Επιτροπή Δημογραφικού: Επιπτώσεις μεταναστευτικών ροών στο δημογραφικό πρόβλημα

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Ad Hoc Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη Μελέτη του Δημογραφικού Προβλήματος, κατά η διάρκεια της συνεδρίας στις 15/02/2022, συζήτησε τo ακόλουθο θέμα:

1. Δημογραφικό πρόβλημα – αίτια, πτυχές και συνέπειες. Ανάλυση της εξέλιξης του πληθυσμού της χώρας σε σχέση με τις τρεις δημογραφικές συνιστώσες: υπογονιμότητα, θνησιμότητα, μεταναστευτικές ροές

Στο πλαίσιο της συζήτησης η Επιτροπή εξέτασε τις επιπτώσεις των μεγάλων μεταναστευτικών ροών στο δημογραφικό πρόβλημα, επισημαίνοντας την ανάγκη για μελέτη και ενδεχόμενη τροποποίηση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου σχετικά με τη μεταναστευτική πολιτική. Η Επιτροπή υπέβαλε σχετικά ερωτήματα και ζήτησε από τους αρμοδίους όπως αποστείλουν γραπτώς στοιχεία.

Σύμφωνα με όσα είπε μετά το τέλος της συνεδρίασης ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής του ΕΛΑΜ, Λίνος Παπαγιάννης, τον Ιανουάριο τετραπλασιάστηκε ο αριθμός των υπηκόων αφρικανικών χωρών. Οι αιτήσεις ασύλου για τον Ιανουάριο του 2022 ανήλθαν στις 1386, ενώ για τον Φεβρουάριο έχουν φτάσει μέχρι στιγμής τις 883, όπως ανέφερε ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Πρόδρομος Αλαμπρίτης στις δηλώσεις του.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Γιάννης Σωτηριάδης της Υπηρεσίας Αλλοδαπών και Μετανάστευσης, αναφέρθηκε στους χειρισμούς της αστυνομίας όσον αφορά την περίπτωση του υποστατικού στη Χλώρακα, από το οποίο ζητήθηκε να απομακρυνθούν οι ένοικοί του με διάταγμα του Υπ. Εσωτερικών.

«Σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, έχουν αποκοπεί επιδόματα ενοικίου από αλλοδαπούς που συνεχίζουν να διαμένουν εκεί, κατά παράβαση του διατάγματος του Υπ. Εσωτερικών», εξήγησε ο κ. Σωτηριάδης στο ΚΥΠΕ.

Ανέφερε, ακόμα, ότι τέτοια υποστατικά υπάρχουν και αλλού, τόσο στην Πάφο, όσο και σε άλλες επαρχίες. «Έχουμε κάνει και αλλού επιχειρήσεις, βρισκόμαστε σε πολύ καλό σημείο και έχει ελεγχθεί η κατάσταση, αλλά δεν μπορώ να πως ότι έχει επιλυθεί το πρόβλημα, γι’ αυτό και συνεχίζουμε», κατέληξε.

Όσον αφορά τον επαναπατρισμό αλλοδαπών, ο κ. Σωτηριάδης, εξήγησε ότι σε συνεργασία με χώρες της ΕΕ και την Frontex γίνονται οργανωμένες επιχειρήσεις επιστροφής αλλοδαπών στην χώρα τους.

«Μία τέτοια επιχείρηση έλαβε χώρα στις 19/1/22, για την επιστροφή 16 υπηκόων αφρικανικών χωρών, με πτήση που έκανε στάση στην Κύπρο για την παραλαβή των ατόμων αυτών, και μία αντίστοιχη επιχείρηση προγραμματίζεται περί τα τέλη Μαρτίου, σε συνεργασία με την Ελλάδα, από όπου θα φτάσει πτήση για να παραλάβει αριθμό παράτυπων μεταναστών με καταγωγή από ασιατική χώρα», είπε.

«Μέσα στις πρώτες 45 μέρες του 2022, οι αιτήσεις ασύλου αφρικανικής καταγωγής καταγωγής έχουν τετραπλασιαστεί», δήλωσε Λίνος Παπαγιάννης, Πρόεδρος της Ad Hoc Επιτροπής και Βουλευτής του ΕΛΑΜ. Σημείωσε, δε, ότι «παρ’ όλο που έχει αυξηθεί ο αριθμός των ατόμων που απελάθηκαν το 2021, κατ’ αναλογία είναι περισσότεροι αυτοί που έρχονται, σε σχέση με αυτούς που αναχωρούν από την Κύπρο».

Χαρακτήρισε «επικίνδυνο φαινόμενο» το γεγονός ότι παρουσιάζονται ως αιτητές ασύλου άτομα που, όπως είπε, «δεν έχουν ιδιαίτερα φιλήσυχο παρελθόν». Πρόσθεσε ότι σοβαρό πρόβλημα είναι η «γκετοποίηση» περιοχών, ενώ υποστήριξε ότι παρατηρείται «συνεχόμενη αδράνεια από τα αρμόδια υπουργεία». Τέλος, είπε ότι «είναι επικίνδυνο το γεγονός ότι η Κύπρος εξακολουθεί να θεωρεί ότι ο σωστός δρόμος είναι η πλήρης υπακοή στις οδηγίες της ΕΕ».

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής, ο Πρόδρομος Αλαμπρίτης, Βουλευτής του ΔΗΣΥ, ανέφερε ότι «τα στοιχεία για τον Ιανουάριο του 2022 δείχνουν αύξηση στον αριθμό των ατόμων που φτάνουν στην Κύπρο από αφρικανικές χώρες» και τόνισε ότι «στη συντριπτική τους πλειοψηφία προωθούνται μέσω της Τουρκίας και του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου». Πρόσθεσε ότι η Κύπρος πρέπει να ζητήσει συνδρομή της ΕΕ για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, η οποία μπορεί να συμβάλει στον επαναπατρισμό αλλοδαπών, στην επιτήρηση των συνόρων (χωρίς να περιλαμβάνεται η γραμμή αντιπαράταξης) και με οικονομική ενίσχυση της χώρας.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις ευθύνες της πολιτείας για το ποσοστό αλλοδαπών στην Κύπρο, που ανέρχεται περίπου στο 25% του γενικού πληθυσμού, απάντησε ότι στο ποσοστό αυτό περιλαμβάνονται και κοινοτικοί, οι οποίοι είναι νόμιμα διαμένοντες και εργαζόμενοι, και τόνισε ότι θα πρέπει να εξεταστεί κυρίως η περίπτωση παράνομων μεταναστών, ιδίως από χώρες που δεν βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Ζαχαρίας Κουλίας, δήλωσε ότι αναφέρθηκε σε «έγκλημα πολέμου» που διαπράττει μέχρι και σήμερα η Τουρκία εις βάρος της Κύπρου, μέσω επίσημου σχεδίου, όπως είπε, για τη δημογραφική αλλαγή της χώρας. Ανέφερε ότι «υπάρχουν 127.000 άτομα από τρίτες χώρες στην Κύπρο, 100.000 Ευρωπαίοι και 18.000 αιτητές πολιτικού ασύλου και 30.000 παράνομοι μετανάστες, σύμφωνα με τις υπηρεσίες».

Είπε ότι δεν υπάρχει έλεγχος για τον «ακριβή αριθμό των παράνομων μεταναστών», οι οποίοι, όπως υποστήριξε, «ανέρχονται στις 100.000», ενώ έθιξε το θέμα του σχηματισμού «γκέτο» σε αστικά κέντρα και της εγκληματικής δράσης συμμοριών. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην αδυναμία του Γραφείου Ευημερίας να ανταποκριθεί στις ανάγκες Κυπρίων, λόγω του όγκου δουλειάς που προκύπτει από τη συσσώρευση μεταναστών, και έθεσε το ζήτημα δημιουργίας ξεχωριστής υπηρεσίας για τις περιπτώσεις μεταναστών.

Η συζήτηση επί του θέματος θα συνεχιστεί σε μεταγενέστερο στάδιο.

Nomoplatform-ΚΥΠΕ-ΓΤΒ

Δείτε Περισσότερα

Ενέργειας

Προκλήσεις αλλά και οφέλη βλέπει στον Great Sea Interconnector ο Υπουργός Ενέργειας

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 18/06/2024, συζήτησε τα ακόλουθα θέματα:  Πορεία υλοποίησης τερματικού εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου  Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου έλαβε ενημέρωση για την πορεία υλοποίησης του τερματικού εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου στο Βασιλικό και της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ

Εργασίας

Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι για ορθοστασία, ΕΕΕ σε αιτητές ασύλου και αναγνωρισμένους πρόσφυγες

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 18/06/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Εφαρμογή νομοθεσίας για παρατεταμένη ορθοστασία Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η εφαρμογή της νομοθεσίας που προστατεύει τους εργαζομένους από την παρατεταμένη ορθοστασία. Ορθοστασία: Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι – Πρώτα πρόστιμα Την