Επιτροπή Εσωτερικών: Ελευθερία Τύπου και δημόσια ραδιοτηλεόραση

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 26/05/2022, συζήτησε τα ακόλουθα θέματα:

(α) Η ανάγκη για διασφάλιση της ελευθερίας του τύπου, της αμεροληψίας και της δημοσιογραφικής δεοντολογίας στο Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου, με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό παραίτησης δημοσιογράφου από την παρουσίαση τηλεοπτικής εκπομπής.

(β) Το πρόσφατο περιστατικό ακύρωσης φιλοξενίας του Βουλευτή της ΕΔΕΚ Κωστή Ευσταθίου σε τηλεοπτική εκπομπή του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου.

(γ) Ο ρόλος του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου ως δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και οι καταγγελίες για παρεμβάσεις με σκοπό τη διακοπή εκπομπής που είχε ήδη τύχει έγκρισης από τις εσωτερικές διαδικασίες του ιδρύματος.

(δ) Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν από το ενδεχόμενο άσκησης λογοκρισίας σε δημοσιογράφους και ΜΜΕ.

O Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού, ανέφερε ότι θα ετοιμαστεί έκθεση για να παρουσιαστεί ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής, σχετικά με τα συμπεράσματα της συζήτησης που διεξήχθη το τελευταίο διάστημα, γύρω από την ανάγκη διασφάλισης της ελευθερίας του Τύπου και της αμεροληψίας στο ΡΙΚ, τον ρόλο του ΡΙΚ ως δημόσια ραδιοτηλεόραση και τους κινδύνους που ελλοχεύουν από το ενδεχόμενο άσκησης λογοκρισίας σε δημοσιογράφους και ΜΜΕ.

Ο κ. Δαμιανού, σημείωσε ότι ανεξαρτήτως των πολιτικών βαριδίων που είχε το συμβάν, υπήρχε και δημόσιο ενδιαφέρον σε αυτή τη συζήτηση. «Τα εσωτερικά ζητήματα του ΡΙΚ είναι δική σας υπόθεση», είπε ο κ. Δαμιανού, απευθυνόμενος προς τους εκπροσώπους της διοίκησης του Ιδρύματος, πρόσθεσε, όμως, ότι «ζητήματα ελευθεριών και δικαιωμάτων είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την Επιτροπή και ελπίζουμε ότι στο μέλλον θα έχουμε και καλύτερες εσωτερικές διαδικασίες, αλλά και περισσότερη ευαισθησία σε θέματα που αφορούν την κοινωνία συνολικά».

Τόσο ο Γενικός Διευθυντής του ΡΙΚ, Θανάσης Τσόκκος, όσο και ο Πρόεδρος του ΔΣ, Μιχάλης Μιχαήλ, δε θέλησαν να προσθέσουν κάτι περαιτέρω από όσα είχαν συζητηθεί στις προηγούμενες συνεδριάσεις, ενώ ούτε και ο δημοσιογράφος, Ντίνος Φοινικαρίδης, ο οποίος επίσης παρευρισκόταν, ζήτησε τον λόγο. Ο κ. Τσόκκος ανέφερε, όμως, ότι οι νομικοί σύμβουλοι του Ιδρύματος έχουν ήδη λάβει οδηγίες, ώστε να προχωρήσουν με προετοιμασία για την αναθεώρηση του Κεφαλαίου 300Α που διέπει τη νομοθεσία για τη λειτουργία του ΡΙΚ.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριακός Χατζηγιάννης έθεσε ζήτημα για τον τρόπο που καλούνται οι Βουλευτές και γενικά οι πολιτικοί σε εκπομπές του ΡΙΚ, κάνοντας λόγο για αδιαφάνεια. «Υπάρχουν Βουλευτές που ξέρουν που είναι το ΡΙΚ, και άλλοι που δεν ξέρουν», είπε απευθυνόμενος προς τον κ. Τσόκκο, και πρόσθεσε ότι το Ίδρυμα δε λογοδοτεί όσον αφορά την πρακτική του αυτή. Ζήτησε, δε, να δοθούν στη Βουλή εξηγήσεις για το κατά πόσο γίνεται προώθηση Βουλευτών κατά το δοκούν, ή σύμφωνα με τις επιθυμίες κομμάτων ή κομματικών συμφερόντων.

