Επιτροπή Ενέργειας: «Η ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρισμού είναι μονόδρομος για τη μείωση των τιμών»

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Στην παρουσία της Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κ. Νατάσας Πηλείδου, εκπροσώπων του Υπουργείου Οικονομικών και άλλων εμπλεκόμενων φορέων, συνεδρίασε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού με κύριο θέμα συζήτησης τις νομοθεσίες που αφορούν τη ρύθμισης της αγοράς ηλεκτρισμού.

Σε δηλώσεις επί του θέματος, μεταξύ άλλων, ειπώθηκαν τα ακόλουθα:

Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κ. Νατάσας Πηλείδου:

  • Η ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρισμού είναι μονόδρομος για τη μείωση των τιμών.
  • Το πλήρες άνοιγμα της αγοράς θα προσφέρει ευκαιρίες σε όλους μας ως καταναλωτές, καθώς και περαιτέρω διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα της Κύπρου.
  • Αυτή η προσπάθεια αποτελεί μέρος μιας πολυσχιδούς στρατηγικής στην οποία εστιάζει το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας για τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια και τη συγκράτηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος προς όφελος των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων και της ανταγωνιστικότητας της κυπριακής οικονομίας.
  • Στο πλαίσιο της ευρύτερης ενεργειακής στρατηγικής που εφαρμόζουμε, μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται: η προκήρυξη σχεδίων €80 εκατ. για ενεργειακή αναβάθμιση επιχειρήσεων, κατοικιών και κτηρίων του δημοσίου και η εγκατάσταση 400.000 έξυπνων μετρητών από τον Διαχειριστή Συστήματος Διανομής την περίοδο 2022-2025.

Βουλευτής  ΔΗΠΑ κ. Μιχάλη Γιακουμή:

  • Στο νομοσχέδιο αγοράς ηλεκτρισμού, μεταξύ άλλων, σημαντικά σημεία που τέθηκαν είναι: το  πλαίσιο κατασκευής και λειτουργίας συστημάτων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, ο περαιτέρω διάφανος τρόπος έκδοσης των όρων σύνδεσης από τους Διαχειριστές κα η  ανεξαρτησία του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου (ΔΣΜΚ), κάτι που έπρεπε να είχε γίνει εδώ και χρόνια, διασφαλίζοντας παράλληλα, το θέμα των εργαζομένων που αφορά κυρίως το σημερινό προσωπικό της ΑΗΚ.
  • Ο ανεξάρτητος θεσμός της ΡΑΕΚ, θα πρέπει συνεχίσει να είναι πραγματικά ανεξάρτητος τόσο διοικητικά, αδειοδοτικά και οικονομικά, με δράσεις και ενέργειες στην κοινωνία που θα βοηθούν την περεταίρω ανάπτυξη των ΑΠΕ και τον πραγματικό ανταγωνισμό στον ηλεκτρισμό που όλοι προσδοκούμε με στόχο τη μείωση του ηλεκτρισμού σε όλους εμάς τους καταναλωτές.

Δείτε Περισσότερα

Ενέργειας

Προκλήσεις αλλά και οφέλη βλέπει στον Great Sea Interconnector ο Υπουργός Ενέργειας

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 18/06/2024, συζήτησε τα ακόλουθα θέματα:  Πορεία υλοποίησης τερματικού εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου  Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου έλαβε ενημέρωση για την πορεία υλοποίησης του τερματικού εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου στο Βασιλικό και της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ

Εργασίας

Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι για ορθοστασία, ΕΕΕ σε αιτητές ασύλου και αναγνωρισμένους πρόσφυγες

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 18/06/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Εφαρμογή νομοθεσίας για παρατεταμένη ορθοστασία Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η εφαρμογή της νομοθεσίας που προστατεύει τους εργαζομένους από την παρατεταμένη ορθοστασία. Ορθοστασία: Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι – Πρώτα πρόστιμα Την