Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Παιδιά αγνώστου πατρός και πολιτική ταυτότητα

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 23/05/2022, συζήτησε το ακόλουθο θέμα:

Παιδιά αγνώστου πατρός και πολιτική ταυτότητα

Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η συμπερίληψη του ονόματος πατρός και μητρός στην πολιτική ταυτότητα.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλεύτρια του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου δήλωσε μετά το τέλος της συνεδρίας πως το θέμα διαιωνίζεται από το 2012 όταν η Επίτροπος για τα Δικαιώματα του Παιδιού είχε θέσει ζήτημα περιθωριοποίησης και στιγματισμού μιας διπλά ευάλωτης ομάδας, όπως είναι τα παιδιά αγνώστου πατρός ή παιδιά από μονήρεις γυναίκες.

Η κ. Χαραλαμπίδου ανέφερε πως σύμφωνα με την επίσημη απάντηση που εστάλη στην Επίτροπο από το Υπουργείο Εσωτερικών, στα 26 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν αναγράφονται αυτά τα στοιχεία και κάλεσε τους αρμοδίους να εξηγήσουν γιατί στην Κύπρο θεωρείται απαραίτητη η συνέχιση μιας τέτοιας πρακτικής.

«Οι αιτιολογίες που ακούσαμε δεν ήταν ικανοποιητικές. Έχω την εντύπωση ότι στην εποχή της πληροφορικής, όπου τα πάντα είναι μηχανογραφημένα, όπου η προσβασιμότητα σε πληροφορία με έναν αριθμό δελτίου ταυτότητας είναι δεδομένη, η αιτιολογία που ακούσαμε σήμερα για τη μη αλλαγή σχεδιασμού στις πολιτικές ταυτότητες δεν υφίσταται», σημείωσε, συμπληρώνοντας πως το Υπουργείο Εσωτερικών είχε αναλάβει ευθύνη να ενημερώσει τη Βουλή για τον νέο σχεδιασμό και για το κόστος των ταυτοτήτων.

«Δεν έχουμε λάβει καμία μελέτη και καμία ενημέρωση. Ως εκ τούτου, στις 6 Ιουνίου θα κληθεί ο Υπουργός Εσωτερικών και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς σε ανώτατο επίπεδο, συμπεριλαμβανομένης και της Αστυνομίας, η οποία προφασίστηκε ταυτοποίηση σε περίπτωση πολυχρησιμοποιημένου ονόματος, να μας εξηγήσουν πώς προκύπτει ζήτημα ταυτοποίησης με τη χρήση του αριθμού δελτίου ταυτότητας», προσέθεσε.

Σε ερώτηση για ενδεχόμενο κίνδυνο απώλειας των οικογενειακών ριζών σε περίπτωση μη αναγραφής των στοιχείων των γονέων στις ταυτότητες, η κ. Χαραλαμπίδου απάντησε τα υπόλοιπα κράτη της ΕΕ δεν έχουν πρόβλημα εντοπισμού της ρίζας ή συνοχής των οικογενειών από τη μη αναγραφή του ονόματος των γονέων, ενώ η προσέθεσε πως η επιτροπή έθεσε το ερώτημα κατά πόσο είναι δυνατή η χρήση δύο τύπων ταυτότητας, με ή δίχως αναγραφή των ονομάτων των γονέων, για το οποίο αναμένει απάντηση από το Υπουργό Εσωτερικών και τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου, όπως επανέλαβε, στη συνεδρία της 6ης Ιουνίου.

Η Βουλεύτρια του ΔΗΣΥ Σάβια Ορφανίδου είπε πως τα αναγραφόμενα στις πολιτικές ταυτότητες στοιχεία ενδεχομένως στη σημερινή εποχή να μην εξυπηρετούν τον σκοπό για τον οποίο είχαν συμπεριληφθεί τον καιρό που αποφασίστηκε το θέμα, ενώ την ίδια ώρα δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα σε μερίδα παιδιών, τα οποία στιγματίζονται, περιθωριοποιούνται και υφίστανται δυσμενείς διακρίσεις.

«Ως ΔΗΣΥ τασσόμαστε υπέρ οποιαδήποτε προσπάθειας για εξάλειψη κάθε διάκρισης εναντίον των παιδιών και υπέρ οποιασδήποτε προσπάθειας για υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του κάθε παιδιού», είπε.

«Έχουμε θέσει κάποια ερωτήματα στο αρμόδιο υπουργείο, όπως γιατί χρειάζεται η αναγραφή των στοιχείων πατρός και μητρός στις ταυτότητες, από πού πηγάζει αυτή η ανάγκη, ποιος αποφασίζει για αυτά τα θέματα και κατά πόσο θα μπορέσει να υπάρξει στο μέλλον επιλογή για αυτούς που δεν επιθυμούν την αναγραφή τους στις ταυτότητες», τόνισε.

Η κ. Ορφανίδου προσέθεσε πως η ψηφιοποίηση του Τμήματος Αρχείου και Πληθυσμού, αλλά και η δημιουργία ενός ψηφιοποιημένου αρχείου το οποίο θα συμπεριλαμβάνει όλα τα στοιχεία θα λύσει πάρα πολλά από τα προβλήματα που υπήρχαν τις προηγούμενες δεκαετίες για να μπορούν να γίνονται σωστά οι έλεγχοι εισόδου-εξόδου παιδιών από τη Δημοκρατία, αλλά και οι αστυνομικοί έλεγχοι. «Τασσόμαστε υπέρ της ύπαρξης ασφαλιστικών δικλείδων, αλλά και υπέρ οποιαδήποτε προσπάθειας για να μη δημιουργούνται αυτές οι διακρίσεις εναντίον παιδιών που δεν έχουν ούτε μητέρα, ούτε πατέρα, πολλές φορές ούτε και μητέρα», συμπλήρωσε.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Παύλος Μυλωνάς είπε ότι υπάρχουν διάφορα προβλήματα που έχουν σχέση με την τυπική πλευρά του θέματος και το Υπουργείο Εσωτερικών, καθώς και τις σχέσεις του πολίτη με τις υπηρεσίες του κράτους, συμπληρώνοντας πως όσες γυναίκες επιλέγουν άλλες διαδικασίες για να γίνουν μητέρες έχουν σαφέστατα δικαιώματα, όμως το δικαίωμα της επιλογής δεν μπορεί να κατοχυρωθεί επιβάλλοντας στη μεγάλη πλειοψηφία τη μη αναγραφή του ονόματος πατρός ή μητρός.

«Σε έναν κόσμο στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης, ο οποίος αντιμετωπίζει τον άνθρωπο ως λογιστικό αριθμό και ως οικονομικό εργαλείο θα πρέπει να υπάρχει και η συνέχεια και να γνωρίζει ο άνθρωπος πού γεννιέται από πού έρχεται και προς τα πού πάει, έχει σημασία η ρίζα, η ταυτότητα και η οικογένεια, χωρίς να σημαίνει ότι κάποιος που δεν έχει πατέρα ή μητέρα δεν έχει το δικαίωμα να έχει ταυτότητα ή την αίσθηση της οικογένειας», είπε.

«Θα πρέπει να δώσουμε συνέχεια σε κάτι που υπήρχε και υπάρχει σε έναν τόπο ο οποίος χάνει την ταυτότητά του», σημείωσε, προσθέτοντας πως είναι θέμα αυτονόητης παρουσίας της φιγούρας του πατρός και της μητρός μέσα σε μια οικογένεια, εκεί που δεν μπορεί να υπάρξει ή είναι επιλογή να μην υπάρχει είναι σεβαστό, είναι όμως δικαίωμα του καθενός να επιλέξει αν στην ταυτότητά του ή οπουδήποτε αλλού θα αναγράφεται το όνομα του πατρός ή της μητρός.

Η Βουλεύτρια του Κινήματος Οικολόγων Αλεξάνδρα Ατταλίδου ανέφερε πως η σχέση πολίτη και κράτους θα πρέπει πρώτα να εξυπηρετεί τον πολίτη, διασφαλίζοντας τα ανθρώπινα δικαιώματά του, ενώ η σχέση που το κράτος θέλει μέσω της ταυτότητας είναι ο έλεγχος, δηλαδή να μπορεί να ελέγχει και να ταυτοποιεί τους πολίτες, προσθέτοντας πως υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι σήμερα με τη διαθέσιμη τεχνολογία το κράτος να γνωρίζει ακριβώς τα στοιχεία των πολιτών χωρίς κατ’ ανάγκη να αναγράφονται στην πολιτική ταυτότητα τα ονόματα πατρός και μητρός.

«Για εμάς πρώτιστο είναι η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας των πολιτών και ειδικά των παιδιών. Για αυτό αναμένουμε επιτέλους το Υπουργείο Εσωτερικών να εξηγήσει γιατί δεν έχει απαντήσει στην Επίτροπο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, γιατί έχει  προχωρήσει στην εφαρμογή του νέου συστήματος ταυτοτήτων, ενώ είχε αναλάβει τη δέσμευση να το κάνει προηγουμένως και δεν έχει αλλάξει τίποτα. Θεωρούμε ότι στην επόμενη συνεδρία θα πρέπει να έχουμε αυτές τις απαντήσεις, για το ποιος είναι ο λόγος που η Κύπρος διαφέρει από τα υπόλοιπα 26 κράτη της ΕΕ, ζητώντας αναγραφή στην ταυτότητα των επιπλέον στοιχείων, για να μπορέσουμε ως βουλευτές να πάρουμε θέση», κατέληξε.

Nomoplatform-ΚΥΠΕ-ΓΤΒ

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Μείωση ορισμένων εξώδικων, αλλαγές στην ΤΑ, καταψήφιση glamping και επισκέψιμων αγροκτημάτων

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 20/06/2024, υπερψήφισε την μείωση ορισμένων εξώδικων από τις κάμερες τροχαίας, αλλαγές στη νομοθεσία της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ καταψήφισε τα σχέδια νόμου για glamping και επισκέψιμα αγροκτήματα.   Αναλυτικά τα σχέδια νόμου που υπερψηφίστηκαν:  Ο περί Εξωδίκου Ρυθμίσεως Αδικημάτων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2024  Η

Εσωτερικών

Χαρτσιώτης: Ενισχύεται η ετοιμότητα πυρόσβεσης, από 2025 η απόκτηση ιδίων πτητικών μέσων

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 20/06/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Πρόληψη και κατάσβεση πυρκαγιών Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η επάρκεια σε προσωπικό, μέσα και εξοπλισμό για την πρόληψη και κατάσβεση πυρκαγιών. Χαρτσιώτης: Ενισχύεται η ετοιμότητα πυρόσβεσης, από 2025 η απόκτηση ιδίων πτητικών μέσων