Επιτροπή Ενέργειας: Εκτός η περιοχή Ακάμα από νόμο για επισκέψιμα αγροκτήματα λέει ο Α. Νεοφύτου

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 25/04/2023, εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου: 

Ο περί της Ίδρυσης και Λειτουργίας Επισκέψιμων Αγροκτημάτων Νόμος του 2022 

Η Επιτροπή εξέτασε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η θέσπιση νομοθεσίας για τη ρύθμιση της ίδρυσης και λειτουργίας επισκέψιμων αγροκτημάτων. Ειδικότερα, με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις καθορίζεται το πλαίσιο αδειοδότησης και δημιουργίας μητρώου για την εγγραφή επισκέψιμων αγροκτημάτων, το οποίο θα τηρείται από το Υφυπουργείο Τουρισμού.   

Επίσης, εισάγονται πρόνοιες για την κατηγοριοποίηση των εν λόγω αγροκτημάτων σε θεματικές ενότητες πρόσθετα της κύριας αγροτικής, κτηνοτροφικής και αλιευτικής δραστηριότητας, την δυνατότητα ανάπτυξης σε αυτά υποδομών διαμονής και διανυκτέρευσης, υποδομών εστίασης και αναψυχής καθώς και υποδομών για παροχή εκπαίδευσης σε ενδιαφερομένους. 

Εκτός η περιοχή Ακάμα από νόμο για επισκέψιμα αγροκτήματα λέει ο Α. Νεοφύτου 

Η περιοχή του Ακάμα θα εξαιρείται του νόμου για τα επισκέψιμα αγροκτήματα, δήλωσε ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ και εισηγητής του νόμου για τα επισκέψιμα αγροκτήματα, Αβέρωφ Νεοφύτου, ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού. 

Στην Επιτροπή όπου συνεχίστηκε η κατ’ άρθρο συζήτηση του περί της Ίδρυσης και Λειτουργίας Επισκέψιμων Αγροκτημάτων Νόμος του 2022, παρακάθησαν και εκπρόσωποι του Υφυπουργείου Τουρισμού, του Τμήματος Περιβάλλοντος και του Τμήματος Δασών του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως του Υπουργείου Εσωτερικών και της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας. 

«Θέλω να μην υπάρχει καχυποψία από τον οποιονδήποτε. Μιλούμε για επισκέψιμα αγροκτήματα που αφορούν όλη την υπόλοιπη Κύπρο, εκτός του Ακάμα», είπε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής κ. Νεοφύτου, δηλώνοντας ότι μπορεί κάποιος να θεωρήσει «ότι επειδή ο ίδιος είναι από την περιοχή του Ακάμα και ότι επειδή δεν του άρεσε το τοπικό σχέδιο του Ακάμα να έρθει διαμέσου αυτής της πρότασης να αλλάξει την πολεοδομική πολιτική του σχεδίου Ακάμα». Επιπλέον, ο κ. Νεοφύτου απευθυνόμενος στις αρμόδιες υπηρεσίες εισηγήθηκε την νομική κατοχύρωση των επισκέψιμων αγροκτημάτων στα υπόλοιπα τοπικά σχέδια. 

Εντός της Επιτροπής οι Βουλευτές εξέφρασαν παραδείγματα καλών πρακτικών σε αγροκτήματα στην Ευρώπη και αλλού. 

Ο κ. Νεοφύτου δήλωσε ότι ο στόχος είναι διπλός, εξηγώντας ότι από την μια δημιουργείται προστιθέμενη αξία σε ανθρώπους που «θέλεις να τους στηρίξεις να μείνουν στην ύπαιθρο και το δεύτερο δημιουργείται επιπρόσθετη αξία στο τουριστικό προϊόν αφού παύεις να είσαι μονοθεματικός τουριστικός προορισμός για τον ήλιο και τη θάλασσα». 

Κατά τη συνεδρίαση ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Πασιουρτίδης, δήλωσε ότι το άρθρο 4 του προτεινόμενου νομοσχεδίου αναφέρει ότι δικαίωμα υποβολής αίτησης για έκδοση άδειας λειτουργίας επισκέψιμου αγροκτήματος έχουν γεωργοί και οι εγγεγραμμένοι ιδιοκτήτες ή νόμιμοι κάτοχοι γης στην οποία αφορά η αίτηση και εξέφρασε τον φόβο του να μην εκμεταλλεύονται οι γεωργοί και οι αγρότες από μεγαλοεπιχειρηματίες. 

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ηλίας Μυριάνθους δήλωσε, μετά το πέρας της συνεδρίας της  Επιτροπής, ότι «ως ΕΔΕΚ συμφωνούμε με την συγκεκριμένη πρόταση νόμου», λέγοντας ότι θα δώσει μια ώθηση για αύξηση του εισοδήματος στον γεωργικό τομέα όπου θα εφαρμοστούν πρακτικές αγροτουρισμού που ισχύουν εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες σε πολλές χώρες. Αναμφίβολα, πρόσθεσε, αυτό που θα πρέπει να αποφευχθεί είναι να μην γίνει εκμετάλλευση από τον οποιονδήποτε επιτήδειο και η ουσία είναι να αυξηθεί το οικογενειακό εισόδημα των οικογενειών που ασχολούνται με την γεωργία και τον πρωτογενή τομέα. 

Η συζήτηση του νομοσχεδίου θα συνεχιστεί στην επόμενη συνεδρία της Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού και θα οδηγηθεί στην Ολομέλεια. 

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΕ: 

Stockwatch: Εξαίρεση Ακάμα από επισκέψιμα αγροκτήματα 

Stockwatch: Διχάζει η εισήγηση Αβέρωφ για Ακάμα

Nomoplatform-ΚΥΠΕ 

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Πόθεν έσχες, προϋπ. €351.3 εκ., προαγωγές δημοσίου, Ταμείο Αλληλεγγύης και επίδομα τέκνου

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, υπερψήφισε τις προτάσεις νόμου για το πόθεν έσχες, τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους €351.3 εκ., τη μείωση της βαρύτητας του κριτηρίου της ετήσιας υπηρεσιακής έκθεσης για προαγωγές στη δημόσια υπηρεσία, τις προτάσεις νόμου για ρυθμίσεις στο Ταμείο Αλληλεγγύης για τους κουρεμένους και την αύξηση του

Εσωτερικών

Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα ΥΠΕΣ για πολεοδομικές άδειες

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων στους ΕΟΑ Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων του Υπουργού Εσωτερικών στους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης δυνάμει διατάγματος. Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα