Επιτροπή Ελέγχου: Αξιολόγηση αποτελεσματικότητας μέτρων Τμήματος Δασών για πρόληψη δασικών πυρκαγιών

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

H Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 20/01/2022, εξέτασε τα θέματα που αφορούν:

  • Την ετήσια έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για το έτος 2019 και συγκεκριμένα την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας και οικονομικότητας των μέτρων που εφαρμόζει το Τμήμα Δασών, σε σχέση με την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών.
  • Την ετήσια έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για το έτος 2019 και συγκεκριμένα την χρηματοδότηση και ανέγερσης οινοποιείου στο πλαίσιο υλοποίησης του Μέτρου ΕΠΣΑ 3α «Ενθάρρυνση της Επενδυτικής Δραστηριότητας και Ενίσχυση της Ανταγωνιστικότητας στον Οινοποιητικό Κλάδο».

Δηλώσεις:

Την ενίσχυση του Τμήματος Δασών συζήτησε η Επιτροπή Ελέγχου

Η ενίσχυση του Τμήματος Δασών βρέθηκε την Πέμπτη στο επίκεντρο της συνεδρίας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου, κατά την οποία συζητήθηκε παρουσία του Γενικού Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των μέτρων που εφαρμόζει το Τμήμα Δασών, σε σχέση με την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών.

Κατά τη συζήτηση αναφέρθηκε ότι το Τμήμα Δασών θα ενισχυθεί σύντομα με έξι αεροπλάνα και δύο ελικόπτερα, ενώ στο Τμήμα θα λειτουργεί Μονάδα Πτητικών Μέσων.

Στις δηλώσεις του, ο Χαράλαμπος Αλεξάνδρου, Διευθυντής του Τμήματος Δασών, ανέφερε ότι το σύστημα αντιμετώπισης των πυρκαγιών έχει βελτιωθεί, αλλά δεν έχει φθάσει ακόμη στο επιθυμητό επίπεδο.

Είπε ότι έχει δρομολογηθεί ο εκσυγχρονισμός της δασικής νομοθεσίας και η αυστηροποίηση των ποινών, αλλά σημείωσε εκκρεμεί το θέμα της παροχής εξουσίας στον Διευθυντή του Τμήματος Δασών, ώστε να λαμβάνει μέτρα πρόληψης στη ζώνη των δύο χιλιομέτρων από την οροθετική γραμμή των κρατικών δασών.

Σύμφωνα με τον κ. Αλεξάνδρου, “το θέμα των πτητικών μέσων είναι το θέμα με το οποίο έχει επιτευχθεί η μεγαλύτερη πρόοδος”, για να σημειώσει πως “υπάρχει ένας σχεδιασμός για να έχει η Δημοκρατία οκτώ αεροπλάνα και δύο ελικόπτερα”.

“Αυτή τη στιγμή”, είπε, “το 2022 θα έχουμε στη διάθεσή μας έξι αεροπλάνα και δύο ελικόπτερα. Έχουμε προχωρήσει σε διαγωνισμούς, αναμένουμε με την προϋπόθεση ότι θα καρποφορήσουν αυτοί οι διαγωνισμοί, άρα απομένει η απόφαση για τα δύο επιπλέον πτητικά μέσα”.

Δήλωσε ότι τα δύο από τα οκτώ πτητικά μέσα είναι ιδιόκτητα, προσθέτοντας ότι «προχωρούμε με διαγωνισμό για ενοικιαγορά ακόμη τριών αεροπλάνων”.

Εξήγησε πως “η ενοικιαγορά ήταν ένας τρόπος για να προχωρήσουμε και να έχουμε διαθέσιμα από την επόμενη χρονιά τα πτητικά μέσα με μίσθωση υπηρεσιών”, ενώ πρόσθεσε πως “με την ενοικιαγορά θα μας δοθεί ο χρόνος να έχουμε τους πιλότους και τους μηχανικούς”.

Ανέφερε, μάλιστα, ότι με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου έχει θεσπιστεί το πλαίσιο λειτουργίας της Μονάδας Πτητικών Μέσων του Τμήματος Δασών.

Τέλος, είπε, ότι εκκρεμεί ακόμη το θέμα της στελέχωσης του Τμήματος Δασών, χαρακτηρίζοντας την κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών σαν “μια στρατιωτική μάχη”.

“Την ώρα της στρατιωτικής μάχης δεν κοιτάζεις αν έχεις ελλείψεις. Την ώρα της στρατιωτικής μάχης δίνεις τη μάχη και το αποδείξαμε με την πυρκαγιά του Αρακαπά ότι οι μάχες δίνονται και κερδίζονται με τα μέσα που έχεις στη διάθεσή σου σ’ εκείνη τη χρονική στιγμή”, είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Αλεξάνδρου, η κατάσβεση της πυρκαγιάς έγινε κατορθωτή χάρη “σε αυτόν τον ζήλο, την αφοσίωση και την αυταπάρνηση του προσωπικού” του Τμήματος Δασών.

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ, Αλέκος Τρυφωνίδης, σημείωσε ότι η εγκατάλειψη της υπαίθρου, η έλλειψη σωστής εφαρμογής της νομοθεσίας, η κλιματική αλλαγή, η μη διάθεση των απαραίτητων οικονομικών πόρων αποτελούν τους βασικούς παράγοντες της μη αποτροπής των καταστροφικών πυρκαγιών.

Ζήτησε την επίσπευση της υλοποίησης του Στρατηγικού Σχεδιασμού για πρόληψης και κατάσβεσης των δασικών πυρκαγιών και ειδικότερα της ενοικιαγοράς των τριών νέων πτητικών μέσων δασοπυρόσβεσης.

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασίας Πολιτών Σταύρος Παπαδούρης, ανέφερε ότι από το 2016 εκκρεμούν δύο προτάσεις νόμου που ετοίμασε το Κίνημα Οικολόγων σε συνεργασία με το Τμήμα Δασών και οι οποίες αφορούν την περιμετρική δημιουργία ζωνών, που θα αποτρέπουν την εξάπλωση φωτιάς σε δασικές περιοχές, καθώς και τα καψαλίσματα.

Απηύθυνε έκκληση προς τα κοινοβουλευτικά κόμματα να εγκρίνουν τα προτεινόμενα μέτρα για να μην υπάρξουν ξανά καταστροφές όπως αυτές των προηγούμενων χρόνων.

“Είναι κρίμα γιατί με το θέμα της πρόληψης μπορούμε να γλυτώσουμε και λεφτά από το κράτος, αλλά ταυτόχρονα να μην επιτρέψουμε ξανά να χαθούν ζωές ή να δούμε καταστροφή επαγγελματικών υποστατικών ή γαιών του κόσμου”, κατέληξε ο κ.  Παπαδούρης.

Πηγή δηλώσεων – ΚΥΠΕ

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Ίδρυση Υφ. Μετανάστευσης, κριτήρια εργοδότησης συμβούλων-συνεργατών και κατάργηση ετήσιου τέλους €350

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 29/02/2024, υπερψήφισε την ίδρυση Υφυπουργείου Μετανάστευσης, τα κριτήρια εργοδότησης συμβούλων-συνεργατών, την κατάργηση του ετήσιου τέλους €350 για εταιρείες, την επέκταση της άδειας μητρότητας στο πρώτο παιδί, την παράταση στη μείωση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα μέχρι το τέλος του μήνα, την εφαρμογή του σχεδίου «Φωτοβολταϊκά