Επιτροπή Εσωτερικών: Εκπομπή ήχου σε κέντρα αναψυχής και έκθεση αξιολόγησης βουλευτικών εκλογών

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, κατά την διάρκεια της συνεδρίας της στις 05/05/2022, εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου:

Ο περί Κέντρων Αναψυχής (Άδειες Εκπομπής Ήχου) (Τροποποιητικός) Νόμος του 2021

Ο περί Χώρων Αναψυχής (Άδειες Εκπομπής Ήχου) (Τροποποιητικός) Νόμος του 2021

Οι περί Κέντρων Αναψυχής (Άδειες Εκπομπής Ήχου και Τέλη) Κανονισμοί του 2021 

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή συζήτησε το ακόλουθο θέμα:

Η μη εφαρμογή του περί Κέντρων Αναψυχής (Άδειες Εκπομπής Ήχου) Νόμου και τα προβλήματα που δημιουργούνται

Η Επιτροπή άρχισε τη συζήτηση των πιο πάνω σχεδίων νόμου καθώς και του εγγραφέντος με τη διαδικασία του αυτεπαγγέλτου θέματος. Σκοπός των υπό αναφορά σχεδίων νόμου είναι η αναθεώρηση της ισχύουσας νομοθεσίας που διέπει την εκπομπή ήχου από κέντρα αναψυχής, ώστε να καταστεί πιο αποτελεσματική η εφαρμογή της.

Η Επιτροπή άκουσε τις απόψεις των εκπροσώπων των εμπλεκόμενων φορέων και αποφάσισε όπως συνεχίσει τη συζήτηση του θέματος σε επόμενη συνεδρία της.

Η προεδρεύουσα της Επιτροπής Εσωτερικών, Βουλεύτρια του ΑΚΕΛ Μαρίνα Νικολάου είπε πως παρά τη διαβούλευση που έγινε από το Υπουργείο Εσωτερικών με όλους τους φορείς, συνεχίζουν να υπάρχουν κάποιες σοβαρές διαφωνίες ακόμα και από κρατικές υπηρεσίες και σημείωσε πως η συζήτηση των νομοσχεδίων θα συνεχιστεί σε επόμενες συνεδρίες.

«Όλοι συμφωνούμε ότι θα πρέπει να υπάρξει ένας αποτελεσματικότερος έλεγχος των ορίων εκπομπής ήχου από τα κέντρα αναψυχής και από άλλους χώρους ψυχαγωγίας, μέσω της εφαρμογής αυστηρής νομοθεσίας και να αρθούν φαινόμενα ηχητικής οχληρίας που ταλαιπωρούν εδώ και χρόνια πολλούς συμπολίτες μας», είπε.

Η Βουλεύτρια του Κινήματος Οικολόγων Αλεξάνδρα Ατταλίδου ανέφερε ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 25% των πολιτών υποφέρουν από θέματα ηχορύπανσης και οι δαπάνες για θεραπείες ανέρχονται σε 15 δισεκατομμύρια ευρώ. Είπε πως στην Κύπρο δυστυχώς από το 2016 δεν εφαρμόζεται ο νόμος για την ηχορύπανση με αποτέλεσμα να έχουμε απελπισμένους πολίτες, καθώς Αστυνομία, Δήμοι και Υφυπουργείο Τουρισμού “αρνούνται να συνεννοηθούν μεταξύ τους” για την εφαρμογή του νόμου.

«Υποστηρίζουμε το επιχειρείν αλλά πάνω από όλα υποστηρίζουμε το δικαίωμα των πολιτών στον ύπνο», είπε και σημείωσε πως υπάρχουν κέντρα αναψυχής που οι τοίχοι των διπλανών κατοικιών κουνιούνται από την ηχορύπανση. Πρόσθεσε πως οι πολίτες που κάνουν παράπονο απειλούνται, κάτι το οποίο είναι πολύ σοβαρό και θα πρέπει το κράτος να το αντιμετωπίσει.

Συνάντηση της επιτροπής με αντιπροσωπία του Γραφείου Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ODIHR) του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ)

Η Επιτροπή, κατόπιν αιτήματος, δέχθηκε αντιπροσωπία του Γραφείου Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ODIHR) του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), αποτελούμενη από τους συμβούλους κ. Vladimir Misev και Kseniya Dashutsina.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε, αφενός, στην έκθεση του υπό αναφορά Γραφείου αναφορικά με τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν την 30ή Μαΐου 2021, η οποία εστίασε στην αξιολόγηση της εγγραφής των εκλογέων, στο πλαίσιο χρηματοδότησης της προεκλογικής εκστρατείας και στην κάλυψη των εκλογών από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης αναφορικά με τις εν λόγω εκλογές και, αφετέρου, στις συστάσεις του ΟΑΣΕ, με στόχο τη βελτίωση της εκλογικής διαδικασίας και τη συμμόρφωση με τις διεθνείς υποχρεώσεις και τα πρότυπα που αφορούν τη διενέργεια εκλογών στη βάση της προαγωγής της δημοκρατίας.

Σε σχέση με την Έκθεση του ODIHR του ΟΑΣΕ η προεδρεύουσα της Επιτροπής Εσωτερικών Μαρίνα Νικολάου, είπε πως υπάρχουν κάποια θετικά στοιχεία στην Έκθεση και πρόσθεσε πως η Επιτροπή έχει αποφασίσει ότι θα αποστείλει επιστολή στο Υπουργείο Εσωτερικών, ζητώντας διευκρινίσεις αν θα προχωρήσουν σε αλλαγές στον εκλογικό νόμο.

Στις δικές του δηλώσεις, ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ και Ειδικός αντιπρόσωπος για την κοινωνία των πολιτών στον ΟΑΣΕ Κυριάκος Χατζηγιάννης είπε ότι αντικείμενο της συζήτησης ήταν επίσης το πώς αυτές οι εισηγήσεις μπορούν να εφαρμοστούν στο εθνικό δίκαιο ενόψει Προεδρικών Εκλογών.

Ο κ. Χατζηγιάννης χαιρέτισε το γεγονός ότι η Έκθεση ήταν πολύ θετική για το επίπεδο Δημοκρατίας της Κύπρου, καθώς και τις ορθές και δίκαιες εκλογές.

Ωστόσο, συνέχισε, υπάρχουν συγκεκριμένες εισηγήσεις για τις οποίες θα πρέπει να υπάρξει ενίσχυση της εθνικής νομοθεσίας και να τύχουν εφαρμογής.

Όπως είπε, οι κύριες εισηγήσεις αφορούν την πρόσβαση αναπήρων στα εκλογικά κέντρα, καθώς υπάρχουν κενά στις υποδομές, τις ημερομηνίες διεξαγωγής των Εκλογών, οι οποίες στις διάφορες νομοθεσίες είναι διαφορετικές και δημιουργούν κάποιες περιπλοκές.

Μια τρίτη εισήγηση, συνέχισε, αφορά τη χρηματοδότηση των υποψηφίων, καθώς ενώ υπάρχει περιορισμός στους ανεξάρτητους υποψήφιους δεν υπάρχει περιορισμός στα ποσά που ξοδεύουν τα κόμματα. Μια τέταρτη εισήγηση-παρατήρηση αφορά στον έλεγχο χρηματοδοτήσεως των υποψηφίων και θα πρέπει, όπως είπε ο κ. Χατζηγιάννης να γίνουν κάποιες ενισχυτικές προσθήκες μέσα στην υφιστάμενη νομοθεσία. Άλλη μια εισήγηση είναι η θεσμοθέτηση διεθνών παρατηρητών προκειμένου οι εκλογές να τυγχάνουν ελέγχου από διεθνείς παρατηρητές καθώς και από Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

Στο ίδιο θέμα, η κ. Ατταλίδου είπε πως οι εισηγήσεις της Έκθεσης είναι πάρα πολύ καλές και στάθηκε στην εισήγηση για το ΡΙΚ και στην υπόδειξη για διασφάλιση της αμεροληψία του ΡΙΚ, στο θέμα του εκλογικού καταλόγου και στην αυτόματη ένταξη των πολιτών στους εκλογικούς καταλόγους ώστε να καταργηθούν τα αναχώματα ώστε να μπορούν οι πολίτες να ψηφίσουν. Επίσης, είπε πως είναι πολύ σωστή η εισήγηση για υπάρξει και εγχώριων αλλά και ξένων παρατηρητών στις εκλογές.

Για το ΡΙΚ

Στο μεταξύ, στην Επιτροπή Εσωτερικών ενεγράφηκε προς συζήτηση, θέμα για πολιτικές παρεμβάσεις στο ΡΙΚ μετά την αποχώρηση του δημοσιογράφου Ντίνου Φοινικαρίδη από την εκπομπή ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ. Το θέμα θα συζητηθεί σε επόμενη συνεδρία.

Αναφερόμενη στο περιστατικό, η Αλεξάνδρα Ατταλίδου είπε πως οι Οικολόγοι ενέγραψαν το  συγκεκριμένο θέμα για συζήτηση στην Επιτροπή Εσωτερικών και τόνισε πως η δημοσιογραφική δεοντολογία και η ελευθερία του Τύπου είναι πυλώνες της Δημοκρατίας. Οι Οικολόγοι, όπως είπε, δεν θα ανεχθούν αυτοί οι πυλώνες να τύχουν επίθεσης από οποιαδήποτε πολιτικά συμφέροντα.

Nomoplatform-ΚΥΠΕ-ΓΤΒ

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Πόθεν έσχες, προϋπ. €351.3 εκ., προαγωγές δημοσίου, Ταμείο Αλληλεγγύης και επίδομα τέκνου

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, υπερψήφισε τις προτάσεις νόμου για το πόθεν έσχες, τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους €351.3 εκ., τη μείωση της βαρύτητας του κριτηρίου της ετήσιας υπηρεσιακής έκθεσης για προαγωγές στη δημόσια υπηρεσία, τις προτάσεις νόμου για ρυθμίσεις στο Ταμείο Αλληλεγγύης για τους κουρεμένους και την αύξηση του

Εσωτερικών

Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα ΥΠΕΣ για πολεοδομικές άδειες

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων στους ΕΟΑ Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων του Υπουργού Εσωτερικών στους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης δυνάμει διατάγματος. Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα