Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 02/05/2023, πραγματοποίησε συνάντηση με την Υφυπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας για ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων σε θέματα της αρμοδιότητας της Επιτροπής.
Κατά μέσο όρο 1500 άτομα εξυπηρετεί καθημερινά η γραμμή 1450
Το έργο που έχει παραχθεί μέχρι στιγμής στο Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας συζήτησε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας, παρουσία της αρμόδιας Υφυπουργού, Μαριλένας Ευαγγέλου. Στη συνεδρία έγινε λόγος για το τηλεφωνικό κέντρο 1450, που εξυπηρετεί κατά μέσο όρο 1500 άτομα καθημερινά, και την ανάγκη ψηφιακής αναβάθμισης του Υφυπουργείου.
Σε δηλώσεις της μετά το τέλος της συνεδρίας, η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας, Μαριλένα Ευαγγέλου, ανέφερε ότι εκ της αποστολής του το Υφυπουργείο είναι προσηλωμένο στην προώθηση πολιτικών αρωγής, κοινωνικής στήριξης, ενσωμάτωσης και συμπερίληψης. Ακόμη, εξήγησε ότι το Υφυπουργείο εκ της φύσεώς του ασχολείται και εξατομικευμένα με περιπτώσεις σε καθημερινή βάση, διευκρινίζοντας ότι υπάρχει ομαδοποίηση ζητημάτων.
Σε επίπεδο εξυπηρέτησης, σημείωσε η κ. Ευαγγέλου, μέσω του τηλεφωνικού κέντρου 1450 μέχρι τις 25 Απριλίου ελήφθησαν 33.500 τηλεφωνήματα και εξυπηρετήθηκαν 25.500 κλήσεις. Ο χρόνος αναμονής μειώθηκε κάτω από το 1 λεπτό και εξυπηρετούνται κατά μέσο όρο 1500 άτομα καθημερινά, πρόσθεσε.
«Ταυτόχρονα, η λειτουργία 8 σημείων εξυπηρέτησης επιδομάτων πρόνοιας έχει συμβάλει σημαντικά στην αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των πολιτών», επεσήμανε. «Επιζητείται η προσωπική επαφή ακόμα και για πιο απλές διαδικασίες, και γι’ αυτό ο στόχος μας είναι η ενίσχυση των σημείων εξυπηρέτησης», είπε.
Παράλληλα, η κ. Ευαγγέλου ανέφερε ότι το Υφυπουργείο εργάζεται προς την κατεύθυνση της αναβάθμισης της ψηφιοποιημένης εξυπηρέτησης. «Έχουμε αντιληφθεί σαφώς καλύτερα αυτά που πρέπει να γίνουν ώστε να καταστούμε πιο φιλικοί ψηφιακά απέναντι στα ΑμεΑ», σημείωσε, προσθέτοντας ότι έχει ήδη κάνει μια προκαταρκτική επαφή με τον Υφυπουργό Καινοτομίας, ο οποίος βάζει ψηλά το θέμα στην ατζέντα.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής ΑΚΕΛ Αντρέας Καυκαλιάς, σε γραπτή του δήλωση επεσήμανε πως βγήκαν στην επιφάνεια οι δυσλειτουργίες, οι παθογένειες, οι αδυναμίες ενός συστήματος, που δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες της κοινωνίας.
Επιβάλλονται ριζοσπαστικές αλλαγές, ούτως ώστε να αντιμετωπιστούν τα κενά, οι ανεπάρκειες και οι καθυστερήσεις που σήμερα ταλαιπωρούν τους πολίτες. Ως Επιτροπή θα επανερχόμαστε, θα συνεχίσουμε να συζητούμε και να πιέζουμε μέχρι να δούμε και στην πράξη μέτρα που θα διασφαλίζουν ένα πραγματικό κράτος πρόνοιας.
Μιλώντας μετά το πέρας της συνεδρίας της Επιτροπής, ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ – Συνεργασία, Μαρίνος Μουσιούττας, ανέφερε ότι έχει λειτουργήσει η γραμμή 1450 και η Υφυπουργός είπε ότι λειτουργεί πιλοτικά για δύο μήνες, ότι για 17 μέρες λειτουργίας μέχρι 25 Απριλίου έχει πάρει 33, 5 χιλιάδες κλήσεις, από τις οποίες απαντήθηκαν οι 22,5 χιλιάδες αφού οι υπόλοιπες ήταν επαναληπτικές. Πρόσθεσε ότι γίνονται 1500 κλήσεις την ημέρα και ένας μεγάλος αριθμός από αυτά εξυπηρετείται από τους λειτουργούς του Υφυπουργείου. Πρόσθεσε ότι 75-80% των κλήσεων αφορούν επιδόματα του Τμήματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Ο κ. Μουσιούττας είπε ότι υπάρχει όντως μια βελτίωση σε σχέση με το τι υπήρχε προηγουμένως, η οποία ωστόσο θα πρέπει να συνεχιστεί, κάτι που, όπως είπε, αναγνωρίζεται και από το Υφυπουργείο.
Όσον αφορά το θέμα αναπροσαρμογής των επιδομάτων ανέφερε ότι γίνεται μελέτη για εξορθολογισμό τους λαμβάνοντας υπ’ όψιν το νέο κόστος ζωής, αφού είχαν αναπροσαρμοστεί για τελευταία φορά το 2014.
Σημείωσε ακόμα ότι αναφέρθηκε στην ψηφιοποίηση του Υφυπουργείου για να γίνει πιο βατή και πιο γρήγορη η λειτουργία των τμημάτων και η εξυπηρέτηση του κόσμου και στην ανάγκη πλήρωσης κενών θέσεων εκεί και όπου υπάρχουν.
Χαιρέτισε την προσπάθεια που γίνεται διαχρονικά και είπε ότι το Υφυπουργείο έχει να κάνει άμεσα με τον κόσμο και οφείλει να έχει επικοινωνία και αμεσότητα ώστε ο κόσμος να παίρνει έγκαιρα αυτά που δικαιούται.
Επιπρόσθετα, η Επιτροπή εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου:
Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η παροχή στους εργοδοτούμενους δικαιώματος πληρωμής από το Ταμείο Αφερεγγυότητας, στην περίπτωση που η απασχόληση τους τερματίζεται πριν ο εργοδότης τους καταστεί αφερέγγυος, αλλά κατά τον τερματισμό της έχει αρχίσει η διαδικασία πτώχευσης του εργοδότη, ο οποίος τελικά καθίσταται αφερέγγυος.
Περαιτέρω, παρέχεται στους εργοδοτούμενους δικαίωμα πληρωμής από το Ταμείο Αφερεγγυότητας όταν η απασχόληση τερματίστηκε μετά το διορισμό παραλήπτη ή διαχειριστή και πιστοποιείται ότι ο εργοδότης έπαυσε να διεξάγει οποιαδήποτε εργασία και δεν υπάρχει ικανοποιητική περιουσία για την καταβολή των ημερομισθίων τους.
Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΕ:
Stockwatch: Με κομπόδεμα €300 εκατ. το Ταμείο Αφερεγγυότητας
Ο περί Ιδιωτικών Γραφείων Εξεύρεσης Εργασίας (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022
Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η εισαγωγή διατάξεων στον βασικό Νόμο προς ενίσχυση της παροχής υπηρεσιών υψηλής ποιότητας εκ μέρους των ιδιωτικών γραφείων εξεύρεσης εργασίας και τη διασφάλιση της μεγαλύτερης δυνατής προστασίας τόσο προς τους εργοδότες, όσο και προς τα άτομα που αναζητούν εργασία και συναλλάσσονται με τα γραφεία αυτά, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη δημιουργίας ενός περιβάλλοντος για εφαρμογή των προνοιών της Σύμβασης 181 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας.
Nomoplatform-ΚΥΠΕ