Επιτροπή Ενέργειας: Ο ηλεκτρισμός να φθηνύσει επειγόντως, προτ. νόμου για καταχρ. ρήτρες και βασικούς λογαριασμούς

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 07/03/2023, πραγματοποίησε συνάντηση με τον νέο Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, κ. Γιώργο Παπαναστασίου. 

Ο ηλεκτρισμός πρέπει να φθηνύσει επειγόντως  

Ο ηλεκτρισμός πρέπει να φθηνύσει επειγόντως, ανέφερε ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργος Παπαναστασίου, στην πρώτη συνάντησή του με την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας. 

Ο Υπουργός εξέφρασε την ιδιαίτερη προσωπική του ανησυχία για τον «κόσμο τον φτωχό» και ανέφερε ότι είναι επείγον να φθηνύσει ο ηλεκτρισμός, για να μην φοβούνται τα νοικοκυριά να ανοίξουν τον λογαριασμό του ρεύματος, ή η βιομηχανία να λειτουργήσει. Πρόσθεσε ότι θα λειτουργήσουν με ενσυναίσθηση για τον κόσμο που υποφέρει. 

Παράλληλα ανέφερε ότι θα εξασκήσει πίεση ώστε να μπορεί το δίκτυο να απορροφήσει όλες τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). 

«Κακώς δεν μπορούμε να ρίξουμε στο δίκτυο όλες τις ΑΠΕ, θα κοιτάξουμε τα δίκτυα και της μεταφοράς και διανομής, θα δούμε που υστερούμε, θα εξασκήσουμε πίεση για να διορθωθούν όλα αυτά», ανέφερε, προσθέτοντας ότι δεν γίνεται χώρα με τόση ηλιοφάνεια να μην μπορεί να την αξιοποιήσει πλήρως.   

Είπε επίσης ότι θα εντείνουν τις προσπάθειες για έλευση του φυσικού αερίου, για να έχει η Κύπρος φθηνή ενέργεια. 

Ο κ. Παπαναστασίου εξέφρασε την ελπίδα να υπάρχει αμφίδρομη συνεργασία με την Επιτροπή Ενέργειας και ανέφερε ότι θα είναι πολύ συχνός επισκέπτης, ώστε μαζί με του βουλευτές να υπάρχει πραγματική συζήτηση ρεαλισμό και να μπαίνουν από κοινού στόχοι. 

Σε δηλώσεις του μετά την Επιτροπή για το θέμα, ο κ. Παπαναστασίου είπε ότι θα πρέπει να μελετηθούν οι εναλλακτικές τι μπορεί να γίνει στο πλαίσιο του ρεαλισμού και όλες οι δυνατές λύσεις ώστε να μπορούν να χρησιμοποιούν οποιαδήποτε πηγή ενέργειας. 

Ανέφερε ότι θα πρέπει να συνυπάρξει η συμβατική ενέργεια με την ενέργεια από τις ΑΠΕ ώστε να φθηνύσει τη τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Πρόσθεσε ότι τα δίκτυα μεταφοράς και πιθανόν το δίκτυο διανομής έχουν πρόβλημα, θα ακούσει τους ειδικούς για το θέμα και θα αποφασίσει για το τι πρέπει να γίνει για να μεγαλώσει η χρήση των φωτοβολταϊκών στο σύστημα. 

Σε ένα μήνα το νομοσχέδιο για το καλάθι του νοικοκυριού  

Σε σχέση με προθέσεις της νέα κυβέρνησης για το καλάθι του νοικοκυριού, ο κ.Παπαναστασίου είπε ότι το συγκεκριμένο θέμα είναι στις προτεραιότητες του Υπουργείου και το σχετικό νομοσχέδιο είναι έτοιμο να προωθηθεί στη νομική υπηρεσίες. Σε παραινέσεις Βουλευτών ότι πρέπει να έρθει στη Βουλή εντός ενός μηνός, ο Υπουργός ανέφερε ότι το Υπουργείο θα το φέρει σε ένα μήνα. 

Όπως αναφέρθηκε από την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή, πρόκειται για ένα ψηφιακό εργαλείο παρακολούθησης των καταναλωτικών αγαθών. 

«Ο καταναλωτής είναι η ανησυχία μας, ο πληθωρισμός είναι η ανησυχία μας, θέλουμε να βοηθήσουμε με εργαλεία τα οποία να βοηθήσουνε τον καταναλωτή να κάνουν τις σωστές επιλογές του», ανέφερε σε δηλώσεις του. 

