Επιτροπή Ενέργειας: Κατασκηνώσεις πολυτελείας Glamping, αφίξεις τουριστών και ΑΠΕ

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

H Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 24/05/2022, εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου:

Ο περί της Ρύθμισης της Ίδρυσης και Λειτουργίας Ξενώνων Νόμος του 2022

Η Επιτροπή άρχισε την εξέταση του πιο πάνω σχεδίου νόμου σκοπός του οποίου είναι η θέσπιση νομοθεσίας για τη ρύθμιση της ίδρυσης και λειτουργίας ξενώνων και ειδικότερα ο καθορισμός του πλαισίου αδειοδότησης και δημιουργίας μητρώου για την εγγραφή ξενώνων, το οποίο θα τηρείται από το Υφυπουργείο Τουρισμού. Επίσης καθορίζονται τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές, καθώς και προδιαγραφές ασφάλειας και υγείας αναφορικά µε τη λειτουργία ξενώνων.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση, ο Υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος ανέφερε ότι η προετοιμασία για την πρόταση νόμου άρχισε πριν 3-4 μήνες και συνεχάρη όλα τα συμβαλλόμενα μέρη, που, όπως είπε, δούλεψαν πολύ γρήγορα προς αυτή την κατεύθυνση, ώστε να είναι έτοιμη η πρόταση για κατάθεση ενώπιον της Βουλής.

«Πρόκειται για μία καινούρια αγορά για την Κύπρο», είπε ο κ. Περδίος, τονίζοντας ότι «πρέπει να βλέπουμε πού κινείται η νεολαία ανά το παγκόσμιο, η οποία ψάχνει τη διαμονή σε ξενώνες». Ανέφερε, δε, ότι πολλές αναζητήσεις στο διαδίκτυο για την Κύπρο αφορούν σε city breaks και αυτό θα συμβάλει και στην επισκεψιμότητα που θα έχουν οι ξενώνες.

Πρόσθεσε ότι ο νόμος θα προωθήσει και την αναβάθμιση των ξενώνων και αυτό είναι σημαντικό για την εικόνα της Κύπρου και εξήγησε ότι, με τη θεσμοθέτηση, οι ξενώνες θα μπορούν να λαμβάνουν άδειες, επομένως θα επωφελούνται οι ιδιοκτήτες και από σχέδια επιχορηγήσεων ή κινήτρων του Υφυπουργείου Τουρισμού. «Σκοπός δεν είναι απλά να νομοθετήσουμε, όμως, για να βγάζουν άδειες οι ιδιοκτήτες, αλλά να υπάρχει ένα πλαίσιο με συγκεκριμένες βαθμίδες και να έχει ο κάθε επιχειρηματίας κίνητρο για αναβάθμιση», είπε ο Υφυπουργός.

Κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή, ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Hostels χαιρέτισε την κατάθεση της πρότασης νόμου, λέγοντας ότι μέσω αυτής θα επιτευχθεί και η διασφάλιση των ελάχιστων προτύπων λειτουργίας και εμπλουτισμός της τουριστικής εικόνας της Κύπρου. Επεσήμανε, όμως, ότι θα πρέπει μέσα από τον νόμο αυτό να εξασφαλίζεται ότι μπορούν οι ιδιοκτήτες τέτοιων καταλυμάτων να συνεχίσουν να προσφέρουν χαμηλού κόστους διαμονή, μετά τη θεσμοθέτηση της λειτουργίας.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης, μιλώντας για το περιεχόμενό της έκανε λόγο για μία καινοτομία της Επιτροπής Εμπορίου και ευχαρίστησε για τη συμβολή του και τον Βουλευτή του ΔΗΚΟ, Χρύση Παντελίδη, καθώς και τον Υφυπουργό Τουρισμού. Είπε ότι σε 15 ημέρες θα αρχίσει η κατ’ άρθρο συζήτηση επί της πρότασης και σύντομα θα καλυφθεί το νομοθετικό κενό.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση, ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσης Παντελίδης, ανέφερε ότι η πρόταση αποσκοπεί στην κάλυψη του νομοθετικού κενού που αφορά στον κλάδο των ξενώνων, ο οποίος, όπως είπε, ήδη συμβάλλει στον εμπλουτισμό του τουρισμού της Κύπρου. Εξήγησε ότι οι ξενώνες προσελκύουν ένα πολύ διαφορετικό κοινό τουριστών, κυρίως νέους, που επιλέγουν να ταξιδεύουν τον κόσμο με μία βαλίτσα στον ώμο και έτσι προσθέτουν στο τουριστικό εισόδημα των χωρών που επισκέπτονται.

Όπως είπε ο κ. Παντελίδης, εφόσον ψηφιστεί ο νόμος, θα εξασφαλίζει «συνθήκες ανάπτυξης υγιούς ανταγωνιστικού και ποιοτικού περιβάλλοντος στον τουρισμό». Εξήγησε ότι η πρόταση προβλέπει τη δημιουργία μητρώου για εγγραφή των ξενώνων, οι οποίοι θα πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές για υπηρεσίες που παρέχουν, αλλά και για θέματα ασφάλειας και υγείας των επισκεπτών τους.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Παντελίδης ανέφερε ότι υπήρχαν περίπου 25 ξενώνες στην Κύπρο πριν την πανδημία, οι οποίοι είναι σήμερα γύρω στους 20. Τόνισε ότι η λειτουργία των ξενώνων δεν είναι ανταγωνιστική προς άλλα καταλύματα, καθώς αφορούν τους λεγόμενους backpackers, που επιλέγουν φτηνά αεροπορικά εισιτήρια και χρησιμοποιούν δημόσιες συγκοινωνίες. Εξέφρασε δε την ικανοποίησή του για τη στήριξη της πρωτοβουλίας από πλευράς του Πανεπιστημίου Κύπρου, καθώς και των ιδιωτικών πανεπιστημίων, αφού οι ξενώνες εξυπηρετούν και φοιτητές Erasmus.

Απαντώντας στο κατά πόσο μπορεί να προχωρήσει για ψήφιση μέχρι τον Ιούλιο η πρόταση, ο κ. Παντελίδης είπε ότι η συζήτηση αυτή άρχισε από τον Φεβρουάριο, με αυτεπάγγελτο θέμα ενώπιον της Επιτροπής και καλύφθηκε απόσταση από τότε, έγινε συγκριτική μελέτη από τη Βουλή για το τι ισχύει σε άλλες χώρες, το Υφυπουργείο Τουρισμού είχε εξαρχής εποικοδομητική στάση και ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών επίσης επιθυμεί τέτοια ρύθμιση. «Γι’ αυτό είμαστε σε πολύ προχωρημένο στάδιο και θεωρώ ότι ο στόχος που έθεσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής για ψήφιση πριν τις καλοκαιρινές διακοπές, είναι εφικτός», είπε.

Ο περί της Ρύθμισης της Ίδρυσης και Λειτουργίας Ξενοδοχείων και Τουριστικών Καταλυμάτων (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2022

Οι περί της Ρύθμισης της Ίδρυσης και Λειτουργίας Ξενοδοχείων και Τουριστικών Καταλυμάτων (Γενικοί) (Τροποποιητικοί) Κανονισμοί του 2022

Η Επιτροπή συζήτησε κατ’ άρθρον τα πιο πάνω σχεδία νόμου σκοπός των οποίων είναι η τροποποίηση του βασικού νόμου ώστε ο Νόμος να προβλέπει για την δημιουργία και την λειτουργία των «κατασκηνώσεων πολυτελείας Glamping» ως νέας κατηγορίας τουριστικού καταλύματος.

Ο κ. Περδίος ανέφερε ότι «είμαστε στο τελικό στάδιο για έγκριση του νομοσχεδίου, που ακολουθεί επίσης τις νέες τάσεις και είναι ένα προϊόν που θα εισαγάγουμε, με πρωτοβουλία του Υφυπουργείου, και αφορά και τη νεολαία, αλλά και κόσμο που θέλει να απολαύσει διακοπές υψηλών υπηρεσιών στη φύση», ανέφερε, επισημαίνοντας ότι στόχος είναι πριν κλείσει η Βουλή για τις διακοπές να έχει τελειώσει και αυτό το θέμα.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Περδίος είπε ότι «υπάρχουν αρκετές ποιοτικές πρωτοβουλίες εκ μέρους ιδιωτών, που μας δίνουν το έναυσμα να προχωρούμε σε πιστοποιήσεις και νομοθετήσεις αυτών των ζητημάτων» και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην περίπτωση των θεματικών πάρκων, για τα οποία δεν υπήρχε ένα ενιαίο πλαίσιο πιστοποίησης από πλευράς του κράτους. «Έχουμε βγάλει πλέον και ένα σήμα πιστοποίησης για θεματικά πάρκα», ανέφερε.

Ο κ. Χατζηγιάννης ανέφερε ότι ολοκληρώθηκε η συζήτηση για το νομοσχέδιο του Glamping, ώστε να οδηγηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής. «Είναι μία καινοτόμα υπηρεσία, που εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης τουριστικής στρατηγικής που έχει ανάγκη ο τόπος μας» είπε και πρόσθεσε ότι «με αυτά τα δύο νομοθετήματα, κάνουμε βήματα μπροστά, ώστε να έχουμε μία τουριστική υπηρεσία ολοκληρωμένη, που να μην περιορίζεται σε συγκεκριμένες περιοχές, αλλά να κατανέμεται σε όλη την Κύπρο το τουριστικό προϊόν».

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση χαιρέτισε την ολοκλήρωση της συζήτησης για το νομοσχέδιο του Glamping για κατασκηνωτικούς χώρους πολυτελείας, λέγοντας ότι «με τη ρύθμιση και τους κανονισμούς όπως έχουν εξεταστεί, και λαμβάνοντας υπόψη ότι έχουν εισαχθεί στο νομοσχέδιο οι προτάσεις της Επιτροπής Εμπορίου, αυτό θα δώσει ώθηση σε αυτό το τουριστικό προϊόν και στη δημιουργία κατασκηνωτικών χώρων, τόσο πολυτελείας, όσο και άλλων τάξεων, οι οποίοι θα ενισχύσουν κατά κύριο λόγο τις ορεινές, αγροτικές και απομακρυσμένες περιοχές της Κύπρου». Κλείνοντας, εξέφρασε την πεποίθηση ότι και αυτό το προϊόν θα συμβάλει στην ανάδειξη της Κύπρου ως ελκυστικού τουριστικού προορισμού.

Στόχο για αφίξεις άνω των 2 εκ. θέτει για το 2022 το Υφυπουργείο Τουρισμού, λέει ο Σάββας Περδίος

Στόχο για αφίξεις άνω των 2 εκατομμυρίων θέτει για φέτος το Υφυπουργείο Τουρισμού, σύμφωνα με όσα δήλωσε την Τρίτη 24/05/2022 στη Βουλή ο Υφυπουργός Τουρισμού , Σάββας Περδίος. Ο κ. Περδίος ανέφερε ότι, μετά την απώλεια των 800.000 αφίξεων από Ρωσία και Ουκρανία, ο αριθμός των επισκεπτών φέτος δε θα μπορέσει να φτάσει τα 4 εκ. που είχαμε πριν την πανδημία, το καλοκαίρι του 2019, αλλά αναμένεται να είναι πάνω από τα 2 εκ. του 2021.

«Η ζήτηση για τη Κύπρο συνεχίζει να είναι ψηλή και ως Υφυπουργείο συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι θα πιάσουμε τον στόχο για μία καλύτερη σεζόν, σε σχέση με πέρυσι», είπε ο κ. Περδίος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπορίου στη Βουλή.

Ανέφερε, μάλιστα, ότι η αισιοδοξία του οφείλεται στα ικανοποιητικά αποτελέσματα του πρώτου τετραμήνου του 2022, που έφτασαν το 70-75% των αφίξεων που είχαμε το 2019. «Είναι μία σημαντική ώθηση για εμάς αυτοί οι αριθμοί, γιατί σε αυτό το διάστημα είχαμε και την έξαρση της Όμικρον, με την Κύπρο να είναι η χώρα με τα πιο αυστηρά πρωτόκολλα εισόδου, αφού ζητούσε διπλό τεστ ακόμα και για εμβολιασμένους ταξιδιώτες, όμως είχαμε και τον πόλεμο στην Ουκρανία που επηρέασε τον κόσμο», δήλωσε.

Πρόσθεσε, δε, ότι οι αναζητήσεις στην Κύπρο στο διαδίκτυο είναι σε αυξημένα επίπεδα σε σχέση με το 2019. «Δε θα καλύψουμε τις απώλειες από τις αγορές Ρωσίας και Ουκρανίας, γι’ αυτό δεν μπορούμε να συζητάμε για αριθμούς που είχαμε το 2019. Θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να πιάσουμε τους ψηλούς αριθμούς του 2019, αφού χάσαμε από τη μία μέρα στην άλλη 800.000 αφίξεις, που ήταν από μία αγορά όπως η Ρωσία, από την οποία οι επισκέπτες διακινούνταν μέσω ταξιδιωτικών πρακτορείων» εξήγησε.

