Επιτροπή Ενέργειας: Προβλήματα πανδημίας, αντίκτυπος κυρώσεων Ρωσίας και προώθηση ΑΠΕ

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

H Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 17/05/2022, συζήτησε τα ακόλουθα θέματα:

Προβλήματα που έχουν προκύψει σε συγκεκριμένες επαγγελματικές δραστηριότητες λόγω των ειδικών μέτρων της πανδημίας

Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκαν τα προβλήματα που έχουν προκύψει σε συγκεκριμένες επαγγελματικές δραστηριότητες, όπως γυμναστήρια, εστιατόρια, κέντρα αναψυχής, σχολές χορού, κέντρα διασκέδασης, λόγω των ειδικών μέτρων για καταπολέμηση της πανδημίας και η ανάγκη ειδικής στήριξης για επιβίωσή τους.

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του Παγκυπρίου Συνδέσμου Κέντρων Διασκέδασης Νίκος Βασιλείου οι επιχειρήσεις αυτές ζητούν ένα ποσό γύρω στα 2 με 2,5 εκατομμύρια για τις ζημιές που έχουν υποστεί. Από αυτά το 30-40% αφορά τους μισθούς των εργαζομένων και τα υπόλοιπα αφορούν τρέχοντα έξοδα και ενοίκια για να διατηρηθούν οι επιχειρήσεις εν ζωή. Πρόσθεσε ότι οι απώλειες των κλάδων ξεπερνούν τα 15-20 εκ. αλλά αυτό που ζητούν είναι το minimum που δικαιούνται και τα οποία είχε εξαγγείλει ο Υπουργός Οικονομικών και δεν τήρησε την υπόσχεσή του.

Όπως είπε στην Επιτροπή από τις 62 εβδομάδες που έμειναν οι επιχειρήσεις τους κλειστές υπολείπονται 32 εβδομάδες που δεν αποζημιώθηκαν και έλαβαν συνολικά 617 χιλιάδες ευρώ. Σημείωσε επίσης ότι πολλές από τις επιχειρήσεις έχουν ήδη γονατίσει και ότι επιχειρηματίας μπήκες τρεις μήνες φυλακή γιατί δεν μπορούσε να πληρώσει τις κοινωνικές ασφαλίσεις των υπαλλήλων του το 2021, λόγω μηδενικού εισοδήματος. Έκανε λόγο για κοροϊδία και εμπαιγμό.

Εκ μέρους του Υπουργείου Οικονομικών αναφέρθηκε στην Επιτροπή ότι οι δικαιούχες επιχειρήσεις που πληρούσαν τα κριτήρια έλαβαν το ποσό της στήριξής τους και σε περιπτώσεις που δεν το έλαβαν αυτό εξετάζεται ανά περίπτωση ξεχωριστά. Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για προώθηση σχεδίων που αφορούν τις επιπτώσεις της πανδημίας λόγω και της κατάστασης με τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία.

Σε ερώτηση του Προέδρου της Επιτροπής Κυριάκου Χατζηγιάννη αν έγινε συνάντηση με το Υπουργείο Οικονομικών, όπως ζητήθηκε από τη Βουλή, αναφέρθηκε ότι καμμιά συνάντηση δεν έγινε, ενώ ο κ. Βασιλείου είπε ότι στο Υπουργείο Οικονομικών, αρνούνται να τους δουν. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, ανέφερε ότι για το ζήτημα θα κληθεί ο ίδιος ο Υπουργός Οικονομικών σε επόμενη συνεδρία της Επιτροπής.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της Επιτροπής ο Πρόεδρός της και Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Κυριάκος Χατζηγιάννης είπε ότι ενώ υπήρξε ένας υπολογισμός κοινά συμφωνημένος στη συνέχεια δεν υπήρξε εκείνη η ανταπόκριση, ώστε η βοήθεια να καλύπτει το συμφωνημένο ποσό. Εξέφρασε επίσης θλίψη που τα εμπλεκόμενα υπουργεία δεν συνδιαλέχθηκαν με τους επηρεαζόμενους για να βρουν λύση.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα έκανε λόγο για κραυγή απόγνωσης του τομέα που έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από την πανδημία. Είπε ότι οι ιδιοκτήτες των κέντρων διασκέδασης ακόμα αναμένουν τις ανταποδοτικές αποζημιώσεις που τους οφείλει το κράτος. Το χειρότερο, πρόσθεσε, είναι ότι ο εκπρόσωπος του Υπ. Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι η Κυβέρνηση, η οποία δεν προχώρησε σε διαβούλευση με τα εμπλεκόμενα μέρη, δεν πρόκειται να δώσει οποιαδήποτε επιπλέον οικονομική στήριξη, αναιρώντας τη συμφωνία της με του ιδιοκτήτες των κέντρων διασκέδασης. Απηύθυνε έκκληση προς την Κυβέρνηση όπως αλλάξει την απόφαση και στηρίξει τον κλάδο των κέντρων αναψυχής.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους ανέφερε ότι τα τελευταία δύο χρόνια της πανδημίας ο τομέας αυτός έχει υποστεί μια ολοκληρωτική καταστροφή και οι αποζημιώσεις που πήραν δεν ήταν οι αναμενόμενες όπως ήταν οι αρχικές εξαγγελίες του Υπουργείο Οικονομικών και ότι υπήρχε μια μεγάλη διαφορά στο ζήτημα. Ανέφερε ότι οφείλει η Κυβέρνηση άμεσα να καταβάλει το υπολειπόμενο ποσό όπως ήταν η αρχική υπόσχεση του κράτους προς αυτές τις επιχειρήσεις και θα πρέπει να γίνουν παραινέσεις από πλευράς ΥΠΟΙΚ, Κυβέρνησης και Κεντρικής Τράπεζας ώστε οι τράπεζες να σταματήσουν τις διαδικασίες εκποίησης ή πτώχευσης αυτών των επιχειρήσεων.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ Μιχάλης Γιακουμή κάλεσε την Κυβέρνηση όχι μόνο να εφαρμόσει άμεσα όσα έχει συμφωνήσει με τους συγκεκριμένους επαγγελματίες, αλλά και να προχωρήσει σε επιπλέον στήριξη ώστε να δώσει στην ίδια τα χρονικά περιθώρια για ένα πιο ενιαίο σχεδιασμό που θα αγγίξει το πρόβλημα στην ολότητα του. Ζήτησε η Κυβέρνηση να συμπεριλάβει το ποσό του 1.500.000 ευρώ για ανταποδοτικές αποζημιώσεις προς το κλάδο αυτό και ακόμη 1.000.000 για τους τομείς εκδηλώσεων και εκθέσεων, οι οποίοι αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του τουριστικού μας προϊόντος, ώστε να διασωθούν οι επιχειρήσεις και μεγάλος αριθμός θέσεων εργασίας.

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΜΕ:

Stockwatch: Ικετεύουν βουλή για στήριξη οι ιδιοκτήτες κέντρων αναψυχής

Οι επιπτώσεις στις κυπριακές επιχειρήσεις από τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και τρόποι αντιμετώπισής τους

Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκαν οι επιπτώσεις στις κυπριακές επιχειρήσεις από τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και οι τρόποι αντιμετώπισής τους.

