Επιτροπή Γεωργίας: Ανάγκη μετακίνησης κτηνοτροφικής περιοχής Πολεμιδιών

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

H Κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας και Φυσικών Πόρων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 20/09/2022, συζήτησε τα ακόλουθα θέματα: 

Ανάγκη μετακίνησης κτηνοτροφικής περιοχής στα Πολεμίδια και αποκατάσταση των κτηνοτρόφων 

Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η ανάγκη μετακίνησης της κτηνοτροφικής περιοχής στα Πολεμίδια και η αποκατάσταση των κτηνοτρόφων. 

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιαννάκης Γαβριήλ, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας, ανέφερε πως «το θέμα χρονίζει από το 2007, όταν με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου αποφασίστηκε η μετακίνηση των κτηνοτροφικών μονάδων, λόγω επέκτασης της οικιστικής περιοχής η οποία πλέον γειτνιάζει με την κτηνοτροφική περιοχή». 

«Οι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι δραστηριοποιούνται νόμιμα εδώ και δεκαετίες στη συγκεκριμένη περιοχή, δεν φέρουν καμία ευθύνη για την κατάσταση που διαμορφώθηκε από τις αποφάσεις του κράτους. Δυστυχώς, διαπιστώνεται και σήμερα ότι δεν υπάρχει η πολιτική βούληση από την κυβέρνηση για την παραχώρηση γης σε άλλη περιοχή και την εφαρμογή ενός δίκαιου σχεδίου οικονομικής στήριξης των κτηνοτρόφων προκειμένου να μετακινήσουν τις μονάδες τους. 

Ο κ. Γαβριήλ επεσήμανε πως «καλέσαμε τα αρμόδια Υπουργεία Γεωργίας και Εσωτερικών να αναλάβουν τις ευθύνες τους και μέχρι τον Δεκέμβριο να ετοιμάσουν ένα δίκαιο σχέδιο στήριξης για την μετακίνηση των μονάδων που να μην θυματοποιεί τους κτηνοτρόφους. Ζητήσαμε επίσης να προσφερθούν νέα συμβόλαια στους επηρεαζόμενους από την Υπηρεσία Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών μέχρι να εξευρεθεί λύση στο θέμα της μετακίνησης». 

Η Επιτροπή θα επανέλθει στο θέμα πριν το τέλος του έτους. 

Πορεία εφαρμογής νέου Σχεδίου Διαχείρισης Κινδύνων στην Γεωργική Παραγωγή 

Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η πορεία εφαρμογής του νέου Σχεδίου Διαχείρισης Κινδύνων στην Γεωργική Παραγωγή. Η Επιτροπή θα παρακολουθεί το θέμα και θα επανέλθει, εάν χρειαστεί. 

NomoplatformΚΥΠΕ-ΓΤΒ  

Δείτε Περισσότερα

Παιδείας

Θετικό το ΥΠΑΝ στην υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση από τα 4 έτη, διαμαρτύρεται ο ΣΙΠΕΚ

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 27/02/2024, εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου: Ο περί Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης (Υποχρεωτική Φοίτηση και Παροχή Δωρεάν Παιδείας) (Τροποποιητικός) Νόμος του 2024 Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η τροποποίηση του περί Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης (Υποχρεωτική Φοίτηση

Εργασίας

Υπάρχει βούληση για νέα νομοθεσία για άτομα με αναπηρία, ψηφίζεται η αύξηση της άδειας μητρότητας

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 27/02/2024, πραγματοποίησε συνάντηση με την Υφυπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας για ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων σε θέματα της αρμοδιότητας της Επιτροπής. Στο πλαίσιο της συνάντησης, η Επιτροπή συζήτησε το ακόλουθο θέμα:  Θέσπιση ειδικής νομοθεσίας για τα άτομα με αναπηρίες  Η Επιτροπή συζήτησε το