Επιτροπή Δημογραφικού: Προτάσεις για αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος και της υπογεννητικότητας

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Ad Hoc Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη Μελέτη του Δημογραφικού Προβλήματος, κατά η διάρκεια της συνεδρίας στις 7/12/2021, συζήτησε το θέμα που αφορά:

  • Την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος και τους τρόπους αντιμετώπισης της υπογεννητικότητας.

Δηλώσεις:

Ο πρόεδρος της Επιτροπής και βουλευτής του ΕΛΑΜ κ. Λίνος Παπαγιάννη είπε:

  • Συζητήθηκαν κάποιες προτάσεις οι οποίες αναμένονται να κατατεθούν στο αρμόδιο Υπουργείο.
  • Οι κυριότερες είναι αυτές της στεγαστική πολιτικής όπου υπάρχει ανάγκη διασφάλισης ευκολότερης πρόσβασης στην πρώτη κατοικία από νεαρά ζευγάρια, η φορολογική ελάφρυνση στους πολύτεκνους και η επιδότηση κάθε νέας γέννας.
  • Θέλουμε να δοθεί ένα εφάπαξ ποσό 5000 ευρώ για το δεύτερο παιδί και το οποίο να αυξάνεται κατά 1000 ευρώ για κάθε επόμενο παιδί.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ κ. Πρόδρομος Αλαμπρίτης επεσήμανε:

  • Συζητήσαμε στην Επιτροπή Δημογραφικού τις εισηγήσεις μας στα πλαίσια της πρότασης της Επιτροπής για την απάμβλυνση του δημογραφικού προβλήματος. Τέθηκαν διάφορες εισηγήσεις και προτάσεις οι οποίες θα αποτελέσουν το πλαίσιο της συζήτησης στην Επιτροπή στην επόμενη συνεδρία ώστε να αποφασίσουμε το υπόμνημα που θα καταθέσουμε. Όσο αφορά την πρόταση που ακούστηκε για το θέμα της επιδότησης των γεννήσεων, θα το συζητήσουμε στα συλλογικά όργανα του Δημοκρατικού Συναγερμού. Θεωρούμε ότι υπάρχει ένα σοβαρό θέμα στην απόκτηση τρίτου παιδιού. Χαρακτηριστικά με βάση τα δεδομένα που έχουμε από το 2019, οι γεννήσεις για πρώτο παιδί αφορούσαν το 46%, για δεύτερο παιδί το 36% για τρίτο παιδί το 12% για τέταρτο 2,8%. Έτσι θεωρούμε ότι πρέπει να εστιάσουμε στο πως στηρίζουμε τις οικογένειες ώστε να αποκτήσουν δεύτερο και τρίτο παιδί. Η μεγάλη διαφορά είναι στο αποκτήσουν τρίτο παιδί, το τέταρτο και ου το κάθε εξής. Άρα αν θα γίνει οποιαδήποτε απευθείας στήριξη οικονομική θεωρούμε πως θα πρέπει να είναι από το τρίτο παιδί και πάνω.
  • Συζητήσαμε και κάποια άλλα μέτρα τα οποία θεωρούμε είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και θα απαμβλύνουν το δημογραφικό πρόβλημα τα οποία αφορούν και οικονομική στήριξη αλλά και τη συμφιλίωση της εργασίας με την οικογένεια. Στα πλαίσια αυτά είναι η αύξηση του επιδόματος τέκνου στη βάση κοινωνικοοικονομικών κριτήριων πάντοτε και επέκταση των εισοδηματικών κριτηρίων, η πλήρης επαναφορά του επιδόματος μάνας που καταβαλλόταν παλαιότερα, η επέκταση του θεσμού του προαιρετικού ολοήμερου σχολείου, η δημιουργία περισσότερων παιδοκομικών σταθμών και επιδότηση τροφείων των παιδιών, πράγμα το οποίο είναι στις εξαγγελίες της κυβέρνησης.
  • Έχουμε τη γονική άδεια επί πληρωμής η οποία θα βοηθήσει τις νέες οικογένειες και τα νέα ζευγάρια όπου αναμένουμε το νομοσχέδιο να κατατεθεί στην κυβέρνηση από την πλευρά του Υπουργείου Εργασίας. Αναμένουμε την επέκταση προγραμμάτων τα οποία υιοθέτησε η κυβέρνηση για τη στεγαστική πολιτική τη διεύρυνση τους και την κάλυψη περισσότερου αριθμού νέων ζευγαριών.
  • Συζητήσαμε όπως παραχωρούνται εκπτώσεις όπως μείωση ΦΠΑ είτε στους λογαριασμούς ρεύματος, νερού, δημοτικών και κοινοτικών τελών ανάλογα με τη σύνθεση της οικογένειας αλλά κυρίως τις πολύτεκνες οικογένειες. Ευέλικτη εργασία αν μπορεί να εφαρμοστεί για γονείς όπως εργασία από σπίτι, ευέλικτα ωράρια εργασίας ώστε να στηρίζεται η εργασία. Η στήριξη των πολύτεκνων οικογενειών με ένα σημείο το οποίο έχει ξανά συζητηθεί όπως να μην χάνουν την ιδιότητα του πολύτεκνου όταν τα δύο παιδιά ενηλικιωθούν ώστε να δικαιούνται τη φοιτητική χορηγία οι πολύτεκνες οικογένειες. Άρα συνοψίζοντας στην επόμενη συνεδρία της Επιτροπής με το νέο χρόνο, θα συζητήσει η κάθε κοινοβουλευτική ομάδα τα μέτρα τα οποία προτείνει ούτως ώστε να καταλήξουμε σε ένα υπόμνημα το οποίο θα καταθέσουμε στους αρμόδιους Υπουργούς.

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Πόθεν έσχες, προϋπ. €351.3 εκ., προαγωγές δημοσίου, Ταμείο Αλληλεγγύης και επίδομα τέκνου

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, υπερψήφισε τις προτάσεις νόμου για το πόθεν έσχες, τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους €351.3 εκ., τη μείωση της βαρύτητας του κριτηρίου της ετήσιας υπηρεσιακής έκθεσης για προαγωγές στη δημόσια υπηρεσία, τις προτάσεις νόμου για ρυθμίσεις στο Ταμείο Αλληλεγγύης για τους κουρεμένους και την αύξηση του

Εσωτερικών

Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα ΥΠΕΣ για πολεοδομικές άδειες

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων στους ΕΟΑ Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων του Υπουργού Εσωτερικών στους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης δυνάμει διατάγματος. Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα