Επιτροπή Γεωργίας: Αυξήσεις τιμής σιτηρών και κτηνοτροφική περιοχή Πολεμιδιών

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας και Φυσικών Πόρων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 28/06/2022, συζήτησε τα ακόλουθα θέματα:

Οι μεγάλες αυξήσεις της τιμής των σιτηρών και η ανάγκη άμεσης στήριξης του κλάδου της κτηνοτροφίας

Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του εξετάστηκαν οι μεγάλες αυξήσεις της τιμής των σιτηρών και η ανάγκη άμεσης στήριξης του κλάδου της κτηνοτροφίας.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιαννάκης Γαβριήλ, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας ανέφερε πως «την ώρα που το κράτος οφείλει να σταθεί αρωγός στους γεωργούς μας για να αντέξουν αυτή τη δύσκολη περίοδο, τα στοιχεία δείχνουν ότι ακόμα και το κράτος, αντί στήριξης, φαίνεται να έχει έσοδα από αυτή την κατάσταση».

«Ενδεικτικά αναφέρω ότι μόνο από το χρωματισμένο γεωργικό πετρέλαιο, το κράτος εισπράττει ως ΦΠΑ 24 σεντ ανά λίτρο, ενώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο εισέπραττε 13 σεντ. Δηλαδή, εισπράττει σχεδόν τα διπλάσια. Τον Ιούνιο του 2021 το χρωματισμένο γεωργικό πετρέλαιο πωλείτο στην τιμή του 0,79 ευρώ/λίτρο, φέτος 1,48 ευρώ/λίτρο. Στο σύνολο του έτους το κράτος θα εισπράξει περίπου 6 εκ. ευρώ ως ΦΠΑ από το χρωματισμένο πετρέλαιο σε σύγκριση με 3,2 εκ. ευρώ το 2021».

Ο κ. Γαβριήλ επεσήμανε πως «η ίδια και χειρότερη κατάσταση ισχύει ασφαλώς και για τους υπόλοιπους συντελεστές του κόστους παραγωγής. Κανονικό πετρέλαιο, φυτοφάρμακα, λιπάσματα, σιτηρά, πρώτες ύλες παρουσιάζουν τεράστιες αυξήσεις με αποτέλεσμα ενώ οι γεωργοί μας δυσπραγούν, το κράτος να εισπράττει τεράστια ποσά ως ΦΠΑ σε σχέση με τα αναμενόμενα».

«Οι μηχανισμοί υπάρχουν και το κράτος οφείλει να επιστρέψει αυτά τα χρήματα πίσω στους αγρότες».

Η ανάγκη μετακίνησης της κτηνοτροφικής περιοχής στα Πολεμίδια και η αποκατάσταση των κτηνοτρόφων

Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του εξετάστηκε η ανάγκη μετακίνησης της κτηνοτροφικής περιοχής στα Πολεμίδια εξαιτίας της γειτνίασης της με την οικιστική ζώνη και η αποκατάσταση των κτηνοτρόφων.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιαννάκης Γαβριήλ, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας ανέφερε πως «για την κατάσταση όπως διαμορφώθηκε, οι κτηνοτρόφοι δεν φέρουν καμία ευθύνη και το κράτος οφείλει επιτέλους αντί με εκβιαστικές μεθόδους, όπως είναι η άρνηση ανανέωσης συμβολαίων και οι αγωγές στα δικαστήρια, να αναλάβει τις ευθύνες του και το κόστος για τη μετακίνηση τους σε άλλη κτηνοτροφική περιοχή».

«Η Επιτροπή θα επανέλθει στο θέμα τον προσεχή Σεπτέμβριο αναμένοντας πολιτικές αποφάσεις για την μετακίνηση, οι οποίες να μην θυματοποιούν και να μην καταστρέφουν τους επηρεαζόμενους επαγγελματίες κτηνοτρόφους. Ομόφωνα, επίσης, η Επιτροπή ζήτησε να προσφερθούν νέα συμβόλαια στους επαγγελματίες κτηνοτρόφους και να ανασταλούν οι διώξεις εναντίον τους μέχρι την εξεύρεση οριστικής λύσης στο πρόβλημα».

Nomoplatform-ΚΥΠΕ-ΓΤΒ

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Πόθεν έσχες, προϋπ. €351.3 εκ., προαγωγές δημοσίου, Ταμείο Αλληλεγγύης και επίδομα τέκνου

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, υπερψήφισε τις προτάσεις νόμου για το πόθεν έσχες, τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους €351.3 εκ., τη μείωση της βαρύτητας του κριτηρίου της ετήσιας υπηρεσιακής έκθεσης για προαγωγές στη δημόσια υπηρεσία, τις προτάσεις νόμου για ρυθμίσεις στο Ταμείο Αλληλεγγύης για τους κουρεμένους και την αύξηση του

Εσωτερικών

Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα ΥΠΕΣ για πολεοδομικές άδειες

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων στους ΕΟΑ Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων του Υπουργού Εσωτερικών στους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης δυνάμει διατάγματος. Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα