Επιτροπή Δημογραφικού: Δημογραφική αλλοίωση Κοκκινοτριμιθιάς

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Ad Hoc Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη Μελέτη του Δημογραφικού Προβλήματος, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 03/05/2022, συζήτησε το ακόλουθο θέμα:

Η δημογραφική αλλοίωση στην περιοχή της Κοκκινοτριμιθιάς

Η Επιτροπή εξέτασε τις επιπτώσεις των μεγάλων μεταναστευτικών ροών στο δημογραφικό πρόβλημα και ιδιαίτερα στην περιοχή της Κοκκινοτριμιθιάς και στο Κέντρο Προσωρινής Φιλοξενίας «Πουρνάρα».

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης, ανέφερε ότι υπάρχει πρόβλημα, αλλά οι λύσεις είναι εντελώς απούσες. «Ο άμεσος υπεύθυνος για την επίλυση των προβλημάτων δεν είναι άλλος από την Κυβέρνηση», υπέδειξε, κάνοντας λόγο για κινήσεις που θα μπορούσαν να κάνουν τα αρμόδια Υπουργεία, όπως η άμεση απέλαση όσων εγκληματούν.

Επιπρόσθετα, ο κ. Παπαγιάννης δήλωσε ότι στην Επιτροπή έγιναν καταγγελίες για «αποτρόπαιες πράξεις» που τελούνται «με την προστασία των υπηρεσιών». Ανέφερε, επίσης, ότι ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ, Χρίστος Χρίστου, έχει προτείνει ως λύση την πιλοτική χορήγηση διαβατηρίων υπό τον όρο όσοι τα πάρουν να φύγουν από την Κύπρο την επόμενη ημέρα και να πάνε σε άλλη χώρα της Ευρώπης.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Αλαμπρίτης, σημείωσε ότι τα τελευταία χρόνια η Κυβέρνηση και ο Υπουργός Εσωτερικών έχουν πάρει αποτελεσματικά μέτρα, όπως η μείωση των αιτήσεων ασύλου από εικονικούς γάμους και εικονικούς φοιτητές, και η ενίσχυση και επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης των αιτήσεων ασύλου.

Επιπρόσθετα, ο κ. Αλαμπρίτης τόνισε ότι χρειάζεται καλύτερη αστυνόμευση της περιοχής, εφαρμογή της νομοθεσίας, καλύτερη επιτήρηση της Πράσινης Γραμμής. Ακόμη, χαιρέτισε την εξαγγελία της Κυβέρνησης για πρόσληψη 300 συμβασιούχων για καλύτερη επιτήρηση της Πράσινης Γραμμής. Πρέπει να επιδιωχθούν συμφωνίες -με τη συνδρομή της ΕΕ- με χώρες της Αφρικής κυρίως για επιστροφή όσων οι αιτήσεις ασύλου έχουν απορριφθεί, καθώς και να επιβληθούν βαριές ποινές στους διακινητές, συμπλήρωσε.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας δήλωσε ότι οι κάτοικοι της Κοκκινοτριμιθιάς βιώνουν μια δραματική κατάσταση και ότι στην περιοχή συμβαίνουν ποινικά αδικήματα. «Οι κάτοικοι εξωθούνται να πάρουν τον νόμο στα χέρια τους. Η κατάσταση έχει ξεφύγει από τον έλεγχο», ανέφερε.

«Στο Πουρνάρα υπάρχουν 3.500 μετανάστες αντί για 600», σημείωσε ο κ. Κουλίας, προσθέτοντας ότι το κράτος υπνώττει. Επιπλέον, ζήτησε να ληφθούν δραστικά και αποτελεσματικά μέτρα. «Η Κυβέρνηση φέρει ακεραία την ευθύνη για την κατάσταση. Να τερματιστεί η παροχή ασύλου, γιατί έχουμε υπερβεί τα όριά μας», κατέληξε.

Ο Κοινοτάρχης Κοκκινοτριμιθιάς Χριστάκης Μελετιές, ανέφερε ότι έχει ξεφύγει η κατάσταση στο Κέντρο Υποδοχής Πουρνάρα και ότι σχεδόν καθημερινά γίνονται καταγγελίες για κλοπές, καταστροφή περιουσιών και εγκληματικότητα, η οποία έχει αυξηθεί κατακόρυφα όχι μόνο στην περιοχή, αλλά και σε όλη την Κύπρο.

Υπάρχει εμπόριο ναρκωτικών, ανθρώπων, κλοπές, βιασμοί στο Πουρνάρα, σημείωσε, προσθέτοντας ότι η δημογραφία της περιοχής έχει αλλάξει δραματικά. «Οι μετανάστες είναι 3.500, ανέρχονται στο 50-60%», υπέδειξε. Ακόμη, ζήτησε από την Κυβέρνηση να μειώσει δραστικά τις ροές των μεταναστών και από τον ΥΠΕΣ να αναστείλει τη διαδικασία του ασύλου για έξι μήνες, όπως έγινε στην Ελλάδα και στην Πολωνία, όπως επίσης να επιταχυνθούν οι νόμιμες απελάσεις και να υπάρξει αυτόφωρο στους διακινητές.

Ο Πόλυς Πολυκάρπου, Πρόεδρος του Συνδέσμου Γονέων και Κηδεμόνων του Περιφερειακού Γυμνασίου Κοκκινοτριμιθιάς, κατήγγειλε στην Επιτροπή ότι στο εν λόγω σχολείο απετράπη τον Νοέμβριο του 2021 school shooting (μαζικό χτύπημα στο σχολείο με χρήση όπλου), μετά από πληροφορίες που έλαβε η διεύθυνση του σχολείου. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι αλλοδαπός μαθητής εξέφρασε σε συμμαθητές του την πρόθεσή του να προχωρήσει σε αυτή την ενέργεια. Ενημερώθηκε η διεύθυνση του σχολείου και σε συνεργασία με την Αστυνομία έγιναν έρευνες, από τις οποίες προέκυψε ότι ο μαθητής είχε στην κατοχή του έναν χάρτη του σχολείου.

Ο Κυριάκος Κίκας εκπρόσωπος της ομάδας επικοινωνίας των κατοίκων της Κοκκινοτριμιθιάς, ανέφερε ότι οι γεωργοί της περιοχής σκέφτονται κατά πόσο θα ξανασπείρουν τα χωράφια τους, γιατί καταστρέφεται η σοδειά τους και τα χωράφια τους έχουν γεμίσει σκουπίδια. «Θέλουμε ασφάλεια, ισότητα και ευημερία στην περιοχή μας», κατέληξε ο κ. Κίκας.

Η συζήτηση θα συνεχιστεί σε μεταγενέστερο στάδιο.

Nomoplatform-ΚΥΠΕ-ΓΤΒ

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Αλλαγές Επαρχιακών Οργανισμών, πολιτογραφήσεις αλλοδαπών, κανονισμοί ΚΦΙΚΒ, διορισμοί δημοσίου και ποινικοποίηση ψευδών καταθέσεων

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 16/05/2024, υπερψήφισε αλλαγές για τους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης, τις πολιτογραφήσεις αλλοδαπών, τους κανονισμούς του ΚΦΙΚΒ, τις γραπτές εξετάσεις διορισμού στη δημόσια υπηρεσία για τις κλίμακες Α9 και Α11, καθώς και την ποινικοποίηση των ψευδών καταθέσεων στην Αρχή Διερεύνησης Παραπόνων κατά της Αστυνομίας.  Αναλυτικά τα σχέδια

Ελέγχου

Ξεκινά η σύνταξη νομοσχεδίου για εκσυγχρονισμό της ΝΥ, είπε ο Υπ. Δικαιοσύνης

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 16/05/2024, εξέτασε την ακόλουθη ειδική έκθεση: Ειδική Έκθεση 19.3.2024 (ΥΔΔΤ/01/2024)-Έλεγχος Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ξεκινά η σύνταξη νομοσχεδίου για εκσυγχρονισμό της ΝΥ, είπε ο Υπ. Δικαιοσύνης Έχει ολοκληρωθεί η μελέτη και ξεκινά η σύνταξη σχετικού νομοσχεδίου για τον