Σημείωσε, όμως, ότι ένα ποσοστό, της τάξης 20-25%, θα αναπληρωθεί από άλλες αγορές, όπως η Γαλλία. «Πλέον οι αφίξεις από Γερμανία, Αυστρία, Ελβετία, Σκανδιναβικές χώρες, κατά πάσα πιθανότητα θα προσεγγίσουν τις αφίξεις του 2019 και σε κάποιες περιπτώσεις ίσως να τις ξεπεράσουν και θα είναι ευτύχημα για την Κύπρο, γιατί είναι αγορές που πάντα θέλαμε να ενισχύσουμε», τόνισε ο Υφυπουργός.

Κλείνοντας, υπογράμμισε ότι στόχος της συνεχιζόμενης προσπάθειας όλων είναι να ξεπεράσουν οι αριθμοί τα 2 εκ. αφίξεων του 2021, ενώ απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο κ. Περδίος ξεκαθάρισε ότι δε θα πρέπει να αναθεωρήσει τη στάση της η Κύπρος σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις προς τη Ρωσία για χάρη του τουρισμού, καθώς η εικόνα της Κύπρου σε πολλές χώρες επηρεάζεται και από τη στάση της στο θέμα του πολέμου στην Ουκρανία.

Οι περί Ρυθμίσεως της Μαρίνας Λάρνακας (Καταβλητέα Δικαιώματα) (Καταργητικοί) Κανονισμοί του 2022

Η Επιτροπή συνέχισε την εξέταση του πιο πάνω σχεδίου νόμου σκοπός του οποίου είναι η κατάργηση των «Οι περί Ρυθμίσεως της Μαρίνας Λάρνακας (Καταβλητέα Δικαιώματα) Κανονισμοί του 2009».

Επιπρόσθετα, στους κανονισμούς έχει κριθεί σκόπιμο να περιληφθεί διάταξη, η οποία διευκρινίζει ότι «Οποιαδήποτε δικαστική διαδικασία εκκρεμεί ή βάση αγωγής, η οποία δημιουργήθηκε ή εκκρεμεί πριν την έναρξη ισχύος των παρόντων Κανονισμών και αφορά οφειλόμενα τέλη ελλιμενισμού και άλλα ζητήματα, τα οποία προέκυψαν πριν την έναρξη ισχύος των παρόντων Κανονισμών, συνεχίζονται από το Υφυπουργείο Τουρισμού».

Στην Ολομέλεια της Βουλής προς ψήφιση τα νομοσχέδια για τις ΑΠΕ

Στην συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων την Πέμπτη 26/05/2022 βαίνουν προς ψήφιση τα νομοσχέδια για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ύστερα από την συζήτηση τους στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας.

Σε δηλώσεις, ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννη είπε ότι κατά την σημερινή συνεδρία έγινε η ολοκλήρωση της εξέτασης των νομοσχεδίων που αφορούν τις ΑΠΕ. Εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς όλα τα μέλη της Επιτροπής σημειώνοντας ότι έχει γίνει ένα τεράστιο έργο.

«Ολοκληρώσαμε και επί της ουσίας και ως προς το περιεχόμενο τα τρία αυτά νομοσχέδια που έχουν μια ολοκληρωμένη φιλοσοφία – η κάθε στέγη σε αυτόν τον τόπο, χωρίς τις οποιεσδήποτε γραφειοκρατίες, να μπορούν οι ενοικιαστές ή οι διαμένοντες στις πολυκατοικίες να είναι δικαιούχοι αυτού του αγαθού που ονομάζεται ήλιος και μέσα από τον ήλιο να παράγεται ηλεκτρική ενέργεια για δική τους κατανάλωση», σημείωσε.

Θα πάει στην Ολομέλεια την Πέμπτη, είπε, και ευχήθηκε «να υπάρξει εκείνη η πλειοψηφία που να στείλει ένα μήνυμα ότι η Κύπρος είναι αποφασισμένη να πετύχει τους στόχους το συντομότερο δυνατό».

«Εισάγουμε διαδικασία για γρήγορη απάντηση στις αιτήσεις για φωτοβολταϊκά ή για έργα ΑΠΕ. Εισάγουμε τα πιστοποιητικά προέλευσης, τα οποία μπορούν μέσα από την αγορά να εμπορεύονται για σκοπούς επιτάχυνσης της πράσινης μετάβασης. Εισάγουμε το δικαίωμα του κάθε πολίτη να βάζει φωτοβολταϊκά στα σπίτια του», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για επιχορηγήσεις, ανέφερε ότι «τα σχέδια είναι άλλο θέμα, εμείς μιλάμε για τις διαδικασίες. Ούτε άδειες τελικής έγκρισης ούτε προϋποθέσεις ούτε απαιτήσεις. Τα φωτοβολταϊκά είναι μια απλή συσκευασία, όπως είναι η κάθε ηλεκτρονική συσκευή στο σπίτι. Όλες οι περιττές γραφειοκρατικές ‘φαντασιώσεις’ που στο παρελθόν επιβάλλονταν είτε μέσω των σχεδίων είτε μέσω της εφαρμογής είτε μέσω των πολιτικών οδηγούσαν είχαν αποτέλεσμα να μην βάζει ο Κύπριος καταναλωτής φωτοβολταϊκά στις οροφές του και γι αυτόν ακριβώς τον λόγο λέμε ότι έχουμε πετύχει αυτό το ακατόρθωτο».

Οι προδιαγραφές είναι καθαρά ευθύνη και αναγράφεται αυτό στον νόμο αυτού ο οποίος εγκαθιστά την τεχνολογία.

Από την πλευρά του ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Μυριάνθους Ηλίας χαιρέτισε την ολοκλήρωση της εξέτασης των νομοσχεδίων για τις ΑΠΕ.

«Όπως έχει διαμορφωθεί το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου θα δώσει την ενθάρρυνση σε αρκετούς πολίτες στο να εγκαταστήσουν ΑΠΕ είτε στις επιχειρήσεις τους είτε στις κατοικίες τους κι αυτό ακριβώς θα δώσει την δυνατότητα στο κράτος να καταφέρει να πιάσει τους στόχους, τους οποίους είμαστε υποχρεωμένοι έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και λαμβανομένου υπόψη και των προβλημάτων που δημιουργούνται αυτή την περίοδο με την αύξηση του κόστους κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και γενικότερα της ενέργειας», σημείωσε.

Θεωρούμε, συνέχισε, ότι από πλευράς Υπουργείου Εμπορίου και Ενέργειας θα εκπονηθούν διάφορα σχέδια επιχορήγησης και ενίσχυσης της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων σε επιχειρήσεις και κατοικίες.

Από την πλευρά του, ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών Σταύρος Παπαδούρης είπε ότι «είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι η δεύτερη τροπολογία που έχουμε καταθέσει ως Κίνημα Οικολόγων για να προσθέσουμε αντιπρόσωπο του Συνδέσμου Καταναλωτών στην Επιτροπή του Ταμείου Διαχείρισης για τις ΑΠΕ έχει πλέον ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο».

Αυτό, συνέχισε, ήταν μια λογική, ορθολογιστική απαίτηση που είχαμε, οι καταναλωτές, οι οποίοι πληρώνουν μέσω του λογαριασμού της ΑΗΚ, να έχουν μόνιμο τακτικό λογαριασμό στις αποφάσεις διαχείρισης αυτού του Ταμείου.

«Χαίρομαι να παρατηρήσω ότι όλα τα μέλη της Επιτροπής αντιλήφθηκαν το δίκαιο αίτημα και αποφασίστηκε ότι θα ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο αυτό», συμπλήρωσε.

Τα νομοσχέδια

Ο περί Προώθησης και Ενθάρρυνσης της Χρήσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Νόμος του 2022

Ο περί Προδιαγραφών, Κριτηρίων Αειφορίας και Μείωσης των Εκπομπών των Καυσίμων Νόμος του 2022

Ο περί της Λειτουργίας Ταμείου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εξοικονόμησης Ενέργειας Νόμος του 2022

Nomoplatform-ΚΥΠΕ-ΓΤΒ

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Πόθεν έσχες, προϋπ. €351.3 εκ., προαγωγές δημοσίου, Ταμείο Αλληλεγγύης και επίδομα τέκνου

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, υπερψήφισε τις προτάσεις νόμου για το πόθεν έσχες, τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους €351.3 εκ., τη μείωση της βαρύτητας του κριτηρίου της ετήσιας υπηρεσιακής έκθεσης για προαγωγές στη δημόσια υπηρεσία, τις προτάσεις νόμου για ρυθμίσεις στο Ταμείο Αλληλεγγύης για τους κουρεμένους και την αύξηση του

Εσωτερικών

Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα ΥΠΕΣ για πολεοδομικές άδειες

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων στους ΕΟΑ Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων του Υπουργού Εσωτερικών στους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης δυνάμει διατάγματος. Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα