Επιτροπή Γεωργίας: Αυξήσεις σε αγαθά πρώτης ανάγκης

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Το νομοσχέδιο που προνοεί τη θέσπιση επιπρόσθετων εθνικών κανόνων καταπολέμησης αθέμιτων εμπορικών πρακτικών για την προστασία αγοραστών και προμηθευτών και το κύμα ακρίβειας και αυξήσεων σε βασικά καταναλωτικά αγαθά που πλήττει το τελευταίο διάστημα τα κυπριακά νοικοκυριά, συζήτησε μεταξύ άλλων η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας και Φυσικών Πόρων.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Γεωργίας κ. Γιαννάκης Γαβριήλ ανέφερε:

  • Το κύμα ακρίβειας και αυξήσεων σε βασικά καταναλωτικά αγαθά που πλήττει το τελευταίο διάστημα τα κυπριακά νοικοκυριά, είναι άνευ προηγουμένου.
  • Η μια πτυχή του προβλήματος αφορά όντως τις διεθνείς αυξήσεις στις πρώτες ύλες, η δεύτερη ωστόσο, αφορά τις ευθύνες της κυβέρνησης οι οποίες είναι ασήκωτες σε βαθμό ανικανότητας.
  • Η κυβέρνηση όχι μόνο έκλεισε την Επιτροπή Σιτηρών τον περασμένο Μάρτιο, άφησε και τον τόπο μας χωρίς στρατηγικά αποθέματα σιτηρών αμελώντας σε βαθμό εγκληματικό να εφαρμόσει τη νομοθεσία την οποία η ίδια προώθησε για διατήρηση στρατηγικών αποθεμάτων.
  • Το αποτέλεσμα είναι σήμερα ο κλάδος της κτηνοτροφίας να είναι αντιμέτωπος με ελλείψεις σιτηρών και δυσβάστακτες αυξήσεις οι οποίες άρχισαν ήδη να μετακυλίονται στους τελικούς καταναλωτές με τεράστιες αυξήσεις σε βασικά αγαθά όπως το ψωμί, το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
  • Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να στηρίξει όλους τους κλάδους που επηρεάζονται, να εξεύρει τρόπους εισαγωγής πρώτων υλών για αντιμετώπιση των ελλείψεων και επιβάλλεται να επαναλειτουργήσει τα σιλό της Επιτροπής Σιτηρών Κύπρου για δημιουργία στρατηγικών αποθεμάτων.

Ο γενικός γραμματέας του Παναγροτικού κ. Τάσος Γιαπάνης είπε:

  • Υπάρχουν γενικές αυξήσεις στα σιτηρά και τις ζωοτροφές, δεν υπάρχουν στρατηγικά αποθέματα και έχουμε σοβαρή έλλειψη ζωοτροφών.
  • Δεν υπάρχουν πλοία που να φέρνουν αυτές τις τροφές.
  • Θεωρούμαι πως το κράτος πρέπει να παρέμβει άμεσα προς επίλυση του προβλήματος.
  • Αν το πρόβλημα δεν επιλυθεί θα οδηγηθούμε σε αυξήσεις αγαθών πρώτης ανάγκης.

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Πόθεν έσχες, προϋπ. €351.3 εκ., προαγωγές δημοσίου, Ταμείο Αλληλεγγύης και επίδομα τέκνου

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, υπερψήφισε τις προτάσεις νόμου για το πόθεν έσχες, τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους €351.3 εκ., τη μείωση της βαρύτητας του κριτηρίου της ετήσιας υπηρεσιακής έκθεσης για προαγωγές στη δημόσια υπηρεσία, τις προτάσεις νόμου για ρυθμίσεις στο Ταμείο Αλληλεγγύης για τους κουρεμένους και την αύξηση του

Εσωτερικών

Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα ΥΠΕΣ για πολεοδομικές άδειες

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων στους ΕΟΑ Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων του Υπουργού Εσωτερικών στους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης δυνάμει διατάγματος. Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα