Επιτροπή Εξωτερικών: Βιοϊατρική έρευνα, αμυντική συμφ. Ρουμανίας και προσχώρηση στον Οργαν. Ψηφιακής Συνεργασίας

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 14/03/2023, εξέτασε τα ακόλουθα νομοσχέδια: 

Ο περί της Συμφωνίας για την Έκδοση Φυγοδίκων μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας του Καζακστάν (Κυρωτικός) Νόμος του 2023 

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η κύρωση από την Κυπριακή Δημοκρατία, δυνάμει του Άρθρου 169 του Συντάγματος, της Συμφωνίας για την Έκδοση Φυγόδικων μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας του Καζακστάν, η οποία υπεγράφη στις 20 Οκτωβρίου 2022 κατόπιν Απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου με αρ. 93.761 και ημερομηνία 12.10.2022.   

Ο περί της Σύμβασης μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας του Καζακστάν για Νομική Συνεργασία σε Ποινικά Θέματα (Κυρωτικός) Νόμος του 2023 

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η κύρωση από την Κυπριακή Δημοκρατία, δυνάμει του Άρθρου 169 του Συντάγματος, της Σύμβασης μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας του Καζακστάν για Νομική Συνδρομή σε Ποινικά Θέματα που υπεγράφη από την Κυπριακή Δημοκρατία στις 20 Οκτωβρίου 2022 με την Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου με αρ. 93.780 και ημερομηνία 12.10.2022. 

Ο περί της Κύρωσης του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου στη Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τη Βιοϊατρική, αναφορικά με τη Βιοϊατρική Έρευνα (Κυρωτικός) Νόμος του 2022 

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η κύρωση του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου το οποίο υπογράφηκε εκ μέρους της Δημοκρατίας στις 9.7.2010. Με το εν λόγω νομοσχέδιο ρυθμίζονται μεταξύ άλλων, ζητήματα που αφορούν στη διασφάλιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων στον τομέα της βιοϊατρικής έρευνας και ιδιαίτερα σε σχέση με τις δραστηριότητες που συνεπάγονται παρεμβάσεις σε ανθρώπους, θέματα κινδύνων και οφελών της έρευνας, θέματα συναίνεσης και προστασίας ατόμων που δεν είναι σε θέση να συναινέσουν στην έρευνα, θέματα εμπιστευτικότητας, το δικαίωμα στην πληροφόρηση καθώς και θέματα που αφορούν στην αξιολόγηση των ερευνών από την Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής. 

Ο περί της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Ρουμανίας για Συνεργασία στον Τομέα της Άμυνας (Κυρωτικός) Νόμος του 2023 

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η κύρωση της Συμφωνίας, σύμφωνα με το άρθρο 169(2) του Συντάγματος, μεταξύ της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Ρουμανίας για Συνεργασία στον Τομέα της Άμυνας, η οποία υπογράφηκε από τα δύο μέρη στην Πράγα στις 29 Αυγούστου 2022, κατόπιν Απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου με Αρ. 93.234 και ημερομηνία 6 Ιουλίου 2022. 

Ο περί του Καταστατικού Χάρτη του Οργανισμού Ψηφιακής Συνεργασίας (Κυρωτικός) Νόμος του 2023 

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η κύρωση του Καταστατικού Χάρτη του Οργανισμού Ψηφιακής Συνεργασίας, τον οποίο αποδέχτηκε η Κυπριακή Δημοκρατία, διά της υπογραφής του στις 21 Ιουλίου 2022, με σκοπό την προσχώρησή της στο εν λόγω Οργανισμό.  

Ο κύριος στόχος του Οργανισμού Ψηφιακής Συνεργασίας είναι η συνεργασία μεταξύ των μελών του στον τομέα της ψηφιακής οικονομίας μέσω της επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας και των ψηφιακών τεχνολογιών. Η στρατηγική στόχευση του ΟΨΣ ταυτίζεται με τις εθνικές προτεραιότητες και το στρατηγικό πλάνο του ΥΕΚΨΠ στον τομέα της ψηφιακής πολιτικής, γεγονός που δημιουργεί ευρύ πεδίο συνεργασίας με προστιθέμενη αξία για τη χώρα. 

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή προχώρησε στην ανταλλαγή απόψεων επί των απαντήσεων στο ερωτηματολόγιο για την 39η εξαμηνιαία έκθεση της Διάσκεψης των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (COSAC) 

Nomoplatform-ΚΥΠΕ 

Δείτε Περισσότερα

Μεταφορών

Ακόμα 6.820 οχήματα στα υπό ανάκληση, αναμένονται μεγάλες ποσότητες αερόσακων, είπε το ΤΟΜ

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 13/03/2025, ενημερώθηκε για την πορεία εφαρμογής των διαταγμάτων αναφορικά με ανακλήσεις μηχανοκίνητων οχημάτων.   Ακόμα 6.820 οχήματα στα υπό ανάκληση, αναμένονται μεγάλες ποσότητες αερόσακων, είπε το ΤΟΜ   Στη λίστα των υπό ανάκληση οχημάτων έχουν προστεθεί 6.820 οχήματα από τρεις εταιρείες ύστερα από πρόσφατη

Υγείας

Στην επόμενη Ολομέλεια η πρόταση νόμου για ΓεΣΥ μετά τη δικαστική απόφαση

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 13/03/2025, εξέτασε τα ακόλουθα νομοσχέδια:  Ο περί Προϋπολογισμού του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας του 2025 Νόμος του 2025  Ο περί Προϋπολογισμού του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας του 2025 Νόμος του 2025 Η Επιτροπή εξέτασε και διαβουλεύτηκε τροπολογίες Βουλευτών για τα πιο πάνω νομοσχέδια σκοπός των οποίων