Επιτροπή Εργασίας: Νομοσχέδιο για αύξηση της άδειας μητρότητας

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Την ερχόμενη Τρίτη στην Επιτροπή Εργασίας της Βουλής θα συζητηθεί με την μορφή του κατεπείγοντος το νομοσχέδιο για αύξηση της άδειας μητρότητας. Τα νομοσχέδιο για την άδεια μητρότητας και πατρότητας και την γονική άδεια παρουσιάστηκαν σήμερα στην Επιτροπή από την Υπουργό Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου.

Η Υπουργός είπε ότι με το νομοσχέδιο η άδεια μητρότητας για 2o παιδί αυξάνεται από 18 σε 22 εβδομάδες και για το 3ο σε 26 εβδομάδες. Μίλησε για πολιτική που συμφιλιώνει την επαγγελματική και οικογενειακή ζωή και πολιτική αντιμετώπισης του δημογραφικού και υπογεννητικότητας.

«Ήδη επεξεργαζόμαστε και νομοσχέδιο για την γονική άδεια όπου και οι δύο γονείς θα δικαιούνται επιπρόσθετη άδεια για ενάμιση μήνα μέχρι την ηλικία 8 ετών των παιδιών», ανέφερε.

Το νομοσχέδιο για αύξηση της άδειας μητρότητας θα περιλαμβάνει και τις μητέρες που ήδη διανύουν την άδεια μητρότητάς τους.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ανδρέας Καυκαλιάς είπε ότι η αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας και η στήριξη των οικογενειών αλλά και  η  συμφιλίωση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, επιβάλλουν ολιστικές προσεγγίσεις και πολιτικές. Είπε ότι τα νομοσχέδια είναι ένα μέτρο προς την σωστή κατεύθυνση αλλά αυτό δεν ανατρέπει τα δεδομένα.

Είπε ότι το νομοσχέδιο θα εξεταστεί με την μορφή του κατεπείγοντος και ότι επιδίωξη είναι το συντομότερο να αχθεί ενώπιον της ολομέλειας προς ψήφιση.

Αναφέρθηκε ακόμη στην πρόταση για παράταση του χρόνου για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Η περίοδος έληξε στις 20/9/2021 αλλά πολλά πρόσωπα για διάφορους λόγους δεν υπέβαλαν τις αιτήσεις τους και σε αυτές τις συνθήκες η παράταση είναι προς την σωστή κατεύθυνση και θα βοηθήσει και το κράτος και τους πολίτες.

Η Σάββια Ορφανίδου του ΔΗΣΥ μίλησε για συνολική κοινωνική πολιτική εκ μέρους της Κυβέρνησης και εξισορρόπηση της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής και διευκόλυνση των νεαρών ζευγαριών. Είπε ακόμη ότι αντιμετωπίζεται η υπογεννητικότητα και το δημογραφικό.

Ο Πανίκος Λεωνίδου του ΔΗΚΟ είπε ότι το νομοσχέδιο κινείται προς την ορθή κατεύθυνση και ενισχύει την κοινωνική πολιτική του κράτους. Είπε ότι το κόμμα του το χαιρετίζει και θα προσπαθήσει να ρυθμίσει κάποια ζητήματα ακόμη περισσότερο.

Από την ΕΔΕΚ ο Ανδρέας Αποστόλου είπε ότι τα νομοσχέδια είναι στο πλαίσιο της πολιτικής για στήριξη νεαρών μητέρων και οικογενειών και ότι την Τρίτη θα συζητηθεί στην Επιτροπή και θα πάει άμεσα προς ψήφιση.

Είπε πάντως ότι η στήριξη των οικογενειών δεν τελειώνει με αυτές τις άδειες και ότι απαιτείται εθνικός σχεδιασμός και ολιστική στρατηγική.

Ο Μαρίνος Μουσιούττας της ΔΗΠΑ – Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων είπε ότι τα νομοσχέδια είναι προς την σωστή κατεύθυνση και στη βάση ευρωπαϊκών οδηγιών και ότι θα διεξαχθεί διάλογος για εμπλουτισμό τους. Είπε επίσης ότι το Υπουργείο Εργασίας διαχρονικά προσπαθεί να βοηθήσει τις οικογένειες και να σμικρύνει το πρόβλημα της υπογεννητικότητας.

Πηγή – ΚΥΠΕ

Δείτε Περισσότερα

Άλλες ειδήσεις

Νομοσχέδιο για πειθαρχική δίωξη δημόσιων υπαλλήλων σε περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης και παρενόχλησης λόγω φύλου

Νομοσχέδιο που να επιτρέπει την πειθαρχική δίωξη δημόσιων υπαλλήλων σε περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης και παρενόχλησης λόγω φύλου, αναμένεται να κατατεθεί στις 3/12/2021 στην Ολομέλεια της Βουλής. Αναλυτικά οι νομοθεσίες: Βασική νομοθεσία: Ο περί Δημόσιας Υπηρεσίας Νόμος του 1990 (1/1990) ΜΕΡΟΣ VII ΠΕIΘΑΡΧIΚΟΣ ΚΩΔIΚΑΣ Πειθαρχικά παραπτώματα 73.-(1) Δημόσιoς υπάλληλoς υπόκειται σε πειθαρχική δίωξη: (α) Αv διαπράξει

Πρόγραμμα

Ημερήσιο πρόγραμμα Κοινοβουλευτικών Επιτροπών ημερομηνίας 3/12/2021

Το ημερήσιο πρόγραμμα των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών έχει ως εξής: Παρασκευή 3/12/2021 Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού, 8:15 π.μ.. Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως, (εκκρεμεί ανάρτηση ημερήσιας διάταξης) Επίσκεψη Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού στην επαρχία Λάρνακας, στη Βιοτεχνική Ζώνη Λιβαδιών, 8:30 π.μ.. Ολομέλεια της Βουλής, 12:00 μ.. Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά