Επιτροπή Ενέργειας: «Η ακρίβεια και η αύξηση των τιμών δεν είναι κυπριακό αλλά παγκόσμιο φαινόμενο»

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Τα προβλήματα και τις προοπτικές του κυπριακού Τουρισμού, την προώθησης της χρήσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την πορεία αύξησης των τιμών των πρώτων υλών και τις επιπτώσεις στον πληθωρισμό, εξέταση η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής και βουλευτής ΔΗΣΥ κ. Κυριάκος Χατζηγιάννης ανέφερε:

 • Όλοι οι φορείς εκφράζουν την ικανοποίηση τους για τους μεταβατικούς σχεδιασμούς του υφυπουργείου τουρισμού, ωστόσο ο διάλογος θα πρέπει να επεκταθεί.
 • Θα πρέπει να υπάρξει ανάλογη βάση δεδομένων που να χαρτογραφεί τα τουριστικά δεδομένα. Την επόμενη εβδομάδα θα εξετάσουμε αυτεπάγγελτα το εν λόγω ζήτημα.
 • Υπήρξε δέσμευση για εφαρμογή ΑΠΕ στον γεωργικό τομέα και για χρήση net metering and billing. Σε 2 εβδομάδες θα είναι ενώπιον μας σχετικό νομοσχέδιο.
 • Όσον αφορά τον πληθωρισμό, όσο και αν χαρακτηρίζεται πως το πρόβλημα είναι πρόσκαιρο εντούτοις πρέπει να εξεταστεί με σοβαρότητα.
 • Η ακρίβεια και η αύξηση των τιμών δεν είναι κυπριακό αλλά παγκόσμιο φαινόμενο. Υπάρχει ανάγκη ενισχυμένου διαλόγου για ορθή τιμολόγηση όλων των αγαθών.
 • Θα εξετάσουμε το θέμα σύστασης Επιτρόπου Καταναλωτή.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ κ. Κώστας Κώστα είπε:

 • Πρέπει να ετοιμαστούμε κατάλληλα για την νέα μεταβατική περίοδο της τουριστικής μας πολιτικής.
 • Οι τιμές είναι ψηλές διότι η κυβέρνηση δεν προέβη στις απαραίτητες ενέργειες για να διαφύλαξη τους πολίτες της.
 • Έχουμε αύξηση 500% στο κόστος μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, πριν την αύξηση των τιμών το κόστος ήταν €1400 και τώρα είναι €15000.

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ κ. Μιχάλης Γιακουμή επεσήμανε:

 • Η εθνική στρατηγική τουρισμού με ορίζοντα το 2030 για μια αειφόρο και ολόχρονη τουριστική περίοδο κινείτε προς την ορθή κατεύθυνση.
 • Χαιρετούμε την απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών για τοποθέτηση πλαφόν σε κάποια προϊόντα πρώτης ανάγκης.

Δείτε Περισσότερα

Πρόγραμμα

Εβδομαδιαίο πρόγραμμα Επιτροπών/Ολομέλειας ημερομηνίας 26/02/2024 – 01/03/2024

Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών και της Ολομέλειας έχει ως εξής:            Δευτέρα 26/02/2024            Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού, 9:00 π.μ..   Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών, 10:00 π.μ..        Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας, 11:00 π.μ..  Τρίτη 27/02/2024             Επιτροπή Προσφύγων-Εγκλωβισμένων-Αγνοουμένων και Παθόντων, 9:00 π.μ..           Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, 9:00 π.μ..                     Επιτροπή για

Αποφάσεις Ολομέλειας

Ζήτησαν φορολόγηση υπερκερδών εταιρειών ενέργειας οι βουλευτές, έντονη κριτική με αφορμή μέτρα για πρόσφυγες

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 22/02/2024, υπερψήφισε τον προϋπολογισμό της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου και της Παγκύπριας Ένωσης Προσφύγων, ύψους €5.710.717 και €353.38 αντίστοιχα.   Αναλυτικά τα σχέδια νόμου που υπερψηφίστηκαν:  Ο περί Προϋπολογισμού της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου του 2024 Νόμος του 2024   Η Ολομέλεια υπερψήφισε το πιο πάνω νομοσχέδιο