Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Πρόσβαση για άτομα με ακουστική/οπτική αναπηρία και διακρίσεις λόγω φύλου

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 27/03/2023, συζήτησε τα ακόλουθα θέματα: 

Ανάγκη ενίσχυσης υπηρεσίας οπτικοακουστικών μέσων για άτομα με ακουστική αναπηρία από ΡΙΚ 

Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η ανάγκη ενίσχυσης της υπηρεσίας οπτικοακουστικών μέσων για τα άτομα με ακουστική αναπηρία από το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου. 

Την περίοδο του κορωνοϊού άτομα με ακουστική και οπτική αναπηρία δεν είχαν πρόσβαση σε πληροφόρηση λέχθηκε στη Βουλή 

Το 2020, κατά την περίοδο του κορωνοϊου, που υπήρχαν τόσες ενημερώσεις από την τηλεόραση, δημοσιογραφικές διασκέψεις, άτομα με ακουστική και οπτική αναπηρία δεν είχαν πρόσβαση στην πληροφόρηση, όπως αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, σε συνεδρία της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία εξέτασε το θέμα της ανάγκης ενίσχυσης της υπηρεσίας οπτικοακουστικών μέσων για τα άτομα με ακουστική αναπηρία από το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου, έπειτα από εισήγηση του Βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Σταύρου Παπαδούρη. 

Αναφέρθηκε, επίσης, ότι τα άτομα αυτά δεν έχουν πρόσβαση σε αθλητικά και θρησκευτικά θέματα, σε ταξιδιωτικά προγράμματα, και βλέπουν μόνο ειδήσεις. 

Η Πρόεδρος της Επιτροπής, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, σε δηλώσεις της είπε ότι το θέμα που εξέτασε η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν αφορά μόνο το ΡΙΚ αφορά και όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς. 

«Η προσβασιμότητα στην πληροφόρηση, ισότιμη, ισόνομη μεταχείριση ατόμων που έχουν αναπηρίες θα έπρεπε να είναι προτεραιότητα και για τους τηλεοπτικούς σταθμούς αλλά και για την Αρχή Ραδιοτηλεόρασης, η οποία έχει την ευθύνη να βάλει ένα χρονικό πλαίσιο να ασκήσει την απαραίτητη εποπτεία, ούτως ώστε να βεβαιωθεί ότι υιοθετήθηκαν οι πρόνοιες της ευρωπαϊκής οδηγίας», πρόσθεσε. 

Όπως είπε η κ. Χαραλαμπίδου, «ήταν συγκλονιστική η μαρτυρία στην Επιτροπή ότι κατά την περίοδο του κορωνοϊού τα άτομα αυτά δεν είχαν πρόσβαση στην πληροφόρηση που αφορούσε στην προστασία της ζωής τους, στα προστατευτικά μέτρα, τα οποία μεταδίδονταν καθημερινά από τα τηλεοπτικά κανάλια και αναγκάστηκαν οι ίδιοι να δημιουργήσουν μια ιστοσελίδα προκειμένου να υπάρχει μεταξύ τους πληροφόρηση». 

«Σύμφωνα με την οδηγία αυτή η πληροφόρηση δεν περιορίζεται μόνο στα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων αλλά και σε ένα 5% των ψυχαγωγικών προγραμμάτων. Αντιλαμβάνομαι ότι υπήρξε επίκληση κόστους αλλά είναι νόμος και οι νόμοι πρέπει να εφαρμόζονται», ανέφερε. Για αυτό, πρόσθεσε, «και δώσαμε ένα περιθώριο μέχρι τέλος του χρόνου στην Αρχή Ραδιοτηλεόρασης προκειμένου να ασκήσει αυτό τον έλεγχο και να βεβαιωθεί ότι όλα τα κανάλια θα προσφέρουν ενημέρωση με τον τρόπο που προβλέπεται στον νόμο και στην οδηγία στα άτομα με αναπηρία είτε έχουν στέρηση ακοής είτε όρασης, προκειμένου να εντάσσονται στα πλαίσια που προτάσσει ο νόμος».     

Η Βουλεύτρια του ΔΗΣΥ, Ρίτα Θεοδώρου Σούπερμαν, σε δηλώσεις της είπε ότι είναι ένα θέμα άκρως ευαίσθητο και ανθρωπιστικό που δεν αφορά μόνο το ΡΙΚ αλλά όλους τους αδειούχους τηλεοπτικούς οργανισμούς. 

