Επιτροπή Ενέργειας: Προβλήματα βιομηχανικών περιοχών Πάφου, στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο για πνευματικά δικαιώματα

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 13/09/2022, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: 

Γενικά και ειδικά προβλήματα σε κάθε βιομηχανική και βιοτεχνική περιοχή στην Κύπρο 

Η Επιτροπή άρχισε τη συζήτηση του πιο πάνω θέματος, παρουσία κυβερνητικών αρμοδίων και εκπροσώπων των εμπλεκόμενων φορέων, στο πλαίσιο του οποίου εξετάστηκαν τα προβλήματα που παρουσιάζονται στη Βιομηχανική Περιοχή Β΄ Αγίας Βαρβάρας, στη Βιομηχανική Ζώνη Αγίας Βαρβάρας και στη Βιομηχανική Περιοχή Πάφου (Μεσόγης).  

Η Επιτροπή ενημερώθηκε για τις ενέργειες των αρμοδίων αναφορικά με την επίλυση των προβλημάτων που παρουσιάζονται στις πιο πάνω βιομηχανικές περιοχές. Ειδικότερα, η Επιτροπή ενημερώθηκε, μεταξύ άλλων, για την ανάπτυξη του οδικού δικτύου, τη δημιουργία της απαραίτητης σήμανσης και την πορεία υλοποίησης της απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για μετακίνηση των κτηνοτροφικών μονάδων που λειτουργούν στη Βιομηχανική Περιοχή Β΄ Αγίας Βαρβάρας, για την πορεία εγκατάστασης ενός επιπλέον υποσταθμού της ΑΗΚ στη Βιομηχανική Ζώνη Αγίας Βαρβάρας, καθώς και για την πορεία κατασκευής της γέφυρας στην περιοχή Τρεμιθούσας, σκοπός της οποίας είναι η διασύνδεση της βιομηχανικής περιοχής στην εν λόγω περιοχή με τη βιομηχανική περιοχή Μεσόγης.  

Η Επιτροπή ζήτησε όπως επισπευσθούν οι διαδικασίες διαβούλευσης για την επίλυση των προαναφερθέντων προβλημάτων και αποφάσισε τη συνέχιση της συζήτησης του θέματος σε επόμενη συνεδρία της. 

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Χαράλαμπος Πάζαρος είπε πως έλαβε πρωτοβουλία και πραγματοποίησε κατ’ ιδίαν συσκέψεις από κοινού με τον Βουλευτή και πρόεδρο της Επιτροπής, Κυριάκο Χατζηγιάννη, με επιχειρηματίες των βιομηχανικών περιοχών Αγίας Βαρβάρας και Μεσόγης στην Πάφο. 

Είπε πως προηγήθηκε συνεχής επικοινωνία με κάθε κυβερνητικό τμήμα που φέρει ευθύνη επίλυσης προβλημάτων, προκειμένου τα αρμόδια τμήματα να παραστούν στη σημερινή συνεδρίαση, με προτάσεις και λύσεις. 

Ο κ. Πάζαρος είπε πως τα προβλήματα που συζητήθηκαν αφορούν αφενός στην επανέναρξη των εργασιών κατασκευής γέφυρας διασύνδεσης της βιομηχανικής Μεσόγης με την βιομηχανική περιοχή Τρεμιθούσας. Το Τμήμα Δημοσίων Έργων, είπε, επέσπευσε τις διαδικασίες και ανέφερε στην Επιτροπή πως η μελέτη του πολιτικού μηχανικού είναι προς το τέλος της και μόλις παραλάβουν και τις υπόλοιπες μελέτες, θα προκηρυχθούν οι προσφορές. 

Άλλο πρόβλημα αφορά τον υφιστάμενο υποσταθμό της ΑΗΚ στη βιομηχανική περιοχή Μεσόγης, ο οποίος δεν καλύπτει τις ανάγκες σε ηλεκτροδότηση των βιομηχανιών, επομένως πρέπει να κατασκευαστεί και δεύτερος. Μετά από επαφή με την Έπαρχο Πάφου, ανέφερε ο κ. Πάζαρος, θα εκδοθεί άμεσα η σχετική άδεια οικοδομής δεύτερου σταθμού, με τον όρο όπως η ΑΗΚ προβεί σε μίσθωση του χώρου πρασίνου, κάτι που προνοείται από τη νομοθεσία, όταν αφορά το δημόσιο όφελος. 

Όσον αφορά τον υποσταθμό της ΑΗΚ στη βιομηχανική περιοχή Αγίας Βαρβάρας, ο κ. Πάζαρος είπε ότι λειτουργεί μεν, αλλά χωρίς να έχουν υλοποιηθεί οι όροι της Άδειας Οικοδομής του. Οι εκπρόσωποι της Επαρχιακής Διοίκησης Πάφου ανέφεραν πως εντός των ημερών θα εκδώσουν πιστοποιητικό με μη εξουσιοδοτημένες εργασίες, εν αναμονή της ολοκλήρωσης των όρων οικοδομής, δηλαδή της κατασκευής πεζοδρομίων, των οδικών σημάνσεων και του επιπλέον φωτισμού. 

Επιπλέον, ο κ. Πάζαρος είπε πως τη συζήτηση απασχόλησε η μετακίνηση των κτηνοτροφικών μονάδων της Αγίας Βαρβάρας σε μη κατοικημένη περιοχή με κόστος του αρμόδιου Υπουργείου. Η παρουσία της κτηνοτροφικής μονάδας, πέραν της γενικής ακαλαισθησίας, εμποδίζει την οικιστική ανάπτυξη στην περιοχή. Σημείωσε πως σε επικοινωνία που είχε με τον Υπουργό Γεωργίας, η εισήγηση αυτή προτάθηκε και παλαιότερα και υπάρχει θετική ανταπόκριση, με το κόστος μετακίνησης να υπολογίζεται σε 5 εκ. ευρώ. 

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Βαλεντίνος Φακοντής είπε πως στην Επιτροπή έχουν τεθεί τα τεχνικά προβλήματα όπως οι σημάνσεις, η αναβάθμιση του ηλεκτρικού δικτύου, η καθαριότητα, όμως τα πιο σημαντικά ζητήματα που έχουν μείνει στάσιμα, όπως είπε, είναι η γέφυρα που συνδέει τη Μεσόγη με την Τρεμιθούσα. Οι εργασίες όπως είπε έχουν ανασταλεί από το 2012 εξαιτίας γεωτεχνικών προβλημάτων και δέκα χρόνια μετά η ανάγκη για ολοκλήρωση του έργου είναι μονόδρομος. 

Ο κ. Φακοντής είπε πως το Τμήμα Δημοσίων Έργων δήλωσε πως εντός του 2022 θα προκηρυχθούν οι προσφορές για έναρξη υλοποίησης του έργου κατασκευής της γέφυρας. 

Όσον αφορά την περιοχή της Αγίας Βαρβάρας και τα προβλήματα από τη συνύπαρξη βιομηχανικών και κτηνοτροφικών περιοχών. Η Επιτροπή, είπε, κάλεσε την εκτελεστική εξουσία να βρει λύση στο πρόβλημα μέσω διαλόγου με όλους τους αρμόδιους φορείς 

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσανθος Σαββίδης είπε πως για όλες τις πόλεις για πολλά χρόνια έχουν γίνει σοβαρά εγκλήματα γιατί δυστυχώς δεν είμαστε διορατικοί αλλά είμαστε ένα κράτος που βλέπει κοντόφθαλμα. Είπε πως ως κράτος καταστρέψαμε ολόκληρες προνομιακές οικιστικές περιοχές για να τις κάνουμε βιομηχανικές ή βιοτεχνικές ζώνες, όπως για παράδειγμα την περιοχή της Μεσόγης στην Πάφο. 

Μιλώντας στη συνέχεια για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι περιοχές αυτές, είπε πως στην επαρχία της Πάφου, η διασύνδεση της βιομηχανικής περιοχής της Μεσόγης με την Τρεμιθούσα, ένα γεφύρι που ξεκίνησε το 2012, 10 χρόνια μετά και έχει μείνει ημιτελές με αποτέλεσμα να μην υπάρχει σύνδεση μεταξύ των δύο περιοχών. 

Στη βιομηχανική περιοχή Αγίας Βαρβάρας, είπε, υπήρχε μια κτηνοτροφική περιοχή η οποία μετατράπηκε σε βιοτεχνική και υπάρχει πρόβλημα καθώς πλέον συνυπάρχουν και οι δύο ζώνες. Πρόσθεσε πως προβλήματα υπάρχουν και με το ζήτημα της σηματοδότησης των βιομηχανικών και βιοτεχνικών περιοχών. Είπε πως η Επιτροπή και οι Βουλευτές της Πάφου έχουν πάρει κάποιες δεσμεύσεις πως όλα αυτά τα προβλήματα θα επιλυθούν. «Θα τα παρακολουθούμε και ευελπιστούμε πως αυτά τα χρόνια προβλήματα θα λυθούν», είπε. 

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους στις δικές του δηλώσεις είπε πως τα προβλήματα αυτά της επαρχίας Πάφου χρονίζουν. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην μη ολοκλήρωση εδώ και πάρα πολλά χρόνια, της γέφυρας που θα συνέδεε την περιοχή της Μεσόγης με την Τρεμιθούσα, στο ελλιπές φορτίου της ΑΗΚ κυρίως στην Μεσόγη, κάτι που δεν αφήνει τους επιχειρηματίες να προβούν σε επέκταση των επιχειρήσεων τους. 

Πέραν αυτών, ο κ. Μυριάνθους αναφέρθηκε στα προβλήματα με την εγκατάσταση κτηνοτροφικών μονάδων στην βιομηχανική περιοχή της Αγίας Βαρβάρας κάτι που δημιουργεί προβλήματα ακαταστασίας. Είπε πως σήμερα δεν έχει μείνει ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τις απαντήσεις που έχουν δοθεί στη συζήτηση καθώς δεν έχουν τεθεί συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για επίλυση των προβλημάτων που εκκρεμούν. Εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει παρέμβαση των αρμόδιων Υπουργών Εμπορίου και Γεωργίας ώστε να δοθούν οι λύσεις. 

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΜΕ: 

Stockwatch: Αδιαφορία για βιομηχανικές ζώνες σε περιοχές Πάφου 

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή εξέτασε το ακόλουθο σχέδιο νόμου: 

Ο περί του Δικαιώματος Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022 

Η Επιτροπή ολοκλήρωσε, παρουσία των κυβερνητικών αρμοδίων και εκπροσώπων της Νομικής Υπηρεσίας, τη συζήτηση του πιο πάνω νομοσχεδίου, μέσω του οποίου καθορίζεται η άσκηση των αποκλειστικών δικαιωμάτων της προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας και των συγγενικών δικαιωμάτων στα ψηφιακά και διασυνοριακά περιβάλλοντα.  

Οι κυριότερες νομοθετικές ρυθμίσεις αφορούν, μεταξύ άλλων, στη χορήγηση συλλογικών αδειών, στα δικαιώματα αναμετάδοσης προγραμμάτων μέσω απευθείας διαβίβασης, στις συμβάσεις εκμετάλλευσης δημιουργών και ερμηνευτών, στα έργα εικαστικών τεχνών που έχουν καταστεί κοινό κτήμα, στην προστασία των εκδόσεων τύπου σε σχέση με επιγραμμικές χρήσεις, στη πρόσβαση και διάθεση έργων σε πλατφόρμες διάθεσης βίντεο κατά παραγγελία, στη χρήση πνευματικών δικαιωμάτων για έργα που δεν είναι διαθέσιμα στο εμπόριο, και σε νέες εξαιρέσεις στο δικαίωμα ελέγχου πνευματικής ιδιοκτησίας. 

Η Επιτροπή, αφού τοποθετήθηκε επί του τελικού κειμένου του νομοσχεδίου, αποφάσισε την προώθησή του προς ψήφιση στην Ολομέλεια του σώματος. 

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΜΕ: 

Stockwatch: Στην τελική ευθεία τα πνευματικά δικαιώματα 

Nomoplatform-ΚΥΠΕ-ΓΤΒ 

Δείτε Περισσότερα

Θεσμών

Διαφωνία στη Βουλή για πρόταση δημοσιοποίησης δωρητών Φορέα Κοινωνικής Στήριξης

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 19/06/2024, εξέτασε την ακόλουθη πρόταση νόμου: Ο περί του Ανεξάρτητου Φορέα Κοινωνικής Στήριξης (Τροποποιητικός) Νόμος του 2024 Η Επιτροπή εξέτασε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η τροποποίηση του περί Ανεξάρτητου Φορέα Κοινωνικής Στήριξης Νόμου, ώστε η επιτροπή διαχείρισης