Επιτροπή Ελέγχου: Έλεγχος Συστήματος Επιστράτευσης της Εθνικής Φρουράς

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 18/11/2021, εξέτασε και συζήτησε θέματα που αφορούν:

  • Την Δημοσιονομική Έκθεση για το έτος 2020.
  • Την Ετήσια Έκθεση Γενικού Ελεγκτή για το Έτος 2019 (Έλεγχος Συστήματος Επιστράτευσης της Εθνικής Φρουράς)

Δηλώσεις:

Δήλωση Βουλεύτριας κ. Ρίτας Σούπερμαν μετά την Επιτροπή Ελέγχου

Συζητήσαμε σήμερα στην Επιτροπή Ελέγχου, Δημοσίων Δαπανών, έκθεση του Γενικού Ελεγκτή όσον αφορά στο σύστημα επιστράτευσης της Εθνικής Φρουράς. Οι συστάσεις του Γενικού Ελεγκτή, ημερομηνίας 29-8-2018, κοινοποιήθηκαν τόσο στο Υπουργείο Άμυνας όσο και στο ΓΕΕΦ και ο Γενικός Ελεγκτής δήλωσε ενώπιον της επιτροπής ότι τόσο το Υπουργείο Άμυνας όσο και το ΓΕΕΦ προχώρησαν στα απαιτούμενα μέτρα για υλοποίηση των εισηγήσεων του.

Ως Δημοκρατικός Συναγερμός δίνουμε τα εύσημα και τα συγχαρητήριά μας για τη θετική ανταπόκριση και τη συνεργασία που αναπτύχθηκε μεταξύ του Γενικού Ελεγκτή, του Υπουργείου Άμυνας και του ΓΕΕΦ. Το Υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι επεξεργάστηκε νομοσχέδιο με τροποποιήσεις το οποίο θα κατατεθεί ενώπιον της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής. Στο νομοσχέδιο θα επικαιροποιηθούν οι εξαιρέσεις για τη στράτευση όπως για παράδειγμα για τους δεσμοφύλακες του τμήματος φυλακών, τους υπαλλήλους των Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, τους αστυνομικούς των βάσεων και για άλλες ομάδες.

Επίσης κατόπιν πρόσκλησης της Εθνικής Φρουράς ένας αριθμός 2814 ατόμων έχουν παρουσιαστεί για εφεδρεία. Όσον αφορά για τα άτομα που σχετίζονται με τα πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα από αριθμό 168 ατόμων που είχε εντοπίσει ο Γενικός Ελεγκτής, παραμένουν σε εκκρεμότητα μόνο τρία άτομα. Επίσης έχει εισαχθεί μηχανογραφημένο σύστημα και στην αστυνομία που έχει βοηθήσει στη βελτίωση της επίδοσης των ΦΑΠ.

Αυτό το σύστημα αναμένεται να εισαχθεί και στα σημεία ελέγχου στα αεροδρόμια και στα λιμάνια και αναμένεται  η απόδοση να φτάσει στο 100%.

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Φρένο στις μετατροπές οχημάτων, αναβολή για εταιρικό τέλος και ευρωεκλογές

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 21/09/2023, υπερψήφισε την πρόταση νόμου που προνοεί τη θέσπιση διαδικασίας, ούτως ώστε σε περίπτωση που όχημα έχει υποστεί μετατροπές και προκαλεί οχληρία και ηχορύπανση, να ακινητοποιείται και να μεταφέρεται σε χώρο όπου θα διευθετείται η επαναφορά του στην κατάσταση που ευρισκόταν πριν από τη μετατροπή.  Επιπρόσθετα, αναβλήθηκε