«Η προσβασιμότητα των ομάδων αυτών σε όλα τα τηλεοπτικά προγράμματα δεν επιτυγχάνεται γιατί ακόμα μια φορά παρατηρούμε να λείπει η ανάλογη ευαισθησία, η συνεργασία, η πρωτοβουλία και προπαντός ο συντονισμός», πρόσθεσε. 

Σημείωσε, παράλληλα, ότι η πρόσβαση όλων των ομάδων του πληθυσμού στην έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση αλλά και στην ψυχαγωγία και εκπαίδευση είναι αναφαίρετο ανθρώπινο δικαίωμα «και καλούμε το Υπουργείο Εσωτερικών, την Αρχή Ραδιοτηλεόρασης, το ΡΙΚ αλλά και τα άλλα κανάλια να προχωρήσουν σε μια συντονισμένη προσπάθεια για να επιτευχθεί η προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία στα τηλεοπτικά προγράμματα όπως ακριβώς προνοεί η νομοθεσία». 

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρίστος Σενέκης, σε δηλώσεις του είπε ότι το ΡΙΚ, ως ο κρατικός φορέας ενημέρωσης και ψυχαγωγίας του κοινού, θα πρέπει να είναι πρωτοπόρο στη διάχυση της πληροφορίας και της ψυχαγωγίας χωρίς διακρίσεις. 

«Προσεγγίζοντας τις πρόσφατες Προεδρικές Εκλογές, ως ΔΗΚΟ, είχαμε αναδείξει την απουσία απόδοσης στη νοηματική γλώσσα των τηλεμαχιών μεταξύ των υποψηφίων, πλήττοντας καίρια το δικαίωμα στην πληροφόρηση των ατόμων με ακουστική αναπηρία σε μια κορυφαία δημοκρατική διαδικασία», πρόσθεσε. 

Με όσα ακούστηκαν στη σημερινή συνεδρία, είπε ο κ. Σενέκης, επιβεβαιώθηκε ο μακρύς δρόμος «που πρέπει να διανύσουμε για να μπορεί να λεχθεί ότι διαφυλάττουμε τα συγκεκριμένα δικαιώματα σε ένα αξιοπρεπές επίπεδο, που να συνάδει με το επίπεδο μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής πολιτείας». 

«Γι’ αυτό, θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την πρόοδο που επιτελείται και την εναρμόνιση με τις διεθνείς και εγχώριες συμβατικές και νομοθετικές υποχρεώσεις της χώρας μας. Είναι βαθιά πεποίθησή μας ότι ο αντικειμενικότερος σύγχρονος δείκτης του επιπέδου πολιτισμού ενός κράτους είναι οι παροχές και οι υπηρεσίες, που παρέχει σε άτομα με αναπηρίες, που διασφαλίζουν την απρόσκοπτη προσβασιμότητα και εξαλείφουν τις οποιεσδήποτε διακρίσεις», σημείωσε. 

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ – Συνεργασία, Αλέκος Τρυφωνίδης,  σε δηλώσεις του είπε ότι από τη συζήτηση φάνηκε τελικά ότι το θέμα δεν αφορά μόνο το ΡΙΚ αλλά και τα ιδιωτικά μέσα μαζικής επικοινωνίας. «Δυστυχώς το 2023 τα άτομα με ακουστική και οπτική αναπηρία έχουν πρόσβαση σε επιλεκτική ενημέρωση και αυτό μόνο ειδήσεις. Δεν υπάρχει πρόσβαση σε ψυχαγωγικά και εκπαιδευτικά προγράμματα. Υπάρχει η νομοθεσία, υπάρχουν οι κανονισμοί αλλά δεν εφαρμόζονται με επάρκεια ώστε να μην υπάρχουν τα κενά όπως παρατηρείται», πρόσθεσε. 

Σημείωσε πως θα αναμένουν την επιστολή του ΡΙΚ για τις δράσεις τους όπως δεσμεύτηκαν στην Επιτροπή «και εμείς με τη σειρά μας θα προσπαθήσουμε να συμβάλουμε θετικά». 

«Επίσης θεωρούμε ότι τα κανάλια πρέπει να συνεργαστούν με τις οργανώσεις των κωφών και τυφλών όπως και την ΚΥΣΟΑ για να λυθούν αυτά τα προβλήματα. Έχουν δώσει προτάσεις, έχουν κάνει εισηγήσεις αλλά δεν εισακούστηκαν», είπε. 

Ως Δημοκρατική Παράταξη – Συνεργασία, πρόσθεσε, «δεν δεχόμαστε το επιχείρημα ότι το κόστος είναι μεγάλο. Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι θέμα κόστους και οι συνάνθρωποι μας με ακουστικά και οπτικά προβλήματα έχουν ίσα δικαιώματα στην πρόσβαση στην ενημέρωση, ψυχαγωγία και εκπαίδευση». 

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Σταύρος Παπαδούρης, ο οποίος και εισηγήθηκε το συγκεκριμένο θέμα, σε δηλώσεις του είπε ότι το να στηρίξουν αυτά τα άτομα και να τους παρέχουν ισότιμη μεταχείριση όπως ο κάθε πολίτης σε αυτή την χώρα δεν αποτελεί φιλανθρωπία, αλλά αποτελεί υποχρέωση. 

«Υποχρέωση βασιζόμενη και στην οδηγία του 2018, η οποία μας λέει επίσης το εξής απλό: Ότι εκτός από την νοηματική ή τους υπότιτλους που έχουμε στο θέμα των δελτίων ειδήσεων, τα άτομα αυτά δικαιούνται τουλάχιστον 5% πρόσβαση σε ψυχαγωγικές εκπομπές», πρόσθεσε. 

Σημείωσε ότι ο περισσότερος κόσμος σήμερα από την πίεση που τους διακατέχει η συνήθης απάντηση που παίρνω από κοντά τους, προτιμούν να μην βλέπουν ειδήσεις αλλά προτιμούν να βλέπουν κάποια προγράμματα ψυχαγωγικού χαρακτήρα. 

«Δυστυχώς, σε αυτές τις ευάλωτες ομάδες είναι λες και τους επιβάλουμε ότι πρόσβαση θα έχουν μόνο στα δελτία ειδήσεων και είναι κρίμα», ανέφερε. 

Ο κ. Παπαδούρης σημείωσε ότι «το όλο θέμα δεν αφορά μόνο το κρατικό κανάλι αλλά η υποχρέωση αυτής της οδηγίας αφορά και όλα τα ιδιωτικά κανάλια και τέθηκε σήμερα από την Αρχή Ραδιοτηλεόρασης ότι είχαν προτείνει πριν περίπου ένα χρόνο στα ιδιωτικά κανάλια ότι αν τελικά είναι θέμα κόστους το να προχωρήσουν να αναβαθμίσουν τις υπηρεσίες τους μπορούν απλά με ένα κοινό κονδύλι για να μειωθεί το κόστος να προχωρήσουν στον εκσυγχρονισμό των προγραμμάτων για παροχή καλύτερων υπηρεσιών». 

«Κάτι το οποίο μέχρι στιγμής δεν υπήρξε οποιαδήποτε ανταπόκριση από τους ιδιωτικούς σταθμούς», πρόσθεσε. 

Ανέφερε, επίσης, ότι τα άτομα αυτά «είναι άτομα τα οποία θέλουμε να συμμετέχουν στα κοινά, θέλουμε οπωσδήποτε να ψηφίζουν, να συμμετέχουν» και φαίνεται σε προγράμματα προεκλογικού χαρακτήρα, δεν υπήρξε οποιαδήποτε είτε υπηρεσία είτε νοηματική είτε θέματα υποτίτλων. 

«Για να είμαι δίκαιος μετά που τέθηκε το θέμα για κάποιες παρουσιάσεις υπήρξε αποτέλεσμα. Μετά όμως που υπήρξαν σχετικά παράπονα. Έχουμε συμφωνήσει σήμερα ότι το θέμα θα το ξανά δούμε τέλος του χρόνου, αφού πρώτα γίνει μια σχετική διαβούλευση, αυτή την φορά όχι μεταξύ Αρχής Ραδιοτηλεόρασης με τους ιδιωτικούς σταθμούς ή το ΡΙΚ, αλλά αυτή την φορά να υπάρχει συμμετοχή από τα οργανωμένα σύνολα, να μπορούν να εκφραστούν ελεύθερα , να εντοπίσουμε τι είναι το ενδιαφέρον για αυτούς αυτό το 5% από τι θα αποτελείται και θα ενημερωθούμε ως Επιτροπή μέχρι το τέλος του χρόνου», συμπλήρωσε. 

Είπε, επίσης, ότι στα θέματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων το θέμα κόστους δεν αποτελεί δικαιολογία. «Είναι το τελευταίο πράγμα το οποίο πρέπει να ασχολούμαστε. Θέματα ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είναι θέματα καλής διάθεσης και αν υπάρχει θέμα κόστους, ιδιαίτερα για το κρατικό κανάλι, εδώ είμαστε στην Επιτροπή Οικονομικών να το εξετάσουμε στο θέμα προϋπολογισμού», πρόσθεσε.   

Ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Κέντρου Κωφών, Αντρέας Κωνσταντίνου, σε δηλώσεις του είπε ότι  θέλουν ενίσχυση της προσβασιμότητας σε μεγάλα γεγονότα, όπως θεομηνίες, εκλογές και άλλα, καθώς και πρόσβαση σε ψυχαγωγικά προγράμματα.

Διάκριση λόγω φύλου στους όρους αγοράς υπηρεσιών για διδασκαλία στα Κρατικά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης

Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η διάκριση λόγω φύλου στους όρους αγοράς υπηρεσιών για διδασκαλία στα Κρατικά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης. 

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνη Χαραλαμπίδου, μετά το πέρας της συνεδρίας, ανέφερε πως δεν μπορεί μια γυναίκα να αδικείται επειδή θα γίνει μητέρα.  

Ανακοίνωσε, ταυτόχρονα, ότι για το θέμα των γυναικών υπαξιωματικών, έχει οριστεί στις 21 Απριλίου 2023 συνάντηση μαζί με τον Υπουργό Άμυνας παρουσία και της Επιτρόπου Διοικήσεως και της Επιτρόπου Ισότητας, προκειμένου να δουν πώς θα επιλυθεί με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο το θέμα, το οποίο προέκυψε και απασχόλησε κατά επανάληψη την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. 

Η κα. Χαραλαμπίδου, στις δηλώσεις της για το σημερινό θέμα της Επιτροπής είπε ότι «έχουμε σοβαρό θέμα παραβίασης και διάκρισης στη βάση του φύλου». 

«Να πω ότι οι γυναίκες εκπαιδευτικοί που απασχολούνται στα επιμορφωτικά κέντρα λόγω μητρότητας στερούνται μοριοδότησης. Σήμερα ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Παιδείας μας είπε ότι δεν μπορεί να γίνει αναδρομική διόρθωση της αδικίας που το ίδιο το κράτος προκάλεσε σε αυτές τις γυναίκες, γιατί λέει κάποιοι άλλοι έχουν έννομο συμφέρον, οι οποίοι βρίσκονται στον κατάλογο. Σύμφωνα με την Επίτροπο Διοίκησης θα πρέπει να υπάρξει αναδρομική διόρθωση», πρόσθεσε. 

Η κα. Χαραλαμπίδου υπενθύμισε ότι «το ίδιο πρόβλημα είχαμε και με τις υπαξιωματικούς όπου και τότε ενώ η Επίτροπος Διοίκησης είχε μια άποψη, ο Γενικός Εισαγγελέας είχε άλλη άποψη». 

«Για αυτό και όταν ο Διευθυντής του Υπουργείου Παιδείας σήμερα είπε ότι θα προσφύγει στη Νομική Υπηρεσία για συμβουλή και κατά πόσο μπορεί να διορθωθεί αυτό το λάθος, ως Επιτροπή του ζητήσαμε να υπενθυμίσει τον Γενικό Εισαγγελέα ότι οι αποφάσεις της Επιτρόπου είναι δεσμευτικές, ως εκ τούτου δεν ήταν θέμα άποψης η γνωμάτευση του αλλά θέμα πώς θα διορθωθεί το πρόβλημα σε επίπεδο αναδρομικής ισχύος… Δεν μπορεί μια γυναίκα να αδικείται επειδή θα γίνει μητέρα. Δεν μπορεί να καταπατούνται τα δικαιώματα της επειδή θα γίνει μητέρα», συμπλήρωσε. 

Και όταν, συνέχισε η κα. Χαραλαμπίδου, το λάθος προέκυψε από τις αποφάσεις του ίδιου του κράτους, τότε το κράτος έχει την ευθύνη να διορθώσει το θέμα. 

Η Βουλεύτρια του ΔΗΣΥ, Ρίτα Θεοδώρου Σούπερμαν, σε δηλώσεις της είπε ότι για να πάρει κάποιος ολόκληρη μονάδα διδακτικής εμπειρίας στα εν λόγω προγράμματα θα πρέπει να εργάζεται τουλάχιστον για πέντε μήνες από τους εννιά μήνες εργοδότησης. 

«Ωστόσο, αυτό το κριτήριο έχει αλλάξει για το 2021, 2022, όπου το Υπουργείο αποφάσισε ότι για να δοθεί αυτή η μονάδα θα πρέπει να εργάζεται συνολικό χρόνο που να υπερβαίνει τους πέντε μήνες. Οπότε το κριτήριο αυτό στην πραγματικότητα πλήττει κυρίως και δυσανάλογα τις γυναίκες που άσκησαν το δικαίωμα τους σε άδεια μητρότητας ή και τις αποτρέπει από την εγκυμοσύνη και τη λήψη της άδειας μητρότητας. Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να προβεί στην ανάλογη διαβούλευση με τη Νομική Υπηρεσία και την Επίτροπο Διοίκησης για να επιλυθεί το θέμα αυτό», συμπλήρωσε. 

Η Βουλεύτρια του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Αλεξάνδρα Ατταλίδου, σε δηλώσεις της είπε ότι η Επίτροπος Διοικήσεως έχει εκφράσει γνώμη ότι υπήρξε άνιση μεταχείριση των γυναικών για λόγους που έχουν σχέση με μητρότητα. 

«Επειδή έχουμε δει και στον παρελθόν θέματα αλλαγής όρων εργασίας στα οποία μετά από χρόνια δημιουργούν τεράστια προβλήματα όπως τις γυναίκες υπαξιωματικούς, καλέσαμε το Υπουργείο Παιδείας άμεσα σε συνομιλία με την Επίτροπο Διοικήσεως αλλά και τη Νομική Υπηρεσία να βρουν τρόπους για να αρθεί αυτή η αδικία, γιατί δυστυχώς σε αυτό το κράτος κάτω από την κάλυψη διαφόρων μορφών συμβάσεων παραβιάζεται από το ίδιο το κράτος το δικαίωμα των εργαζομένων», πρόσθεσε. 

Στην προκειμένη περίπτωση, συνέχισε η κα. Ατταλίδου, στοχοποιείται η μητρότητα εφόσον αφορά μόνο τις γυναίκες. 

«Είναι θέμα ανισότητας και θεωρώ ότι όταν η Επίτροπος Διοικήσεως εκφράσει άποψη για θέματα ισότητας είναι δεσμευτικές. Άρα αυτές οι απόψεις της Επιτρόπου που καταγράφονται σε αυτή την έκθεση, αναμένουμε από το κράτος, το Υπουργείο Παιδείας συγκεκριμένα, να βρει τρόπο να τις εφαρμόσει για να αρθεί αυτή η αδικία εις βάρος των γυναικών για να μην έχουμε στο μέλλον την ίδια κατάληξη, όπως έχουμε με τις γυναίκες υπαξιωματικούς που για 20 χρόνια πλέον βασανιζόμαστε για το πώς θα αρθεί αυτή η αδικία εις βάρος τους», κατέληξε. 

Nomoplatform-ΚΥΠΕ 

Δείτε Περισσότερα

Υγείας

Επιστολή θα στείλει η ΠτΒ προς τον ΠτΔ για ανέγερση παιδιατρικού νοσοκομείου

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 13/06/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Οικοδομικές εργασίες στο νοσοκομείο «Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ» Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκαν οι επικείμενες οικοδομικές εργασίες στο νοσοκομείο «Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ», καθώς και ο προγραμματισμός-λήψη μέτρων, για να μην υπάρξει καμία επίπτωση στην υγεία

Εσωτερικών

Αφαίρεσε πρόνοια για αύξηση έως 14% στα τιμολόγια νερού η Επιτροπή Εσωτερικών

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 13/06/2024, εξέτασε τα ακόλουθα νομοσχέδια: Ο περί Δήμων (Τροποποιητικός) Ο περί Κοινοτήτων (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2024 Ο περί Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2024 Ο περί Ρυθμίσεως Οδών και Οικοδομών (Τροποποιητικός) Νόμος του 2024 Η Επιτροπή εξέτασε τα πιο πάνω