητήσει να γίνει λεπτομερής, αναλυτική κατάθεση ελέγχων των αποθεμάτων ζωοτροφών τους τελευταίους τουλάχιστο μήνες. Ο Υπουργός έχει δεσμευτεί θα αποστείλει στην Επιτροπή Γεωργίας τον συγκεκριμένο έλεγχο».

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρίστος Ορφανίδης είπε ότι ενώ λένε ότι υπάρχει επάρκεια σιτηρών οι κτηνοτρόφοι λένε ότι υπάρχει έλλειψη.

«Εδώ βρίσκεται η απουσία της Κυβέρνησης στον έλεγχο γιατί όντως αν υπάρχει ένα από τα δύο τότε υπάρχει αισχροκέρδεια που όφειλε το Υπουργείο να ελέγξει μέχρι σήμερα. Δηλαδή το Υπουργείο έκανε πλάτες στους εμπόρους για να κερδοσκοπήσουν σε βάρος των κτηνοτρόφων».

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων-Περιβαλλοντιστών, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, ανέφερε ότι έρχονται σοβαρότατες αλλαγές όσον αφορά τις ζωοτροφές και τις τιμές τους και ιδιαίτερα των σιτηρών.

«Έρχεται η φορολογία άνθρακα που σημαίνει ότι το αποτέλεσμα της διαδικασίας όλης της καλλιέργειας θα αυξηθεί. Επίσης θα μπει και φορολογία στα εισαγόμενα προϊόντα και τις ζωοτροφές ιδιαίτερα γιατί θα πρέπει να έχουν ανταγωνιστικές τιμές με τις χώρες της Ευρώπης», σημείωσε

Ο κ. Θεοπέμπτου είπε ότι η ΕΕ ξεκίνησε μια πολιτική, η οποία ονομάζεται «από την φάρμα στο πιάτο», μια πολιτική η οποία προσπαθεί να αυξήσει τα εισοδήματα των γεωργών και να μειώσει το κέρδος των μεσαζόντων.

«Σε αυτή την πολιτική πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη σημασία για να εφαρμοστεί και για να πετύχει χρειάζεται πολλή προετοιμασία», ανέφερε. Σύμφωνα με τον ίδιο είναι πάρα πολύ σημαντικό να αντιληφθούμε όλοι τι θέλουμε να πετύχουμε, να δούμε τις πληροφορίες που χρειάζεται να έχουμε, να βρούμε τους τρόπους με τους οποίους θα το πετύχουμε ούτως ώστε να αυξήσουμε τα εισοδήματα των γεωργών. Παράλληλα, πρόσθεσε, «εφόσον οι τιμές των εισαγόμενων προϊόντων είναι ψηλές, είναι σοφό να εξετάσουμε και την παραγωγή δικών μας ζωοτροφών κι αυτό μπορεί να γίνει χρησιμοποιώντας κυρίως νερό, το οποίο υπάρχει στα αποχετευτικά συστήματα στις διάφορες πόλεις. Νερό, το οποίο αυτή την στιγμή δεν αξιοποιούμε, μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για να παράγουμε ζωοτροφές».

Πηγή – ΚΥΠΕ

Δείτε Περισσότερα

Ενέργειας

Προκλήσεις αλλά και οφέλη βλέπει στον Great Sea Interconnector ο Υπουργός Ενέργειας

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 18/06/2024, συζήτησε τα ακόλουθα θέματα:  Πορεία υλοποίησης τερματικού εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου  Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου έλαβε ενημέρωση για την πορεία υλοποίησης του τερματικού εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου στο Βασιλικό και της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ

Εργασίας

Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι για ορθοστασία, ΕΕΕ σε αιτητές ασύλου και αναγνωρισμένους πρόσφυγες

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 18/06/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Εφαρμογή νομοθεσίας για παρατεταμένη ορθοστασία Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η εφαρμογή της νομοθεσίας που προστατεύει τους εργαζομένους από την παρατεταμένη ορθοστασία. Ορθοστασία: Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι – Πρώτα πρόστιμα Την