Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, κατά την διάρκεια της συνεδρίας της στις 20/01/22, εξέτασε τα σχέδια νόμου που προνοούν:
- Τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Αναλυτικά τα σχέδια νόμου:
Το Υπουργείο Εσωτερικών, υιοθετώντας τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Χάρτας Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Συμβουλίου της Ευρώπης, προέβηκε σε σημαντικές διαφοροποιήσεις της υφιστάμενης νομοθεσίας, υιοθετώντας αρκετές από τις εισηγήσεις της ΕΔΚ, έτσι ώστε οι δήμοι να καταστούν οικονομικά αυτόνομοι, διοικητικά αυτοτελείς, αλλά και βιώσιμοι.
Ο περί Κοινοτήτων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2020
Το Υπουργείο Εσωτερικών, υιοθετώντας τις εισηγήσεις της μελέτης αλλά και της ΕΚΚ προέβη σε αναδιαμόρφωση του περί Κοινοτήτων (Τροποποιητικού) Νόμου που είχε κατατεθεί ως νομοσχέδιο το 2015, εντάσσοντας διατάξεις για τη σύσταση και λειτουργία 32 Τοπικών Συμπλεγμάτων Παροχής Υπηρεσιών.
Ο περί Επαρχιακών Συμπλεγμάτων Νόμος του 2015
Σκοπός του νομοσχεδίου είναι η θέσπιση νομοθεσίας για την ίδρυση και λειτουργία επαρχιακών συμπλεγμάτων, ήτοι ενός επαρχιακού οργανισμού αυτοδιοίκησης σε κάθε επαρχία, με αρμοδιότητες οι οποίες θα ασκούνται σε επαρχιακό επίπεδο και θα αφορούν στην υδατοπρομήθεια, στη λειτουργία αποχετευτικών συστημάτων και στη διαχείριση στερεών αποβλήτων.
Δηλώσεις:
Ολοκληρώθηκε στην Επ. Εσωτερικών η εξέταση των τροπολογιών επί των Ν/σ για μεταρρύθμιση ΤΑ
Ολοκληρώθηκε την Πέμπτη η εξέταση των τροπολογιών που έχει ενώπιον της η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, που αφορούν τα νομοσχέδια της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Η παρουσίαση των τροπολογιών, οι οποίες υπερβαίνουν τις 85, έγινε κατά τη συνεδρία της αρμόδιας Επιτροπής, κεκλεισμένων των θυρών.
Οι πλείστες τροπολογίες αφορούν δευτερεύοντα θέματα, ενώ κάποιες αγγίζουν τα ακανθώδη ζητήματα των συνενώσεων δήμων και συμπλεγματοποιήσεων κοινοτήτων, καθώς και της διεξαγωγής ή όχι δημοψηφισμάτων.
Στην συνεδρία της επόμενης Πέμπτης αναμένεται να ξεκαθαρίσει, σύμφωνα με τα μέλη της Επιτροπής Εσωτερικών, η εικόνα για την τελική μορφή που θα έχουν τα νομοσχέδια.
Εξάλλου, σύμφωνα πάντα με τα μέλη της Επιτροπής, είναι σχεδόν βέβαιο ότι εντός Φεβρουαρίου τα νομοσχέδια για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα τεθούν ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής προς ψήφιση.
Σε δηλώσεις του, μετά τη συνεδρία ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών, Άριστος Δαμιανού, είπε ότι την ερχόμενη Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί ακόμα μια συνεδρία, ώστε οι τροπολογίες που τυγχάνουν της έγκρισης της πλειοψηφίας των μελών της Επιτροπής, να ενσωματωθούν στα νομοσχέδια.
Όπως ανέφερε, σήμερα ολοκλήρωσαν στην Επιτροπή Εσωτερικών την παρουσίαση του συνόλου των τροπολογιών, που κατέθεσαν όλα τα κόμματα στο πακέτο των νομοσχεδίων, που αφορούν τη μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, σημειώνοντας ότι «έγινε μια δημιουργική συζήτηση και υπήρξαν προσπάθειες, ώστε να βρεθούν συγκλίσεις σε μια σειρά ζητημάτων».
Σημείωσε πως έχουν αγγίξει το ακανθώδες ζήτημα που αφορά τις συνενώσεις Δήμων και τα διάφορα σενάρια, για να σημειώσει ότι «οι κοινοβουλευτικές ομάδες έχουν κρατήσει ανοικτή την προοπτική μέχρι και την επόμενη Πέμπτη να βρεθούν εκείνες οι αναγκαίες συγκλίσεις, ώστε να μειωθεί ο όγκος των τροπολογιών, που θα οδηγηθούν στην Ολομέλεια της Βουλή».
Σε ό,τι αφορά στη διαδικασία, ο κ. Δαμιανού είπε ότι «εφόσον ολοκληρώθηκε η παρουσίαση όλων των τροπολογιών (υπερβαίνουν τις 85) την ερχόμενη Πέμπτη θα ψηφίσουν τα μέλη της Επιτροπής Εσωτερικών, ούτως ώστε τροπολογίες που εγκρίνονται να ενσωματώνονται στα κείμενα και αυτές που δεν υιοθετούνται να αποφασιστεί από τις κοινοβουλευτικές ομάδες αν θα επιμείνουν και αν θα τις θέσουν ενώπιον της Ολομέλειας».
Εξάλλου, σημείωσε, ότι αυτό προνοεί και ο κανονισμός του Κοινοβουλίου.
Τόνισε πως «παραμένει ορατός ο ορίζοντας που θέσαμε εντός Φεβρουαρίου -το λέω με σχετική βεβαιότητα- να μπορέσουμε να θέσουμε ενώπιον της Ολομέλειας τη μεταρρύθμιση για να ψηφιστεί».
«Το έχουμε πει κατ’ επανάληψη ότι η ψήφιση της συγκεκριμένης μεταρρύθμισης είναι μια αναγκαιότητα και γι’ αυτό εμείς θα επιμείνουμε ότι εντός του πλαισίου που θέσαμε θα πρέπει να τεθεί ενώπιον της Ολομέλειας», είπε.
Σε σχέση με τα σενάρια για τον αριθμό των Δήμων, είπε ότι σήμερα έγινε προσπάθεια να ψηλαφίσουν το ενδεχόμενο να βρεθούν συγκλίσεις.
Είπε πως δεν υπήρξαν απόλυτες θέσεις από τα κόμματα, για να συμπληρώσει ότι δεν αμφιβάλλει ότι θα καταγραφούν διαφωνίες, αλλά κρατάει το γεγονός ότι όλοι προσπάθησαν να παρουσιαστούν έτοιμοι να συζητήσουν μέσα από τα διάφορα σενάρια.
Για τα δημοψηφίσματα, ο κ. Δαμιανού ανέφερε πως θα ψηφίσουν την ερχόμενη εβδομάδα, σημειώνοντας πως «υπάρχει πρόταση για διεξαγωγή τοπικών δημοψηφισμάτων, αλλά υπάρχει και ένσταση σε αυτή τη θέση».
Ωστόσο, είπε πως αυτό «θα ξεκαθαρίσει τελεσίδικα την ερχόμενη Πέμπτη».
Υπενθυμίζεται ότι η πλειοψηφία των κομμάτων φαίνεται να στηρίζει τη δημιουργία 20 δήμων, με τον ΔΗΣΥ να επιμένει στους 17 και τη ΔΗΠΑ να προτείνει 14.
Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ – Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων, Μαρίνος Μουσιούττας, δήλωσε ότι ολοκληρώθηκε η ανάγνωση όλων των τροπολογιών, προσθέτοντας ότι την ερχόμενη εβδομάδα τα μέλη της Επιτροπής θα ψηφίσουν ποιες από αυτές θα ενταχθούν πλειοψηφικά στα νομοσχέδια.
«Θεωρώ ότι με πνεύμα συναίνεσης όλοι σήμερα κάναμε ακόμα ένα βήμα προς την ολοκλήρωση των προσπαθειών για να έχουμε τα νομοσχέδια μέσα στο Φεβρουάριο ενώπιον την Ολομέλεια για ψήφιση», είπε.
Πρόσθεσε ότι η ΔΗΠΑ ανέπτυξε το σενάριο της για 14 δήμους, ενώ είπε ότι είναι ανοιχτή και για μικρότερο αριθμό, επισημαίνοντας ότι το κόμμα προκρίνει λιγότερους δήμους και περισσότερα συμπλέγματα κοινοτήτων.
Για τα δημοψηφίσματα είπε πως υπάρχουν διφορούμενες απόψεις, προσθέτοντας πως θα ψηφίσουμε και γι’ αυτό στην επόμενη συνεδρία, έτσι ώστε να ολοκληρωθούν τα νομοσχέδια.
Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Νίκος Σύκας, εξέφρασε την ελπίδα η επόμενη συνεδρία να είναι η καταληκτική και τα νομοσχέδια να οδηγηθούν στην Ολομέλεια για ψήφιση με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί.
Εξέφρασε την εκτίμηση ότι παρότι παραμένουν οι θέσεις των κομμάτων για τον αριθμό των δήμων, υπάρχει πεδίο συναίνεσης.
Η βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων, Αλεξάνδρα Ατταλίδου, είπε ότι οι Οικολόγοι έχουν υποστηρίξει τη δημιουργία Δήμου Ακάμα, με τον Δήμο Πέγειας να αναλαμβάνει τον πρωταρχικό ρόλο.
Εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο Ακάμας και το δάσος Πέγιας χρειάζονται προστασία, σημειώνοντας πως το Κίνημά θεωρεί πως «η Πέγεια έχει τις δυνατότητες να προσφέρει υπηρεσίες σε όλα τα χωριά της Λαόνας και να είναι ένας Δήμος βιώσιμος».
Πηγή δηλώσεων – ΚΥΠΕ
Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΜΕ: