Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Σοβαρές αδυναμίες και ελλείψεις στην εκδίκαση υποθέσεων εμπορίας προσώπων

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Σοβαρές αδυναμίες και ελλείψεις στην εκδίκαση υποθέσεων εμπορίας προσώπων εντόπισε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών. Η επιτροπή συνεδρίασε τη Δευτέρα με επίκεντρο την υποβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας από το απερικανικό ΥΠΕΞ σε ότι αφορά τα θέματα εμπορίας προσώπων, στην παρουσία εκπροσώπων της Κυβέρνησης, της Πολυθεματικής Συντονιστικής Ομάδας κατά της Εμπορίας Προσώπων (ΠΣΟ) και άλλων εμπλεκόμενων φορέων.

Κατά τη συνεδρία, μεταξύ άλλων, ειπώθηκαν τα ακόλουθα:

• Είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα στο οποίο δυστυχώς δεν υπάρχει κάποια ουσιαστική βελτίωση.

• Ο εθνικός μηχανισμός αναφοράς και το εθνικό σχέδιο δράσης πρέπει να εφαρμοστούν πλήρως.

• Η εμπορία προσώπων είναι μια μορφή δουλείας που θίγει τα ανθρώπινα δικαιώματα.

• Δεν μπορούμε να περιμένουμε από άτομα που ζουν υπό καθεστώς «τρομοκρατίας» να επιλύουν μόνα τους τα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν.

• Υπάρχει σοβαρή αδυναμία στην εκδίκαση αυτών των υποθέσεων.

• Πρέπει να προστατεύσουμε το θύμα από τους διακινητές.

• Δεν γίνεται ΜΚΟ να αναλαμβάνουν ευθύνες του κράτους.

Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με την υποβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας στην κατηγορία «δύο» από το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών για την εμπορία προσώπων πατήστε εδώ:

2021 Trafficking in Persons Report: Cyprus.

Δείτε Περισσότερα

Νομικών

Αντισυνταγματικός ο έλεγχος σε Εισαγγελείς και Υπουργούς, είπε Γ. Σαββίδης στη Βουλή 

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών, Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 27/09/2023, εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου:  Ο περί της Καταθέσεως Στοιχείων και Πληροφοριών στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές (Τροποποιητικός) (Αρ. 1) Νόμος του 2022  Η Επιτροπή εξέτασε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η διασφάλιση

Παιδείας

Ένταση στην Επ. Παιδείας για το θέμα του σχολικού αθλητισμού, το 20% των μαθητών έχει δεχθεί μπούλινγκ

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 27/09/2023, συζήτησε θέματα που αφορούν τον σχολικό αθλητισμό, την έκταση του προβλήματος του σχολικού εκφοβισμού και τις αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας σε σχέση με τους σχολικούς συνοδούς.  Ένταση στην Επ. Παιδείας για το θέμα του σχολικού αθλητισμού  Ένταση δημιουργήθηκε στην Επιτροπή