Επιτροπή Γεωργίας: Αυξήσεις κόστους και ανάγκη στήριξης γεωργοκτηνοτροφικού τομέα

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας και Φυσικών Πόρων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 29/03/2022, συζήτησε το ακόλουθο θέμα:

Οι μεγάλες αυξήσεις του κόστους παραγωγής στον γεωργοκτηνοτροφικό τομέα, τα προβλήματα που δημιουργούνται και η ανάγκη στήριξης του τομέα

Η Επιτροπή άρχισε τη συζήτηση του πιο πάνω θέματος, μέσω του οποίου εξετάστηκαν οι μεγάλες αυξήσεις του κόστους παραγωγής στον γεωργοκτηνοτροφικό τομέα, τα προβλήματα που δημιουργούνται και η ανάγκη στήριξης του τομέα.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιαννάκης Γαβριήλ, σε δηλώσεις του είπε ότι πρώτες ύλες, καύσιμα, ηλεκτρικό ρεύμα, λιπάσματα, φάρμακα παρουσιάζουν τεράστιες αυξήσεις τους τελευταίους μήνες και απειλούν τη βιωσιμότητα των γεωργοκτηνοτρόφων.

«Ενδεικτικά αναφέρω ότι οι ζωοτροφές από περίπου 200 ευρώ τον τόνο πριν ένα χρόνο στοιχίζουν σήμερα μέχρι και 600 ευρώ. Οι γεωργοκτηνοτρόφοι, ως ο πιο αδύναμος κρίκος στη διατροφική αλυσίδα, επωμίζεται εξ ολοκλήρου το αυξημένο κόστος παραγωγής. Ενώ παρατηρούνται αυξήσεις στις λιανικές τιμές προϊόντων οι παραγωγοί δεν λαμβάνουν ούτε ένα σεντ. Καλούμε για ακόμη μια φορά την Κυβέρνηση, μακριά από γραφειοκρατικές διαδικασίες να στηρίξει άμεσα όλους τους κλάδους της γεωργίας και κτηνοτροφίας. Είναι ζήτημα επιβίωσης του αγροτικού τομέα με αλυσιδωτές επιπτώσεις σε ολόκληρη την κοινωνία», συμπλήρωσε.

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Σωτήρης Ιωάννου από την πλευρά του ανέφερε ότι αυτό που πρέπει να καταλάβει η κυβέρνηση είναι ότι «τον παραγωγικό τομέα, είτε αυτός είναι η γεωργία, είτε είναι η κτηνοτροφία, θα έπρεπε το κράτος να τον έχει ως βασικό πυλώνα για να έχουμε αυτάρκεια».  Απηύθυνε έκκληση όπως «τουλάχιστον στον παραγωγικό τομέα, η κυβέρνηση να στηρίξει άμεσα τους παραγωγούς».

Ο Γενικός Γραμματέας της Παναγροτικής Ενωσης Κύπρου (ΠΕΚ), Χρήστος Παπαπέτρου, σε δηλώσεις του είπε ότι αυτές οι αυξήσεις του κόστους παραγωγής στον γεωργικό τομέα και όχι μόνο άρχισαν πριν αρκετό καιρό.

«Αυτή η αύξηση επιδεινώθηκε συνεπεία της κρίσης στην Ουκρανία. Σήμερα δυστυχώς η κατάσταση δεν είναι διαχειρίσιμη από τους ίδιους τους γεωργούς, τους κτηνοτρόφους, αλλά και τους ψαράδες. Για αυτό, το αίτημα που έχουμε προς το Υπουργείο Γεωργίας και γενικά προς την Κυβέρνηση είναι να χρησιμοποιηθούν όλα τα εργαλεία που έχει στα χέρια της η Κυβέρνηση μετά από την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, ώστε να καταβληθεί το συντομότερο οικονομική στήριξη προς τον αγροτικό κόσμο, είτε αυτοί είναι γεωργοί, είτε είναι κτηνοτρόφοι είτε είναι ψαράδες», σημείωσε.

Όπως είπε, «αυτό που μένει να δούμε είναι να συζητήσουμε με τον Υπουργό, να συνεχίσουμε τη συζήτηση την οποία αρχίσαμε χθες ώστε να καταλήξουμε στους τρόπους οικονομικής στήριξης».

«Ζητούμε από την Κυβέρνηση να χαμηλώσει τους συντελεστές ΦΠΑ, όσον αφορά την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και το αγροτικό πετρέλαιο σε θέματα γεωργίας», πρόσθεσε.

Ο ΓΓ του Παναγροτικού Τάσος Γιαπάνης, σε δηλώσεις του είπε ότι εξωγενείς παράγοντες, όπως η αύξηση του ρεύματος, η αύξηση των λιπασμάτων, των ζωοτροφών, των πρώτων υλών, αύξησαν ραγδαίως και με γεωμετρική πρόοδο το κόστος παραγωγής.

«Επιπρόσθετα, αυτού ήρθε η κρίση του πολέμου στην Ουκρανία, η οποία έφερε άλλα αλυσιδωτά προβλήματα. Οφείλουμε να πούμε ότι η χθεσινή συνάντηση με τον Υπουργό Γεωργίας και η ενημέρωση για μας ήταν προς την ορθή κατεύθυνση», ανέφερε. «Στην ορθή κατεύθυνση να “εκμεταλλευτούμε” τα εργαλεία, τα οποία μας έδωσε η ίδια η ΕΕ μετά από την απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας», έτσι ώστε να μπορέσουμε να ανακουφιστούν στο ελάχιστον οι αγρότες, πρόσθεσε.

Όπως ανέφερε, «οφείλουμε να πούμε ότι το κράτος θα βάλει πάλι λεφτά από τη δική του τσέπη, γιατί αν αναλογιστούμε από τα 500 εκατομμύρια, τα οποία ενέκρινε σε όλη την Ευρώπη η ΕΕ στα κράτη μέλη, αναλογεί στην Κύπρο 630 χιλιάδες για να καλύψεις τον πρωτογενή τομέα».

«Αντιλαμβάνεστε είναι μηδέν. Έδωσε όμως και το δικαίωμα της αύξησης κατά 200% του ποσού αυτού, δηλαδή περίπου σχεδόν στα 1.900 τα οποία θα δοθούν στον πρωτογενή τομέα σε όλους τους κλάδους», είπε.

Επιπρόσθετο αυτού, πρόσθεσε, «το κράτος βάζει χέρι τσέπη και βοηθάει και τους κτηνοτρόφους μας που έχουν άμεσο πρόβλημα για στήριξη για να παραμείνουν στις δουλειές τους».

«Επομένως, χαιρετίζουμε αυτή την προσπάθεια του κράτους. Χαιρετίζουμε την απόφαση και την καλή θέληση του ίδιου του Υπουργού να προσπαθήσει να βρει κονδύλια για να βοηθήσει το πρωτογενή τομέα και παράλληλα, ευελπιστούμε ότι αυτή η διαβούλευση θα συνεχιστεί και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον οποίο έχουμε ζητήσει οι αγροτικές οργανώσεις να έχουμε συνάντηση μαζί του ευελπιστώντας ότι αυτή η συνάντηση θα είναι στις επόμενες λίγες ημέρες», συμπλήρωσε.

Ο ΓΓ της Ένωσης Κυπρίων Αγροτών (ΕΚΑ), Πανίκος Χαμπάς, σημείωσε ότι «ως αποτέλεσμα της πανδημίας αλλά και του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας, αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα της επισιτιστικής ασφάλειας του κυπριακού λαού». Ανέφερε ότι σε συνάντηση που έγινε τη Δευτέρα με τον Υπουργό Γεωργίας, συζητήθηκαν μέτρα που κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, ενώ πρόσθεσε ότι αναμένεται συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στην οποία «θα  καταθέσουμε έναν οδικό χάρτη, ο οποίος θα αμβλύνει αυτό το τεράστιο πρόβλημα», είπε.

«Αυτό που ζητάμε είναι να παρθούν τέτοια μέτρα που να διασφαλίσουν το δικαίωμα στους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους να συνεχίσουν το επάγγελμα, να παράγουν προϊόντα για τον κυπριακό λαό. Διαφορετικά, είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα, από τη στιγμή που οι δύο μεγάλοι σιτοβολώνες της Ουκρανίας και της Ρωσίας βρίσκονται σε πόλεμο, με επιπτώσεις που δεν μπορούν να προβλεφθούν από κανένα», ανέφερε.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν αναμένεται να επιβληθεί πλαφόν και σε άλλα προϊόντα, ο κ. Χαμπάς είπε ότι «απ` ότι έχουμε ενημερωθεί οι οδηγίες προς την Υπουργό Εμπορίου είναι όταν παρατηρείται αισχροκέρδεια να εφαρμόζεται πλαφόν. Εμείς καλούμε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου να το εφαρμόσουν εκεί που παρουσιάζεται αισχροκέρδεια».

Επιπλέον, απαντώντας σε άλλη ερώτηση, πρόσθεσε ότι ενημερώθηκαν ότι οι 36 τόνοι που παρήγγειλε η κυβέρνηση αναμένεται να έρθουν αυτές τις μέρες. «Εμάς η θέση μας είναι ξεκάθαρη, ότι θα πρέπει να αναλάβει αυτή τη διαχείριση το Τμήμα Γεωργίας, υπάρχει η τεχνογνωσία, οι υπάλληλοι της Επιτροπής Σιτηρών βρίσκονται στο Τμήμα Γεωργίας, γνωρίζουν άριστα αυτή τη δουλειά, και μ` αυτό τον τρόπο θα εξοικονομήσουμε πολλά εκατομμύρια και διαφωνούμε να δοθεί αυτό το δικαίωμα στους εμπόρους σιτηρών. Από τη στιγμή που υπάρχει η τεχνογνωσία στην κυβέρνηση γιατί να τα δίνω στους εμπόρους; Αυτό σημαίνει επιπρόσθετο κόστος», σημείωσε. «Θα πρέπει να προσέξουμε και τη διαχείριση αυτής της κρίσης», κατέληξε.

Πρότυπο χαλουμιού

Σε ερώτηση για το πρότυπο χαλουμιού και αν αναμένεται κάτι από τη Νομική Υπηρεσία, ο κ.  Παπαπέτρου είπε ότι η πληροφόρηση που έδωσε χθες ο Υπουργός Γεωργίας σε σχέση με το χαλούμι είναι ότι στάλθηκαν στη Γενική Εισαγγελία τα θέματα των διαφορετικών ειδών χαλουμιού που κυκλοφορούν που δεν είναι ΠΟΠ, ούτε ώστε να γνωματεύσει κατά πόσον αυτά τα χαλούμια μπορούν να κυκλοφορούν, παράλληλα με το ΠΟΠ.

«Εμείς ζητούμε αυτή η γνωμάτευση να γίνει κατεπείγον και το συντομότερο, γιατί πρέπει μετά τη γνωμάτευση, που όλοι υπολογίζουμε ότι δε θα επιτρέπεται η κυκλοφορία χαλουμιού εκτός ΠΟΠ, τότε πρέπει όλα τα χαλούμια που κυκλοφορούν εκτός ΠΟΠ να αποσυρθούν», ανέφερε. Με αυτό τον τρόπο, πρόσθεσε, «πιστεύουμε ότι θα βοηθηθούν και οι κτηνοτρόφοι να μετακυλήσουν και μέρος του αυξημένου κόστους παραγωγής, παραδείγματος χάριν στο αιγινό και πρόβειο γάλα, το οποίο παραλαμβάνεται σήμερα σε τιμές προ πενταετίας και δεν είναι διατεθειμένοι οι μεγάλοι τυροκόμοι να αυξήσουν την τιμή παραλαβής του γάλακτος». «Εάν εφαρμοστεί αυτός ο κανονισμός σημαίνει αμέσως θα λειτουργήσει η αγορά και θα αυξηθούν και οι τιμές που παραδίδουν το γάλα οι βοσκοί μας», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του ο κ. Γιαπάνης είπε ότι «έχουμε ζητήσει σαν αγροτικές οργανώσεις τη στήριξη των αιγοπροβατοτρόφων και τρεις πυλώνες. Στήριξη αιγοπροβατοτρόφων είναι μια άμεση στήριξη εντός Απριλίου. Δεύτερος πυλώνας είναι όσον αφορά τις αποφάσεις του Γενικού Εισαγγελέα και τρίτος πυλώνας είναι η αύξηση της τιμής του αιγοπρόβειου γάλακτος που παίρνουν οι τυροκόμοι και αυτό θα μπορεί να γίνει όταν θα φύγουν τα αποθέματα. Για αυτό το κράτος πρέπει να σταθεί αρωγός και στους τυροκόμους για να φύγουν αυτά τα αποθέματα», σημείωσε.

Όπως είπε, τα αποθέματα έχουν πέσει στο ελάχιστο από ότι ήταν πριν δύο, τρεις μήνες.

«Έχουν εξαχθεί δηλαδή ποσότητες χαλλουμιού. Άρα μιλάμε μικρό κονδύλι που θα χρειαστεί το κράτος να βοηθήσει. Ώσπου υπάρχουν αποθέματα δεν θα μπορούν να έχουν ανάγκη οι τυροκόμοι να παίρνουν γάλα για να αυξήσουν την τιμή του γάλακτος», κατέληξε.

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΜΕ:

Stockwatch: Εισαγόμενα αυγά και κρέας βαφτίζονται κυπριακά

ΚΥΠΕ: Πακέτο στήριξης €2 εκατ. για τον αγροτικό τομέα με ευρωπαϊκά και κρατικά κονδύλια, ανακοίνωσε ο Κ. Καδής

Πακέτο στήριξης δύο εκατομμυρίων για τον αγροτικό τομέα ετοιμάζει το Υπουργείο Γεωργίας για τη στήριξη του αγροτικού τομέα, εν όψει της κρίσης που έχει προκύψει λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Αυτό ανακοίνωσε σήμερα σε δηλώσεις του στο πλαίσιο παρουσίασης προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης, ο Υπ. Γεωργίας Κώστας Καδής, αναφέροντας ότι σύντομα θα γίνουν ανακοινώσεις για μέτρα στήριξης, τόσο με ευρωπαϊκά, όσο και με κρατικά κονδύλια.

Ο κ. Καδής είπε ότι οι ψηλές τιμές είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα για τους κτηνοτρόφους, τόσο στην Κύπρο, όσο και σε όλη την ΕΕ, και πρόσθεσε ότι στη βάση των συζητήσεων που έγιναν στο Συμβούλιο των Υπουργών της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα, παρουσιάστηκε συγκεκριμένο πλαίσιο, μέσω του οποίου τα κράτη – μέλη μπορούν να παράσχουν στήριξη στον αγροτικό τομέα.

«Τη Δευτέρα ετοιμάσαμε εισηγήσεις για μέτρα, σε συνάντηση με όλες τις αγροτικές οργανώσεις, τα οποία θα δούμε και με τους κτηνοτρόφους, και ευελπιστώ ότι σύντομα τα θα δούμε και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα ανακοινωθούν συγκεκριμένα μέτρα στήριξης», ανέφερε ο Υπουργός.

Αναφερόμενος και στο είδος των μέτρων που προτείνονται, εξήγησε ότι στόχος είναι η αξιοποίηση όλων των εργαλείων που ανακοίνωσε η ΕΕ, όπως η ιδιωτική αποθεματοποίηση χοιρινού κρέατος (και με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση), καθώς και η καταφυγή στο ταμείο κρίσεων, από το οποίο η Κομισιόν θα διαθέσει μισό δισεκατομμύριο.

«Από το ποσό αυτό, στην Κύπρο αντιστοιχεί λιγότερο από ένα εκατομμύριο, περίπου €700.000, και μπορούμε ως κράτος να προσθέσουμε ένα ποσό της τάξης του 200%, ώστε να φτάσει τα δύο εκατομμύρια», είπε ο κ. Καδής. «Το ύψος των κρατικών ενισχύσεων θα το συζητήσουμε με το Υπουργό Οικονομικών και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα προχωρήσουμε σε ανακοινώσεις», πρόσθεσε.

«Αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα και ότι θα πρέπει να στηρίξουμε τον αγροτικό κόσμο αυτή την περίοδο», ανέφερε, προσθέτοντας ότι και οι αγρότες είναι ικανοποιημένοι γιατί είδαν τη διάθεση του Υπουργείου να στηρίξει.

