Επιτροπή Ελέγχου: Στρατιωτικός ιατρός χρέωσε υπηρεσίες €226.000 για 5 μήνες, μεγάλο το κόστος του κυπριακού τζετ

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 23/02/2023, εξέτασε την ακόλουθη ειδική έκθεση: 

Ειδική Έκθεση 19.12.2022 (ΥΠΑΜ/01/2022)-Έλεγχος Υπουργείου Άμυνας 

Επικρίσεις για ελλιπή έλεγχο δαπανών ΓεΣΥ με αφορμή στρατιωτικό ιατρό που χρέωσε υπηρεσίες €226.000 

Επικρίσεις για μη έλεγχο των δαπανών του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓεΣΥ) μέσω του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) ακούστηκαν εκ νέου στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου, η οποία εξέτασε την ειδική έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το Υπουργείο Άμυνας. 

Αφορμή αποτέλεσε η εγγραφή στρατιωτικών ιατρών στο ΓεΣΥ και ειδικότερα ένας ιατρός ο οποίος σύμφωνα με την έκθεση χρέωσε τον ΟΑΥ ιατρικές πράξεις ύψους €226.000 σε διάστημα πέντε μηνών. 

«Αυτό καταδεικνύει περίτρανα και πιστοποιεί το μεγάλο φαγοπότι που γίνεται εις βάρος της υγείας των πολιτών και εις βάρος της τσέπης των πολιτών με το περιβόητο σύστημα υγείας», ανέφερε σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία ο Πρόεδρος της επιτροπής Ζαχαρίας Κουλίας και διερωτήθηκε «πώς είναι δυνατόν ο ΟΑΥ να πλήρωσε σε έναν ιατρό €226.000 σε πέντε μήνες, τι έκανε; εργαζόταν 48 ώρες τον 24ωρο». 

Παρουσιάζοντας την έκθεση ενώπιον της επιτροπής, ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας, Οδυσσέας Μιχαηλίδης είπε πως κατά τον έλεγχο διαπιστώσαμε ότι αριθμός ειδικών ιατρών ήταν στρατιωτικοί ιατροί και είχαν εγγραφεί στο ΓεΣΥ και εξασκούσαν ιδιωτική ιατρική. 

Όπως είπε οι ιατροί αυτοί ξεκίνησαν την ιδιωτική ιατρική, προτού εγκριθεί ο νόμος από τη Βουλή το καλοκαίρι του 2020, που έδινε την ευχέρεια στον Υπουργό Άμυνας να παράσχει άδεια σε στρατιωτικούς ιατρούς να ασκούν ιδιωτική ιατρική, ενώ μετά τη θέσπιση του νόμου δεν αποτάθηκαν στον ΥΠΑΜ για να εξασφαλίσουν την αναγκαία άδεια. 

Ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι οι ιατροί αυτοί παραβίαζαν το ωράριο εργασίας τους εκτελώντας καταχωρήσεις και συνταγογραφήσεις, ενώ αριθμός ιατρών ενώ ήταν σε αναρρωτική άδεια από τον στρατό εισέρχονταν στο σύστημα και έκαναν καταχωρήσεις και συνταγοραφήσεις. 

«Ο ένας εκ των ιατρών αυτών στους πέντε μήνες μετά τον μισθό του σαν αξιωματικός πήρε €226.000 από το ΓεΣΥ», είπε. 

«Αυτή η περίπτωση ήταν από τις πρώτες που βοήθησαν την υπηρεσία μας να αντιληφθεί την παντελή ανυπαρξία ελέγχου από πλευράς του ΟΑΥ. Ο ένας εκ των ιατρών ήταν οφθαλμίατρος και διαπιστώσαμε ότι έβαζε εγγραφές στο σύστημα κάθε 6 λεπτά. Ήταν κραυγαλέα προβληματική περίπτωση η οποία έπρεπε να παίξει καμπάνες στον ΟΑΥ», πρόσθεσε. 

