Επιτροπή Εσωτερικών: Προβλήματα στην πορεία εφαρμογής μεταρρύθμισης τοπικής αυτοδιοίκησης

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, κατά την διάρκεια της συνεδρίας της στις 15/09/2022, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: 

Πορεία εφαρμογής μεταρρύθμισης τοπικής αυτοδιοίκησης 

Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η πορεία εφαρμογής της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης.  

Τη διαβεβαίωση ότι η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης θα είναι πραγματικότητα την 1η Ιουλίου του 2024, έδωσε στα μέλη της Επιτροπής ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, ο οποίος ανέφερε ότι στο διάστημα που μεσολαβεί θα γίνουν όλα εκείνα, τα οποία χρειάζονται να γίνουν, ώστε το Υπουργείο του να είναι έτοιμο για την εφαρμογή. 

Ο κ. Νουρής, αναφέρθηκε σε προβλήματα που παρουσιάζονται σε πέντε Δήμους, ωστόσο, εξέφρασε την αισιοδοξία του πως αυτά θα βρουν τη λύση τους «γιατί στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν ποτέ αδιέξοδα». 

Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι συγκεκριμένοι Δήμοι και Κοινότητες, που διαφωνούν με την ενσωμάτωσή τους σε συγκεκριμένες οντότητες, έχουν ενημερώσει την αρμόδια αρχή ότι δεν θα συμμετέχουν στους σχεδιασμούς και εργασίες υλοποίησης της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης, για να προσθέσει ότι έχει ζητηθεί η γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας επί του ζητήματος. 

Κληθείς μετά από τη συνεδρία να σχολιάσει τις προσφυγές που έγιναν στη δικαιοσύνη, ο κ. Νουρής είπε πως το ΥΠΕΣ θα αναμένει τις νομικές απαντήσεις είτε αυτό λέγεται γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, είτε ακόμα και στην περίπτωση που κάποιοι αποφάσισαν να προσφύγουν στα Δικαστήρια. 

Έκανε λόγο για μεμονωμένα περιστατικά, τα οποία καταγράφονται «ως παραφωνίες» στην πορεία υλοποίησης της μεταρρύθμισης, εκφράζοντας την αισιοδοξία πως «θα βρουν τη λύση τους, γιατί στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν ποτέ αδιέξοδα». 

Επιπλέον, ο Υπουργός Εσωτερικών εξέφρασε ικανοποίηση για τη συνεργασία του Υπουργείου του με τους εμπλεκόμενους φορείς και συγκεκριμένα με την Ένωση Δήμων και την Ένωση Κοινοτήτων, λέγοντας ότι για τα τρία νομοθετήματα που έχουν ψηφιστεί «απαιτείται πολλή δουλειά». 

Ενημέρωσε τους/τις Βουλευτές/Βουλεύτριες ότι βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο μια οργανωτική δουλειά, η οποία «είναι τέτοια που επιτρέπει να απαντούμε το ερώτημα κατηγορηματικά ότι την 1η Ιουλίου του 2024 ότι η μεταρρύθμιση θα είναι πραγματικότητα και ότι στο διάστημα που μεσολαβεί θα γίνουν όλα εκείνα, τα οποία χρειάζονται να γίνουν για να είμαστε έτοιμοι». 

Ανέφερε, επίσης, ότι η ομάδα του Υπουργείου Εσωτερικών ενισχύθηκε εμπειρογνώμονες εξ Ελλάδος, αφού η κυβέρνηση θέλει να αξιοποιήσει την εμπειρία της Ελλάδας στη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. 

Εξήγησε, περαιτέρω, πως «η περισσότερη δουλειά θα γίνει από το Υπουργείο Εσωτερικών», ωστόσο, έχουν φροντίσει να ενισχύσουν την ομάδα τους με συμβουλευτικό ρόλο και με τη συνεργασία που έχουν συνάψει με το συναρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών της Ελλάδας, ώστε να τους μεταφερθούν οι εμπειρίες από τον ελληνικό χώρο, ιδιαίτερα στα θέματα των οργανογραμμάτων, αλλά και των προϋπολογισμών. 

Αναφερόμενος στην Κεντρική Επιτροπή, η οποία θα λειτουργήσει ως καθοδηγητικό και συμβουλευτικό όργανο των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για όσα πρέπει να γίνουν κατά τη μεταβατική περίοδο μέχρι τον Ιούλιο του 2024, είπε ότι συνήλθε δύο φορές και αποφάσισε τη σύσταση πέντε ομάδων εργασίας. 

Σημειώνεται ότι η Κεντρική Επιτροπή αποτελείται από τους Γενικούς Διευθυντές των Υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών, καθώς και τους Προέδρους της Ένωσης Δήμων και της Ένωσης Κοινοτήτων και πρόκειται για τις ομάδες προϋπολογισμού, δομής, στελέχωσης και αδειοδότησης. 

Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών, Άριστος Δαμιανού, είπε ότι «το νερό μπήκε στο αυλάκι» και πως πρέπει το Υπουργείο Εσωτερικών να αντιμετωπίσει με γρήγορους ρυθμούς τα όποια προβλήματα υπάρχουν στην πορεία για υλοποίηση της Τοπικής Μεταρρύθμισης. 

Αναφερόμενος στις ενστάσεις που έγιναν από πέντε Δήμους αναφορικά με τη μεταρρύθμιση, ο κ. Δαμιανού, είπε πως «υπάρχουν ανοικτά ζητήματα, υπάρχουν προκλήσεις, υπάρχουν και ενστάσεις», για να σημειώσει ότι «είναι φυσιολογικό και καθόλα θεμιτό σε ένα κράτος δικαίου να υπάρχουν ενστάσεις και μάλιστα διάφοροι Δήμοι να διεκδικούν αυτό που πιστεύουν μέσα από το σύστημα απονομής της Δικαιοσύνης».   

Κάλεσε το αρμόδιο Υπουργείο να συνεχίσει την προσπάθεια για εξομάλυνση των διαφορών, ενώ τόνισε την ανάγκη να αυξηθούν οι ταχύτητες σε όλα τα επίπεδα, ούτως ώστε τον Ιούλιο του 2024 να είναι σε πλήρη ετοιμότητα η εφαρμογή της μεταρρύθμισης. 

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Νίκος Σύκας, απηύθυνε θερμή παράκληση όπως εστιάσουν στα μεγάλα προβλήματα, αφού για τα μικρά «υπάρχουν λύσεις». 

Είπε ότι «πρώτα και πάνω απ’ όλα, προέχει η υλοποίηση της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», για να διαβεβαιώσει ότι η Επιτροπή Εσωτερικών θα συνεχίσει σε τακτά χρονικά διαστήματα να καλεί τους αρμόδιους φορείς, γιατί έγνοια της «είναι να υλοποιηθεί η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε να μπορέσει η Κύπρος επιτέλους να πάει ακόμα ένα βήμα μπροστά». 

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Πανίκος Λεωνίδου, δήλωσε πως «η Κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει με την υλοποίηση της μεταρρύθμισης της Τοπικής αυτοδιοίκησης παρά τα προβλήματα που παρουσιάζονται», σημειώνοντας ότι «τα προβλήματα ήταν λίγο πολύ αναμενόμενα, αφού δεν ήταν δυνατό να παραμείνουν όλοι ικανοποιημένοι». 

Είπε πως κόμμα του θεωρεί πως πέραν των νομικών θεμάτων, που προκύπτουν και τα οποία πρέπει να ληφθούν υπόψιν και να τύχουν ανάλογης διαχείρισης, το Υπουργείο Εσωτερικών «έχει υποχρέωση να εφαρμόσει την μεταρρύθμιση και πρέπει να εξεύρει τους τρόπους να το πράξει». 

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ – Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων, Μαρίνος Μουσιούττας, ανέφερε πως το Υπουργείο Εσωτερικών ζήτησε γνωμάτευση και πήρε γνωμάτευση, η οποία είναι ξεκάθαρη και λέει ότι όλοι οφείλουν -εφόσον έχει ψηφιστεί μια νομοθεσία- να την ακολουθήσουν». 

Τόνισε ότι «δεν δικαιολογείται οποιαδήποτε άρνηση εκτέλεση της νομοθεσίας», εκφράζοντας την ελπίδα το ΥΠΕΣ να βρει άμεσα τη λύση, ώστε να μπορέσει απρόσκοπτα να συνεχίσει. 

Η  Βουλεύτρια του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Αλεξάνδρα Ατταλίδου, εξέφρασε τη δυσαρέσκεια της, λέγοντας ότι «δυστυχώς κάποιοι αιρετοί άρχοντες αρνούνται να συνεργαστούν». 

Η κ. Ατταλίδου χαιρέτισε τη στάση του Υπουργού Εσωτερικών, λέγοντας ότι φαίνεται πως «ο κ. Νουρής διατηρεί το έλεγχο και προχωρεί η διαδικασία της μεταρρύθμισης». 

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΜΕ: 

Stockwatch: Φρένο από 5 δήμους στη μεταρρύθμιση τοπικής αυτοδιοίκησης 

NomoplatformΚΥΠΕ-ΓΤΒ 

Δείτε Περισσότερα

Οικονομικών

Σημαντική κερδοφορία και τεχνολογικές πρωτιές για Cyta

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας την 01/03/2024, εξέτασε τα ακόλουθα νομοσχέδια:  Ο περί Προϋπολογισμού της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου του 2024 Νόμος του 2024  Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η έγκριση κονδυλίων της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου ύψους €501.002.280 για τη χρήση του έτους που

Αποφάσεις Ολομέλειας

Ίδρυση Υφ. Μετανάστευσης, κριτήρια εργοδότησης συμβούλων-συνεργατών και κατάργηση ετήσιου τέλους €350

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 29/02/2024, υπερψήφισε την ίδρυση Υφυπουργείου Μετανάστευσης, τα κριτήρια εργοδότησης συμβούλων-συνεργατών, την κατάργηση του ετήσιου τέλους €350 για εταιρείες, την επέκταση της άδειας μητρότητας στο πρώτο παιδί, την παράταση στη μείωση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα μέχρι το τέλος του μήνα, την εφαρμογή του σχεδίου «Φωτοβολταϊκά