Επιτροπή Εξωτερικών: Τσέχικη Προεδρία Συμβουλίου ΕΕ και προσχέδια ψηφίσματος κατά Τουρκίας

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 12/07/2022, πραγματοποίησε συνάντηση με τον Πρέσβη της Τσεχίας στην Κύπρο, κ. Vladimír Němec, με σκοπό την ενημέρωση των μελών της Επιτροπής για τις προτεραιότητες της Τσεχικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ιούλιος – Δεκέμβριος 2022).

Ο πρέσβης της Τσεχίας ενημέρωσε τα μέλη της Eπιτροπής ότι οι προτεραιότητες της Τσεχικής Προεδρίας, οι οποίες στοχεύουν στην αντιμετώπιση των σημερινών προκλήσεων και στην επίτευξη των μακροπρόθεσμων στόχων της ΕΕ, επικεντρώνονται σε πέντε τομείς, στον πόλεμο στην Ουκρανία και στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, καθώς και στη μεταπολεμική ανάκαμψη της χώρας, στην ενεργειακή ασφάλεια, στην ενίσχυση των αμυντικών ικανοτήτων της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, στη στρατηγική ανθεκτικότητα της οικονομίας της ΕΕ και στην ανθεκτικότητα των δημοκρατικών θεσμών, του κράτους δικαίου, της διαφάνειας και της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης.

Η τσεχική Προεδρία, ανέφερε, λόγω των επιπτώσεων από την κρίση στην Ουκρανία, θα εστιάσει την προσοχή της στη στήριξη της Ουκρανίας και στις προσπάθειες για οικονομική ανάκαμψη και σταθερότητα της χώρας, ενώ θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για μείωση της ενεργειακής εξάρτησης από χώρες όπως η Ρωσία, καθώς και για επένδυση σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας.

Όπως επισήμανε, θα δοθεί έμφαση στην προώθηση της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας με το ΝΑΤΟ και στην εφαρμογή της στρατηγικής πυξίδας. Πρόσθεσε επίσης ότι θα συνεχιστεί ο ανοικτός διάλογος με τους πολίτες στη βάση και των Συμπερασμάτων της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης.

Ερωτηθείς από τα μέλη της Eπιτροπής αναφορικά με τις σχέσεις της Προεδρίας με την Τουρκία, ο Τσέχος πρέσβης ανέφερε ότι γενικά είναι πολύπλοκη η σχέση με την Τουρκία, λόγω συνεργασίας που υπάρχει με τη χώρα αυτή σε αρκετούς τομείς και ειδικότερα της συνεργασίας της με το ΝΑΤΟ. Επαναβεβαίωσε ωστόσο ότι η χώρα του τηρεί στάση αρχών σε σχέση με το Κυπριακό και ότι, παρ’ όλο που το κυπριακό πρόβλημα δεν περιλαμβάνεται στις προτεραιότητες της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, είναι ανάμεσα στα θέματα που απασχολούν το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων του Συμβουλίου της ΕΕ.

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή εξέτασε τα ακόλουθα ψηφίσματα:

(α) Προσχέδιο ψηφίσματος για επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας, αντίστοιχες με εκείνες που έχουν επιβληθεί κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας, για την εισβολή και συνεχιζόμενη κατοχή τμήματος του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας και για τις έκνομες τουρκικές ενέργειες που παραβιάζουν την κυριαρχία ενός κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. (Κατατέθηκε από το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο στις 14.04.2022)

(β) Προσχέδιο ψηφίσματος για τους Κούρδους. (Κατατέθηκε από το Κίνημα Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών στις 9.06.2022)

(γ) Προσχέδιο Ψηφίσματος του Δημοκρατικού Κόμματος για την Αναθεωρητική Πολιτική της Τουρκίας. (Κατατέθηκε από το Δημοκρατικό Κόμμα στις 30.06.2022)

Nomoplatform-ΚΥΠΕ-ΓΤΒ

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Αλλαγές Επαρχιακών Οργανισμών, πολιτογραφήσεις αλλοδαπών, κανονισμοί ΚΦΙΚΒ, διορισμοί δημοσίου και ποινικοποίηση ψευδών καταθέσεων

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 16/05/2024, υπερψήφισε αλλαγές για τους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης, τις πολιτογραφήσεις αλλοδαπών, τους κανονισμούς του ΚΦΙΚΒ, τις γραπτές εξετάσεις διορισμού στη δημόσια υπηρεσία για τις κλίμακες Α9 και Α11, καθώς και την ποινικοποίηση των ψευδών καταθέσεων στην Αρχή Διερεύνησης Παραπόνων κατά της Αστυνομίας.  Αναλυτικά τα σχέδια

Ελέγχου

Ξεκινά η σύνταξη νομοσχεδίου για εκσυγχρονισμό της ΝΥ, είπε ο Υπ. Δικαιοσύνης

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 16/05/2024, εξέτασε την ακόλουθη ειδική έκθεση: Ειδική Έκθεση 19.3.2024 (ΥΔΔΤ/01/2024)-Έλεγχος Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ξεκινά η σύνταξη νομοσχεδίου για εκσυγχρονισμό της ΝΥ, είπε ο Υπ. Δικαιοσύνης Έχει ολοκληρωθεί η μελέτη και ξεκινά η σύνταξη σχετικού νομοσχεδίου για τον