Επιτροπή Εργασίας: «Αναγκαίος ο κοινωνικός διάλογος για διασφάλιση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρίες»

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Στην παρουσία εκπροσώπων του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, του Τμήματος Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών του Υπουργείου Γεωργίας και άλλων εμπλεκόμενων φορέων, συνεδρίασε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, με κύριο θέμα συζήτησης τις ρυθμίσεις σε σχέση με την αξιολόγηση και πιστοποίηση της αναπηρίας.

Μετά το πέρας της συνεδρίας, μεταξύ άλλων, ειπώθηκαν τα ακόλουθα:

Πρόεδρος Επιτροπής και βουλευτής ΑΚΕΛ κ. Άντρος Καυκαλιάς:

  • Η πρόταση νόμου η οποία κατατέθηκε από την πλειοψηφία των μελών της Κ.Ε. Εργασίας τον Απρίλιο του 2021, αποσκοπούσε στην τροποποίηση του περί ΕΕΕ Νόμου, ώστε άτομο με αναπηρία το οποίο, κατά την πρώτη αξιολόγηση από την Επιτροπή Αξιολόγησης της Αναπηρίας έχει πιστοποιηθεί με μόνιμη ή μη αναστρέψιμη αναπηρία χωρίς τη δυνατότητα αποκατάστασης ή βελτίωσης, να μην καλείται για επαναξιολόγηση της αναπηρίας σε μεταγενέστερο χρόνο για οποιοδήποτε λόγο.
  • Οι ρυθμίσεις που προβλέπονταν μέσα από την πρόταση νόμου, η οποία αρχικά αναπέμφθηκε και στη συνέχεια αναφέρθηκε από τον ΠτΔ ικανοποιούν πάγια αιτήματα του αναπηρικού κινήματος.
  • Το αρμόδιο Υπουργείο, χωρίς τον απαιτούμενο κοινωνικό διάλογο, κατέθεσε το νομοσχέδιο το οποίο περιλαμβάνει αυτούσιες τις εισηγήσεις που κατέθεσε και κατά τη συζήτηση της πρότασης νόμου και απορρίφθηκαν τόσο από το αναπηρικό κίνημα, όσο και από την ολομέλεια της Βουλής ομόφωνα.
  • Με αυτά υπόψη, ζητήσαμε από το αρμόδιο Υπουργείο, όπως προχωρήσει σε ουσιαστική διαβούλευση για το νομοσχέδιο που είχαμε σήμερα ενώπιον μας, σε μια προσπάθεια να διαμορφωθεί πλαίσιο που να διασφαλίζει τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες.

Πηγή – ΚΥΠΕ

Δείτε Περισσότερα

Θεσμών

Επεξεργάζεται δεδομένα σε σχέση με τον ρόλο Γ. Εισαγγελέα το Υπ. Δικαιοσύνης

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 28/02/2024, εξέτασε την Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του 2023 για την κατάσταση του κράτους δικαίου στην Κύπρο και ειδικότερα το κεφάλαιο της έκθεσης που αφορά το σύστημα απονομής δικαιοσύνης. Επεξεργάζεται δεδομένα σε σχέση με τον ρόλο Γ. Εισαγγελέα το Υπ. Δικαιοσύνης

Παιδείας

Αναγκαίος ο στρατηγικός σχεδιασμός για δημόσια πανεπιστήμια

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 28/02/2024, εξέτασε τα ακόλουθα νομοσχέδια: Ο περί Προϋπολογισμού του Πανεπιστημίου Κύπρου του 2024 Νόμος του 2024 Ο περί Προϋπολογισμού του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου του 2024 Νόμος του 2024 Η Επιτροπή εξέτασε τα πιο πάνω νομοσχέδια σκοπός των οποίων είναι: (α) η έγκριση πληρωμής