Επιτροπή Εργασίας: «Αναγκαίος ο κοινωνικός διάλογος για διασφάλιση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρίες»

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Στην παρουσία εκπροσώπων του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, του Τμήματος Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών του Υπουργείου Γεωργίας και άλλων εμπλεκόμενων φορέων, συνεδρίασε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, με κύριο θέμα συζήτησης τις ρυθμίσεις σε σχέση με την αξιολόγηση και πιστοποίηση της αναπηρίας.

Μετά το πέρας της συνεδρίας, μεταξύ άλλων, ειπώθηκαν τα ακόλουθα:

Πρόεδρος Επιτροπής και βουλευτής ΑΚΕΛ κ. Άντρος Καυκαλιάς:

  • Η πρόταση νόμου η οποία κατατέθηκε από την πλειοψηφία των μελών της Κ.Ε. Εργασίας τον Απρίλιο του 2021, αποσκοπούσε στην τροποποίηση του περί ΕΕΕ Νόμου, ώστε άτομο με αναπηρία το οποίο, κατά την πρώτη αξιολόγηση από την Επιτροπή Αξιολόγησης της Αναπηρίας έχει πιστοποιηθεί με μόνιμη ή μη αναστρέψιμη αναπηρία χωρίς τη δυνατότητα αποκατάστασης ή βελτίωσης, να μην καλείται για επαναξιολόγηση της αναπηρίας σε μεταγενέστερο χρόνο για οποιοδήποτε λόγο.
  • Οι ρυθμίσεις που προβλέπονταν μέσα από την πρόταση νόμου, η οποία αρχικά αναπέμφθηκε και στη συνέχεια αναφέρθηκε από τον ΠτΔ ικανοποιούν πάγια αιτήματα του αναπηρικού κινήματος.
  • Το αρμόδιο Υπουργείο, χωρίς τον απαιτούμενο κοινωνικό διάλογο, κατέθεσε το νομοσχέδιο το οποίο περιλαμβάνει αυτούσιες τις εισηγήσεις που κατέθεσε και κατά τη συζήτηση της πρότασης νόμου και απορρίφθηκαν τόσο από το αναπηρικό κίνημα, όσο και από την ολομέλεια της Βουλής ομόφωνα.
  • Με αυτά υπόψη, ζητήσαμε από το αρμόδιο Υπουργείο, όπως προχωρήσει σε ουσιαστική διαβούλευση για το νομοσχέδιο που είχαμε σήμερα ενώπιον μας, σε μια προσπάθεια να διαμορφωθεί πλαίσιο που να διασφαλίζει τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες.

Πηγή – ΚΥΠΕ

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Αλλαγές Επαρχιακών Οργανισμών, πολιτογραφήσεις αλλοδαπών, κανονισμοί ΚΦΙΚΒ, διορισμοί δημοσίου και ποινικοποίηση ψευδών καταθέσεων

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 16/05/2024, υπερψήφισε αλλαγές για τους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης, τις πολιτογραφήσεις αλλοδαπών, τους κανονισμούς του ΚΦΙΚΒ, τις γραπτές εξετάσεις διορισμού στη δημόσια υπηρεσία για τις κλίμακες Α9 και Α11, καθώς και την ποινικοποίηση των ψευδών καταθέσεων στην Αρχή Διερεύνησης Παραπόνων κατά της Αστυνομίας.  Αναλυτικά τα σχέδια

Ελέγχου

Ξεκινά η σύνταξη νομοσχεδίου για εκσυγχρονισμό της ΝΥ, είπε ο Υπ. Δικαιοσύνης

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 16/05/2024, εξέτασε την ακόλουθη ειδική έκθεση: Ειδική Έκθεση 19.3.2024 (ΥΔΔΤ/01/2024)-Έλεγχος Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ξεκινά η σύνταξη νομοσχεδίου για εκσυγχρονισμό της ΝΥ, είπε ο Υπ. Δικαιοσύνης Έχει ολοκληρωθεί η μελέτη και ξεκινά η σύνταξη σχετικού νομοσχεδίου για τον