Επιτροπή Εσωτερικών: Aναθεωρημένο ν/σ για στρατηγικές επενδύσεις και αντιδράσεις για ηλιοθερμικό πάρκο

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 04/05/2023, εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου: 

Ο περί της Διευκόλυνσης των Επενδύσεων Νόμος του 2019 

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η θέσπιση νομοθεσίας για τη διευκόλυνση των επενδύσεων στη Δημοκρατία, μέσω του καθορισμού σχετικών διαδικασιών αδειοδότησης στρατηγικών επενδύσεων. 

Επέστρεψε αναθεωρημένο το ν/σ για τις στρατηγικές επενδύσεις ενώπιον της Βουλής 

Το αναθεωρημένο κείμενο του νομοσχεδίου για τη διευκόλυνση αδειοδότησης στρατηγικών επενδύσεων παρουσιάστηκε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, έπειτα από την ενσωμάτωση προτάσεων που κατατέθηκαν το προηγούμενο διάστημα από Βουλευτές και εμπλεκόμενους φορείς, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ενσωμάτωση προτάσεων της Επιτροπής στο κείμενο, αν και εκφράστηκαν επιφυλάξεις εκ μέρους Βουλευτών και περιβαλλοντικών οργανώσεων για το είδος των αναπτύξεων που εμπίπτουν στον νόμο. 

Παρουσιάζοντας το αναθεωρημένο κείμενο, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών, Κώστας Κωνσταντίνου, ανέφερε ότι, μεταξύ άλλων, πως αναθεωρήθηκε ο ίδιος ο τίτλος του νομοσχεδίου, ώστε να αφορά συγκεκριμένα «έργα στρατηγικής ανάπτυξης», προκειμένου ο τίτλος να ανταποκρίνεται στο περιεχόμενο και την στόχευσή του, όπως εξήγησε. Στην ίδια κατεύθυνση, αφαιρέθηκε από το κείμενο ο όρος «επενδυτής» και υιοθετήθηκε ο όρος «φορέας» αντί αυτού. 

Σημείωσε, ακόμα, ότι θα κατατεθούν προς ψήφιση κανονισμοί που αφορούν στα κριτήρια για τον προσδιορισμό των έργων στρατηγικής ανάπτυξης. Όπως είπε ο κ. Κωνσταντίνου, η κατάρτιση των κανονισμών προέκυψε κατόπιν διατύπωσης προβληματισμών από την Επιτροπή για τα κριτήρια σύμφωνα με τα οποία μία ανάπτυξη θα θεωρείται ότι εμπίπτει στις πρόνοιες της συγκεκριμένης νομοθεσίας. Πρόσθεσε, ακόμα, ότι με την αναθεώρηση του κειμένου μειώθηκαν οι εξουσίες του Υπουργού Εσωτερικών ως προς την έκδοση εντολών σε άλλες διοικητικές αρχές, που δεν υπάγονται στον Υπουργό.

Στο θέμα των κανονισμών εστίασε ο κ. Κωνσταντίνου και κατά την απάντησή του σε προβληματισμούς που τέθηκαν από Βουλευτές κατά τη συνεδρίαση, σχετικά με τη στόχευση του νομοσχεδίου και το είδος των επενδύσεων που θα διευκολύνει. Ο κ. Κωνσταντίνου σημείωσε ότι ο χαρακτηρισμός των αναπτύξεων προσδιορίζεται από τα κριτήρια των κανονισμών, οι οποίοι θα κατατεθούν προς ψήφιση μαζί με τη νομοθεσία. 

Διευκρίνισε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν αφορά όλες τις αναπτύξεις, αλλά ότι θα εξασφαλίζουν ταχεία διαδικασία αδειοδότησης μόνο αναπτύξεις που κρίνεται ότι ενισχύουν την οικονομία του τόπου σε τομείς πρωταρχικής σημασίας. Σημείωσε, δε, ως ένα από τα βασικά κριτήρια για να θεωρηθούν ως τέτοιες, το να δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας από αυτές. «Πρόθεση της πολιτείας είναι να εξαιρούνται οι αναπτύξεις που αφορούν αμιγώς την ανάπτυξη γης», διευκρίνισε, εξηγώντας ότι γι’ αυτό τον λόγο η εκτελεστική εξουσία δεσμεύτηκε να φέρει προς ψήφιση του κανονισμούς που καθορίζουν τα κριτήρια των έργων στρατηγικής ανάπτυξης. 

Όπως ανέφερε στη συνεδρίαση ο Πρόεδρος της Επιτροπής, η κατ’ άρθρο συζήτηση του αναθεωρημένου κειμένου του νομοσχεδίου θα αρχίσει στις 18 Μαΐου. Εξέφρασε, δε, την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι έχουν αναθεωρηθεί ιδιαίτερα τα άρθρα του νομοσχεδίου τα οποία άπτονται των περιβαλλοντικών παραμέτρων, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις που είχαν γίνει κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Επιτροπή το προηγούμενο διάστημα. 

Εξάλλου, η εκπρόσωπος του Τμήματος Περιβάλλοντος ανέφερε ότι υπήρχε επικοινωνία με το Τμήμα Πολεοδομίας για την αναθεώρηση του κειμένου, κατά την οποία υπέβαλαν εισηγήσεις για τη διαμόρφωση του περιεχομένου του. Η Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων, άλλωστε, εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι τα άρθρα για τα οποία εκφράστηκαν προβληματισμοί έχουν αναθεωρηθεί. Διατύπωσε, όμως, προβληματισμούς και επιφυλάξεις για τα στενά περιθώρια της διαδικασίας εξέτασης της περιβαλλοντικής μελέτης, καθώς και για τον χρόνο για διαβούλευση με το ευρύ κοινό, που περιορίστηκε σε 20 μέρες αντί 30. Επεσήμανε, δε, ότι προβλήματα δημιουργούνται λόγω μείωσης του προσωπικού σε καίρια τμήματα για την εξέταση των περιβαλλοντικών μελετών. 

Ο εκπρόσωπος της οργάνωσης Terra Cypria, επεσήμανε ότι συνεχίζουν να υπάρχουν κίνδυνοι από την υπερβολική ανάπτυξη που καταγράφηκε τα τελευταία 20 χρόνια στην Κύπρο, λέγοντας ότι έχει σφραγιστεί μεγάλο ποσοστό γης. Αναφέρθηκε ότι θα πρέπει να γίνεται πιο ενδελεχής έλεγχος για περιβαλλοντικές επιπτώσεις τω έργων και να λαμβάνονται υπόψη οι παράμετροι της κλιματικής αλλαγής και της ξηρασίας. 

Την ικανοποίηση του εξέφρασε για το κείμενο το Υπουργείο Οικονομικών, όπως επίσης και το ΚΕΒΕ, το οποίο ζήτησε να επισπευσθεί η ψήφιση του νομοσχεδίου. Ο εκπρόσωπος της ΟΕΒ εξέφρασε προβληματισμούς για τη διασφάλιση των χρονικών περιθωρίων που δίνονται και επεσήμανε ότι ενδεχομένως να έπρεπε να δίνεται προκαταρτική πολεοδομική άδεια στους επενδυτές. Σύμφωνη γνώμη με την άποψη για προκαταρτική πολεοδομική άδεια εξέφρασε και ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Μεγάλων Επενδύσεων στη συνεδρίαση. 

Με παρέμβασή του στη συνεδρίαση, ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Κυριάκος Χατζηγιάννη, επεσήμανε ότι εάν η νομοθεσία έχει οριζόντια χρήση, θα είναι εντελώς λανθασμένη και ότι το ζητούμενο θα πρέπει να είναι να επικεντρωθεί σε εξαιρετικές στρατηγικές επενδύσεις που χρειάζονται ειδικές προϋποθέσεις. Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε ότι πρέπει να δοθεί προσοχή στον ορισμό και πρότεινε να παρευρίσκεται και ο Υπουργός Εσωτερικών σε επόμενη συζήτηση στην Επιτροπή για τον ορισμό. 

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση, ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Πανίκος Λεωνίδου, επεσήμανε ότι πρόκειται για ένα σημαντικό νομοσχέδιο, που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, «γιατί αφορά την ανάπτυξη του τόπου, τις αναπτύξεις σε όλη την Κύπρο, αλλά από την άλλη θα πρέπει να δούμε και την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και θέματα δημοσίου συμφέροντος και κοινής ωφελείας», όπως είπε. 

«Επομένως κατά την κατ΄ άρθρο συζήτηση που θα ξεκινήσει στην επόμενη συνεδρίαση, θα δούμε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα και απέναντι στο περιβάλλον, αλλά και απέναντι στους πολίτες που θέλουν να προβούν σε αναπτύξεις στρατηγικής σημασίας, στο πλαίσιο και της γενικότερης πολιτικής του κράτους, για να δημιουργήσουμε προοπτικές υγιούς ανάπτυξης και να θέσουμε τα θεμέλια ώστε να μην υπάρχουν τα έκτροπα της ανάπτυξης και της υπερβολής», πρόσθεσε. 

Η Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων, Αλεξάνδρα Ατταλίδου, σημείωσε σε παρέμβασή της στη συνεδρίαση τη σημασία της σφράγισης γης, λέγοντας ότι αυτή «οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην ερημοποίηση». Εξέφρασε την άποψη ότι το νομοσχέδιο προχωρά σε κακό δρόμο και ότι δεν ότι είναι προς όφελος της Κύπρου και των πολιτών. 

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ και Πρόεδρος του κόμματος, Μαρίνος Σιζόπουλος, με παρέμβασή του κατά τη συνεδρίαση της, επεσήμανε ότι είναι σημαντικό να μην υπάρξουν επιπτώσεις στην ποιότητα των αναπτυξιακών έργων, από τον τρόπο που θα διαμορφωθούν οι πρόνοιες. 

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΕ: 

Stockwatch: Στο προσκήνιο ξανά οι στρατηγικές επενδύσεις 

Stockwatch: Βρίσκουν «παράθυρα» στο πλαίσιο στρατηγικών επενδύσεων 

Ο περί Συμπληρωματικού Προϋπολογισμού του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων Νόμος (Αρ. 1) του 2023 Νόμος του 2022 

Η Επιτροπή εξέτασε τον πιο πάνω συμπληρωματικό προϋπολογισμό σύμφωνα με τον οποίο αιτείται όπως κονδύλι ύψους €58.280 προστεθεί στο άρθρο 210 («Λοιπές Διοικητικές Δαπάνες»), το οποίο αφορά ποσό ύψους €33.280 για σκοπούς ενοικίου (άρθρο 215), ποσό ύψους €20.000 για σκοπούς μετακίνησης (άρθρο 224) και ποσό ύψους €5.000 για αγορά επίπλων και εξοπλισμού (άρθρο 745).   

Η Επιτροπή αποφάσισε την προώθηση στην Ολομέλεια του σώματος του πιο πάνω συμπληρωματικού προϋπολογισμού.  

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή συζήτησε το ακόλουθο θέμα: 

Ανέγερση ηλιοθερμικού πάρκου εντός των κοινοτήτων Αλάμπρας και Αγίας Βαρβάρας 

Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η πολεοδομική αδειοδότηση για την ανέγερση ηλιοθερμικού πάρκου εντός των κοινοτήτων Αλάμπρας και Αγίας Βαρβάρας. 

Αντιδράσεις για ηλιοθερμικό πάρκο σε Αλάμπρα και Αγία Βαρβάρα 

Αντιδράσεις και επιφυλάξεις διατυπώθηκαν σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, η οποία εξέτασε την περίπτωση αίτησης εταιρείας για κατασκευή  ηλιοθερμικού πάρκου εντός των κοινοτήτων Αλάμπρας και Αγίας Βαρβάρας. Από τις τοποθετήσεις των φορέων στη συνεδρίαση, προκύπτει ότι το κρατικό τεμάχιο 3,3 τετραγωνικών χιλιομέτρων στο οποίο σχεδιάζεται το έργο, με την τοποθέτηση 6,5 χιλιάδων ηλιοστατών για παραγωγή ενέργειας 65MW, γειτνιάζει, μεταξύ άλλων, με οικιστική ζώνη και με βιότοπο, ενώ ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, έκανε λόγο για κοινωνικές, περιβαλλοντικές και άλλες επιπτώσεις. 

Στη συνεδρίαση εκφράστηκαν ανησυχίες για πιθανή αύξηση της θερμοκρασίας έως και 4 βαθμούς στην περιοχή, ενώ επισημάνθηκε ότι θα χρειαστεί για τους σκοπούς του έργου να αποκοπούν συνολικά 3.100 δέντρα, καθώς και χαμηλή βλάστηση. Εκπρόσωπος της περιβαλλοντικής οργάνωσης Birdlife ανέφερε ότι στην περιοχή έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 32 είδη πανίδας, ενώ εκπρόσωπος της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας ανέφερε χαρακτηριστικά σε παρέμβασή του ότι στην Κύπρο «καταστρέφουμε πράσινο για την πράσινη ανάπτυξη». 

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση, ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, ο οποίος είναι και ένας εκ των εισηγητών του θέματος εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΑΚΕΛ, μαζί με τους Βουλευτές Μαρίνα Νικολάου και Βαλεντίνο Φακοντή, επεσήμανε ότι το θέμα έχει πολεοδομικές, περιβαλλοντικές και κοινωνικές προεκτάσεις. Ανέφερε, ακόμα, ότι η Επιτροπή θα επανέλθει εντός Ιουνίου για μία ολοκληρωμένη εικόνα, «γιατί είναι προφανές ότι πολλά πράγματα έγιναν με λανθασμένο τρόπο», όπως είπε. Εξάλλου, μιλώντας εντός της Επιτροπής, ο κ. Δαμιανού ανέφερε ότι στην επόμενη συζήτηση θα κληθεί η εμπλεκόμενη εταιρεία, καθώς και η ΡΑΕΚ, από την οποία δόθηκε έγκριση για το έργο τον Απρίλιο του 2021. 

Ο Διευθυντής του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως, Κυριάκος Κούνδουρος, επεσήμανε κατά την τοποθέτησή του στην Επιτροπή ότι εκκρεμεί η πολεοδομική αίτηση για το έργο. Διευκρίνισε, ακόμα, ότι η εκμίσθωση γης θα ολοκληρωθεί μόνο με την παραχώρηση πολεοδομικής άδειας και ότι, εφόσον η πολεοδομική αρχή ταχθεί αρνητικά, τερματίζεται και η διαδικασία εξέτασης για εκμίσθωση γης, έκτασης 3,3 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Σημείωσε ότι στο πλαίσιο της εξέτασης της αίτησης, πέραν της περιβαλλοντικής αξιολόγησης του έργου, θα ληφθεί σοβαρά υπόψη και το ζήτημα της γειτνίασης με οικιστικές ζώνες, τόσο όσον αφορά τον επηρεασμό των ανέσεων της οικιστικής ζώνης, όσο και της δυνατότητας επέκτασής της. 

Η εκπρόσωπος του Τμήματος Περιβάλλοντος, στην τοποθέτησή της στη συνεδρίαση ανέφερε ότι η εταιρεία υπέβαλε περιβαλλοντική μελέτη το 2022, όμως ζητήθηκε νέα μελέτη, καθώς διαπιστώθηκε ότι δεν είχε γίνει η απαραίτητη διαβούλευση. Νέα μελέτη κατατέθηκε τον Μάρτιο του 2023 και ζητήθηκαν από την αρμόδια αρχή συμπληρωματικά στοιχεία, για να ολοκληρωθεί η εικόνα για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του έργου, όσον αφορά τη χλωρίδα-πανίδα, τις αντανακλάσεις, την ηχορύπανση κ.α.

Οι Πρόεδροι των Κοινοτικών Συμβουλίων Αλάμπρας και Αγίας Βαρβάρας, εντός των οποίων βρίσκεται η κρατική γη που επιλέχθηκε για την ανέγερση του πάρκου, εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για τη μεγάλη έκταση, η οποία είναι μεγαλύτερη και από μία κοινότητα, όπως είπαν. Επεσήμαναν, δε, ότι δεν έγινε επαρκής διαβούλευση για το έργο, παρά μόνο παρουσίαση της εταιρείας και των στόχων της. Εξάλλου, σε υπόμνημα προς τον Γενικό Ελεγκτή στις 19/1/2023, οι κοινότητες κάνουν λόγο για «πρόχειρη διαδικασία» προώθησης μίας ανάπτυξης ΑΠΕ «με παραγωγή ενέργειας ισχύος 65MW, δηλαδή το 6% της παραγωγής της ΑΗΚ, με τεράστιο υποσταθμό μεταφοράς», όπως αναφέρουν στο υπόμνημα. 

Επίσης, κατά τη συνεδρίαση, επεσήμαναν ότι για το έργο θα εγκατασταθούν 6,5 χιλιάδες ηλιοστάτες με καθρέφτες, 64 τ.μ. καθρέφτη ο καθένας, δηλαδή 416 χιλ. τ.μ. καθρέφτες συνολικά. Ανέφεραν ακόμα ότι μέσα στην κρατική γη υπάρχουν και ιδιωτικά τεμάχια, τα οποία θα μείνουν περίκλειστα στην ανάπτυξη, ενώ με το έργο αυτό θα περιοριστεί η δυνατότητα για περαιτέρω οικιστική ανάπτυξη της περιοχής. 

Ο κ. Δαμιανού, έκανε λόγο για «συντριπτικά στοιχεία αναφορικά με το μέγεθος και την έκταση του συγκεκριμένου ηλιοθερμικού πάρκου», στις δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση. 

«Ασφαλώς και χρειάζεται να αυξηθεί κατεπειγόντως η διείσδυση σε ΑΠΕ, αλλά αυτή η πολιτική δεν μπορεί να εφαρμόζεται εις βάρος άλλων αναγκών της κοινωνίας, της πολιτείας, αλλά και της οικονομίας, γιατί στη συγκεκριμένη περίπτωση η περιβαλλοντική και κοινωνική επίπτωση από την κατασκευή ενός ανάλογου έργου, θα είναι ενδεχομένως πολύ μεγαλύτερη από το όφελος που θα επιφέρει», επεσήμανε. 

Ανέφερε, ακόμα, ότι πέρα από την εκρίζωση πεύκων για την ανέγερση του πάρκου, θα πρέπει να υπάρξει και μετακίνηση χωματουργικών 20.000 κ.μ., καθώς και ακύρωση σχεδιασμού για ανέγερση 650 κατοικιών για προσφυγικές οικογένειες. Στο πλαίσιο αυτό, εξέφρασε την άποψη ότι τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν «θα οδηγήσουν τους αρμόδιους φορείς στις σοφότερες των αποφάσεων, γιατί είναι προφανές ότι με τα δεδομένα που υπάρχουν αυτό το έργο δεν μπορεί και δεν πρέπει να προχωρήσει», όπως είπε. Πρόσθεσε, δε, ότι «αν υπάρχει αναγκαιότητα, το έργο χωροταξικά να τεθεί εκεί που πρέπει, για να μην επηρεάζονται οι ζωές των κατοίκων». 

Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με καταγγελίες που διατυπώθηκαν από τον Πρόεδρο της Κοινότητας Αλάμπρας, ότι η εταιρεία που ετοίμασε τη μελέτη για την τοποθέτηση του πάρκο, είναι η ίδια που ενεργεί εκ μέρους της εταιρείας που υπέβαλε την αίτηση για την ανέγερση του πάρκου, ο κ. Δαμιανού απάντησε ότι ο ρόλος της Επιτροπής πρέπει να είναι να δίνει φωνή σε πολίτες και οργανωμένα σύνολα, για να αποτυπώνονται ανάλογα δεδομένα και να αξιολογούνται από τους αρμόδιους φορείς. «Δε θα προκαταλάβουμε τις αποφάσεις, θα δώσουμε ελάχιστη πίστωση χρόνου στους αρμοδίους και θα επανέλθουμε εντός Ιουνίου για να έχουμε μία ολοκληρωμένη εικόνα, γιατί είναι προφανές ότι πολλά πράγματα έγιναν με λανθασμένο τρόπο», πρόσθεσε. 

Σε ερώτηση δημοσιογράφου κατά πόσον, εφόσον ήταν σε ισχύ ο νόμος για τη διευκόλυνση έργων στρατηγικής ανάπτυξης, αυτό θα διευκόλυνε το εν λόγω έργο, ο κ. Δαμιανού ανέφερε ότι θεωρητικά αυτό θα ίσχυε, «πάντα υπό την αίρεση των βελτιώσεων που επιφέραμε σήμερα, που αφορούν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις», όπως σημείωσε. 

«Υπάρχει ζήτημα ασφάλειας και υγείας, το οποίο είναι μπροστά στους αρμοδίους για να το συνεκτιμήσουν. Αναμένουμε να τοποθετηθούν υπεύθυνα σε αυτά που άκουσαν σήμερα στην Επιτροπή», ανέφερε, απαντώντας σε άλλη ερώτηση. «Πρέπει να καυτηριάσω το γεγονός ότι για σειρά μηνών οι κοινότητες εξέπεμπαν SOS προς τους αρμόδιους και δεν είχαν ούτε και μία συνάντηση, για να θέσουν επί τάπητος αυτά τα ζητήματα», πρόσθεσε. 

ΟΠΟΚ: Δυνητική πρόκληση αρνητικών επιπτώσεων από προτεινόμενο ηλιοθερμικό πάρκο

«Σοβαρούς προβληματισμούς και έντονες επιφυλάξεις» για τη δυνητική πρόκληση σοβαρών και αρνητικών επιπτώσεων, εκφράζει η Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου (ΟΠΟΚ), για το προτεινόμενο ηλιοθερμικό πάρκο στις κοινότητες Αλάμπρας και Αγίας Βαρβάρας της επαρχίας Λευκωσίας. 

Η ΟΠΟΚ, σε ανακοίνωση, σημειώνει ότι προσκλήθηκε στη συνεδρία της Επιτροπής της Βουλής και συμμετείχε στη συζήτηση, κατά την οποία εξετάστηκε αυτεπάγγελτα το θέμα της πολεοδομικής αδειοδότησης για την κατασκευή και λειτουργία προτεινόμενου ηλιοθερμικού πάρκου, συνολικής ισχύος περίπου 65 MW, στα διοικητικά όρια των κοινοτήτων Αλάμπρας και Αγίας Βαρβάρας της επαρχίας Λευκωσίας. 

Η Ομοσπονδία «εκφράζει δημόσια τους σοβαρούς προβληματισμούς και τις έντονες επιφυλάξεις της για τη δυνητική πρόκληση σοβαρών, αρνητικών και μακροπρόθεσμων επιπτώσεων στο περιβάλλον της περιοχής χωροθέτησης του προτεινόμενου ηλιοθερμικού πάρκου». Οι σημαντικότερες από αυτές τις επιπτώσεις, σημειώνει, περιλαμβάνουν την απώλεια και τον κατακερματισμό σημαντικών τύπων φυσικών οικοτόπων κοινοτικού ενδιαφέροντος, την όχληση και τον εκτοπισμό προστατευόμενων ειδών άγριων πτηνών κοινοτικού ενδιαφέροντος, τη μεγάλης έκτασης αλλαγή χρήσης γης, την υποβάθμιση γεωργικής γης υψηλής φυσικής αξίας, τον επηρεασμό του μικροκλίματος, την αλλοίωση ενός αξιόλογου φυσικού και αγροτικού τοπίου, καθώς και την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των παρακείμενων τοπικών κοινοτήτων. 

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, το φυσικό περιβάλλον στην περιοχή χωροθέτησης του προτεινόμενου ηλιοθερμικού πάρκου περιλαμβάνει γεωργικές εκτάσεις και φυσική βλάστηση. Ειδικότερα, στο περίπου 75% της συνολικής έκτασης της περιοχής χωροθέτησης υπάρχουν τρεις σημαντικοί τύποι φυσικών οικοτόπων κοινοτικού ενδιαφέροντος – 5420 Φρύγανα με Sarcopoterium spinosum (Cisto‐Micromerietea), 6220 Ψευδοστέπα με αγρωστώδη και μονοετή φυτά από Thero-Brachypodietea και 9540 Μεσογειακά πευκοδάση με ενδημικά είδη πεύκων της Μεσογείου και συγκεκριμένα Τραχεία πεύκη (Pinus brutia), «η διατήρηση των οποίων απαιτεί τον χαρακτηρισμό περιοχών ως ειδικών ζωνών διατήρησης». 

Επίσης, η ΟΠΟΚ αναφέρει ότι στην ίδια περιοχή απαντούνται προστατευόμενα είδη άγριων πτηνών κοινοτικού ενδιαφέροντος, όπως τα ενδημικά είδη Σκαλιφούρτα (Oenanthe cypriaca), Τρυπομάζης (Sylvia melanothorax) και Θουπί (Otus cyprius), καθώς και άλλα είδη, «με σημαντικότερα» την Τρουλλουρίδα (Burhinus oedicnemus), την Κράγκα (European Roller), τον Μελισσοφάγο (Merops apiaster) και την Πευκοτρασιήλα (Lullula arborea). 

Σημειώνεται ότι τα πιο πάνω προστατευόμενα είδη πτηνοπανίδας κοινοτικού ενδιαφέροντος αλλά και οι τρεις σημαντικοί τύποι φυσικών οικοτόπων περιλαμβάνονται σε Παραρτήματα Ευρωπαϊκών Οδηγιών (2009/147/ΕΚ και 92/43/ΕΟΚ, αντίστοιχα) αλλά και στα Παραρτήματα Ι και VI του περί Προστασίας και Διαχείρισης Άγριων Πτηνών και Θηραμάτων Νόμου του 2003 έως 2020 και στο Παράρτημα Ι του περί Προστασίας και Διαχείρισης της Φύσης και της Άγριας Ζωής Νόμου του 2003 έως 2015. 

Αναφέρεται, ακόμη, ότι η περιοχή χωροθέτησης του προτεινόμενου ηλιοθερμικού πάρκου εμπίπτει σε Πολεοδομική Ζώνη Γεωργικής Χρήσης Γ3 και Πολεοδομική Ζώνη Προστασίας Δα1. Τονίζεται επίσης ότι η περιοχή χωροθέτησης του προτεινόμενου ηλιοθερμικού πάρκου περιλαμβάνει εξ ολοκλήρου γεωργική γη υψηλής φυσικής αξίας (high nature value farmland), όπως αυτή καθορίζεται από το Τμήμα Γεωργίας του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος και της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σημειώνεται ότι η γεωργική γη υψηλής φυσικής αξίας περιλαμβάνει γεωργικές εκτάσεις όπου η βιοποικιλότητα είναι πολύ σημαντική (καλλιέργειες και βοσκότοποι). «Οι υπηρεσίες που παρέχονται από αυτούς τους βιότοπους, είναι πολύ σημαντικές για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας», αναφέρεται. 

Καταλήγοντας, η ΟΠΟΚ «επιφυλάσσεται» να προβεί στην τελική της τοποθέτηση επί του θέματος και να υποβάλει την αιτιολογημένη εισήγησή της προς την Περιβαλλοντική Αρχή, ως μέλος της Επιτροπής Εκτίμησης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, η οποία έχει συσταθεί και λειτουργεί με βάση τις πρόνοιες του περί της Εκτίμησης των Επιπτώσεων στο Περιβάλλον από Ορισμένα Έργα Νόμου του 2018 έως 2021. 

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΕ: 

Stockwatch: Αντιδράσεις για τη δημιουργία ηλιοθερμικού πάρκου 

Ολοκλήρωση συζήτησης για Τοπική Αυτοδιοίκηση μέχρι τις 15 Ιουλίου  

Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τον νόμο για τη μεταρρύθμιση της ΤΑ, ο κ. Δαμιανού ανέφερε ότι αναμένονται εντός λίγων ημερών οι τροποποιητικές προτάσεις του Υπουργείου Εσωτερικών. «Η Επιτροπή Εσωτερικών προγραμμάτισε να ξεκινήσει η συζήτηση για πιθανές βελτιώσεις στα νομοσχέδια στις 18/5, με σκοπό να ολοκληρώσει τη συζήτηση μέχρι τις 15 Ιουλίου», σημείωσε, και ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση η Επιτροπή να συζητά εκλογικούς νόμους, έξι μήνες πριν τις εκλογές, αφού αυτές είναι στοιχειώδεις αρχές του κράτους δικαίου». 

Nomoplatform-ΚΥΠΕ 

Δείτε Περισσότερα

Θεσμών

Λύσεις πρόσβασης στο ψηφιακό κράτος για όσους δυσκολεύονται

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 17/04/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Μη υλοποίηση εισηγήσεων Επιτρόπου Διοικήσεως από τις κρατικές υπηρεσίες Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η μη υλοποίηση των εισηγήσεων της Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από τις κρατικές υπηρεσίες,

Παιδείας

420 μαθητές σε θεραπευτικά προγράμματα για ναρκωτικά, πιεστικά χρονοδιαγράμματα για προϋπολογισμό ΤΕΠΑΚ

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 17/04/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Παραβατικότητα και εγκληματικές ενέργειες στα σχολεία Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η παραβατικότητα και οι εγκληματικές ενέργειες στα σχολεία, καθώς και η απουσία στήριξης θυτών και θυμάτων. 420 μαθητές σε θεραπευτικά προγράμματα