Σε απάντηση προς τον κ. Χατζηγιάννη, ο Πρόεδρος του ΔΣ Μιχάλης Μιχαήλ, είπε ότι η εκπροσώπηση των πολιτικών είναι θέμα των δημοσιογράφων και της τρέχουσας επικαιρότητας και τόνισε ότι η διοίκηση δεν παρεμβαίνει, παρά μόνο όταν τίθεται ζήτημα «δίκαιης εκπροσώπησης, ειδικά σε θέματα που αφορούν ένα συγκεκριμένο πολιτικό πρόσωπο». Απαντώντας στον κ. Χατζηγιάννη, ο Διευθυντής Ειδήσεων και Επικαίρων του ΡΙΚ Γιάννης Νικολάου, ο οποίος επίσης παρέστη στη συνεδρίαση, επιβεβαίωσε ότι η επικαιρότητα είναι από τα κυρία κριτήρια για την επιλογή των καλεσμένων σε εκπομπές.

Στη δική του τοποθέτηση επί του θέματος, ο Γενικός Διευθυντής Θανάσης Τσόκκος ανέφερε ότι τα κριτήρια για τη φιλοξενία πολιτικών στο ΡΙΚ, είναι το ποσοστό των κομμάτων, οι εκπρόσωποι που στέλνονται από τα κόμματα σε επίπεδο κομματικής τοποθέτησης και η θεματολογία που καλύπτει κάθε Βουλευτής. Πρόσθεσε, δε, ότι το ΡΙΚ έχει θεσμική υποχρέωση για μηνιαία ενημέρωση του Κοινοβουλίου για το θέμα της εκπροσώπησης πολιτικών προσώπων και ανέφερε ότι δεν έλαβε ποτέ ανατροφοδότηση ή σχόλιο για να προβεί σε διορθώσεις.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Μαρίνος Μουσιούττας, ανέφερε ότι και ο ίδιος είχε ζητήσει πριν τρία περίπου χρόνια εξηγήσεις από το ΡΙΚ σχετικά με τη φιλοξενία πολιτικών σε εκπομπές. Παραθέτοντας στοιχεία που του είχαν κοινοποιηθεί τότε, σύμφωνα με τα οποία κάποιοι Βουλευτές είχαν φιλοξενηθεί δεκάδες φορές, ενώ ο Πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής με τα περισσότερα θέματα, όπως είπε, είχε φιλοξενηθεί μόνο δύο, ο κ. Μουσιούττας ανέφερε ότι αυτά δε συνάδουν με την απάντηση που του δόθηκε τότε, ότι τα κριτήρια επιλογής καλεσμένων του ΡΙΚ, είναι αναλόγως του γνωσιολογικού θέματος και της διαθεσιμότητάς τους.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Κώστας Ευσταθίου, ο οποίος είχε βρεθεί στο επίκεντρο της συζήτησης στην Επιτροπή, αφού είχε κοπεί η παρέμβασή του από εκπομπή, ξεκαθάρισε ότι δεν αφήνει μομφές εναντίον κανενός, ούτε και εναντίον του δημοσιογράφου Γιάννη Νικολάου. «Τυχαίνει να είμαστε πολλές φορές στη γραμμή, περιμένοντας να μιλήσουμε, αλλά να μας ενημερώσουν ότι δε θα είναι εφικτό, είτε γιατί έτυχε κάτι επίκαιρο, είτε γιατί προέκυψε καθυστέρηση», ανέφερε. Τόνισε, όμως, ότι «ζητούμε περισσότερα από το ΡΙΚ και ως πολίτες, γιατί είναι δημόσια ραδιοτηλεόραση».

Η Βουλεύτρια των Οικολόγων Αλεξάνδρα Ατταλίδου, ανέφερε ότι «η ενημέρωση του κοινού δεν είναι απλώς να εμφανίζονται κάποιοι και να λένε ό,τι θέλουν εκτός του θέματος» και πρόσθεσε ότι οι άνθρωποι που εργάζονται στο ΡΙΚ το ξέρουν αυτό. «Πρέπει και εμείς να μην φτάνουμε στο σημείο να θέλουμε να ελέγξουμε τη δημοσιογραφία», είπε.

Nomoplatform-ΚΥΠΕ-ΓΤΒ

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Πόθεν έσχες, προϋπ. €351.3 εκ., προαγωγές δημοσίου, Ταμείο Αλληλεγγύης και επίδομα τέκνου

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, υπερψήφισε τις προτάσεις νόμου για το πόθεν έσχες, τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους €351.3 εκ., τη μείωση της βαρύτητας του κριτηρίου της ετήσιας υπηρεσιακής έκθεσης για προαγωγές στη δημόσια υπηρεσία, τις προτάσεις νόμου για ρυθμίσεις στο Ταμείο Αλληλεγγύης για τους κουρεμένους και την αύξηση του

Εσωτερικών

Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα ΥΠΕΣ για πολεοδομικές άδειες

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων στους ΕΟΑ Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων του Υπουργού Εσωτερικών στους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης δυνάμει διατάγματος. Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα