Επιτροπή Δημογραφικού: Σοβαρά προβλήματα υπογεννητικότητας

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

H Ad Hoc Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη Μελέτη του Δημογραφικού Προβλήματος, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 9/11/2021, συζήτησε το θέμα που αφορά:

  • Την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος και τους τρόπους αντιμετώπισης της υπογεννητικότητας.

Στο 1,3% ο δείκτης γεννήσεων στην Κύπρο το 2020

Στο 1,3% βρισκόταν ο δείκτης των γεννήσεων στην Κύπρο το 2020, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στην ad hoc Επιτροπή της Βουλής για μελέτη του δημογραφικού προβλήματος, βουλευτές της οποίας εξέφρασαν την ανησυχία τους για το χαμηλό ποσοστό γεννήσεων και ζητούν την άμεση λήψη μέτρων.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης, ανέφερε ότι σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στην Επιτροπή οι γεννήσεις στην Κύπρο το 2015 από Ελληνοκύπριους γονείς ήταν 9.189 σε σχέση με 8.016 το 2020, ενώ οι γεννήσεις από αλλοδαπούς γονείς ανέρχονταν το 2015 στις 1.706 και το 2020 στις 2.664.

Όπως είπε ο κ. Παπαγιάννης, για κάθε τρεις γεννήσεις από Ελληνοκύπριους γονιούς υπάρχει και μια γέννηση από μετανάστες γονείς, η αναπλήρωση του πληθυσμού δεν είναι πλέον εφικτή και ο δείκτης των γεννήσεων βρίσκεται στο 1,3%. Πρόσθεσε ότι θα υποβάλουν υπόμνημα προς την Κυβέρνηση, τον Πρόεδρο και αρμόδια υπουργεία με αρκετές εισηγήσεις για να βελτιωθεί άμεσα το πρόβλημα.

Χαρακτήρισε επίσης ως πολύ σημαντική πτυχή τη φορολογική ελάφρυνση των ζευγαριών που ζητούν αρκετές οργανώσεις, ενώ είπε ότι η μοναδική φορά που υπήρξε αύξηση γεννήσεων ήταν το 1991 όταν υπήρχε καταβολή ενός μεγάλου ποσό με τη γέννηση ενός παιδιού.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Αλαμπρίτης ανέφερε ότι στην Επιτροπή συζήτησαν την ετοιμασία πρότασης η οποία θα σταλεί προς τα αρμόδια υπουργεία με εισηγήσεις και μέτρα τα οποία θα βοηθούν στην απάμβλυνση του οξύτατου προβλήματος του δημογραφικού. Πρόσθεσε ότι έλαβαν υπόψιν τα υπομνήματα αρμοδίων φορέων και οργανώσεων και επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν με γραπτές εισηγήσεις στην επόμενη συνεδρία.

Επιπλέον, σημείωσε, σε επόμενη συνεδρία της επιτροπής κλήθηκαν να παραστούν οι αρμόδιοι Υπουργοί για να συζητήσουν το πρόβλημα της υπογεννητικότητας και της γήρανσης του πληθυσμού, ώστε να έχουν ολοκληρωμένη την κυβερνητική πολιτική για το ζήτημα αυτό.

Επίσης ο κ. Αλαμπρίτης χαιρέτισε την εφαρμογή της επέκτασης της άδειας μητρότητας στο 2ο και 3ο παιδί σε 5 και 6 μήνες αντίστοιχα. Είπε επίσης ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση η πρόθεση της Υπουργού Εργασίας Ζέτας Αιμιλιανίδου για ετοιμασία νομοσχεδίου για παραχώρηση γονικής άδειας με απολαβές.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας είπε ότι το πιο σημαντικό είναι ότι «έχουμε περάσει την κόκκινη γραμμή και το μέλλον του Ελληνισμού σε τούτο τον τόπο έχει ημερομηνία λήξεως αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα».

Πρόσθεσε ότι για να λυθεί το πρόβλημα δεν αρκεί η επέκταση της άδειας μητρότητας ή να ρυθμιστεί η απασχόληση των παιδιών, αλλά το κράτος αν θέλει να λύσει το πρόβλημα πρέπει να ξεκινήσει με μια γενναία επιδότητηση της κάθε γέννησης. Εισηγήθηκε το πρώτο παιδί να παίρνει άμεσα €5000, αν υπάρχει δεύτερος τοκετός €6000 και ούτω καθεξής.

Το άλλο σημαντικό ζήτημα, ανέφερε, είναι η στέγαση των νέων ζευγαριών και είπε ότι το κράτος πρέπει να εκπονήσει ένα νέο πρόγραμμα μέσω του Οργανισμού Χρηματοδοτήσεως Στέγης και να χρηματοδοτήσει τουλάχιστον την βάση απόκτησης κατοικίας και μετά αντί ενοικίου τα νέα ζευγάρια να πληρώνουν τη δόση τους.

Είπε επίσης ότι στις επόμενες συνεδρίες της Επιτροπής μαζί με τους άλλους αρμόδιους Υπουργούς θα πρέπει να παρευρεθούν επίσης ο Υπουργός Οικονομικών και ο Υπουργός Άμυνας, που βλέπει τη μείωση των εθνοφρουρών που κατατάσσονται κάθε χρόνο. «Εδώ υπάρχει ζήτημα εθνικής ασφάλειας», είπε ενώ πρόσθεσε ότι κάθε γέννηση ενός παιδιού μέχρι το θάνατό του αποφέρει στο κράτος ένα εκατομμύριο, άρα κάθε γέννηση είναι πόρος για το κράτος.

Πηγή – ΚΥΠΕ

Δείτε Περισσότερα

Παιδείας

Εξαιρετικής σημασίας οι εστίες για το Πανεπιστήμιο Κύπρου, αυξημένος κατά 1 εκατ. ο προϋπολογισμός του ΟΝΕΚ

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 21/02/2024, εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου: Ο περί Προϋπολογισμού του Πανεπιστημίου Κύπρου του 2024 Νόμος του 2024 Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η έγκριση πληρωμής από το Ταμείο του Πανεπιστημίου Κύπρου ποσού ύψους €188.450.000 για τη χρήση

Νομικών

Εκσυγχρονισμός και υπερπληθυσμός μεταξύ των προτεραιοτήτων του Αν. Διευθ. Φυλακών

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών, Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 21/02/2024, πραγματοποίησε επίσκεψη στο Τμήμα Φυλακών. Εκσυγχρονισμός και υπερπληθυσμός μεταξύ των προτεραιοτήτων του Αν. Διευθ. Φυλακών Τους τρεις πυλώνες των προτεραιοτήτων του παρουσίασε ο νέος Αναπληρωτής Διευθυντής των Κεντρικών Φυλακών, Χάρης Φιλιππίδης, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά από επίσκεψη της