Επιτροπή Ελέγχου: Ετήσια έκθεση Γενικού Ελεγκτή για Αρχή Ραδιοτηλεόρασης

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

H Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 02/06/2022, εξέτασε την ακόλουθη ειδική έκθεση:

Ετήσια Έκθεση Γενικού Ελεγκτή – Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου Ειδική Έκθεση 23.3.2022 (ΑΡΚ/01/2022) (για το έτος που έληξε στις 31.12.2019)

Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η ετήσια έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για την Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου.

Στο πλαίσιο της συζήτησης ο Γενικός Ελεγκτής προέβη σε συνοπτική παρουσίαση των σημαντικότερων ευρημάτων της εν λόγω έκθεσής του. Πιο συγκεκριμένα, επικεντρώθηκε, μεταξύ άλλων, στην αντικανονική παραχώρηση προσαυξήσεων σε βοηθό γραμματειακό λειτουργό και στην καταβολή λανθασμένων επιδομάτων συντήρησης εξωτερικού στα μέλη και στο προσωπικό της Αρχής. Επιπλέον, αναφέρθηκε στο θέμα της ανανέωσης του συμβολαίου και στα συνταξιοδοτικά ωφελήματα του διευθυντή της Αρχής.

Περαιτέρω, ενημέρωσε την επιτροπή ότι από τον έλεγχο που διεξήχθη από την υπηρεσία του στις διοικητικές κυρώσεις που έχει επιβάλει η Αρχή για παραβάσεις από τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς, διαπιστώθηκε διαφορά στο ύψος των επιβληθεισών κυρώσεων, κάτι το οποίο ενδεχομένως να συνιστά άνιση μεταχείριση μεταξύ των εποπτευόμενων οργανισμών. Στη βάση αυτών των ευρημάτων, ενημέρωσε την επιτροπή για σχετική γραπτή καταγγελία που είχε υποβληθεί στην υπηρεσία του για πιθανά αδικήματα διαφθοράς και κατάχρησης εξουσίας.

Αναφορικά με το θέμα της ανανέωσης του συμβολαίου και τα συνταξιοδοτικά ωφελήματα του διευθυντή της Αρχής Ακολούθως, ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε ότι υπάρχει σχετική γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα και τίθενται συναφώς αρκετά ζητήματα σε σχέση με τους όρους εργοδότησης των γενικών διευθυντών των ημικρατικών οργανισμών, τα οποία πρέπει να ρυθμιστούν από το αρμόδιο υπουργείο, ήτοι το Υπουργείο Οικονομικών.

Η πρόεδρος της Αρχής ανέφερε ότι η Αρχή επιτελεί ένα δύσκολο έργο και παράλληλα δε λαμβάνει χορηγία από το κράτος, καθότι τα έσοδά της προέρχονται από την επιβολή προστίμων στους εποπτευόμενους οργανισμούς. Ειδικότερα, όσον αφορά τις καταγγελίες κατά πρώην και τέως μέλους της Αρχής ενημέρωσε ότι η διαδικασία αυτή έχει τερματιστεί, κατόπιν απόφασης του Γενικού Εισαγγελέα, και ότι για την Αρχή το θέμα αυτό θεωρείται λήξαν. Αναφορικά με τα θέματα της παράτυπης παραχώρησης προσαυξήσεων σε βοηθό γραμματειακό λειτουργό και της λανθασμένης καταβολής επιδόματος συντήρησης εξωτερικού στα μέλη και στο προσωπικό της Αρχής, δήλωσε ότι η Αρχή θα συμμορφωθεί άμεσα με τις συστάσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

Η Επιτροπή, μεταξύ άλλων, τόνισε την ανάγκη ύπαρξης διαφανούς πλαισίου επιβολής διοικητικών κυρώσεων για παραβάσεις προς τους εποπτευόμενους οργανισμούς, στη βάση των βέλτιστων πρακτικών που εφαρμόζονται σε άλλες χώρες, ώστε να διασφαλίζεται η αξιοπιστία και η ισότιμη μεταχείριση των εποπτευομένων στις αποφάσεις της.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας της Επιτροπής, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου, Ζαχαρίας Κουλίας, είπε ότι «ένα από τα θέματα που απασχόλησαν την Επιτροπή ήταν το θέμα των καταγγελιών που έγιναν για κάποιο χρηματισμό από μέλη του προηγούμενου Συμβουλίου και εν πολλοίς διαμαρτυρήθηκαν αρκετοί συνάδελφοι όσον αφορά τα θέματα της ποινικής δίωξης».

Ανέφερε πως όπως ενημερώθηκε από τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα ο λόγος που δεν μπόρεσε να προχωρήσει η Νομική Υπηρεσία είναι γιατί ο παραπονούμενος έδωσε μεν τα χαρτιά αλλά δεν ήθελε να συνεργαστεί να δώσει κατάθεση και να παρουσιαστεί ενώπιον δικαστηρίου για να υποστηρίξει τα γραπτά που έδωσε.

Η Βουλεύτρια του ΔΗΣΥ Ρίτα Θεοδώρου Σούπερμαν, σε δηλώσεις της είπε ότι φαίνεται ότι θέματα, τα οποία απασχολούσαν εδώ και χρόνια τα Συμβούλια της Αρχής, «έχουν τεθεί στην Έκθεση του Γενικού Ελεγκτή και σήμερα τυγχάνουν υλοποίησης, θα έλεγα, οι εισηγήσεις του Γενικού Ελεγκτή από την Αρχή Ραδιοτηλεόρασης».

«Άλλα θέματα που έχουν αναφερθεί τροχοδρομούνται προς επίλυση από το Υπουργείο Εσωτερικών προς το Υπουργείο Οικονομικών και αφορούν τη σύνταξη του Γενικού Διευθυντή της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης, η οποία σύμφωνα με γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα φαίνεται να δίνεται νόμιμα πλέον στον Γενικό Διευθυντή της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης», πρόσθεσε.

Αναφορικά με καταγγελία καναλάρχη εναντίον μέλους του ΔΣ της Αρχής , πολλά χρόνια πριν, η κ. Σούπερμαν είπε πως δεν είναι δυνατόν να εκφραστούν ασφαλείς απόψεις για το θέμα αυτό, γιατί η υπόθεση αυτή έτυχε διερεύνησης από την Αστυνομία και έκλεισε από την Νομική Υπηρεσία λόγω έλλειψης μαρτυρίας.

«Η οποιαδήποτε τοποθέτηση για το θέμα αυτό είναι επικίνδυνη και θα δημιουργούσε εσφαλμένες εντυπώσεις, γιατί το κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις και τα στοιχεία που είχαμε μπροστά μας, μπορούν να επεξηγηθούν με διαφορετικούς τρόπους», συμπλήρωσε.

Η Βουλεύτρια του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου, σε δηλώσεις της είπε ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία έχει καταθέσει στοιχεία σήμερα, τα οποία εγείρουν ερωτήματα σε σχέση με δωροδοκία και σε σχέση με δωροληψία μέλους του ΔΣ της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης.

«Η υπόθεση είχε καταλήξει στην Αστυνομία, έγινε διερεύνηση και όπως μας ενημέρωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής ο Γενικός Εισαγγελέας τον ενημέρωσε ότι δεν προχώρησε το θέμα γιατί αυτός που το είχε καταγγείλει αρνήθηκε να προχωρήσει», ανέφερε.

«Λοιπόν, οι δικές μας πληροφορίες είναι ότι ο λόγος που αρνήθηκε να προχωρήσει είναι γιατί όταν κάποιος εμπλέκεται σε δωροδοκία διώκεται όπως και αυτός που λαμβάνει τον ποσό, δηλαδή δωροδοκία, δωροληψία είναι και τα δύο αδικήματα», πρόσθεσε.

Συνεπώς, συνέχισε η κ. Χαραλαμπίδου, «από την στιγμή που απουσίαζε η Νομική Υπηρεσία, από την στιγμή που απουσίαζε η Αστυνομία, δεν μπορέσαμε να θέσουμε το εύλογο ερώτημα γιατί δεν προσφέρθηκε σε αυτό που κατάγγελλε απαλλαγή από την κατηγορία της δωροδοκίας, όπως έγινε με πολλούς μάρτυρες κατηγορίας στην υπόθεση για παράδειγμα του ΣΑΠΑ για να μπορέσει να προχωρήσει η υπόθεση».

«Να πω ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία έδωσε σε μας επιταγές οι οποίες εκδόθηκαν από τον συγκεκριμένο καναλάρχη σε συγκεκριμένο πρόσωπο του Συμβουλίου της Αρχής. Δεν υπήρχε το όνομα του πάνω στην επιταγή, αλλά υπήρχε το όνομα του στην εξαργύρωση στο πίσω μέρος της επιταγής. Άρα, εγείρεται το ερώτημα: Η Αστυνομία έχει πάει στην Τράπεζα να τα ελέγξει αυτά; Σε τι πορίσματα κατάληξε; Σταμάτησαν την υπόθεση επειδή αρνήθηκε για να μην υποστεί δίωξη ο καναλάρχης; Είναι ερωτήματα, στα οποία δεν μπορέσαμε να πάρουμε απάντηση», συμπλήρωσε.

Η κ. Χαραλαμπίδου ανέφερε, παράλληλα, ότι εγείρεται τεράστιο θέμα σύγκρουσης συμφέροντος, το οποίο θα πρέπει να απασχολήσει και το ίδιο το ΔΣ της Αρχής τώρα που μέσω της Ελεγκτικής Υπηρεσίας ήρθαν εις γνώσιν τους όλα αυτά τα τεκμήρια.

Απαντώντας σε ερώτηση, η κ. Χαραλαμπίδου είπε πως ήταν επιταγές με ισόποσα €250 η κάθε επιταγή, αλλά είναι πολλές οι επιταγές και όλες εξαργυρωμένες από το ίδιο πρόσωπο και υπάρχουν και τιμολόγια από άλλες εταιρείες που παρέδιδαν άλλα προϊόντα στο συγκεκριμένο πρόσωπο.

Σημείωσε, τέλος, ότι εισηγήθηκαν όπως συνεχιστεί η συνεδρίαση για να έρθει ενώπιον της Επιτροπής η Αστυνομία προκειμένου να έχουν μια εικόνα.

Nomoplatform-ΚΥΠΕ-ΓΤΒ

Δείτε Περισσότερα

Πρόγραμμα

Εβδομαδιαίο πρόγραμμα Επιτροπών/Ολομέλειας ημερομηνίας 25/03/2024 – 29/03/2024

Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών και της Ολομέλειας έχει ως εξής:              Δευτέρα 25/03/2024                Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού, –   Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών, –    Τρίτη 26/03/2024                 Επιτροπή Προσφύγων-Εγκλωβισμένων-Αγνοουμένων και Παθόντων, 9:00 π.μ..               Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, 9:00 π.μ..                         Επιτροπή για τη Μελέτη του Δημογραφικού Προβλήματος, –                Επιτροπή

Αποφάσεις Ολομέλειας

Υπερψήφιση υποχρεωτικής προδημοτικής από τα τέσσερα έτη και προϋπολογισμού ΠΚ και ΚΟΑ

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 21/03/2024, υπερψήφισε την υποχρεωτική προδημοτική από τα τέσσερα έτη, την παράταση στην κράτηση ανήλικων στις Κεντρικές Φυλακές, καθώς και τον προϋπολογισμό του ΠΚ, του ΚΟΑ και της Εθνικής Αρχής Ηλεκτρονικής Υγείας.   Αναλυτικά τα σχέδια νόμου που υπερψηφίστηκαν:  Ο περί Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης (Υποχρεωτική Φοίτηση