Επιτροπή Γεωργίας: Αυξήσεις σε αγαθά πρώτης ανάγκης

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Το νομοσχέδιο που προνοεί τη θέσπιση επιπρόσθετων εθνικών κανόνων καταπολέμησης αθέμιτων εμπορικών πρακτικών για την προστασία αγοραστών και προμηθευτών και το κύμα ακρίβειας και αυξήσεων σε βασικά καταναλωτικά αγαθά που πλήττει το τελευταίο διάστημα τα κυπριακά νοικοκυριά, συζήτησε μεταξύ άλλων η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας και Φυσικών Πόρων.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Γεωργίας κ. Γιαννάκης Γαβριήλ ανέφερε:

  • Το κύμα ακρίβειας και αυξήσεων σε βασικά καταναλωτικά αγαθά που πλήττει το τελευταίο διάστημα τα κυπριακά νοικοκυριά, είναι άνευ προηγουμένου.
  • Η μια πτυχή του προβλήματος αφορά όντως τις διεθνείς αυξήσεις στις πρώτες ύλες, η δεύτερη ωστόσο, αφορά τις ευθύνες της κυβέρνησης οι οποίες είναι ασήκωτες σε βαθμό ανικανότητας.
  • Η κυβέρνηση όχι μόνο έκλεισε την Επιτροπή Σιτηρών τον περασμένο Μάρτιο, άφησε και τον τόπο μας χωρίς στρατηγικά αποθέματα σιτηρών αμελώντας σε βαθμό εγκληματικό να εφαρμόσει τη νομοθεσία την οποία η ίδια προώθησε για διατήρηση στρατηγικών αποθεμάτων.
  • Το αποτέλεσμα είναι σήμερα ο κλάδος της κτηνοτροφίας να είναι αντιμέτωπος με ελλείψεις σιτηρών και δυσβάστακτες αυξήσεις οι οποίες άρχισαν ήδη να μετακυλίονται στους τελικούς καταναλωτές με τεράστιες αυξήσεις σε βασικά αγαθά όπως το ψωμί, το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
  • Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να στηρίξει όλους τους κλάδους που επηρεάζονται, να εξεύρει τρόπους εισαγωγής πρώτων υλών για αντιμετώπιση των ελλείψεων και επιβάλλεται να επαναλειτουργήσει τα σιλό της Επιτροπής Σιτηρών Κύπρου για δημιουργία στρατηγικών αποθεμάτων.

Ο γενικός γραμματέας του Παναγροτικού κ. Τάσος Γιαπάνης είπε:

  • Υπάρχουν γενικές αυξήσεις στα σιτηρά και τις ζωοτροφές, δεν υπάρχουν στρατηγικά αποθέματα και έχουμε σοβαρή έλλειψη ζωοτροφών.
  • Δεν υπάρχουν πλοία που να φέρνουν αυτές τις τροφές.
  • Θεωρούμαι πως το κράτος πρέπει να παρέμβει άμεσα προς επίλυση του προβλήματος.
  • Αν το πρόβλημα δεν επιλυθεί θα οδηγηθούμε σε αυξήσεις αγαθών πρώτης ανάγκης.

Δείτε Περισσότερα

Πρόγραμμα

Εβδομαδιαίο πρόγραμμα Επιτροπών/Ολομέλειας ημερομηνίας 15/04/2024 – 19/04/2024

Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών και της Ολομέλειας έχει ως εξής:             Δευτέρα 15/04/2024                  Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού, 9:00 π.μ..  Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών, 10:00 π.μ..   Τρίτη 16/04/2024                    Επιτροπή Προσφύγων-Εγκλωβισμένων-Αγνοουμένων και Παθόντων, 9:00 π.μ..                Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, 9:00 π.μ..                            Επιτροπή για

Μεταφορών

Το εργοτάξιο Α φάσης δρόμου Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς, επισκέφθηκε η Επιτροπή Μεταφορών

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, στις 12/04/2024, πραγματοποίησε επίσκεψη στην υπέργεια διάβαση επί της Λεωφόρου Τάσσου Παπαδόπουλου παρά τω Γυμνάσιο Αποστόλου Παύλου, στην οδική συμβολή «Βιοφώς» στον Δυτικό παρακαμπτήριο δρόμου Πάφου, στη «Διπλαρκάτζια» στον Δήμο Πάφου, στον δρόμο Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς παρά την κοινότητα Καλλέπεια και στα γραφεία του Κοινοτικού Συμβουλίου Αργάκας για ενημέρωση σχετικά