Εκ μέρους του Υπουργείου Οικονομικών η Λούσι Μούσκου αναφέρθηκε σε στοιχεία που δείχνουν ανάκαμψη 80-90% του τουρισμού το 2022 και είπε ότι σύμφωνα με αυτά δεν δικαιολογείται στήριξη στον τουρισμό στο παρόν στάδιο. Σημείωσε ότι η ανάκαμψη που έχει παρατηρηθεί είναι επειδή κάποιες ξενοδοχειακές μονάδες προχώρησαν σε αναπροσαρμογή του μοντέλου τους για αντικατάσταση των τουριστών από άλλες εναλλακτικές αγορές και δεν θα ήταν δίκαιη η στήριξη σε επιχειρήσεις που δεν έψαξαν για εναλλακτικές αγορές. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση στήριξε με μέτρα πέρα των δύο χρόνων τον τουριστικό τομέα. Είπε επίσης ότι ειδικά για την επαρχία Αμμοχώστου οι αφίξεις αναμένεται να φτάσουν στο 60-70% του 2019.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Βουλευτής Κυριάκος Χατζηγιάννης σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία της Επιτροπής είπε ότι το πρόβλημα που αναμένεται να προκύψει από τις κυρώσεις προς τη Ρωσία είναι μεγάλο και αναμένεται να επηρεάσει πολλές επιχειρήσεις και εταιρείες με κάποιες εξ αυτών να οδηγούνται σε κλείσιμο. Πρόσθεσε ότι αυτή είναι μια πολύ δυσάρεστη εξέλιξη και θα πρέπει οπωσδήποτε η πολιτεία να εκτιμήσει και να μετρήσει το πρόβλημα και να δει με ποιο τρόπο να διαβιβάσει αιτήματα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, κυρίως του τουρισμού που επηρεάζονται από το κλείσιμο των αιθέρων, ενώ κάποιες επιχειρήσεις είχαν απόλυτη εξάρτηση από τις συγκεκριμένες αγορές. Κάλεσε σε λήψη αποφάσεων που να είναι βασισμένες σε λεπτομερή μελέτη και να διαβιβαστούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα ανέφερε ότι οι κυρώσεις θα επηρεάσουν αρνητικά την κυπριακή οικονομία. Πέραν του γεγονότος, όπως ανέφερε ότι η Κύπρος έχει χάσει πάνω από ένα εκατομμύριο τουρίστες, δυστυχώς κλείνουν πολλές μεγάλες εταιρείες ρωσικών συμφερόντων, κυρίως στη Λεμεσό με αποτέλεσμα εκατοντάδες να χάνουν τις δουλειές τους, να πλήττεται η οικονομία και να χάνει έσοδα το κράτος. Υπενθύμισε τη λανθασμένη απόφαση των τραπεζών τις πρώτες μέρες του πολέμου, να μπλοκάρουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς όλων των Ρώσων που ζουν και δραστηριοποιούνται στην Κύπρο, κάτι που δημιούργησε σοβαρά προβλήματα στις οικογένειές τους, ενώ κάποιοι μετέφεραν τις εργασίες τους εκτός Κύπρου.  Πρόσθεσε ότι είναι καθήκον της Κυβέρνησης να ζητήσει εξαίρεση από κάποιες από τις κυρώσεις που επέβαλε η ΕΕ, όπως έκαναν άλλα κράτη-μέλη.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Σταύρος Παπαδούρης ανέφερε ότι ως μέλος της ΕΕ η Κύπρος ακολουθεί όλες τις κυρώσεις προς τη Ρωσία, ωστόσο όπως είπε, καλούμαστε να βρούμε τη χρυσή τομή, αφού κάποιες χώρες έχουν βρει κάποια μικρά παραθυράκια τα οποία θα βοηθήσουν να προστατεύσουν την οικονομία τους. Από την άλλη, ανέφερε η Κύπρος πρέπει να ακολουθήσει όλες τις κυρώσεις αν θέλει πραγματικά να υποστηρίξει τον ουκρανικό λαό. Εξέφρασε την ελπίδα να έρθουν στην επόμενη συνεδρία κάποια στοιχεία ενώπιον τους από την εκτελεστική εξουσία.

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου:

Ο περί Εταιρειών (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022

Η Επιτροπή συζήτησε κατ’ άρθρον το πιο πάνω σχέδιο νόμου σκοπός του οποίου είναι η τροποποίηση του περί Εταιρειών Νόμου, ώστε να μειωθεί, από πεντακόσια ευρώ (€500) σε εκατό πενήντα (€150), το ανώτατο όριο της συνολικής χρηματικής επιβάρυνσης που δύναται να επιβληθεί σε εταιρεία που παραλείπει να παραδώσει ετήσια έκθεσή της στον Έφορο Εταιρειών εντός της προβλεπόμενης χρονικής προθεσμίας.

Η προτεινόμενη ρύθμιση κρίνεται αναγκαία λόγω της αδυναμίας καταβολής των επιβαλλόμενων χρηματικών επιβαρύνσεων από μικρομεσαίες εταιρείες εξαιτίας της οικονομικής δυσχέρειας που υφίστανται ένεκα της εξάπλωσης της πανδημίας COVID-19.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση της συζήτησης για την πρόταση νόμου που αφορά την μείωση του προστίμου κατά την υποβολή της ετήσιας έκθεσης στον Έφορο Εταιρειών, με μείωση στα 150 ευρώ του ανώτατου ορίου προστίμου από τα 500 ευρώ για τα επόμενα δύο χρόνια. Όπως είπε τη σχετική πρόταση νόμου κατέθεσε  ο ίδιος εκ μέρους της ΕΔΕΚ μαζί με τον Βουλευτή του ΔΗΚΟ Πανίκο Λεωνίδου και τον Βουλευτή των Οικολόγων Σταύρο Παπαδούρη. Ανέφερε ότι η Επιτροπή κατέληξε ομόφωνα σε αυτή την πρόταση νόμου που θα πάει στην επόμενη συνεδρία για τοποθέτηση και στη συνέχει στην Ολομέλεια για ψήφιση.

Ο περί της Εκλογής Διαχειριστικών Επιτροπών σε Βιομηχανικές και Βιοτεχνικές Αναπτύξεις Νόμος του 2022

Η Επιτροπή συζήτησε κατ’ άρθρον το πιο πάνω σχέδιο νόμου σκοπός του οποίου είναι η θέσπιση νομοθεσίας για τη ρύθμιση της εκλογής διαχειριστικής επιτροπής σε κάθε βιομηχανική ή βιοτεχνική ανάπτυξη.

Ειδικότερα, με τις πρόνοιες της πρότασης νόμου προβλέπονται μεταξύ άλλων η υποχρέωση των ιδιοκτητών των μονάδων κάθε βιομηχανικής ή βιοτεχνικής ανάπτυξης για σύγκλιση σύσκεψης με σκοπό την εκλογή διαχειριστικής επιτροπής, η υποχρέωση του προέδρου της εκλεγείσας διαχειριστικής επιτροπής για την εγγραφή της στο μητρώο που θα τηρείται από την αρμόδια τοπική αρχή, οι αρμοδιότητες της εν λόγω διαχειριστικής επιτροπής και το διοικητικό πρόστιμο που δύναται να επιβληθεί σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τις πιο πάνω υποχρεώσεις.

Η προτεινόμενη ρύθμιση κρίνεται αναγκαία, για λόγους αποτελεσματικής εκπροσώπησης και καλύτερης διαχείρισης των υποθέσεων κάθε βιομηχανικής ή βιοτεχνικής ανάπτυξης, με σκοπό κυρίως την πρόληψη και αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων που προκύπτουν σε αυτή.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ – Συνεργασία Μιχάλης Γιακουμή ανέφερε πως η προτεινόμενη ρύθμιση κρίνεται αναγκαία, για λόγους αποτελεσματικής εκπροσώπησης και καλύτερης διαχείρισης των υποθέσεων κάθε βιομηχανικής ή βιοτεχνικής ανάπτυξης, με σκοπό κυρίως την πρόληψη και αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων που προκύπτουν σε αυτή.

«Άκουσα με πολύ προσοχή τους προβληματισμούς που έθεσε το υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού καθώς και η Ένωση Δήμων, θεωρώ ότι  οι προβληματισμοί αυτοί μπορούν να ξεπεραστούν, γιατί  τα πραγματικά  οφέλη με αυτή την ρύθμιση είναι πολύ περισσότερα», είπε.

Πρόσθεσε ότι η βιομηχανία και η βιοτεχνία σε μια χώρα αποτελεί την ραχοκοκαλιά της οικονομίας και εξέφρασε την ελπίδα ότι με πρωτοβουλίες όπως η συγκεκριμένη πρόταση νόμου θα ανοίξει ο δρόμος για  την πολιτεία, το κράτος να στηρίξει τους παραγωγικούς τομείς της οικονομίας και να επενδύσει στην βιοτεχνία, στην βιομηχανία και στους ανθρώπους που ασχολούνται με αυτούς τους τομείς.

Οι περί Ρυθμίσεως της Μαρίνας Λάρνακας (Καταβλητέα Δικαιώματα) (Καταργητικοί) Κανονισμοί του 2022

Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω σχέδιο νόμου σκοπός του οποίου είναι η κατάργηση των «Οι περί Ρυθμίσεως της Μαρίνας Λάρνακας (Καταβλητέα Δικαιώματα) Κανονισμοί του 2009».

Επιρπόσθετα, στους κανονισμούς έχει κριθεί σκόπιμο να περιληφθεί διάταξη, η οποία διευκρινίζει ότι «Οποιαδήποτε δικαστική διαδικασία εκκρεμεί ή βάση αγωγής, η οποία δημιουργήθηκε ή εκκρεμεί πριν την έναρξη ισχύος των παρόντων Κανονισμών και αφορά οφειλόμενα τέλη ελλιμενισμού και άλλα ζητήματα, τα οποία προέκυψαν πριν την έναρξη ισχύος των παρόντων Κανονισμών, συνεχίζονται από το Υφυπουργείο Τουρισμού».

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΜΕ:

Stockwatch: Αλλάζουν τα τέλη στη μαρίνα Λάρνακας

Ο περί Προδιαγραφών, Κριτηρίων Αειφορίας και Μείωσης των Εκπομπών των Καυσίμων Νόμος του 2022

Ο περί της Λειτουργίας Ταμείου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εξοικονόμησης Ενέργειας Νόμος του 2022

Ο περί Προώθησης και Ενθάρρυνσης της Χρήσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Νόμος του 2022

Η Επιτροπή διαβουλεύτηκε επί τροπολογιών Βουλευτών/Βουλευτριών στα πιο πάνω σχέδια νόμου σκοπός των οποίων είναι η προώθηση χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών Σταύρος Παπαδούρης ανέφερε ότι κατέθεσε δύο τροπολογίες. Η πρώτη, την οποία κατέθεσε μαζί με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Κυριάκο Χατζηγιάννη, αφορά την επιστροφή από το πάγιο ταμείο του κράτους στο ταμείο ΑΠΕ ενός ποσού από τη δημοπράτηση των εκπομπών αερίων. Το ποσό αυτό, είπε, θα πρέπει να μεταφέρεται στη συνέχεια ως κίνητρα προς τους καταναλωτές. Η Επιτροπή πρόσθεσε έδωσε το δικαίωμα να ενσωματωθεί αυτή η τροπολογία στο νομοσχέδιο.

Η δεύτερη τροπολογία που κατέθεσε, είπε ο κ. Παπαδούρης, δίνεται η ευχέρεια σε οργανωμένο σύνδεσμο καταναλωτών να είναι ως μόνιμό μέλος στην Επιτροπή διαχείρισης του Ταμείου ΑΠΕ, για σκοπούς διαφάνειας και καλού χειρισμού.

Παράλληλα κάκισε τη συμπεριφορά των αρμοδίων υπουργείων, γιατί ενώ εδώ και δύο μήνες ζήτησαν να μας δοθούν τα στοιχεία από το 2010 μέχρι το 2021 όλων των ποσών που έχουν πληρωθεί για αγορά εκπομπών ρύπων και την επιστροφή τους στο πάγιο ταμείο του κράτους και κατά πόσο έχουν δοθεί ως κίνητρα στους καταναλωτές, τους έστειλαν τα στοιχεία μόλις χθες βράδυ, αναφέροντας ότι θεωρούνται ως ανεπίσημα και δίνονται με επιφύλαξη.

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΜΕ:

Stockwatch: Σε 3 μήνες €30 εκατ. στον κρατικό κορβανά από ρύπους

Nomoplatform-ΚΥΠΕ-ΓΤΒ

Δείτε Περισσότερα

Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Ψάχνει μόνιμη στέγη ανηλίκων το Υφ. Πρόνοιας, «έκτακτη ανάγκη» οι στέγες ηλικιωμένων

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 16/09/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Προβλήματα στη λειτουργία των παιδικών στεγών Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκαν τα προβλήματα στη λειτουργία των παιδικών στεγών και η πιθανή παραβίαση των δικαιωμάτων των παιδιών και

Οικονομικών

Φόρμουλα για λύση στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων, διορία 15 ημερών για διαχειριστές Συλλογικών Επενδύσεων

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 16/09/2024, εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου:  Ο περί Συντάξεων (Ορισμένοι Αξιωματούχοι της Δημοκρατίας) (Τροποποιητικός) Νόμος του 2011  Ο περί Συντάξεων Κρατικών Αξιωματούχων (Γενικές Αρχές) Νόμος του 2016  Ο περί Συντάξεων (Ορισμένοι Αξιωματούχοι της Δημοκρατίας) (Τροποποιητικός) Νόμος του 2016  Ο περί Συντάξεων Κρατικών Αξιωματούχων