Επιτροπή Ελέγχου: Ικανοποίηση για τον τρόπο λειτουργίας του ΚΥΠΕ

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 08/09/2022, εξέτασε την ακόλουθη ειδική έκθεση: 

Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων – Ειδική Έκθεση για το έτος που έληξε στις 31.12.2019 

Το ΚΥΠΕ αποτελεί ένα υγιή οργανισμό και πρότυπο όσον αφορά το οικονομικό του σκέλος της λειτουργίας του, σημειώνει ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης, ο οποίος παρουσίασε σήμερα ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου την Έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων για το έτος 2019. Την ίδια ώρα, την απόλυτη ικανοποίηση τους για τον τρόπο λειτουργίας του ΚΥΠΕ, τόσο σε θέματα της δημοσιογραφικής κάλυψης όσο και σε θέματα οικονομικής διαχείρισης, εξέφρασαν οι πλείστοι Βουλευτές της Επιτροπής, δίδοντας συγχαρητήρια στο Πρακτορείο. 

Ο Γενικός Ελεγκτής μιλώντας αρχικά ενώπιον της Επιτροπής είπε πως το ΚΥΠΕ αποτελεί ένα υγιή οργανισμό ενώ αναφέρθηκε σε μερικά από τα ευρήματα της Έκθεσης του για το ΚΥΠΕ, σημειώνοντας αρχικά πως τα ζητήματα δεν είναι ιδιαιτέρως σοβαρά. 

Αναφέρθηκε αρχικά σε μια στρέβλωση που διαπίστωσε σε σχέση με τη μισθοδοσία του πρώην Διευθυντή του Πρακτορείου. Είπε πως το προηγούμενο ΔΣ, με την έγκριση του Υπουργείου Οικονομικών, είχε πάρει απόφαση να υπάρξει μισθολογική αναβάθμιση του πρώην Διευθυντή, όταν από μόνιμος υπάλληλος, έγινε Διευθυντής του ΚΥΠΕ με 5ετές συμβόλαιο. Όπως εξήγησε, ο μισθός που του καταβαλλόταν ως μόνιμος υπάλληλος ήταν πιο ψηλός από τον μισθό του Διευθυντή, και το ΔΣ είχε αποφασίσει να μην μειώσει το μισθό του με την πρόσληψη του ως Διευθυντή. Αυτό, όπως είπε, ο κ. Μιχαηλίδης, είχε ένα επιπλέον μεικτό κόστος 9 χιλιάδων ευρώ συνολικά. 

Το δεύτερο θέμα, το οποίο επισημάνθηκε ήταν της προσέλευσης του προσωπικού το οποίο όπως είπε δρομολογήθηκε, το 3ο θέμα αφορά ένα ζήτημα ανταποκριτή του ΚΥΠΕ το οποίο εκκρεμεί στο Δικαστήριο μετά από αίτημα για μετατροπής σε αορίστου χρόνου. Άλλο ένα μικρό θέμα αφορά την πρόσληψη δύο γραφέων που έγινε με σχέδια υπηρεσίας που είναι παλαιότερα και δεν ανταποκρίνονται στα νέα δεδομένα, με τον Γενικό Ελεγκτή να ζητά την αλλαγή των Σχεδίων αυτών. 

Το πιο σημαντικό θέμα που ανέδειξε ο Γενικός Ελεγκτής ήταν αυτό του κτιρίου του Πρακτορείου. Όπως είπε ο Ελεγκτής, το ΚΥΠΕ νοικιάζει όροφο σε συγκεκριμένο κτίριο ενώ παράλληλα καταβάλλει μίσθωμα για οικόπεδο που το παραχώρησε το δημόσιο, στο οποίο υπήρχε σχεδιασμός παλαιότερα για ανέγερση κτιρίου. Η ανέγερση αυτή είχε ανασταλεί εδώ και κάποια χρόνια λόγω της κρίσης και της πανδημίας και πλέον η ανέγερση από 3 εκ. που ήταν εκτιμάται ότι έχει ανέβει με τα νέα κόστη στα 5 εκ. ευρώ ίσως και περισσότερο. Το θέμα όπως, είπε, εκκρεμεί στο Υπουργείο Εσωτερικών το οποίο ζήτησε ανάλυση του κόστους της ανέγερσης. Ο χώρος του οικοπέδου, την παρούσα στιγμή χρησιμοποιείται ως χώρος στάθμευσης εταιρείας λεωφορείων, χωρίς να καταβάλλεται οποιοδήποτε αντίτιμο στο ΚΥΠΕ. 

Η Βουλεύτρια του ΔΗΣΥ Σάββια Ορφανίδου είπε πως ως κόμμα διαπιστώνουν ότι το ΚΥΠΕ επιτελεί μια πάρα πολύ σοβαρή υπηρεσία και ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια έχει αναβαθμιστεί τόσο από προσωπικό όσο και από τεχνολογία. Η κ. Ορφανίδου έδωσε συγχαρητήρια για όλη τη δουλειά που κάνει το ΚΥΠΕ. Εξέφρασε ωστόσο προβληματισμό στο θέμα του κτιρίου και είπε πως θα πρέπει να βρεθεί λύση. Πρέπει να επισπευσθεί λίγο η διαδικασία ώστε να βρεθεί η λύση, τόνισε. 

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά είπε πως το ΚΥΠΕ λειτουργεί σωστά και επιτελεί ένα σοβαρό έργο στον τόπο μας, ενώ σημείωσε πως για το θέμα του κτιρίου θα μπορούσε για να είναι και συμφέρον για το κράτος, να συστεγαστεί με κάποιο άλλο Οργανισμό. 

Από την πλευρά τους, μιλώντας εντός της Επιτροπής, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης ενώ εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη γενική λειτουργία του ΚΥΠΕ, έθιξε ζήτημα κάλυψης των συνεδριάσεων των κοινοβουλευτικών επιτροπών. 

Όπως είπε ο κ. Χριστοφίδης, δεν μπορεί το ΚΥΠΕ να καλύπτει τις δηλώσεις των κρατικών αξιωματούχων και άλλων φορέων που παρευρίσκονται στις συνεδρίες των διαφόρων επιτροπών της Βουλής και να μην καλύπτονται εντός της Επιτροπής οι ερωτήσεις και οι παρατηρήσεις των Βουλευτών. 

Η Βουλεύτρια του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου είπε πως στο ΚΥΠΕ φαίνεται να λειτουργούν όλα πολύ καλά. Σημείωσε πως το ΚΥΠΕ έχει  τη βαρύτατη ευθύνη να μεταφέρει σωστά την είδηση, και για αυτό θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα ενισχυμένο  σε προσωπικό για να κάνει σωστά τη δουλειά του. Όπως είπε οι δημοσιογράφοι που το ΚΥΠΕ απασχολεί τώρα, να είναι λίγοισε σχέση με τον όγκο εργασίας που καλύπτει το πρακτορείο και ζήτησε την ενίσχυση σε προσωπικό του ΚΥΠΕ. 

Ο Βουλευτής Χρύσης Παντελίδης είπε πως το ΚΥΠΕ είναι ένας οδηγός της κυπριακής δημοσιογραφίας, σημειώνοντας πως ο ίδιος όπως και πολλοί άλλοι, το πρώτο πράγμα που ανοίγει την μέρα είναι η ιστοσελίδα του ΚΥΠΕ. Το ΚΥΠΕ κάνει αντικειμενικά τη δουλειά του, λάθη γίνονται αλλά δεν είναι σκόπιμα, είπε ο κ. Παντελίδης και κάλεσε το Πρακτορείο να αξιοποιήσει τη νομοθεσία για τα πνευματικά δικαιώματα και στο διαδικτυακό επίπεδο για να αυξήσει τα έσοδα του. 

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης τόνισε την σημαντικότητα του έργου του ΚΥΠΕ για την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση της κοινωνίας. 

Ο Βουλευτής των Οικολόγων Σταύρος Παπαδούρης είπε πως το ΚΥΠΕ λειτουργεί πολύ σωστά και ότι λειτουργεί σωστά δεν πρέπει να το ενοχλείς αλλά να το στηρίζεις. Εξέφρασε την ικανοποίηση του για την Έκθεση του ΚΥΠΕ σημειώνοντας επίσης με χαρά το γεγονός ότι υιοθετούνται οι εισηγήσεις του Ελεγκτή από το Πρακτορείο, κάτι που είναι πάρα πολύ καλό. 

Ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΚΥΠΕ, Ιωσήφ Ιωσήφ, είπε από την πλευρά του μιλώντας μετά τη συνεδρία, πως αισθάνεται πάρα πολύ ικανοποιημένος από τη σημερινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου. Όλα τα κόμματα, σημείωσε, αναγνώρισαν το μεγάλο έργο που επιτελεί το ΚΥΠΕ σε μια δύσκολη συγκυρία και ευχαρίστησε τόσο τη Βουλή και τα κόμματα, όσο και τον Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας για τα θετικά σχόλια τους σχετικά με τη δράση του ΚΥΠΕ. 

«Από την πλευρά μας διαβεβαιώνουμε ότι θα συνεχίσουμε τη σκληρή εργασία που επιτελούμε με σκοπό το ΚΥΠΕ να ανταποκρίνεται πλήρως στους στόχους και την αποστολή του. Με την ενίσχυση του προσωπικού και την τεχνολογική αναβάθμιση που προωθήσαμε, το ΚΥΠΕ σήμερα είναι ένα σύγχρονο Πρακτοτείο Ειδήσεων, που συγκρίνεται ευνοϊκά με τα ανάλογα διεθνή Πρακτορεία», είπε. 

Ο κ. Ιωσήφ ανέφερε ακόμη πως συμφώνησαν με τη Βουλή να μελετήσουν σε βάθος το θέμα της ανέγερσης ιδιόκτητου κτιρίου για το ΚΥΠΕ, θα επιδιώξουν εκσυγχρονισμό των σχεδίων υπηρεσίας του προσωπικού και γενικά θα προβούν σ΄ όλες τις αναγκαίες ενέργειες για να παραμείνει το ΚΥΠΕ πρωταγωνιστής στο χώρο της επικοινωνίας και της ενημέρωσης της Κύπρου. 

«Κεντρική στόχευση μας είναι το ΚΥΠΕ να προβάλλει την εικόνα της Κύπρου τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό», κατέληξε. 

Ο Αντιπρόεδρος του ΔΣ ΚΥΠΕ Γιώργος Φράγκος διαβεβαίωσε ότι το ΚΥΠΕ είναι πάντοτε δεσμευμένο στην τήρηση της δημοσιογραφικής δεοντολογίας και ταυτόχρονα έχεις ως καθοδηγητική του πυξίδα τη βασική αρχή της δημοσιογραφίας για πρόταξη της είδησης σε κάθε ρεπορτάζ. 

Από την πλευρά του, ο Αναπληρωτής Διευθυντής/Αρχισυντάκτης του ΚΥΠΕ Γιώργος Χριστοδουλίδης διαβεβαίωσε ότι το ΚΥΠΕ, στο μέτρο του δυνατού, θέτει στην πράξη σε ψηλή προτεραιότητα την κάλυψη των κοινοβουλευτικών εργασιών διαθέτοντας μεγάλο αριθμό δημοσιογράφων εβδομαδιαίως τόσο για εσωτερική όσο και εξωτερική κάλυψη των Επιτροπών, στη βάση της ισότιμης προβολής όλων ανεξαιρέτως των κοινοβουλευτικών κομμάτων και βουλευτών. 

Nomoplatform-ΚΥΠΕ-ΓΤΒ 

Δείτε Περισσότερα

Πρόγραμμα

Εβδομαδιαίο πρόγραμμα Επιτροπών/Ολομέλειας ημερομηνίας 10/06/2024 – 14/06/2024

Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών και της Ολομέλειας έχει ως εξής:              Δευτέρα 10/06/2024                     Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού, –  Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών, –  Τρίτη 11/06/2024                       Επιτροπή Προσφύγων-Εγκλωβισμένων-Αγνοουμένων και Παθόντων, –               Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, 9:00 π.μ..                               Επιτροπή για τη Μελέτη του Δημογραφικού

Μεταφορών

Τρέχουν για το έργο στο λιμάνι Λάρνακας, αλλά η διαδικασία είναι χρονοβόρα

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 31/05/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Υλοποίηση ενιαίου σχεδιασμού ανάπτυξης λιμανιού και μαρίνας Λάρνακας Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η πορεία υλοποίησης του ενιαίου σχεδιασμού ανάπτυξης του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας. Τρέχουν για το έργο στο