Επιτροπή Δημογραφικού: Ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης και ολοκληρωμένο πλέγμα πολιτικών στήριξης

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Ad Hoc Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη Μελέτη του Δημογραφικού Προβλήματος, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 28/03/2023, πραγματοποίησε συνάντηση με τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και με τον Υπουργό Εσωτερικών, για ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων επί θεμάτων της αρμοδιότητάς της.  

Λύσεις στο μεταναστευτικό μέσω ευρωπαϊκού σχεδίου δράσης για Αν. Μεσόγειο, λέει ο ΥΠΕΣ 

Στην εκπόνηση του ευρωπαϊκού σχεδίου δράσης για την Ανατολική Μεσόγειο, στο πρότυπο σχεδίων που έχουν καταρτιστεί για άλλες μεταναστευτικές οδούς, επενδύει η Λευκωσία σε μια προσπάθεια μείωσης των μεταναστευτικών ροών, λόγω και της απουσίας επικοινωνίας με την Τουρκία, από την οποία προέρχεται το 95% των μεταναστευτικών ροών, δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου. 

«Θεωρώ η πιο σημαντική ενέργεια που θα μας επιλύσει ουσιαστικά το πρόβλημα είναι η βοήθεια που θα έχουμε από την ΕΕ, αφής στιγμής δεν υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας με την Τουρκία και εφόσον είναι τεκμηριωμένο ότι το 95% των ροών έρχονται μέσω της πράσινης γραμμής», δήλωσε ο κ. Ιωάννου μιλώντας ενώπιον της Ad hoc Επιτροπής για το Δημογραφικό. 

Αναγνωρίζοντας το έργο που έγινε από τον προκάτοχό του σε αυτό το θέμα, ο κ. Ιωάννου είπε πως ο ίδιος επενδύει στο θέμα της εκπόνησης του σχεδίου δράσης για την Ανατολική Μεσόγειο, η οποία συμφωνήθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο. Σημείωσε ακόμη ότι εκεί που εφαρμόστηκαν αντίστοιχα σχέδια δράσης από την ΕΕ σε άλλες μεταναστευτικές οδούς υπήρξαν σημαντικά αποτελέσματα. 

«Εκεί εστιάζουμε την προσοχή μας, ποιο θα είναι το περιεχόμενο του σχεδίου δράσης», είπε, σημειώνοντας ότι σημασία έχει και ο χρόνος κατάρτισής του. 

Ο κ. Ιωάννου είπε ότι θα συναντηθεί και με τον Υπουργό Εξωτερικών Κωνσταντίνο Κόμπο προκειμένου να καθοριστούν οι τελικές θέσεις της Λευκωσίας. «Στόχος είναι όταν οριστικοποιηθούν οι δικές μας απόψεις τις επόμενες μέρες, να κοινοποιηθούν προς τα υπόλοιπα κράτη και θα αρχίσουμε να πιέζουμε για το πότε θα υλοποιηθεί», είπε. 

Επισημαίνοντας το θέμα της αλληλεγγύης στην πράξη από την ΕΕ και τους εταίρους της Κύπρου, ο κ. Ιωάννου είπε ότι πέρσι οι μεταναστευτικές ροές ανήλθαν σε 21.500 που αντιστοιχούσαν στο 6% του πληθυσμού της χώρας, σε αντίθεση με περίπου 1% που ισχύει στις άλλες χώρες, ενώ ήταν το 50% των συνολικών μεταναστευτικών ροών στη Μεσόγειο. 

Αν μιλούμε για αλληλεγγύη, τότε πρέπει να είναι στην πράξη, πρόσθεσε. 

Σε σχέση με τις επιστροφές, ο κ. Ιωάννου είπε πως πέρσι ανήλθαν σε 7.500, ενώ το πρώτο τρίμηνο φέτος ανήλθαν σε 1.900. 

Σημείωσε ότι ενισχύθηκε το γραφείο εθελούσιων επιστροφών, σημειώνοντας ωστόσο ότι υπάρχει δυστοκία στο θέμα των διμερών συμφωνιών επιστροφών, και για αυτό το σκοπό πρέπει να συζητηθούν κοινές συμφωνίες της ΕΕ με τα επηρεαζόμενα κράτη. 

Ο ΥΠΕΣ είπε πως το εθελοντικό σχέδιο μετεγκατάστασης που εφαρμόζεται σε ευρωπαϊκά κράτη «δεν δουλεύει» αφού πέρσι έφυσαν μόλις 100 άτομα και πρόσθεσε πως η μετεγκατάσταση πρέπει να γίνει αναγκαστική κάτι που στηρίζουν πέντε κράτη – μέλη της Μεσογείου (MED5). 

Παράλληλα, τεράστια πίεση δέχθηκε πέρσι και το σύστημα φιλοξενίας στη Κύπρο, πρόσθεσε ο Ιωάννου. Το κέντρο φιλοξενίας Πουρνάρα πρόκειται να αναβαθμιστεί με δαπάνη €25 εκατ, μέχρι τον ερχόμενο Οκτώβριο, ενώ θα προκηρυχθεί το έργο τα προαναχωρησιακό κέντρο στη Μενόγια δυναμικότητας 800 θέσεων, η ολοκλήρωση του οποίου θα χρειαστεί δύο χρόνια. 

Είπε ότι ο ίδιος έκανε προσπάθεια να βρεθεί χώρος ως προσωρινό κέντρο, αλλά προσκέκρουσε στις προδιαγραφές που θέτουν οι διάφοροι οργανισμοί και στο θέμα αστυνόμευσης. 

Προς διπλασιασμό του προσωπικού για εξέταση των αιτήσεων 

Παράλληλα, ο κ. Ιωάννου είπε πως η Κύπρος έχει κατακλειστεί από αιτήσεις «και άρα αυτή την στιγμή πρέπει να επιταχύνουμε τη διαδικασία εξέτασης» τω αιτήσεων. 

Όπως είπε προσλήφθηκαν άτομα με αποτέλεσμα μέχρι τον Μάιο θα εξεταστεί ο αριθμός των εξεταστών με στόχο να πάμε στην εξέταση 2.000 αιτήσεων μηνιαίως από τις 1.200, ενώ τροχοδρομείται διαδικασία για πρόσληψης άλλων 25 ατόμων μέχρι τον Σεπτέμβριο. 

Υπάρχουν 30.000 αιτήσεις που εκκρεμούν, είπε. 

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής του ΕΛΑΜ, Λίνος Παπαγιάννης είπε πως το 2022 απελάθηκαν από την Κύπρο με διάφορους τρόπους 7.682 άτομα, ενώ ο συνολικός αριθμός των νέων αιτητών ασύλου για την ίδια χρονιά ήταν 21.000. 

«Μόνο από αυτά τα δύο νούμερα μπορεί κάποιος να αντιληφθεί πόσο μεγάλο έχει εξελιχθεί να είναι αυτό το πρόβλημα και δυστυχώς η ροή των μεταναστών αυξάνεται». 

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Πρόδρομος Αλαμπρίτης ανέφερε από την πλευρά του είπε πως η Κύπρος αντιμετωπίζει δυσανάλογο βάρος σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες σε σχέση με τον πληθυσμό της. 

«Το κυριότερο είναι η ουσιαστική συμβολή της ΕΕ τόσο σε οικονομικό επίπεδο όσο και σε πολιτικό επίπεδο για να καταφέρουμε να έχουμε επιτέλους ένα ουσιαστικό αποτέλεσμα στο συγκεκριμένο πρόβλημα», είπε. 

Εκ μέρους του ΔΗΚΟ, ο Βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας είπε μίλησε για απειλή για τον τόπο. 

«Το μεταναστευτικό κατάντησε να απειλεί τη εθνική ασφάλεια του τόπου, είναι μια παντελώς ανεξέλεγκτη κατάσταση», είπε, κάνοντας λόγο για αιμορραγία λόγω της γραμμής αντιπαράταξης και της Τουρκίας, η οποία εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό. 

Είπε ότι ο νέος Υπουργός διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει το έργο του Νίκο Νουρή. Εισηγήθηκε όπως εξεταστεί η χρήση των στρατοπέδων των καταδρομών στο Ζύγι ως προσωρινό κέντρο φιλοξενίας. 

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης ανέφερε στις δικές του δηλώσεις ότι η εκπόνηση του σχεδίου για την ανατολική Μεσόγειο δίνει μια προοπτική και πρόσθεσε ότι θα υπάρχουν ολοκληρωμένες εισηγήσεις και προτάσεις με τη δημιουργία του Υφυπουργείου Μετανάστευσης. 

Γιάννης Παναγιώτου: Ολοκληρωμένο πλέγμα πολιτικών στήριξης  

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής, ο Υπουργός Εργασίας είπε ότι είναι σωστό να συζητείται η αύξηση της επιδοματικής πολιτικής,  αλλά σημείωσε ότι χρειάζεται ολόκληρο το πλέγμα της κρατικής στήριξης από τα σχολεία, τις συγκοινωνίες μέχρι και τις ασφαλείς γειτονιές. «Πρέπει να υπάρχει μια στοχευμένη κοινωνική πολιτική που να αφορά και την υπογεννητικότητα αλλά από μόνο του δεν είναι αρκετό», είπε. 

Ο Γιάννης Παναγιώτου είπε πως «το δημογραφικό έχει πτυχές, οι όποιες όποια και αν είναι η οπτική του καθενός, αντικειμενικά πρέπει να αξιολογηθούν στην πραγματική τους έκταση, ιδιαίτερα αυτές που έχουν να κάνουν με τη διασύνδεση του συνταξιοδοτικού με το δημογραφικό, όπου για να μπορούμε να είμαστε βιώσιμοι σε βάθος χρόνο χρειάζεται να έχουμε στη χώρα μας μια παραγωγική βάση που να είναι μεγαλύτερη σε σύγκριση με τους συνταξιούχους συμπολίτες μας». 

Είπε εξάλλου, πως ο Εθνικός Φορέας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής θα ετοιμάσει επικαιροποιημένο σχέδιο δράσης, το οποίο θα ολοκληρωθεί σύντομα. «Πρέπει να είναι επικαιροποιημένο το σχέδιο μας, όχι απλώς θεωρητικά, αλλά να περιλαμβάνει δράσεις οι οποίες θα είναι υλοποιήσιμες», συμπλήρωσε. 

Για το μεταναστευτικό ο κ. Παναγιώτου αναγνώρισε ότι παρατηρείται κατάχρηση αφού άτομα που στην πραγματικότητα αιτούνται προστασίας για να έρθουν στη χώρα μας και λόγω της καθυστέρησης στην εξέταση των αιτήσεων και για άλλους λόγους δημιουργείται παράθυρο ευκαιρίας να διεκδικούν το καθεστώς προστασίας. 

Μέλη της Επιτροπής εξέφρασαν προβληματισμό για το ρυθμό γεννητικότητας στην Κύπρο, ο οποίος βρίσκεται στο 1,3 σε σύγκριση με το 2,1 που είναι ο ρυθμός αναπλήρωσης του πληθυσμού. 

Ο Λίνος Παπαγιάννης είπε πως υπάρχει πρόβλημα με τις καθυστερήσεις στη καταβολη επιδομάτων, και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να βρει μια φόρμουλα που θα οδηγήσει σε καλύτερο συντονισμό των συναρμόδιων Υπουργείων και Υφυπουργείων. 

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Πρόδρομος Αλαμπρίτης αναφέρθηκε στο θέμα της φορολογικής μεταρρύθμισης και σημείωσε πως πρέπει να υπάρξει στήριξη στις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες αλλά και διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων για το επίδομα τέκνου, ιδιαίτερα τώρα με τον πληθωρισμό. 

«Το πρόβλημα θα το έχουμε μπροστά μας και θεωρώ ότι τα επόμενα χρόνια θα επδιεινώνεται. Πρέπει να δούμε πιο ολιστικά το θέμα», είπε. 

Από την πλευρά του, ο Βουλευτής ΔΗΣΥ Χαράλαμπος Πάζαρος ανέφερε πως η Κύπρος είναι σχεδόν στην τελευταία θέση σε θέματα γεννητικότητας. «Χρειάζονται να γίνουν πάρα πολλά, εγώ δεν είμαι ευχαριστημένος από αυτά που κάναμε τα προηγούμενα χρόνια στο συγκεκριμένο θέμα», είπε. 

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Παύλος Μυλωνάς είπε ότι το πρόβλημα γεννητικότητας συνδέεται με τη παγκοσμιοποίηση με τα κράτη να αντιμετωπίζουν τους ανθρώπους ως λογιστικούς αριθμούς. 

Ανέφερε ακόμη σε νηπιαγωγεία στην Παλλουριώτισσα και το Καϊμακλί εγγράψαν 186 παιδιά και όλα με μεταναστευτική βιογραφία. Σημείωσε ότι όπως ισχύει σε άλλες χώρες πρέπει οι μετανάστες να μαθαίνουν τη γλώσσα προτού εισέλθουν στα σχολεία. «Τα βάζουμε στις σχολικές μονάδες και μετά δημιουργούμε ειδικά τμήματα για στήριξη», πρόσθεσε. 

Ο Βουλευτής ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας είπε ότι πρέπει να υπάρξει αύξηση των επιδομάτων κατά τρόπο που να προωθηθεί η γεννητικότητα. «Το θέμα της υπογεννητικότητας είναι θέμα εθνικής ασφάλειας. Πρέπει να βρούμε αποτελεσματικό και δραστικό τρόπο που είναι οι επιδοτήσεις», συμπλήρωσε. 

Στη δική του παρέμβαση, ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης ζήτησε να γίνει μια κοινή σύσκεψη όλων των αρμόδιων Υπουργών με την επιτροπή για να ληφθούν αποφάσεις. Παρουσίασε στην επιτροπή μία υπόθεση μιας κυρίας με οκτώ παιδιά υπάλληλο της δημόσιας υπηρεσίας, η οποία δέχεται μπούλινγκ και αντιμετωπίζει δυσκολίες στην εργασία της και ζήτησε να εργάζεται με τηλεργασία για να φροντίζει τα παιδιά της. 

Σε κοινή συνεδρία με τους συναρμόδιους Υπουργούς για δημογραφικό στοχεύει η Ad Hoc Επιτροπή 

Σε μια κοινή συνεδρία με την παρουσία των συναρμόδιων Υπουργών και Υφυπουργών για τα θέματα της μετανάστευσης, της υπογεννητικότητας και της γήρανσης του πληθυσμού στις 25 Απριλίου, στοχεύει η Ad Hoc Επιτροπή για το Δημογραφικό. 

Η Επιτροπή ξεκίνησε σήμερα τις συναντήσεις με τους συναρμόδιους Υπουργούς για το θέμα, με συζήτηση με τους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιάννη Παναγιώτου και τον Υπουργό Εσωτερικών Κωνσταντίνο Ιωάννου. 

Η Επιτροπή, στοχεύει να συζητήσει με την κυβέρνηση μια ολιστική προσέγγιση για τα σημαντικά αυτά θέματα, δήλωσε ο Πρόεδρός της, Βουλευτής του ΕΛΑΜ, Λίνος Παπαγιάννης. 

«Στις 25 Απριλίου θα είναι τουλάχιστον τέσσερις Υπουργοί παρόντες στην επιτροπή για να μπορέσουμε να έχουμε μια πιο ολιστική προσέγγιση για αυτό το τεράστιο ζήτημα», είπε. 

Nomoplatform-ΚΥΠΕ 

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις ΤΑ, ανησυχία για μείωση αποθεματικού Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 28/03/2024, υπερψήφισε αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την τοπική αυτοδιοίκηση, καθώς και τους προϋπολογισμούς των ΔΕΦΑ, ΑΠΕ/ΕΞΕ και ΡΙΚ.   Αναλυτικά τα σχέδια νόμου που υπερψηφίστηκαν:  Ο περί Δήμων (Τροποποιητικός), ο περί Αρχείου Πληθυσμού (Τροποποιητικός) (Aρ. 2) και ο περί Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης (Τροποποιητικός) Νόμος του