Ωστόσο σύνδεσμοι εργοδοτών και υπεραγορών, εξέφρασαν της αντίθεσή τους με αυτό το εργαλείο σύγκρισης των τιμών, που θα αφορά επιχειρήσεις με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 8 εκ. ευρώ, αναφέροντας ότι πιθανό να δημιουργήσει προβλήματα στον ανταγωνισμό, ιδιαίτερα με τις μικρότερες υπεραγορές που δεν θα περιλαμβάνονται το σύστημα. 

Αντίθετα ενώσεις καταναλωτών, τάχθηκαν υπέρ του εργαλείου αυτού, ενώ συνδικαλιστικές οργανώσεις έθεσαν και το θέμα της απόδοσης της ΑΤΑ για αντιμετώπιση του πληθωρισμού. 

Ο Υπουργός Ενέργειας τόνισε ότι πρόκειται για ένα απλό εργαλείο για τη διαφάνεια των τιμών, ωστόσο είπε ότι ο ίδιος είναι υπέρ της οργανικής αλλαγής, ώστε να δίνεται πιο φθηνή ενέργεια στον παραγωγό για να παράγει φθηνό προϊόν. Το πραγματικό πρόβλημα, τόνισε είναι στη φθηνή ενέργεια που απαιτείται για να παραχθεί ένα προϊόν που να είναι ανταγωνιστικό, τόσο για την εγχώρια αγορά όσο και για εξαγωγές. 

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης ανέφερε ότι ευχήθηκαν καλή επιτυχία στην Κυβέρνηση και ανέφεραν στον Υπουργό ότι είναι αναγκαία η παρουσία του στη Βουλή. 

Σε σχέση με την πολιτική της νέας Κυβέρνησης για το καλάθι του νοικοκυριού, είπε ότι κάλεσε να δοθεί συνέχεια της προηγούμενης πρωτοβουλίας για ετοιμασία νομοσχεδίου για το καλάθι του νοικοκυριού. Ανέφερε ότι πρόκειται για έναν κατάλογο με προϊόντα που να είναι συγκρίσιμα μεταξύ τους και είπε ότι δεσμεύτηκαν από κοινού για τον Υπουργό, ώστε να έρθει σε ένα μήνα το νομοσχέδιο και να ξεκινήσει η συζήτησή του για να διασφαλιστεί η διαφάνεια στην αγορά. 

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα ανέφερε ότι ο νέος Υπουργός έχει σοβαρά ζητήματα να αντιμετωπίσει με πρώτο την πολύ ψηλή τιμή του ηλεκτρισμού που έχει γονατίσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, την αισχροκέρδεια στα καύσιμα, τα δικαιώματα ρύπων που κρατούν τις τιμές του ηλεκτρισμού ψηλά, τις ψηλές τιμές των αγαθών πρώτης ανάγκη, της έλευσης του φυσικού αερίου, το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού και την περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ και το ενεργειακό πρόγραμμα στην ΑΟΖ. 

Σε σχέση με το καλάθι του νοικοκυριού, είπε ότι πρόκειται για ημίμετρο και η Κυβέρνηση θα πρέπει να δει πως μειώνεται το αυξημένο ηλεκτρικό ρεύμα. Χαιρέτισε το γεγονός ότι η Κυβέρνηση θα φέρει σε ένα μήνα το σχετικό νομοσχέδιο για το καλάθι του νοικοκυριού στη Βουλή. 

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ Μιχάλης Γιακουμή, ανέφερε ότι είπε στον Υπουργό ότι άμεση προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η επιχορήγηση των φωτοβολταϊκών κατά 100% για τις ευάλωτες ομάδες και κατά 50% για τον υπόλοιπο πληθυσμό. Πρόσθεσε ότι θα περιμένουν να τηρήσει τη δέσμευσή για αναβάθμιση του δικτύου μεταφοράς, ενώ τόνισε την ανάγκη δημιουργίας ενός κεντρικού συστήματος αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας. 

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Σταύρος Παπαδούρης χαιρέτισε το γεγονός ότι ο νέος Υπουργός αποδέχεται τις όποιες ελλείψεις του παρελθόντος και έχει πρόθεση να σηκώσει τα μανίκια και να καλύψει αυτές τις ελλείψεις σε σχέση και με την ακρίβεια και τον πληθωρισμό. Εξέφρασε επίσης ικανοποίηση που οι στόχοι του νέου Υπουργού τείνουν να είναι ρεαλιστικού περιεχομένου ώστε να επιτευχθούν. 

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΕ: 

Stockwatch: Ζητούν καλάθι του νοικοκυριού πριν το Πάσχα 

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή συζήτησε το ακόλουθο θέμα: 

Αύξηση τιμών πρώτων υλών και υπηρεσιών και επιπτώσεις στον πληθωρισμό 

Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η πορεία αύξησης των τιμών των πρώτων υλών και υπηρεσιών και οι επιπτώσεις της στον πληθωρισμό.  

Τέλος, η Επιτροπή εξέτασε τις ακόλουθες προτάσεις νόμου: 

Ο περί Προστασίας του Καταναλωτή (Τροποποιητικός) (Αρ. 3) Νόμος του 2022 

Η Επιτροπή εξέτασε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η τροποποίηση του περί Προστασίας του Καταναλωτή Νόμου, ώστε να ενισχυθεί η προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών οι οποίοι αποτελούν το ασθενέστερο μέρος τόσο κατά τη σύναψη συμβάσεων με πιστωτικά ιδρύματα όσο και γενικότερα στο πλαίσιο άσκησης των εργασιών των πιστωτικών ιδρυμάτων. 

Ειδικότερά, με την πρόταση νόμου σκοπούνται τα ακόλουθα: 

(α) Προσθήκη ορισμένων υποχρεώσεων των πιστωτικών ιδρυμάτων προς τους καταναλωτές, 

(β) Διεύρυνση του καταλόγου των ρητρών που δύναται να θεωρηθούν ως καταχρηστικές, και 

(γ) Προσθήκη της υποχρέωσης της Εντεταλμένης Υπηρεσίας να ετοιμάζει κάθε δύο έτη έκθεση, η οποία θα υποβάλλεται στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού και στην οποία θα καταγράφονται αναλυτικά τα διατάγματα που εκδόθηκαν από το Δικαστήριο αναφορικά με καταχρηστικές ρήτρες σε συμβάσεις. 

Ο περί της Συγκρισιμότητας των Τελών, της Αλλαγής Λογαριασμού Πληρωμών και της Πρόσβασης σε Λογαριασμούς Πληρωμών (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022 

Η Επιτροπή εξέτασε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η τροποποίηση του περί της Συγκρισιμότητας των Τελών, της Αλλαγής Λογαριασμού Πληρωμών και της Πρόσβασης σε Λογαριασμούς Πληρωμών Νόμου, ώστε να επέλθουν τα ακόλουθα: 

(α) Να διευρυνθεί ο ορισμός του όρου «καταναλωτής», ώστε να περιλαμβάνει και πολύ μικρές επιχειρήσεις, μετόχους πολύ μικρών επιχειρήσεων, καθώς και αυτοτελώς εργαζομένους στο πλαίσιο άσκησης των επαγγελματικών τους δραστηριοτήτων. 

(β) Να δύναται οι καταναλωτές να διατηρούν λογαριασμό πληρωμών με βασικά χαρακτηριστικά σε περισσότερα από ένα πιστωτικά ιδρύματα χωρίς αυτά να έχουν τη δυνατότητα απόρριψης της σχετικής αίτησης καταναλωτή για άνοιγμα λογαριασμού πληρωμών με βασικά χαρακτηριστικά. 

Πριν το Πάσχα στην Ολομέλεια οι προτάσεις νόμου για καταχρηστικές ρήτρες και βασικούς λογαριασμούς 

Τη δέσμευση ότι πριν την διακοπή των εργασιών της Βουλής για το Πάσχα η Επιτροπή Ενέργειας θα προωθήσει στην Ολομέλεια για ψήφιση τις δύο προτάσεις νόμου που διευρύνουν το πεδίο της προστασίας από καταχρηστικές ρήτρες και στις πολύ μικρές επιχειρήσεις και για τη δυνατότητα ανοίγματος λογαριασμού πληρωμών βασικών χαρακτηριστικών (ΛΠΒΧ) και σε νομικά πρόσωπα, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Κυριάκος Χατζηγιάννη. 

Η Επιτροπή ξεκίνησε την συζήτηση επί της αρχής επί των δύο προτάσεων, με τον κ. Χατζηγιάννη να δηλώνει ότι η επιτροπή θα προχωρήσει άμεσα στην κατ’ άρθρον συζήτηση. Η μία πρόταση για τη διεύρυνση της προστασίας από τις καταχρηστικές ρήτρες μέσω της τροποποίησης του νόμου περί προστασίας του καταναλωτή κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ και η δεύτερη, που αφορά στον ΛΠΒΧ (περί συγκρισιμότητας των τελών) από το ΑΚΕΛ. 

«Η γενική σήμερα τοποθέτηση των παρευρισκομένων ήταν θετική και για τις δύο προτάσεις νόμου, προχωρούμε σε κατ’ άρθρον συζήτηση και πήραμε δέσμευση ως επιτροπή ότι πριν από το πασχαλινό κλείσιμο της Βουλής είναι ενώπιον της Ολομέλειας», ανέφερε ο κ. Χατζηγιάννης σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας. 

