Επιτροπή Ελέγχου: Ενοικίαση κτιρίου ΙΚΥΚ σε δικηγορικό γραφείο προς €500 μηνιαίως

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 04/05/2023, συζήτησε το ακόλουθο θέμα:

Δωρεές προς το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών Κύπρου (ΙΚΥΚ)

Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκαν οι δωρεές προς το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών Κύπρου (ΙΚΥΚ) και η αξιοποίηση αυτών. 

Ενοικίαση κτιρίου ΙΚΥΚ σε δικηγορικό γραφείο προς €500 μηνιαίως

Το θέμα της ενοικίασης και υπενοικίασης δύο οικιών, ισογείου και ανωγίου στην Αγλαντζιά, από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών Κύπρου, τέθηκε επί τάπητος στο πλαίσιο συνεδρίας της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής. 

Το Οίκημα ήταν δωρεά προς το ΙΚΥΚ της αείμνηστης Μαίρης Γεωργιάδου από την Κερύνεια για στήριξη άριστων και άπορων φοιτητών. 

Το ζήτημα που προκύπτει είναι η ενοικίαση του ακινήτου στην τιμή των 500 ευρώ από το 2013 σε δικηγορικό γραφείο στο δικηγορικό γραφείο Αρτεμίου, Πιερή & Συνεργάτες ΔΕΠΕ, το οποίο ήταν ο Νομικός Σύμβουλος του ΙΚΥΚ, με την προϋπόθεση της ανακαίνισης του από τον ενοικιαστή, χωρίς ωστόσο να υπάρχει στο συμβόλαιο πρόνοια για αύξηση του ενοικίου αλλά ούτε και χρονικός ορίζοντας λήξης του. 

Ο Πρόεδρος του ΙΚΥ, Γεώργιος Σκαλιάς, ανέφερε εντός της Επιτροπής πως το συμβόλαιο του 2013, το οποίο συμφωνήθηκε από το τότε ΔΣ, είναι ετεροβαρές για το Ίδρυμα, και πως το παρόν Συμβούλιο εδώ και λίγα χρόνια αγωνίζεται για αλλαγή των δεδομένων του συμβολαίου αλλά και για δικαίωση της επιθυμίας της δωρήτριας. 

Όπως ανέφερε στην Επιτροπή, το κτίριο εκτιμήθηκε από το Κτηματολόγιο στις 385 χιλιάδες ευρώ για σκοπούς φορολογίας. 

Εξηγώντας το πώς διαμορφώθηκε η σημερινή κατάσταση, είπε ότι το τότε ΔΣ ανέθεσε το 2009 στο δικηγορικό του γραφείο που ήταν και ο νομικός του σύμβουλος, να αναζητήσει ενοικιαστή για το ακίνητο. Οι προσφορές που υποβλήθηκαν κρίθηκαν ως μη ικανοποιητικές, και το 2013 το ίδιο το δικηγορικό γραφείο και νομικός σύμβουλος του ΙΚΥΚ έκανε πρόταση στο ΔΣ να ενοικιάσει το ίδιο το ακίνητο. Πρότεινε μάλιστα όπως το ΔΣ του ΙΚΥΚ αποταθεί σε άλλο δικηγορικό γραφείο για τη σύνταξη του συμβολαίου. 

Όπως είπε το συμβόλαιο, που υπέγραψε τότε το ΔΣ, μετέτρεπε ουσιαστικά τον ενοικιαστή σχεδόν σε ιδιοκτήτη καθώς του επέτρεπε να ανανεώνει τη σύμβαση χωρίς καμία αύξηση ετησίως, ενώ του έδινε το δικαίωμα για επενοικίαση.

Από την πλευρά του, ο δικηγόρος Αρτέμης Αρτεμίου, ο οποίος είναι ο ενοικιαστής και ήταν ο πρώην νομικός σύμβουλος του ΙΚΥΚ, ανέφερε πως η συμφωνία έγινε με την προϋπόθεση πως θα αναλάβει ο ίδιος την πλήρη ανακαίνιση του κτιρίου, το κόστος της οποίας ανήλθε κοντά στις 300 χιλιάδες ευρώ. 

Ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης, επεσήμανε ότι ο ενοικιαστής ισχυρίζεται ότι οι δαπάνες γίνονταν με ανταλλαγή υπηρεσιών, χωρίς να υπάρχουν έγγραφα και αποδείξεις. Δηλαδή, όπως είπε ως παράδειγμα, το δικηγορικό γραφείο προχωρούσε στην ανακαίνιση με εργολάβους, υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους και άλλους, αναλαμβάνοντας να τους παρέχει νομικές υπηρεσίες. 

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζαχαρίας Κουλίας και Βουλευτές της Επιτροπής υπέδειξαν ότι η πρακτική αυτή αποτελεί παρανομία, αφού ο καθένας που πληρώνει για οικοδομικές και άλλες εργασίες είναι υποχρεωμένος να εκδίδει αποδείξεις, ακόμη και στην ανταλλαγή υπηρεσιών.

Όπως αναφέρθηκε στην επόμενη συνεδρία θα κληθούν ο Γενικός Εισαγγελέας και το Τμήμα Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων, για να συνεχίσουν την εξέταση της υπόθεσης, ενώ ζητήθηκε ο φάκελος που έχει στην κατοχή του ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΙΚΥ ώστε να την μελετήσουν οι Βουλευτές.

Ο κ. Αρτεμίου ανέφερε πως δεν δόθηκαν οι αποδείξεις που ζήτησε το νυν ΔΣ για τις εργασίες, όμως αυτές υπάρχουν και θα κατατεθούν στο Δικαστήριο σε περίπτωση που η υπόθεση οδηγηθεί εκεί.

Στις δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας ο κ. Σκαλιάς είπε, απαντώντας σε ερώτηση, πως το θέμα ενδεχομένως να λυθεί αν δοθεί εκ μέρους του ενοικιαστή μια γενναιόδωρη αύξηση του ενοικίου και αλλάξουν οι όροι του συμβολαίου. Σε διαφορετική περίπτωση, πρόσθεσε, θα οδηγηθούμε στα δικαστήρια. 

Ο κ. Σκαλιάς τόνισε επανειλημμένα πως το συμβόλαιο που υπάρχει είναι προϊόν διαπραγμάτευσης του τότε ΔΣ και πως ο ίδιος και το νυν Συμβούλιο παρέλαβαν αυτά που είχαν υπογραφεί, τονίζοντας παράλληλα πως εδώ και λίγα χρόνια ο ίδιος αγωνίζεται να αλλάξει αυτή την κατάσταση. 

Ο νυν Νομικός Σύμβουλος του ΙΚΥΚ, Κρις Τριανταφυλλίδης, ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής ότι ο μόνος τρόπος για να ακυρωθεί το συμβόλαιο ενοικίασης, ήταν να κατεδαφιστεί το ανίκητο και να ξανακτιστεί το κτίριο. Με τα έσοδα των ενοικίων, θα πληρωνόταν η κατασκευή και θα παραχωρούνται και ποσά σε άπορους φοιτητές. Προς αυτή την κατεύθυνση στράφηκε το ΙΚΥΚ στο παρελθόν, όμως η προσπάθεια δεν έφερε αποτέλεσμα. 

Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ρίτα Σούπερμαν, στις δηλώσεις της είπε πως το ζήτημα υφίσταται από το 2009. «Είναι θέση μας ότι πρέπει να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια για να προσβληθεί η σύμβαση και να ανακτηθεί η κυριότητα το κτιρίου από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών Κύπρου, έτσι ώστε να αξιοποιηθεί προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος. Τόσο το Υπουργείο Οικονομικών όσο και το νυν Δ.Σ. του ιδρύματος, οφείλουν ν’ ακολουθήσουν πιστά τις κατευθύνσεις του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας», ανέφερε. 

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, ανέφερε στις δηλώσεις της πως φαίνεται ότι το ΔΣ που είχε συνάψει τις συμβάσεις έχει να δώσει εξηγήσεις στην Επιτροπή και για αυτό η συζήτηση θα συνεχιστεί και θα κληθεί το τότε ΔΣ για να πει στη βάση ποιας λογικής προχώρησε με τους συγκεκριμένους όρους. 

Απαντώντας σε ερώτηση είπε πως με βάση τα όσα ακούστηκαν, υπάρχουν ευνοϊκοί όροι και θα πρέπει να εξηγήσει το ΔΣ γιατί δεν ακολουθήθηκε η διαδικασία προσφορών, όπως γίνεται στις δημόσιες συμβάσεις. Κληθείσα να σχολιάσει το γεγονός πως ο τότε Πρόεδρος του ΔΣ του ΙΚΥΚ ήταν πρώην Βουλευτής του ΑΚΕΛ, είπε πως δεν είχε εντοπίσει αυτή τη λεπτομέρεια. 

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ και εισηγητής του θέματος, Χρίστος Ορφανίδης ,στις δηλώσεις του είπε πως έχει διαφανεί ότι το συγκεκριμένο κτίριο το οποίο βρίσκεται σε γη που αξίζει πολλές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, παραχωρήθηκε για ενοικίαση στο δικηγορικό γραφείο, νομικό σύμβουλο τότε του ΙΚΥΚ. Είπε πως τότε το ΔΣ ενώ είχαν προσφορές πέραν του ποσού που νοικιάζεται σήμερα το ακίνητο, τις απέρριψε και προχώρησε στην ενοικίαση του στους νομικούς του συμβούλους. Στη συνέχεια, το Δικηγορικό επενοικίασε το κτίριο σε ένα εκ των μετόχων του, χωρίς να υπάρχουν πουθενά οι όροι της επενοικίασης αυτής. 

«Θα συζητούν και άλλες λεπτομέρειες γιατί το όλο θέμα θα απασχολήσει ξανά την Επιτροπή Ελέγχου», είπε ο κ. Ορφανίδης. 

Ο Βουλευτής των Οικολόγων, Σταύρος Παπαδούρης είπε πως κάτι πήγε λάθος καθώς δύο οικίες, μια ισόγειος και μια ανώγιος εκτιμήθηκαν για 500 ευρώ στο σύνολο και οι δύο, και τότε δεν εκπληρώνεται ο σκοπός της δωρεάς. Είπε πως το ζήτημα έχει δύο άξονες. Ο πρώτος αφορά την διόρθωση της στρέβλωσης που υπάρχει σήμερα, είτε μέσω Δικαστηρίου, είτε μέσω μιας συμβιβαστικής λύσης. 

Ο δεύτερος άξονας αφορά την αναζήτηση ευθυνών εκεί και όπου υπάρχουν, ώστε αυτές οι ευθύνες να αποδοθούν. «Θα επιφυλαχθώ μέχρι την επόμενη φορά που θα πάρουμε ολόκληρο τον φάκελο από το ΙΚΥΚ», είπε.

Εξέφρασε, τέλος, την απορία πώς είναι δυνατόν διπλανά τεμάχια με ισάξιες κατασκευές το ένα να έχει εκτιμηθεί στις 600 χιλιάδες και το άλλο στις 800 χιλιάδες ενώ το κτίριο του ΙΚΥΚ να εκτιμάται λίγο πιο πάνω από 200 χιλιάδες. 

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΕ: 

Stockwatch: ΙΚΥΚ: Ψίχουλα από ενοίκια λόγω κακοδιαχείρισης 

Πολίτης: Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών/Σκάνδαλο: Εδώ και δέκα χρόνια κτήριο ενοικιάζεται σε δικηγορικό γραφείο προς €500 μηνιαίως 

Nomoplatform-ΚΥΠΕ 

Δείτε Περισσότερα

Πρόγραμμα

Εβδομαδιαίο πρόγραμμα Επιτροπών/Ολομέλειας ημερομηνίας 10/06/2024 – 14/06/2024

Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών και της Ολομέλειας έχει ως εξής:              Δευτέρα 10/06/2024                     Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού, –  Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών, –  Τρίτη 11/06/2024                       Επιτροπή Προσφύγων-Εγκλωβισμένων-Αγνοουμένων και Παθόντων, –               Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, 9:00 π.μ..                               Επιτροπή για τη Μελέτη του Δημογραφικού

Μεταφορών

Τρέχουν για το έργο στο λιμάνι Λάρνακας, αλλά η διαδικασία είναι χρονοβόρα

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 31/05/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Υλοποίηση ενιαίου σχεδιασμού ανάπτυξης λιμανιού και μαρίνας Λάρνακας Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η πορεία υλοποίησης του ενιαίου σχεδιασμού ανάπτυξης του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας. Τρέχουν για το έργο στο