Επιτροπή Γεωργίας: Αυξήσεις σε αγαθά πρώτης ανάγκης

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Το νομοσχέδιο που προνοεί τη θέσπιση επιπρόσθετων εθνικών κανόνων καταπολέμησης αθέμιτων εμπορικών πρακτικών για την προστασία αγοραστών και προμηθευτών και το κύμα ακρίβειας και αυξήσεων σε βασικά καταναλωτικά αγαθά που πλήττει το τελευταίο διάστημα τα κυπριακά νοικοκυριά, συζήτησε μεταξύ άλλων η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας και Φυσικών Πόρων.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Γεωργίας κ. Γιαννάκης Γαβριήλ ανέφερε:

  • Το κύμα ακρίβειας και αυξήσεων σε βασικά καταναλωτικά αγαθά που πλήττει το τελευταίο διάστημα τα κυπριακά νοικοκυριά, είναι άνευ προηγουμένου.
  • Η μια πτυχή του προβλήματος αφορά όντως τις διεθνείς αυξήσεις στις πρώτες ύλες, η δεύτερη ωστόσο, αφορά τις ευθύνες της κυβέρνησης οι οποίες είναι ασήκωτες σε βαθμό ανικανότητας.
  • Η κυβέρνηση όχι μόνο έκλεισε την Επιτροπή Σιτηρών τον περασμένο Μάρτιο, άφησε και τον τόπο μας χωρίς στρατηγικά αποθέματα σιτηρών αμελώντας σε βαθμό εγκληματικό να εφαρμόσει τη νομοθεσία την οποία η ίδια προώθησε για διατήρηση στρατηγικών αποθεμάτων.
  • Το αποτέλεσμα είναι σήμερα ο κλάδος της κτηνοτροφίας να είναι αντιμέτωπος με ελλείψεις σιτηρών και δυσβάστακτες αυξήσεις οι οποίες άρχισαν ήδη να μετακυλίονται στους τελικούς καταναλωτές με τεράστιες αυξήσεις σε βασικά αγαθά όπως το ψωμί, το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
  • Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να στηρίξει όλους τους κλάδους που επηρεάζονται, να εξεύρει τρόπους εισαγωγής πρώτων υλών για αντιμετώπιση των ελλείψεων και επιβάλλεται να επαναλειτουργήσει τα σιλό της Επιτροπής Σιτηρών Κύπρου για δημιουργία στρατηγικών αποθεμάτων.

Ο γενικός γραμματέας του Παναγροτικού κ. Τάσος Γιαπάνης είπε:

  • Υπάρχουν γενικές αυξήσεις στα σιτηρά και τις ζωοτροφές, δεν υπάρχουν στρατηγικά αποθέματα και έχουμε σοβαρή έλλειψη ζωοτροφών.
  • Δεν υπάρχουν πλοία που να φέρνουν αυτές τις τροφές.
  • Θεωρούμαι πως το κράτος πρέπει να παρέμβει άμεσα προς επίλυση του προβλήματος.
  • Αν το πρόβλημα δεν επιλυθεί θα οδηγηθούμε σε αυξήσεις αγαθών πρώτης ανάγκης.

Δείτε Περισσότερα

Νομικών

Αντισυνταγματικός ο έλεγχος σε Εισαγγελείς και Υπουργούς, είπε Γ. Σαββίδης στη Βουλή 

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών, Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 27/09/2023, εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου:  Ο περί της Καταθέσεως Στοιχείων και Πληροφοριών στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές (Τροποποιητικός) (Αρ. 1) Νόμος του 2022  Η Επιτροπή εξέτασε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η διασφάλιση

Παιδείας

Ένταση στην Επ. Παιδείας για το θέμα του σχολικού αθλητισμού, το 20% των μαθητών έχει δεχθεί μπούλινγκ

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 27/09/2023, συζήτησε θέματα που αφορούν τον σχολικό αθλητισμό, την έκταση του προβλήματος του σχολικού εκφοβισμού και τις αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας σε σχέση με τους σχολικούς συνοδούς.  Ένταση στην Επ. Παιδείας για το θέμα του σχολικού αθλητισμού  Ένταση δημιουργήθηκε στην Επιτροπή