Η ιεραρχία του ΓΕΕΦ διέταξε τον πειθαρχικό έλεγχο από ερευνών αξιωματικό, που αποφάσισε να μην διωχθούν πειθαρχικά. Είπε ακόμη ότι η δικογραφία της ανάκρισης τέθηκε στο αρχείο με απόφαση του Αρχηγού, ενώ αυτή δόθηκε και στην Νομική Υπηρεσία για ποινική διερεύνηση, με τον Γενικό Εισαγγελέα να αποφαίνεται ότι δεν εντοπίστηκε μαρτυρία για ύπαρξη ποινικών αδικημάτων. 

Περαιτέρω, ο κ. Μιχαηλίδης ζήτησε από τον Έφορο Φορολογίας όπως διεξάγει διερεύνηση για να ελεγχθεί ότι έχουν δηλωθεί τα συμπληρωματικά έσοδα από τα εν λόγω φυσικά πρόσωπα, με τον Έφορο Φορολογίας να απαντά ότι αποφασίστηκε η άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον ενός γιατρού, ενώ οι υπόλοιποι στάληκαν στα επαρχιακά γραφεία φορολογίας για επιβολή φορολογίας. 

Ο κ. Μιχαηλίδης είπε ακόμη ότι οι εν λόγω γιατροί παραβίασαν και το νομό περί κοινωνικών ασφαλίσεων, αφού παρείχαν υπηρεσίες ως αυτεργοδοτούμενοι. 

Εκ μέρους του ΥΠΑΜ, ο Νίκος Ματθαίου είπε ότι η διευθέτηση που επιτρέπει στους στρατιωτικούς ιατρούς να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους μέσω του ΓεΣΥ με παράλληλη ιδιότητα έγινε για να λυθεί το πρόβλημα της φυγής των στρατιωτικών ιατρών. 

Αναγνώρισε ότι έγιναν αυτά που καταγράφονται στην έκθεση κατά την μεταβατική περίοδο. Η θέση μας είναι «εκεί που υπάρχει η οποιαδήποτε παρανομία θα πρέπει να παίρνει το δρόμο της δικαιοσύνης, και λέμε ότι είναι εκεί το τεκμήριο της αθωότητας», είπε. 

Σημείωσε ότι το Υπουργείο έστειλε την υπόθεση στο Γενικό Εισαγγελέα, ο οποίος έκρινε ότι δεν υπήρχαν ποινικά αδικήματα. 

Ο Πρόεδρος του ΟΑΥ Σταύρος Μιχαήλ είπε ότι ο Οργανισμός δεν είναι εργοδότης και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει νομοθεσία που να υποχρεώνει τον ΟΑΥ να ελέγξει αν ένας ιατρός εργάζεται αλλού. 

«Αυτό που κάναμε με τον Έφορο Φορολογίας είναι ότι του δίνεται πρόσβαση για να βλέπει τα αρχεία μας για να μπορεί να συγκρίνει τι δηλώνει στο φόρο ένας ιατρός συμβεβλημένος στο ΓεΣΥ», είπε. 

Ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης είπε πως ο ερευνών αξιωματικός έχει την ευθύνη να κάνει ενδεδειγμένες ενέργειες και ο Αρχηγός δεν μπορεί να επέμβει. 

Την επέστρεψα πίσω την συγκεκριμένη υπόθεση. Η πραγματικότητα είναι ότι εγώ δεν μπορώ να ερμηνεύσω μια απόφαση του ερευνώντα αξιωματικού, ο οποίος μετά τη διερεύνηση αποφάσισε με τα δεδομένα που καταγράφονται στην έκθεση. 

Και ο Αρχηγός μίλησε μια φυγή ιατρών και πρόσθεσε πως έπρεπε να γίνει η διευθέτηση αυτή προκειμένου να παραμείνουν γιατροί στο στράτευμα. 

Απαντώντας σε ερωτήσεις, είπε ότι ο ιατρός που χρέωσε τις €226.000 έχει φύγει από το στράτευμα. 

Ασύγκριτα μεγαλύτερο κόστος για κατοχή ιδιόκτητου τζετ 

Σύμφωνα με τον Γενικό Ελεγκτή, το αεροσκάφος που έγινε δώρο στην Κυπριακή Δημοκρατία από την Ελλάδα για χρήση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έχει ως αποτέλεσμα μια πολυετή δαπάνη, η οποία περιλαμβάνει τη στελέχωση του αεροσκάφους, τα ετήσια έξοδα συντήρησής του, χωρίς την έγκριση της Βουλής, μια έγκριση η οποία δόθηκε στο πλαίσιο της έγκρισης του κρατικού προϋπολογισμού για το 2023. 

Είπε πως κάθε τέλος του έτους κατά την έκδοση της έκθεσης για την Προεδρία, θα καταγράφει οποιαδήποτε χρήση του αεροσκάφους και τη συνολική δαπάνη του έτους και τυχόν μετακίνηση από άλλους αξιωματούχους. 

Ο Δημόκριτος Ζερβάκης είπε πώς το προεδρικό αεροσκάφος υπάγεται στην Διοίκηση αεροπορίας, προσθέτοντας ότι η χρήση του ιδιόκτητου αεροσκάφος είναι πολιτικό θέμα αφού σχετίζεται με την επίδειξη της σημαίας. Επεσήμανε δε ότι ακόμη και Αρχηγοί Ενόπλων Δυνάμεων μικρών κρατών που επισκέπτονται την Κύπρο χρησιμοποιούν ιδιωτικό αεροσκάφος. 

Η Βουλεύτρια του ΔΗΣΥ, Σάββια Ορφανίδου είπε ότι το θέμα των καταχρήσεων έχει αναλυθεί ότι πρόκειται για υπαρκτά φαινόμενα και πρέπει να τα εξετάσουμε και το αναγνωρίζει και ο ΟΑΥ. 

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα υπενθύμισε ότι το κόμμα διαφώνησε με τον νόμο όπως είχε κατατεθεί και υπενθύμισε ότι ο ίδιος εξέφρασε ανησυχίες να μην ανοίξει το παράθυρο για τους ιατρούς του δημοσίου. «Εδώ άνοιξε ένα παράθυρο και κάποιοι το έκαμαν καμαρόπορτα και μπήκαν όλοι μέσα». 

Τέλος ο Βουλευτής των Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών Σταύρος Παπαδούρης διερωτήθηκε αν το θέμα των ιατρών που εντάσσονται στο ΓεΣΥ θα μπορούσε να επιλυθεί μια ένορκο δήλωση.

Nomoplatform-ΚΥΠΕ 

Δείτε Περισσότερα

Μεταφορών

Το εργοτάξιο Α φάσης δρόμου Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς, επισκέφθηκε η Επιτροπή Μεταφορών

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, στις 12/04/2024, πραγματοποίησε επίσκεψη στην υπέργεια διάβαση επί της Λεωφόρου Τάσσου Παπαδόπουλου παρά τω Γυμνάσιο Αποστόλου Παύλου, στην οδική συμβολή «Βιοφώς» στον Δυτικό παρακαμπτήριο δρόμου Πάφου, στη «Διπλαρκάτζια» στον Δήμο Πάφου, στον δρόμο Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς παρά την κοινότητα Καλλέπεια και στα γραφεία του Κοινοτικού Συμβουλίου Αργάκας για ενημέρωση σχετικά

Αποφάσεις Ολομέλειας

Παραμένει στα €300 το εξώδικο για στάθμευση σε ΑμεΑ, στην επαρχία που διαπράχθηκε θα εκδικάζεται αδίκημα

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/04/2024, καταψήφισε την αύξηση του εξώδικου προστίμου που προβλέπεται για το αδίκημα της στάθμευσης οχήματος σε χώρους για άτομα με αναπηρίες και υπερψήφισε νόμο σύμφωνα με τον οποίο ποινική υπόθεση θα εκδικάζεται μόνο από το δικαστήριο της επαρχίας στην οποία διαπράχθηκε το αδίκημα. Αναλυτικά τα