Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Προάσπιση δικαιωμάτων οροθετικών ατόμων

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 04/04/2022, συζήτησε το ακόλουθο θέμα:

Η ανάγκη προάσπισης των δικαιωμάτων των οροθετικών ατόμων

Η Επιτροπή άρχισε τη συζήτηση του πιο πάνω θέματος, μέσω του οποίου εξετάστηκε η ανάγκη προάσπισης των δικαιωμάτων των οροθετικών ατόμων. Στο πλαίσιο της συζήτησης, η Επιτροπή ενημερώθηκε από τους εκπροσώπους των εμπλεκόμενων φορέων για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα οροθετικά άτομα στην Κύπρο και έγινε δέκτης εισηγήσεων για επίλυσή τους. Επιπροσθέτως, κρατικοί αρμόδιοι ενημέρωσαν για τις ενέργειες των υπηρεσιών τους για απάμβλυνση των εν λόγω προβλημάτων, αλλά και για τις δράσεις που αναπτύσσουν προς διασφάλιση των δικαιωμάτων των οροθετικών ατόμων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση από το ΑΚΕΛ, ο κ. Κουκουμάς ο οποίος προήδρευσε της συνεδρίας είπε ότι συνιστά διπλό δυστύχημα όταν η επιστήμη κάνει άλματα αλλά τα συστήματα υγείας μένουν πίσω και όταν κρατικές νομοθεσίες και πρακτικές μένουν αγκυλωμένες στο παρελθόν.

Παρατήρησε επίσης ότι οι κοινωνικές αντιλήψεις μένουν ακόμα βασισμένες σε απάνθρωπες προκαταλήψεις σε βάρος των οροθετικών ατόμων, οι οποίες δεν βασίζονται στα δεδομένα και στα επιτεύγματα της επιστήμης.

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι η Επιτροπή αφού συζήτησε το θέμα έθεσε συγκεκριμένες προτεραιότητες, όπως το ζήτημα της στελέχωσης της Γρηγορίου Κλινικής, που όπως είπε αντί να έχει τουλάχιστον δύο γιατρούς έχει μόνο ένα, ο οποίος σε μερικούς μήνες θα συνταξιοδοτηθεί.

Επί της συγκεκριμένης προτεραιότητας είπε πως επείγει απόλυτα να διασφαλιστεί σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό η εύρυθμη λειτουργία της κλινικής, να αναβαθμιστεί η πρόσβαση στην αντιρετροϊκή και φαρμακευτική αγωγή και να διασφαλιστεί η χορήγηση της από τα νοσοκομεία όλης της Κύπρου και όχι μόνο από το νοσοκομείο Λάρνακας.

Ανέφερε περαιτέρω ότι απαιτείται να επαναξιολογηθούν όλες οι νομοθεσίες και τα διατάγματα της Κυπριακής Δημοκρατίας τα οποία, ένεκα αναχρονιστικών διατάξεων, θυματοποιούν τα οροθετικά άτομα, με διακρίσεις που αφορούν στην εργασία και στην εκπαίδευση.

«Δεν είναι δυνατό το κυπριακό κράτος να έμεινε με τις αντιλήψεις της δεκαετίας του 1980 σε ό,τι αφορά τον ιό HIV», πρόσθεσε.

Ο κ. Κουκουμάς είπε ακόμα ότι το επίδομα των 300 ευρώ που δίνεται στα οροθετικά άτομα ως κίνητρο για να συνεχίζουν την αντιρετροϊκή  αγωγή τους είναι ανεπαρκές για να καλύψει τις κοινωνικοοικονομικές ανάγκες των ατόμων τα οποία βιώνουν, τις συνέπειες του ιού και τις συνέπειες των προκαταλήψεων για τον ιό, που τα αφήνουν στην ανεργία, στο κοινωνικό περιθώριο και την εξαθλίωση.

Σύμφωνα με ανακοίνωση από το ΔΗΣΥ, η Βουλεύτρια του Ρίτα Σούπερμαν ανέφερε ότι τα ζητήματα που έχουν αναδειχθεί κατά τη συνεδρία είναι το αναχρονιστικό διάταγμα του Υπουργείου Υγείας σύμφωνα με το οποίο αλλοδαποί φορείς, που πάσχουν από μολυσματικές ασθένειες συμπεριλαμβανομένου και του AIDS, να απελαύνονται.

Ως αναχρονιστική χαρακτήρισε και την απαίτηση  για προσκόμιση πιστοποιητικού ότι δεν πάσχουν από τις εν λόγω ασθένειες κατά τη διαδικασία πρόσληψης ατόμων.

Η κ. Σούπερμαν είπε επίσης ότι η Γρηγόριος Κλινική είναι υποστελεχωμένη σε βαθμό που δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα αυξημένα περιστατικά, προσθέτοντας ότι το θέμα άπτεται σε μεγάλο βαθμό στα καθήκοντα του Υπουργείου Υγείας και του ΟΚΥπΥ που δεν παρέστησαν στη συνεδρία.

Ανέφερε ακόμα ότι μετά από εισήγηση της στην οποία συμφώνησαν όλα τα μέλη της Επιτροπής, θα σταλεί επιστολή στο Υπουργείο Υγείας με την οποία θα ζητείται ενημέρωση αναφορικά  με την εφαρμογή του αναχρονιστικού διατάγματος, στη στελέχωση και άλλα θέματα που αφορούν τη Γρηγόριο Κλινική, στην πρόσβαση των ασθενών στη φαρμακευτική τους αγωγή και θέματα που αφορούν στη συνταγογράφηση των φαρμάκων τους καθώς και στην εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση από την ΔΗΠΑ ο Βουλευτής της Αλέκος Τρυφωνίδης εξέφρασε την άποψη ότι η προκατάληψη, η μη σωστή ενημέρωση της κοινωνίας είναι οι κύριοι παράγοντες του ρατσισμού και κακής μεταχείρισης των οροθετικών ατόμων.

Αναφερόμενος στο θέμα της υποστελέχωσης της Γρηγόριου Κλινικής, είπε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μόνο ένας γιατρός ο οποίος αφυπηρετεί τον Αύγουστο. και επεσήμανε ότι άτομα από άλλες πόλεις δεν έχουν πρόσβαση σε φαρμακευτική αγωγή εκτός και να πάνε στην Γρηγόριο Κλινική,

Ο κ. Τρυφωνίδης ανέφερε περαιτέρω ότι η Δημοκρατική Παράταξη- Συνεργασία θεωρεί ότι είναι καιρός για εκσυγχρονισμό των νομοθεσιών που παρόλο ότι δεν αναφέρονται ξεκάθαρα στον ιό ΗΙV χρησιμοποιούνται για να αποκλείουν ή ακόμα να στιγματίζουν τα άτομα αυτά αλλά και  να γίνουν νομοθεσίες που να τα προστατεύουν, να υπάρξει επίσης εκσυγχρονισμένη σεξουαλική εκπαίδευση στα σχολεία για πρόληψη και ενημέρωση σχετικά για τον ιό, να διαφυλαχθεί το ιατρικό απόρρητο και το δικαίωμα της εχεμύθειας στα οροθετικά άτομα.

«Απαιτούμε και θα κάνουμε όλες τις ενέργειες που απαιτούνται ώστε να αυξηθεί το επίδομα των €300 που τους δίνεται», συμπλήρωσε.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών, η Βουλεύτρια του Αλεξάνδρα Ατταλίδου για το θέμα των οροθετικών ατόμων ανέφερε ότι αυτό που κυρίως συζητήθηκε κατά τη συνεδρία της Επιτροπής είναι το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια, στην πρόσβαση της υγείας, στην προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Εξέφρασε επίσης την άποψη πως επειδή η επιστήμη έχει κάνει άλματα για το θέμα των οροθετικών ατόμων ή των ατόμων με HIV/AIDS  θα πρέπει να επικαιροποιηθούν όλα τα πρωτόκολλα στο Υπουργείο Υγείας, και στις αρμόδιες υπηρεσίες οι οποίες υποχρεώνουν άτομα να υποστούν εξετάσεις ή διάκριση προς το πρόσωπο τους επειδή είναι φορείς του HIV.

«Εκείνο που χρειάζεται άμεσα είναι μια μεγάλη ευαισθητοποίηση, εκπαίδευση αλλά και ενημέρωση όλων όσων ασχολούνται με θέματα υγείας και θέματα στήριξης»,  συνέχισε προσθέτοντας ότι η Γρηγόριος Κλινική θα πρέπει να ενισχυθεί άμεσα.

Είπε ακόμα ότι επιβάλλεται να εξασφαλιστεί η διευκόλυνση της πρόσβασης των φορέων HIV στα σύγχρονα φάρμακα που βοηθούν για αντιμετώπιση του ιού.

Nomoplatform-ΚΥΠΕ-ΓΤΒ

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Πόθεν έσχες, προϋπ. €351.3 εκ., προαγωγές δημοσίου, Ταμείο Αλληλεγγύης και επίδομα τέκνου

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, υπερψήφισε τις προτάσεις νόμου για το πόθεν έσχες, τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους €351.3 εκ., τη μείωση της βαρύτητας του κριτηρίου της ετήσιας υπηρεσιακής έκθεσης για προαγωγές στη δημόσια υπηρεσία, τις προτάσεις νόμου για ρυθμίσεις στο Ταμείο Αλληλεγγύης για τους κουρεμένους και την αύξηση του

Εσωτερικών

Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα ΥΠΕΣ για πολεοδομικές άδειες

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων στους ΕΟΑ Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων του Υπουργού Εσωτερικών στους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης δυνάμει διατάγματος. Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα