Επιτροπή Γεωργίας: Ευλογιά αιγοπροβάτων στις κατεχόμενες περιοχές

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας και Φυσικών Πόρων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 06/06/2023, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: 

Ευλογιά αιγοπροβάτων στις κατεχόμενες περιοχές 

Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου έλαβε ενημέρωση για τα έκτακτα μέτρα που λαμβάνονται από τις αρμόδιες αρχές για την αποτροπή εξάπλωσης της ευλογιάς των αιγοπροβάτων που εμφανίστηκε στις κατεχόμενες περιοχές. 

Τα μέλη της Επιτροπής ενημερώθηκαν για τις ενέργειες στις οποίες έχουν προβεί μέχρι στιγμής οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Γεωργίας, οι οποίες διαβεβαίωσαν ότι έχουν  πλάνο αντιμετώπισης, το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή, στην περίπτωση που ο ιός εμφανιστεί στις ελεύθερες περιοχές. 

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της Επιτροπής Γεωργίας επισημάνθηκε η σημαντικότητα της τήρησης των μέτρων ασφαλείας για αποφυγή της εξάπλωσης του ιού, ενώ τονίστηκε ότι στην περίπτωση εντοπισμού του ιού στις ελεύθερες περιοχές η μόνη θεραπεία είναι η θανάτωση των ζώων, που θα προσβληθούν από τον ιό, ενώ αν η νόσος διασπαρθεί τότε θα τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο β’ που είναι ο εμβολιασμός.   

Όπως σημειώθηκε κατά τη συνεδρία, έχει ήδη ενημερωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη νόσο, η οποία είναι έτοιμη να παραχωρήσει εμβόλια, στην περίπτωση που η Κυπριακή Δημοκρατία τα χρειαστεί. 

Διευκρινίστηκε, επίσης, ότι τα εμβόλια δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν προληπτικά και πριν την εμφάνιση του ιού, αλλά μπορούν να χορηγηθούν ως προληπτικό μέτρο μόνο στην περίπτωση που εντοπιστεί ο ιός. 

Πάντως, αν και οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες θεωρούν ότι δεν είναι δεδομένο ότι ο ιός θα έρθει, αλλά ούτε και ότι δεν θα έρθει, εντούτοις εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι με αυτά τα μέρα η κατάσταση θα έχει αίσιο τέλος. 

Δόθηκαν ακόμα διαβεβαιώσεις ότι η ευλογιά των αιγοπροβάτων δεν αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, αφού δεν προσβάλλει τους ανθρώπους.     

Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας, Ανδρέας Γρηγορίου, ενημέρωσε τους  Βουλευτές ότι από πλευράς Υπουργείου ορίστηκε ζώνη εφαρμογής μέτρων, όπως η απαγόρευση διακινήσεων ζώων και η επί τόπου επιθεώρηση ζώων, ενώ σημείωσε ότι από την πρώτη κιόλας στιγμή οι κτηνοτρόφοι ενημερώθηκαν με SMS, ώστε να βρίσκονται σε εγρήγορση για την πιθανή εμφάνιση συμπτωμάτων ή αυξημένων θανάτων. 

Επίσης ανέφερε ότι ενημερώθηκαν όλοι οι εμπλεκόμενοι επαγγελματίες, όπως μεταφορείς ζώων και προϊόντων, που επισκέπτονται εκμεταλλεύσεις, ώστε να προβαίνουν σε απολυμάνσεις των οχημάτων. 

Ο Διευθυντής των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, Χριστόδουλος Πίπης, ενημέρωσε την Επιτροπή για τη νόσο, διαβεβαιώνοντας ότι δεν αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, αφού δεν προσβάλλει τους ανθρώπους.

Είπε πως πρόκειται «για μια ιογενή νόσο, η οποία προσβάλλει αποκλειστικά τα πρόβατα και τις αίγες», για να προσθέσει ότι «οι ιοί δεν μπορούν να επιβιώσουν εκτός ζωντανού οργανισμού, αφού πρέπει να βρίσκεται σε ζωικό κύτταρο για να επιβιώσουν». 

Σύμφωνα με τον κ. Πίπη πρόκειται για ένα ιό που σκοτώνεται με τη χρήση συγκεκριμένων απολυμαντικών, τα οποία έχουν ήδη υποδειχθεί στους κτηνοτρόφους, σημειώνοντας ακόμα ότι ο ιός δεν είναι τόσο ανθεκτικός στον ήλιο, σε σχέση με άλλους ιούς που έχουν περίβλημα στο σωματίδιο τους. 

Επιπροσθέτως, ανέφερε πως υπάρχει δυνατότητα μεταφορά του μέσω των υποδημάτων, μέσω των ρούχων και μέσω οποιωνδήποτε μηχανημάτων, ενώ σημείωσε πως  μπορεί να γίνει διασπορά του ιού μέσω της διακίνησης σανού και αχύρου. 

Απαντώντας σε ερώτημα του Προέδρου της Επιτροπής, Γιαννάκη Γαβριήλ, ο κ. Πίπης είπε ότι με βάση την κείμενη νομοθεσία τα μέτρα θα ισχύσουν τουλάχιστον για τα 30 μέρες, για να συμπληρώσει ότι αναλόγως της εξέλιξης της κατάστασης δύναται να παραταθεί η εφαρμογή των προληπτικών μέτρων στη συγκεκριμένη ζώνη. 

Εξάλλου, είπε ότι όπως ενημερώθηκαν οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες από τα κατεχόμενα «δεν έχουν εντοπιστεί άλλα περιστατικά», ενώ πρόσθεσε ότι «προχώρησαν στην προμήθεια με 20 χιλιάδων δόσεων εμβολίου για τον ιό και ξεκίνησαν τους εμβολιασμούς στη συγκεκριμένη ζώνη το πρωί της περασμένη Τέταρτης, με στόχο να εμβολιάσουν 15 χιλιάδες ζώα, που εμπίπτουν στα όρια της ζώνης περιορισμού, που επέβαλαν οι Τουρκοκύπριοι». 

Σημείωσε ότι σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση, που είχαν από τα κατεχόμενα, μέχρι σήμερα έχουν θανατωθεί 35 ζώα. 

Ο στόχος, συμπλήρωσε, «είναι να αποτραπεί η διασπορά του ιού στις υπό τον έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας περιοχές. Γι’ αυτό το  λόγο εφαρμόσαμε τα μέρα που εφαρμόσαμε και σε συνεννόηση με τις Βρετανικές Βάσεις εφαρμόζονται στο Πέργαμος και στα Στροβίλια». 

Ο εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Γεωργικών Ερευνών, Διονύσης Σπαράγγης ανέφερε ότι το Ινστιτούτο ενημερώθηκε για την κατάσταση την 31η Μάιου και ακολούθως ενημέρωσε το προσωπικό του, ώστε να μπορεί να παρακολουθεί συμπτώματα δερματικών αλλοιώσεων στα ζώα. 

«Παρακολουθούμε την κατάσταση και τηρούμε όλους τους κανόνες υγιεινής», ανέφερε. 

Ο εκπρόσωπος τους Τμήματος Γεωργίας, Γεώργιος Παπαϊωάννου, ανέφερε με τη σειρά του ότι βρίσκεται στη διάθεση των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών για οτιδήποτε προκύψει, ενώ εκ μέρους των Υγειονομικών Υπηρεσιών, ο Φίλιππος Γεωργιάδης διαβεβαίωσε ότι η νόσος αυτή δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο, ούτε στα τρόφιμα. 

Εκ μέρους του Συνδέσμου Αιγοπροβατοτρόφων Κύπρου, ο Ανδρέας Κάστρος  είπε πως τα μέλη του Συνδέσμου έχουν ενημερωθεί και εκφράζουν εμπιστοσύνη στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίας. 

Εκπρόσωποι άλλων οργανώσεων εξέφρασαν αισιοδοξία για αίσιο τέλος στην κατάσταση, ενώ ανέφεραν ότι όπου τίθενται μέτρα τους βρίσκουν σύμφωνους. 

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας, Γιαννάκης Γαβριήλ, είπε πως «τα μέτρα που λαμβάνονται προληπτικά είναι προς την σωστή κατεύθυνση», ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι «τα μέτρα που λήφθηκαν είναι αρκετά, ώστε να αποφευχθεί η μετάδοση της ασθενείας στις ελεύθερες περιοχές». 

Ενημέρωσε, επίσης, ότι αύριο βράδυ στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου θα γίνει ενημέρωση των κτηνοτρόφων, ενώ διαβεβαίωσε ότι η Επιτροπή Γεωργίας θα παρακολουθεί στενά το θέμα. 

Ο Βουλευτής ΔΗΣΥ, Κυριάκος Χατζηγιάννη, εξέφρασε την περηφάνεια του για το έργο των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, λέγοντας ότι «αν δεν υπήρχε η υποδομή και η επιστημοσύνη στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες δεν θα είμασταν σε θέση κατά καιρούς να αντιμετωπίζουμε κτηνιατρικές επιθέσεις». 

Από την πλευρά τους οι Βουλευτές Χαράλαμπος Θεόπεμπτου και Παύλος Μυλωνάς, το Κινήματος Οικολόγων και ΔΗΚΟ, αντίστοιχα, έθεσαν ερωτήματα σχετικά με την πιθανότητα έλευσης του ιού στις ελεύθερες περιοχές, για τα οποία πήραν απαντήσεις και διαβεβαιώσεις από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες ότι υπάρχει έτοιμο πλάνο αντιμετώπισης του. 

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου: 

Ο περί Προστασίας και Διαχείρισης των Υδάτων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022 

Η Επιτροπή εξέτασε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η τροποποίηση του περί Προστασίας και Διαχείρισης των Υδάτων Νόμου, ώστε αφενός το νερό που χρησιμοποιείται για σκοπούς προστασίας της καλλιέργειας γεωργού από καταστροφές που προκαλούνται λόγω παγετού ή πυρκαγιάς να μην προσμετράτε στην ατομική ποσόστωση του γεωργού και αφετέρου το τέλος χρέωσης της κατανάλωσης του νερού αυτού να καθορίζεται με διάταγμα που θα εκδίδεται από τον Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.  

Σημειώνεται ότι με την εισαγωγή του Συστήματος Γεωργικής Ασφάλισης και δεδομένης της ανάπτυξης της τεχνογνωσίας για την παγετοπροστασία, απαιτείται όπως οι γεωργοί λαμβάνουν τα δέοντα μέτρα για την προστασία των καλλιεργειών τους. Ειδικότερα, η χρήση του νερού επιτρέπει στους γεωργούς να προστατεύσουν τις καλλιέργειές τους από τον κίνδυνο λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων.  

Επιπροσθέτως, με την πρόταση νόμου επιτυγχάνεται εξοικονόμηση κρατικών πόρων αφού με την αποτροπή ή τη μείωση του κινδύνου καταστροφής των καλλιεργειών περιορίζονται οι περιπτώσεις διεκδίκησης αποζημίωσης από το Ταμείο Γεωργικής Ασφάλισης. 

Ο περί της Ρύθμισης της Λειτουργίας των Λαϊκών Αγορών Νόμος του 2022 

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η αναθεώρηση της υφιστάμενης νομοθεσίας για την καλύτερη εξυπηρέτηση τόσο των παραγωγών όσο και των καταναλωτών. Οι σημαντικότερες τροποποιήσεις του υφιστάμενου Νόμου είναι η μεταφορά της ευθύνης της εφαρμογής της Νομοθεσίας από το Υπουργείο Εσωτερικών στο Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, η απλοποίηση των διαδικασιών όπως της υποβολής αίτησης, της έκδοσης αδειών και τους ελέγχους και η αποκλειστική συμμετοχή μόνο των παραγωγών στην Λαϊκές Αγορές. Τέλος, με το παρόν νομοσχέδιο συγκεκριμενοποιούνται οι αρμοδιότητες της Συμβουλευτικής Επιτροπής.   

Nomoplatform-ΚΥΠΕ 

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Μείωση ορισμένων εξώδικων, αλλαγές στην ΤΑ, καταψήφιση glamping και επισκέψιμων αγροκτημάτων

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 20/06/2024, υπερψήφισε την μείωση ορισμένων εξώδικων από τις κάμερες τροχαίας, αλλαγές στη νομοθεσία της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ καταψήφισε τα σχέδια νόμου για glamping και επισκέψιμα αγροκτήματα.   Αναλυτικά τα σχέδια νόμου που υπερψηφίστηκαν:  Ο περί Εξωδίκου Ρυθμίσεως Αδικημάτων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2024  Η

Εσωτερικών

Χαρτσιώτης: Ενισχύεται η ετοιμότητα πυρόσβεσης, από 2025 η απόκτηση ιδίων πτητικών μέσων

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 20/06/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Πρόληψη και κατάσβεση πυρκαγιών Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η επάρκεια σε προσωπικό, μέσα και εξοπλισμό για την πρόληψη και κατάσβεση πυρκαγιών. Χαρτσιώτης: Ενισχύεται η ετοιμότητα πυρόσβεσης, από 2025 η απόκτηση ιδίων πτητικών μέσων