Επιτροπή Εσωτερικών: Αναστολή εργασιών παιδότοπου Κήπου Λεμεσού ζητούν Βουλευτές και οργανωμένα σύνολα

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 10/11/2022, συζήτησε τα ακόλουθα θέματα: 

Έργα ανάπλασης στον Δημόσιο Κήπο Λεμεσού 

Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκαν  τα επιχειρούμενα έργα ανάπλασης στον Δημόσιο Κήπο Λεμεσού. 

Σε μία μακρά συζήτηση στην Επιτροπή, Βουλευτές, ο Δήμαρχος και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Λεμεσού, εκπρόσωποι κρατικών υπηρεσιών, του ΕΤΕΚ, ακαδημαϊκών, περιβαλλοντικών οργανώσεων και της κοινωνίας των πολιτών, συζήτησαν το θέμα ανάπλασης στον Δημόσιο Κήπο Λεμεσού, έπειτα από εισήγηση της Βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Αλεξάνδρας Ατταλίδου.  

Οι πλειοψηφία των συμμετεχόντων ζήτησε την αναστολή των έργων που πραγματοποιούνται για την ανάπλαση του παιδότοπου που βρίσκεται στον χώρο του Κήπου αλλά και να σταματήσει ο κερματισμός, όπως είπαν, των έργων που γίνονται, ούτως ώστε να υπάρξει μια αθροιστική αξιολόγηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. 

Ο Δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαΐδης, είπε στην Επιτροπή ότι, κατά την άποψή του, υπήρξε αρκετή σύγχυση και παραπληροφόρηση για το θέμα, και ότι η ανάπλαση του Δημόσιου Κήπου και η ανανέωση του παιδότοπου είναι δύο ξεχωριστά ζητήματα. 

Όσον αφορά τον Κήπο, είπε ότι το προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο, προχώρησε το 2010 σε μελέτη προκαταρκτικού σχεδιασμού, και ότι το παρόν Δημοτικό Συμβούλιο προχώρησε με επικαιροποίηση της μελέτης, ένα γενικό προκαταρκτικό σχέδιο, που δεν προβλέπει ουσιαστικές παρεμβάσεις, και δεν επηρεάζει την ιστορικότητα του Κήπου. Είπε ακόμη ότι θα γίνει δημόσια διαβούλευση στην βάση του προκαταρκτικού σχεδιασμού και για κάθε ξεχωριστή δράση για να ξεκαθαρίσει για το τι πρόκειται να γίνει. 

Όσον αφορά τον παιδότοπο, είπε ότι πρόκειται για πρόταση έκτασης 2.500 τετραγωνικών μέτρων σε ένα σύνολο 60.000 και πλέον τετραγωνικών μέτρων που είναι ο Κήπος και ότι ήταν γενικά παραδεκτό ότι ο υφιστάμενος παιδότοπος χρειαζόταν ανανέωση. Είπε ότι είχαν πρόταση για δωρεά από ιδιωτικές εταιρείες για κατασκευή παιδότοπου και δεν έγινε δημόσια διαβούλευση για τον παιδότοπο γιατί ήταν μια δωρεά που δεν αφορούσε αλλαγή χρήσης στην συγκεκριμένη περιοχή. 

Για το θέμα αδειών και εγκρίσεων, ο κ. Νικολαΐδης, σημείωσε ότι  ο παιδότοπος δεν είναι θεματικό πάρκο άρα δεν χρειάζεται μελέτη επιπτώσεων στο περιβάλλον, ενώ ο δημόσιος Κήπος είναι ένα θεματικό πάρκο και θα γίνουν μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Είπε ακόμη ότι το πράσινο δεν αποκόπτεται, αλλά ενισχύεται με 3.000 φυτά, και αποκάλεσε ως «ατυχές γεγονός» την εκσκαφή σε 1,5 μέτρο απόσταση από δέντρο για το οποίο, πρόσθεσε, έγιναν διορθωτικές ενέργειες από το Τμήμα Δασών και εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν θα υπάρξει μόνιμη βλάβη σε αυτά τα πέντε δέντρα που επηρεάστηκαν. Ο Δήμαρχος είπε ακόμη ότι θα χρησιμοποιηθούν, ασφαλή, μη-τοξικά υλικά στον παιδότοπο, ενώ σκυρόδεμα χρησιμοποιείται μόνο στις βάσεις για τα παιχνίδια. 

Η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Δέσπω  Μιχαηλίδου, είπε ότι δεν έγινε δημόσια διαβούλευση για τον παιδότοπο και δεν λήφθηκε η άποψη των παιδιών, όλων των ηλικιών, και ότι οι έφηβοι φαίνεται να μένουν εκτός του χώρου αυτού. Εξέφρασε επίσης της δυσπιστία της ότι η ανάπλαση του παιδότοπου θα γίνει προς εξυπηρέτηση των παιδιών αφού κοντά υπάρχει ανάπτυξη πύργων και ίσως, όπως ανέφερε, γίνεται για να εξυπηρετήσει τους κατοίκους αυτών. 

Ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών, Χαράλαμπος Αλεξάνδρου, εξέφρασε  την άποψη ότι θα πρέπει η υπηρεσία του να καλείται στο στάδιο της αδειοδότησης ενός έργου και όχι κατόπιν για να αντιμετωπιστεί ένα πρόβλημα όπως και στην περίπτωση της διάνοιξης αυλακιού πολύ κοντά σε δέντρα, κάτι που ήταν, όπως είπε, παράβαση της δασικής νομοθεσίας. Σημείωσε ότι πρέπει, σε όλα τα έργα, ο μελετητής να λαμβάνει στον σχεδιασμό την προστασία του πρασίνου. 

Εκπρόσωπος του Τμήματος Περιβάλλοντος εξέφρασε την εκτίμηση ότι το μάστερ πλαν για τον Κήπο εμπίπτει στην σχετική νομοθεσία και πρέπει να κατατεθεί περιβαλλοντική μελέτη ενώ για τις εργασίες στον παιδότοπο, όχι, αλλά καλό θα ήταν να μην γίνεται κερματισμός των έργων, για να αξιολογηθεί στην ολότητά του. 

Η εκπρόσωπος του ΕΤΕΚ έθεσε θέμα διαφάνειας ως προς τις ενέργειες του Δήμου και είπε ότι έπρεπε να έχει γίνει ένας αρχιτεκτονικός διαγωνισμός, και διαβούλευση για ένα δημόσιο χώρο τέτοιας αξίας. 

Ο Άλκης Δίκαιος, εκ μέρους του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Κύπρου κάλεσε τον Δήμο όπως σταματήσει όλες τις εργασίες μέχρι να ληφθούν οι απαραίτητες εγκρίσεις κι απόψεις από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, και διαβουλεύσεις αλλά και να διεξάγει αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για τον υπόλοιπο χώρο του Δημόσιου Κήπου. 

Εκπρόσωποι περιβαλλοντικών οργανώσεων εξέφρασαν την ανησυχία τους για την έλλειψη διαβούλευσης, διαφάνειας στη διαδικασία, στον κερματισμό του έργου για να αποφευχθεί υποβολή έκθεσης για τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο, αλλά και για τα υλικά που χρησιμοποιούνται και ζήτησαν αναστολή των εργασιών μέχρι να γίνει διαβούλευση με φορείς. 

Ο εκπρόσωπος της ομάδας «Ο Κήπος εν δικός μας», είπε ότι θέλουν να εισακουστούν πριν να γίνει μεγάλη ζημιά στον Κήπο από τις εργασίες, ότι ζητούν διαφάνεια, αλλά και να ανασταλούν οι εργασίες. 

Τη γνώμη τους εξέφρασαν και ακαδημαϊκοί οι οποίοι μίλησαν κατά της αποσπασματικής ανάπλασης του χώρου, και για την ανάγκη οι μελετητές να λαμβάνουν υπόψη τους τον περιβάλλοντα χώρο. 

Ο Βουλευτής  του ΔΗΣΥ, Νίκος Σύκας είπε ότι η Λεμεσός, λόγω τη ιδιαιτερότητας της, πρέπει να αξιολογεί τους πόρους που προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα, χωρίς όμως ανταλλάγματα. Πρόσθεσε ότι θεωρεί ότι σε μια ομόφωνη απόφαση «το λιγότερο που πρέπει να κάνουμε, και αναφέρομαι στα κόμματα, θα έπρεπε να σεβαστούν την άποψη των ίδιων των κομμάτων και των ομάδων».

Είπε ακόμη ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ευαισθησίες και των οργανώσεων αλλά και να αναγνωριστεί και το δυνητικό κόστος και η προσπάθεια που καταβάλλει ο καθένας. Ο κ. Σύκας σημείωσε πως ο Δήμος Λεμεσού τα τελευταία 20 χρόνια, τουλάχιστον σε θέματα ουσίας και αρχής έχει λάβει υπόψη το δημόσιο συμφέρον. 

Κατά τη συζήτηση οι Βουλευτές του ΑΚΕΛ, Μαρίνα Νικολάου και Αντρέας Καυκαλιάς ζήτησαν αναστολή των έργων. Ο κ. Καυκαλιάς είπε ότι νιώθει ότι επιβεβαιώνεται η αναγκαιότητα για αναστολή των έργων μετά την συζήτηση αλλά και ότι δεν έχει πειστεί με το επιχείρημα ότι η διαβούλευση θα γίνει στη φάση του διαχειριστικού σχεδίου (master plan). 

Σε γραπτή της δήλωση, η κ. Νικολάου εξέφρασε εξάλλου στήριξη στην αναβάθμιση του Δημόσιου Κήπου «με τρόπο ωστόσο που να διασφαλίζει ότι ο φυσικός πλούτος δεν αλλοιώνεται και που να σέβεται την ιστορική σημασία που έχει ο Δημόσιος Κήπος για την πόλη». «Μέσα από τη συζήτηση αναδείχθηκε επιτακτικά η ανάγκη για αναστολή των εργασιών για τον παιδότοπο στο Δημόσιο Κήπο Λεμεσού και την άμεση διεξαγωγή δημόσιας διαβούλευσης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τους δημότες» είπε και κάλεσε το Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο Λεμεσού να αφουγκραστούν τις ανησυχίες που διατυπώνονται «και με πλήρη διαφάνεια να διεξαχθεί δημόσιος διάλογος για τον γενικό σχεδιασμό αναβάθμισης του Δημόσιου Κήπου». 

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Πανίκος Λεωνίδου, είπε ότι θα επιδιώξει συνάντηση με τον Δήμαρχο Λεμεσού για να δει αν υπάρχει κάποιος τρόπος για «ένα πάντρεμα» αυτής της απαίτησης και της θέλησης του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία είπε, δεν μπορεί να αγνοηθεί, αφού ήταν μία ομόφωνη απόφαση. 

Η κ. Ατταλίδου, σε δηλώσεις της μετά τη συνεδρία ανέφερε ότι υπάρχουν τεράστιες αντιδράσεις και από οργανωμένα σύνολα και πολίτες Λεμεσού οι οποίοι είναι κάθετα ενάντια σε αυτό το έργο γιατί δεν έγινε καμία διαβούλευση. «Από ό,τι ακούσαμε παραβιάζονται όλες οι νομοθεσίες που έχουν σχέση με την διαβούλευση», πρόσθεσε. Είπε ακόμα ότι το δεύτερο ζήτημα που εξετάστηκε είναι ότι ο παιδότοπος είναι μερος του Δημόσιου Κήπου, «και τώρα μας είπαν ότι υπάρχει ένα πολεοδομικό σχέδιο master plan, και το οποίο θα ξαναξεσκονίσουμε», προσθέτοντας ότι τα μαστερ πλαν δεν γίνονται χωρίς την συμβολή των πολιτών, αλλά με διαβούλευση, όχι μόνο με τους πολίτες αλλά και με οργανωμένα σύνολα. 

«Ο δημόσιος Κήπος της Λεμεσού είναι ένα ιστορικό μνημείο» είπε η Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, προσθέτοντας ότι το Δημοτικό Συμβούλιο και ο Δήμαρχος πρέπει «να σταματήσουν άμεσα τα έργα και επιτέλους να αφουγκραστούν τους πολίτες». Έθεσε και το θέμα των ιδιωτικών δωρεών και είπε ότι δεν μπορεί καμία δωρεά να συνοδεύεται με απαίτηση του δωρητή να αποφασίζει και ο ίδιος την αισθητική του έργου που χορηγεί. Είπε ότι θεωρεί ότι πρέπει να υπάρχουν κανονισμοί για το θέμα των δωρεών και ότι προτίθεται και φέρει το θέμα αυτό στη Βουλή. Χαιρέτισε το γεγονός ότι ήδη μία πολιτική ομάδα έχει αποσύρει τη στήριξη της στο έργο και ζητά να ανασταλούν τα έργα. 

Απαντώντας στις επικρίσεις, ο κ. Νικολαΐδης είπε ότι ο δημοκρατικός διάλογος επιβάλλεται, αλλά ο συγκεκριμένος «είχε το στίγμα υπερβολών». Πρόσθεσε ότι έχουν λεχθεί αρκετές ανακρίβειες, και, ότι δεν θα χρησιμοποιηθεί κανένα πλαστικό στον παιδότοπο, ενώ δεν έχει κοπεί ούτε ένα δέντρο. Είπε ακόμη ότι κανένας δεν μπορεί να στερήσει από ένα Δημοτικό Συμβούλιο το δικαίωμα να κάνει ένα παιδότοπο. Ερωτηθείς από τον κ. Καυκαλιά να ξεκαθαρίσει αν θα ανασταλούν οι εργασίες, ο κ. Νικολαΐδης είπε ότι έχει γίνει σχετικό αίτημα προς το Διοικητικό Δικαστήριο και ότι υπήρξε απόφαση ότι δεν συντρέχουν λόγοι για αναστολή των εργασιών.

Επερχόμενες αυξήσεις σε λογαριασμό κατανάλωσης νερού και αποχετευτικά τέλη 

Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκαν οι επερχόμενες αυξήσεις σε λογαριασμό κατανάλωσης νερού και αποχετευτικά τέλη, τις οποίες εξήγγειλε το Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας Λευκωσίας.  

Στο πλαίσιο της συζήτησης η Επιτροπή ενημερώθηκε από τους εκπροσώπους των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών για τις εξαγγελθείσες επερχόμενες αυξήσεις σε λογαριασμό κατανάλωσης νερού και αποχετευτικά τέλη στη Λευκωσία, καθώς και τους λόγους για τους οποίους κρίθηκαν οι εν λόγω αυξήσεις αναγκαίες. Συναφώς, η εκπρόσωπος εμπλεκόμενου φορέα αναφέρθηκε στις οικονομικές δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Κύπριοι καταναλωτές ως αποτέλεσμα των συνεχών αυξήσεων σε προϊόντα και υπηρεσίες στην αγορά. 

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου: 

Ο περί Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022 

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η ρύθμιση του κενού που παρουσιάζεται στο θέμα της Προεδρίας του Προσωρινού Συντονιστικού Συμβουλίου στην Επαρχία Αμμοχώστου, το οποίο συστήνεται δυνάμει του άρθρου 102 του βασικού νόμου με σκοπό καθήκοντα Προέδρου του εν λόγω Συμβουλίου, να εκτελεί ο δήμαρχος του μεγαλύτερου πληθυσμιακά δήμου. 

Η Επιτροπή άκουσε τις απόψεις των εκπροσώπων των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών και των εμπλεκόμενων φορέων και αποφάσισε όπως συνεχίσει τη συζήτηση επί του νομοσχεδίου σε επόμενη συνεδρία της. 

Ο περί Δήμων (Τροποποιητικός) (Αρ. 9) Νόμος του 2022 

Ο περί Κοινοτήτων (Τροποποιητικός) (Αρ. 3) Νόμος του 2022 

Ο περί Δήμων (Τροποποιητικός) (Αρ. 10) Νόμος του 2022 

Ο περί Κοινοτήτων (Τροποποιητικός) (Αρ. 4) Νόμος του 2022 

Η Επιτροπή εξέτασε της πιο πάνω προτάσεις νόμου σκοπός των οποίων είναι: 

(α) η τροποποίηση του περί Δήμων Νόμου, ώστε να δύναται το συμβούλιο δήμου να χορηγεί, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, κατόπιν αίτησης του ενδιαφερόμενου προσώπου, άδεια λειτουργίας υποστατικού το οποίο χρησιμοποιείται ως κέντρο αναψυχής, χωρίς την προσκόμιση των προβλεπόμενων στην ισχύουσα νομοθεσία πιστοποιητικών του Τμήματος Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και των Υγειονομικών Υπηρεσιών και 

(β) η τροποποίηση του περί Δήμων Νόμου, ώστε οι τριετείς άδειες λειτουργίας υποστατικών τα οποία χρησιμοποιούνται ως κέντρα αναψυχής να δύναται να ανανεώνονται κάθε τρία χρόνια, κατόπιν αίτησης του ενδιαφερόμενου προσώπου, χωρίς την προσκόμιση εκ νέου των προβλεπόμενων στην ισχύουσα νομοθεσία εγγράφων και πιστοποιητικών για σκοπούς έκδοσης των εν λόγω αδειών, όπως είναι μεταξύ άλλων τα πιστοποιητικά τα οποία εκδίδονται από το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών, την Πυροσβεστική Υπηρεσία και τις Υγειονομικές Υπηρεσίες. 

Η Επιτροπή άκουσε τις απόψεις των εκπροσώπων των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών και των εμπλεκόμενων φορέων και αποφάσισε όπως συνεχίσει τη συζήτηση επί του νομοσχεδίου σε επόμενη συνεδρία της. 

NomoplatformΚΥΠΕ-ΓΤΒ 

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις ΤΑ, ανησυχία για μείωση αποθεματικού Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 28/03/2024, υπερψήφισε αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την τοπική αυτοδιοίκηση, καθώς και τους προϋπολογισμούς των ΔΕΦΑ, ΑΠΕ/ΕΞΕ και ΡΙΚ.   Αναλυτικά τα σχέδια νόμου που υπερψηφίστηκαν:  Ο περί Δήμων (Τροποποιητικός), ο περί Αρχείου Πληθυσμού (Τροποποιητικός) (Aρ. 2) και ο περί Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης (Τροποποιητικός) Νόμος του