Επιτροπή Εργασίας: Εκσυγχρονισμός κανονιστικού πλαισίου επιθεώρησης εξοπλισμών και εργασιακό καθεστώς εκπαιδευτικών αγοράς υπηρεσιών

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

H Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 10/05/2022, εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου:

Ο περί Εργοστασίων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022

Οι περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία (Συστήματα Ρευστών) Κανονισμοί του 2022

Η Επιτροπή συνέχισε τη συζήτηση των πιο πάνω σχεδίων νόμου μέσω των οποίων προτείνεται η κατάργηση των σχετικών αναχρονιστικών προνοιών του περί Εργοστασίων Νόμου και επιδιώκεται ο εκσυγχρονισμός του κανονιστικού πλαισίου για την περιοδική επιθεώρηση των εξοπλισμών υπό πίεση, περιλαμβάνοντας, εκτός από εξοπλισμό που επιθεωρούνταν από το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας (ατμολέβητες, ατμοδέκτες και αεροθάλαμους), και άλλα συστήματα ρευστών υψηλής επικινδυνότητας (π.χ. δεξαμενές αερίων και δίκτυα εύφλεκτων, περιλαμβανομένου του φυσικού αερίου).

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή συζήτησε το ακόλουθο θέμα:

Το εργασιακό καθεστώς των εκπαιδευτικών που εργοδοτούνται με αγορά υπηρεσιών από το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας

Η Επιτροπή συνέχισε τη συζήτηση του πιο πάνω θέματος μέσω του οποίου εξετάστηκε το εργασιακό καθεστώς των εκπαιδευτικών που εργοδοτούνται με αγορά υπηρεσιών από το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής του ΑΚEΛ Αντρέας Καυκαλιάς, ανέφερε στις δηλώσεις του μετά τη συνεδρία, ότι «δυστυχώς δεν υπήρξε αναμενόμενη πρόοδος», αναγνώρισε ως θετικό σημείο, όμως, τη θετική πρόθεση της κυβερνητικής εξουσίας για εξεύρεση λύσεων. Σημείωσε πάντως ότι χρειάζονται πράξεις και αποφάσεις.

«Δεν υπάρχει άνεση χρόνου και πρέπει να γίνουν πολλά σε μικρό χρονικό διάστημα, δεν υπάρχει η πολυτέλεια της χαλάρωσης και δεν επιτρέπεται να αφήσει κανείς αυτό το θέμα να εκκρεμεί και να το βρούμε ξανά μπροστά μας με την ερχόμενη σχολική χρονιά», είπε ο κ. Καυκαλιάς.

Ανέφερε, ακόμα ότι ορίστηκε νέα συνεδρίαση για το θέμα στις 7 Ιουνίου, ώστε να κατατεθούν τελικές αποφάσεις από πλευράς Υπουργείου, μετά και από την εξέλιξη της διαβούλευσης με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, ώστε να ακυρωθεί το καθεστώς αγοράς υπηρεσιών και θα αποκατασταθεί η εργασιακή σχέση εργοδότη εργοδοτουμένου.

Τέλος, ο κ. Καυκαλιάς δήλωσε ότι παράλληλα πρέπει οριστικοποιηθεί και η ημερομηνία έναρξης των προγραμμάτων κατά τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά. «Είναι απαράδεκτο να ξεκινά η σχολική χρονιά στις αρχές του Σεπτέμβρη, ενώ τα Κρατικά Ινστιτούτα επιμόρφωσης να αρχίζουν τη λειτουργίας τους στο τέλος του Οκτώβρη», είπε και εξήγησε ότι αναμένονται συγκεκριμένες αποφάσεις και γι’ αυτό το ζήτημα, σε ένα πλαίσιο «που και η λογική το επιβάλλει, και οι εκπαιδευτικές ανάγκες το απαιτούν».

Η Βουλεύτρια του ΔΗΣΥ Φωτεινή Τσιρίδου, είπε ότι το κόμμα της τρέφει σεβασμό για τους εργαζόμενους στον χώρο της εκπαίδευσης, καθώς έχει «μεγάλο όραμα σε σχέση με το εκπαιδευτικό σύστημα της Κύπρου» και πρόσθεσε ότι για να πάει η κοινωνία μπροστά πρέπει να έχει και ικανοποιημένους εκπαιδευτικούς, και ικανοποιημένους γονείς και παιδιά.

Ανέφερε ότι, αν και εκκρεμεί σχετικά με το θέμα δικαστική προσφυγή, ασκούνται πιέσεις προς κάθε κατεύθυνση, ώστε να προχωρήσει η ετοιμασία σχετικής πρότασης από το Υπουργείο Παιδείας, παράλληλα με την εξέταση της προσφυγής. «Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για την ξεκάθαρη πολιτική βούληση από το Υπ. Παιδείας για να βρεθεί άμεσα λύση» για την εργοδότηση των εκπαιδευτικών, είπε η κ. Τσιρίδου.

Εξέφρασε, επίσης, ικανοποίηση για την πρόοδο που έγινε τον Απρίλιο σε επίπεδο διαβουλεύσεων, αν και δεν ενημερώθηκε η Επιτροπή για το περιεχόμενο των διαβουλεύσεων και του κειμένου στο οποίο φαίνεται να καταλήγουν οι δύο πλευρές, λόγω προβλήματος υγείας του επικεφαλής για τον χειρισμό του θέματος, όπως είπε.

«Έχουμε θέσει χρονοδιάγραμμα για να φέρουμε ξανά το θέμα στην Επιτροπή για να το μελετήσουμε και να ενημερωθούμε για τη συμφωνία στην οποία θα καταλήξουν οι δύο πλευρές, σε συνεργασία και με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις», κατέληξε.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ανδρέας Αποστόλου, ανέφερε ότι είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι ακόμα συνεχίζεται η συζήτηση για το αυτονόητο, όπως είπε, δηλαδή την απασχόληση αυτών των ανθρώπων με καθεστώς εργοδότη-εργοδοτούμενου.

Δήλωσε ότι το θέμα έχει εξαντληθεί στην Επιτροπή και πρόσθεσε ότι, αν και δεν υπήρξε η αναμενόμενη πρόοδος, δόθηκαν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και δεσμεύσεις από πλευράς Υπ. Παιδείας. «Κατανοώντας κάποια από τα θέματα που προέκυψαν, εγγράψαμε ξανά το θέμα για τις αρχές Ιουνίου, με την ευχή να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις», είπε, λέγοντας ότι δίνεται ο απαραίτητος χρόνος για να ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις με το Υπουργείο Παιδείας.

«Όσοι πιστεύουμε στην ανάγκη το κράτος να ενισχύει και τις απογευματινές και άλλες δραστηριότητες των μαθητών, πέραν του σχολικού ωραρίου, πρέπει να αντιληφθούμε ότι για να παρέχουμε ποιοτικές υπηρεσίες στα παιδιά μας, πρέπει οι άνθρωποι που στελεχώνουν αυτές τις δομές, να έχουν ένα αξιοπρεπές πλαίσιο εργασίας», είπε.

Nomoplatform-ΚΥΠΕ-ΓΤΒ

Δείτε Περισσότερα

Μεταφορών

Το εργοτάξιο Α φάσης δρόμου Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς, επισκέφθηκε η Επιτροπή Μεταφορών

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, στις 12/04/2024, πραγματοποίησε επίσκεψη στην υπέργεια διάβαση επί της Λεωφόρου Τάσσου Παπαδόπουλου παρά τω Γυμνάσιο Αποστόλου Παύλου, στην οδική συμβολή «Βιοφώς» στον Δυτικό παρακαμπτήριο δρόμου Πάφου, στη «Διπλαρκάτζια» στον Δήμο Πάφου, στον δρόμο Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς παρά την κοινότητα Καλλέπεια και στα γραφεία του Κοινοτικού Συμβουλίου Αργάκας για ενημέρωση σχετικά

Αποφάσεις Ολομέλειας

Παραμένει στα €300 το εξώδικο για στάθμευση σε ΑμεΑ, στην επαρχία που διαπράχθηκε θα εκδικάζεται αδίκημα

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/04/2024, καταψήφισε την αύξηση του εξώδικου προστίμου που προβλέπεται για το αδίκημα της στάθμευσης οχήματος σε χώρους για άτομα με αναπηρίες και υπερψήφισε νόμο σύμφωνα με τον οποίο ποινική υπόθεση θα εκδικάζεται μόνο από το δικαστήριο της επαρχίας στην οποία διαπράχθηκε το αδίκημα. Αναλυτικά τα