Είπε ακόμα ότι έχουν γίνει παραγγελίες για αγορά αραβοσίτου και σιταριού και συνολικά 36.000 τόνοι ζωοτροφών θα φτάσουν στην Κύπρο ενώ σήμερα θα συζητήσει και με τους εισαγωγείς, με τη συνεργασία των οποίων θα γίνει η φύλαξη και η διαδικασία διάθεσης, όταν τα αποθέματα αυτά κριθεί σκόπιμο να βγουν στην αγορά.

Ανακοίνωσε, δε, ότι σύντομα θα συναντηθεί και με εισαγωγείς σιτηρών για ανθρώπινη κατανάλωση, ώστε να διασφαλιστεί ότι υπάρχει επάρκεια σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου. «Τα αποθέματα φτάνουν για τους επόμενους τρεισήμισι μήνες, επομένως στο άμεσο μέλλον η επάρκεια είναι καλυμμένη, αλλά είναι υπό συνεχή παρακολούθηση», κατέληξε.

Δεν υπάρχει συμφωνία για αλλαγές στην ποσόστωση γάλακτος του χαλουμιού

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την υπόθεση για την κατοχύρωση του χαλουμιού, ο Υπουργός είπε ότι «ο φάκελος έχει περάσει με συγκεκριμένες προδιαγραφές και είμαστε όλοι υποχρεωμένοι να τις τηρήσουμε».

Εξήγησε ότι έγιναν κάποιες συζητήσεις για διαφοροποιήσεις, που δεν αφορούν μόνο την ποσόστωση του γάλακτος, όμως, όσον αφορά την ποσόστωση, δεν υπήρξε συμφωνία. «Θα γίνουν διαφοροποιήσεις ήσσονος σημασίας, που αφορούν το σχήμα, το βάρος, το ποσοστό υγρασίας, τις φυλές των ζώων, που όλοι τις επιθυμούν», πρόσθεσε.

Όσον αφορά τον χειρισμό περιπτώσεων που ενδεχομένως να αποκλίνουν από το ΠΟΠ και κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά, ο Υπουργός είπε ότι ζητήθηκε η γνώμη της νομικής υπηρεσίας, για να καθοδηγήσει για τον χειρισμό τους.

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου:

Οι περί Εγγραφής των Εκμεταλλεύσεων όπου Κρατούνται ή Εκτρέφονται Πουλερικά Κανονισμοί του 2022

Οι περί Προστασίας και Ευημερίας των Ζώων (Προστασία Ωοπαραγωγών Ορνίθων) (Τροποποιητικοί) Κανονισμοί του 2022

Η Επιτροπή άρχισε τη συζήτηση των πιο πάνω σχεδίων νόμου, σκοπός των οποίων είναι:

(α) Εναρμόνιση με την πράξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τίτλο «Οδηγία 2002/4/ΕΚ της Επιτροπής της 30ής Ιανουαρίου 2002 περί της εγγραφής σε μητρώα των μονάδων στις οποίες διατηρούνται όρνιθες ωοπαραγωγής που καλύπτονται από την Οδηγία 1999/74/ΕΚ του Συμβουλίου.

(β) Εναρμόνισης με την πράξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τίτλο «Οδηγία 1999/74/ΕΚ του Συμβουλίου της 19ης Ιουλίου 1999 περί των στοιχειωδών απαιτήσεων για την προστασία των ωοπαραγωγών ορνίθων».

Nomoplatform-ΚΥΠΕ-ΓΤΒ

Δείτε Περισσότερα

Θεσμών

Λύσεις πρόσβασης στο ψηφιακό κράτος για όσους δυσκολεύονται

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 17/04/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Μη υλοποίηση εισηγήσεων Επιτρόπου Διοικήσεως από τις κρατικές υπηρεσίες Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η μη υλοποίηση των εισηγήσεων της Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από τις κρατικές υπηρεσίες,

Παιδείας

420 μαθητές σε θεραπευτικά προγράμματα για ναρκωτικά, πιεστικά χρονοδιαγράμματα για προϋπολογισμό ΤΕΠΑΚ

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 17/04/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Παραβατικότητα και εγκληματικές ενέργειες στα σχολεία Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η παραβατικότητα και οι εγκληματικές ενέργειες στα σχολεία, καθώς και η απουσία στήριξης θυτών και θυμάτων. 420 μαθητές σε θεραπευτικά προγράμματα