Όπως είπε, οι προτάσεις αυτές αποσκοπούν «να φέρουν ένα τέτοιο αποτελεσματικό φάσμα προστασίας των καταναλωτών και να τεθεί ένα τέλος στην αλαζονεία που επικρατούσε όλα αυτά τα χρόνια». 

Εξήγησε ότι η πρόταση νόμου την οποία συνυπογράφει μαζί με τον επίσης Βουλευτή του ΔΗΣΥ Νίκο Σύκα, μεταξύ άλλων, προσθέτει κάποιες υποχρεώσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων προς τους καταναλωτές και διευρύνει τον κατάλογο των ρητρών που δύνανται να θεωρηθούν ως καταχρηστικές. 

«Είναι καιρός ο διάλογος», είπε, «η συζήτηση, τα αόριστα αλλά και οι προσπάθειες που γίνονται και ποτέ δεν μεταφράζονται σε αποτέλεσμα, αυτή τη φορά να οδηγηθούν ενώπιον της Ολομέλειας, να ψηφιστούν, να καταψηφιστούν ή άλλως πως και ο καθένας μας να αναλάβει τις δικές τους ευθύνες». 

Στις δικές του δηλώσεις, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα υπενθύμισε τα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι πελάτες των τραπεζών λόγω της αύξησης των χρεώσεων, αλλά και τον περιορισμό στο άνοιγμα του ΛΠΒΧ μόνο σε φυσικά πρόσωπα και σε ένα πιστωτικό ίδρυμα. 

«Οπόταν εμείς ακούγοντας αυτά τα προβλήματα, αντιλαμβανόμενοι τις δυσκολίες που έχουν οι πολίτες ετοιμάσαμε μια πρόταση νόμου», είπε, εξηγώντας ότι η πρόταση διευρύνει τον ορισμό του πεδίου προστασίας του καταναλωτή και πέραν των φυσικών προσώπων, έτσι ώστε και μια πολύ μικρή επιχείρηση να μπορεί να ανοίξει ΛΠΒΧ, όπως οι μέτοχοι πολύ μικρών επιχειρήσεων και οι αυτοτελώς εργαζόμενοι και επίσης συζητείται να δοθεί η δυνατότητα ανοίγματος τέτοιου λογαριασμού και σε δεύτερο πιστωτικό ίδρυμα. 

Όπως αναφέρθηκε, στη συνεδρία εκπρόσωποι της Κεντρικής Τράπεζας και του Υπουργείου Οικονομικών επεσήμαναν ότι πρόνοιες των προτάσεων νόμου προσκρούουν σε υφιστάμενες νομοθεσίες, με τον Βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Σταύρο Παπαδούρη να σημειώνει πως οι νομοθεσίες αυτές δεν βοηθούν τους καταναλωτές. 

Είπε ακόμη ότι στη συνεδρία υπήρξε εκ μέρους της Νομικής Υπηρεσίας η καλή διάθεση να βρει τους τρόπους να προχωρήσουν αυτές οι νομοθεσίες. Ειδικότερα, είπε πως μπορεί, χωρίς να τροποποιηθεί το πεδίο εφαρμογής του Νόμου Περί Προστασίας των Καταναλωτών, να αναφερθεί πως εφαρμογή θα αφορά και στις πολύ μικρές επιχειρήσεις. 

«Φαίνεται ότι υπάρχει θετικό κλίμα στην Επιτροπή και ότι πριν το Πάσχα θα οδηγηθούν στη Ολομέλεια με οποιοδήποτε αποτέλεσμα και όπως ανέφερε ο Πρόεδρος, ας αναλάβει ο καθένας τις δικές του ευθύνες έναντι των πολιτών», κατέληξε. 

Σε δηλώσεις της η Διευθύντρια του Συνδέσμου Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών (ΣΥΠΡΟΔΑΤ), Τζένη Παπαχαραλάμπους χαιρέτισε τις δύο προτάσεις νόμου και αναφερόμενη ειδικά στο θέμα των καταχρηστικών ρητρών που βαρύνουν εδώ και πολλά χρόνια δανειακές συμβάσεις είπε ότι «μιλούμε για δεκάδες χιλιάδες μη εξυπηρετούμενα δάνεια που κατά κύριο λόγο είναι μη εξυπηρετούμενα λόγω αυτών των καταχρηστικών ρητρών». 

Εν τω μεταξύ, όσον αφορά τον ΛΠΒΧ, ο Σύνδεσμος Τραπεζών με σημείωμα που κατέθεσε στην Επιτροπή εκφράζει τη διαφωνία του την σχετική πρόταση νόμου, εξηγώντας ότι από ενημέρωση που έλαβε από 22 από τα 27 κράτη – μέλη της ΕΕ επιβεβαιώθηκε ότι το άνοιγμα/διατήρηση ΛΠΒΧ ισχύει μόνο για Φυσικά Πρόσωπα και μόνο για ένα λογαριασμό σε ένα πιστωτικό ίδρυμα. Σημείωσε ακόμη θεωρεί ότι η διεύρυνση του ορισμού «καταναλωτής» ώστε να περιλαμβάνει, πέραν του φυσικού προσώπου, και τις επιχειρήσεις, τους μετόχους των επιχειρήσεων, και τους αυτοτελώς εργαζόμενους είναι εκτός του σκοπού και πεδίου της σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας. 

Παραθέτοντας το προοίμιο της Οδηγίας, όπου αναφέρεται ρητά ότι λογαριασμοί τους οποίους τηρούν επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των μικρών ή πολύ μικρών επιχειρήσεων, με εξαίρεση εκείνους που τελούν υπό προσωπικό καθεστώς, δεν θα πρέπει να εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της, ο Σύνδεσμος καταλήγει ότι «θέσπιση τέτοιας νομοθεσίας θα υπόκειται σε έλεγχο ως προς την συνταγματικότητα της και ως προς τη συμβατότητα της με το κοινοτικό κεκτημένο». 

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΕ: 

Stockwatch: Ενστάσεις στις προτάσεις για προστασία από καταχρηστικές ρήτρες 

Ο περί της Ρύθμισης της Ίδρυσης και Λειτουργίας Ξενοδοχείων και Τουριστικών Καταλυμάτων (Τροποποιητικός) (Αρ. 6) Νόμος του 2022 

Ο περί της Ρύθμισης της Ίδρυσης και Λειτουργίας Ξενοδοχείων και Τουριστικών Καταλυμάτων (Τροποποιητικός) (Αρ. 3) Νόμος του 2022 

Η Επιτροπή εξέτασε τις πιο πάνω προτάσεις νόμου σκοπός των οποίων είναι: 

(α) να παραταθεί η μεταβατική περίοδος για εγγραφή των αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων στο Μητρώο Αυτοεξυπηρετούμενων Καταλυμάτων, για ακόμη ένα (1) έτος, ήτοι μέχρι την 7η Φεβρουαρίου 2024 και 

(β) να καθορισθεί ότι για την εγγραφή αυτοεξυπηρετούμενου καταλύματος στο Μητρώο του Υφυπουργείου Τουρισμού, με την αίτηση/υπεύθυνη δήλωση υποβάλλεται, εκτός από το καθορισμένο τέλος, πρόσφατος λογαριασμός του παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας στο υποστατικό, στην οποία περιλαμβάνεται βεβαίωση ότι τηρούνται, πέραν των υφιστάμενων ρυθμίσεων και ορισμένες πρόσθετες προϋποθέσεις.  

Nomoplatform-ΚΥΠΕ 

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Αλλαγές Επαρχιακών Οργανισμών, πολιτογραφήσεις αλλοδαπών, κανονισμοί ΚΦΙΚΒ, διορισμοί δημοσίου και ποινικοποίηση ψευδών καταθέσεων

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 16/05/2024, υπερψήφισε αλλαγές για τους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης, τις πολιτογραφήσεις αλλοδαπών, τους κανονισμούς του ΚΦΙΚΒ, τις γραπτές εξετάσεις διορισμού στη δημόσια υπηρεσία για τις κλίμακες Α9 και Α11, καθώς και την ποινικοποίηση των ψευδών καταθέσεων στην Αρχή Διερεύνησης Παραπόνων κατά της Αστυνομίας.  Αναλυτικά τα σχέδια

Ελέγχου

Ξεκινά η σύνταξη νομοσχεδίου για εκσυγχρονισμό της ΝΥ, είπε ο Υπ. Δικαιοσύνης

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 16/05/2024, εξέτασε την ακόλουθη ειδική έκθεση: Ειδική Έκθεση 19.3.2024 (ΥΔΔΤ/01/2024)-Έλεγχος Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ξεκινά η σύνταξη νομοσχεδίου για εκσυγχρονισμό της ΝΥ, είπε ο Υπ. Δικαιοσύνης Έχει ολοκληρωθεί η μελέτη και ξεκινά η σύνταξη σχετικού νομοσχεδίου για τον